Editoriale

Informatii piata

Un bun investitor sau un bun psiholog?

Anul 2016 a fost un an greu de previzionat, chiar si de catre cei cu experienta pe pietele bursiere. Un an  care a inceput extrem de prost (dupa primele 8 zile din ianuarie piata americana inregistra cel mai slab inceput de an din istorie), dar care a inregistrat ulterior reveniri spectaculoase. 

 

Mai jos puteti urmari miscarea "spasmodica” a indicelui BET-XT-TR – care incumba si dividendele – poate cel mai reprezentativ indice al pietei bursiere autohtone. Cei care au detinut portofolii de actiuni au putut observa cum valoarea de piata a detinerilor lor a scazut cu peste 13% in primele 10 sedinte de tranzactionare din an. Pe de alta parte cei care cumparau actiuni in luna mai puteau castiga pana in prezent circa 20%....


 

sursa: ArenaXT

 

 

De ce aceste miscari atat de ample? Economia – al carui barometru este bursa – a suferit schimbari atat de dramatice? Ce determina de fapt cursul actiunilor pe termen scurt? Sunt intrebari legitime care se nasc din astfel de evolutii ale pietei bursiere.


Revenind la exemplul pietei romanesti trebuie sa marcam principalele jaloane economice ale acestui an. Am intrat in acest an cu preturi mici ale companiilor autohtone. Dividendele preconizate, care s-au si materializat ulterior, se aflau la maxime istorice ale randametelor oferite. Cresterea economica a accelerat – vorbim astazi de prognoze anuale in marja lui 5-6%. Conditii pentru un an 2016 excelent! In realitatea am avut un inceput aproape dezastros, doar in ultima perioada reusind sa reintram in teritoriu pozitiv.


Aceste evolutii ne arata cat de puternice au devenit, in piata de capital globala, vectorii care modifica psihologia investitorilor. Trecerea de la pesimism la optimism si invers lasa urme extrem de vizibile pe grafice! Intr-o era a globalizarii efectul de contagiune este extrem de puternic si se manifesta instantaneu.


A devenit astfel un instrument indispensabil pentru orice investitor cunoasterea mecanismelor prin care este modelat si modificat asa numitul "sentiment de piata”. Analizele, articolele docte, analisti geniali, s.a.m.d. au inceput sa populeze tot mai mult mediul in care are loc tranzactionarea instrumentelor financiare. Mass-media, cu al ei natural apetit pentru stiri negative, vine sa integreze tot acest amalgam facut parca pentru a deruta nu pentru a informa.


Cati dintre noi nu am auzit despre China, petrol, Ucraina, Grecia, Brexit, etc, etc insa cat de anemic este mesajul refeitor la aprecierea semnificativa a bursei romanesti din acest moment!


Vorbim de un trend global al pervertirii mediului informational in care investitorii trebuie sa ia decizii de investitii. Vedeti la link-ul de mai jos doar un exemplu de text publicat chiar la inceputul acestui an intr-o publicatie prestigioasa….Titlul este suficient sa te sperie si indica cheia in care trebuie sa citesti continutul:

 A stock-market crash of 50%+ would not be a surprise — or the worst-case scenario


Ca atare, pentru a fi un buni investitori, se pare ca trebuie sa deprindem si elemente din arsenalul stiintelor psihologice. Asta pentru a putea deosebi o scadere justificata de una "fabricata” mai mult sau mai putin intentionat. In acest context a avea surse de informatii de incredere devine si mai important iar a urma trendul general devine si mai periculos.


Autor: Alin Brendea
inchide