Editoriale

Informatii piata

Un important pas inainte


Ne pregatim pentru cea mai importanta operatiune desfasurata pe bursa romaneasca de catre statul roman: vanzarea unei participatii de circa 10% din OMV Petrom, operatiune a carei valoarea aproximativa trece de 500 milioane EURO. La prima vedere operatiunea nu prezinta ceva spectaculos, insa in esenta aduce o schimbare pe care cei implicati in piata de capital romaneasca o reclama de multi ani (mai exact din perioada agitata a marilor privatizari din anii ‘90).

Pana acum preturile de vanzare au fost stabilite de stat, fie ca vorbim de vanzari directe negociate in conditii prea putin transparente, fie ca vorbim de oferte publice secundare. De la vanzarea PETROM, BCR, ALRO pana la vanzarea pachetelor minoritare la TRANSELECTRICA sau TRANSGAZ statul a fixat direct pretul, iar piata de capital a fost uzitata, in cel mai bun caz, doar ca si canal de distributie pentru actiunile statului.

Noua oferta a actiunilor OMV Petrom are meritul de a oferi pietei, in cele din urma, dreptul de a stabili pretul la care aceste actiuni se vor vinde. Este prima data, in materie de privatizari/vanzari de active, cand statul nu se mai “sperie” de piata considerand ca aceasta poate stabili un pret corect. Consider, cu adevarat, ca pentru mediul economic romanesc acest fapt este un mare pas inainte.

Pana acum capitalismul romanesc a folosit pietele mult prea putin. Intr-o tara unde in urma cu douazeci si unu de ani nu exista proprietate privata, dezvoltarea pietelor a fost privita mai mult ca o obligatie si nu ca o oportunitate. Statul roman, prin functionarii sai, nu a rezonat cu transparenta si cat atat mai putin cu tratamentul nediscriminatoriu. Ca atare marea majoritate a deciziilor strategice au fost luate in mod unilateral pe baza unor rapoarte/studii/etc emise de diversi consultanti sau angajati guvernamentali.

A lasa piata sa fixeze un pret este poate principalul avantaj pe care aceasta il poate genera. Sansele de maximizare ale pretului cresc in timp ce corectitudinea pretului nu mai poate fi atacabila. A permite accesul oricui, nediscriminatoriu este un act de dreptate economica ce poate oferi oportunitati tuturor celor care au economii si vor sa investeasca.

Pana acum printre motoarele cresterii economice in Romania au fost : exportul de munca in strainatate, consumul privat, investitiile straine, etc. Sunt motoare de crestere greu sustenabile pe termen lung. Functionarea unei piete de capital autohtone pentru a finanta direct statul sau companiile private poate fi un motor economic pe termen lung. Singura tara europeana care a nu a cunoscut recesiunea economica - Polonia - l-a folosit din plin. Din pacate realitatea actuala ne arata inca o piata de capital oarecum functionala insa prea putin productiva. In continuare finantarea companiilor private are loc aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar iar statul se imprumuta apeland la un sistem de dealeri primari.

Marele merit al ofertei OMV Petrom este ca elimina un tabu economic, care a franat considerabil dezvoltarea unui sector financiar important. Modificarea comportamentului economic al statului roman poate fi pusa in categoria efectelor pozitive pe care criza parcursa in ultimii trei ani le genereaza si poate naste un exercitiu de optimism pentru a spera ca rationalitatea economica se va propaga in toate politicile economice guvernamentale.

Acest articol a aparut si in Capital.ro.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
14 iulie 2011


Autor: Alin Brendea
inchide