Editoriale

Informatii piata

Un nou episod din serialul SIF


In aceasta saptamana, declaratia domului Mircea Ursache, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a determinat o crestere a entuziasmului in sectorul SIF-urilor. Aceasta a atins un subiect sensibil, pragurile de detinere, considerand masurile existente in vigoare o limitare a dreptului de proprietate, indiferent daca se refera la SIF-uri sau la o alta companie listata.

Pe langa aceasta declaratie, a aparut si informatia conform careia, SIF-urile au transmis in ultimele luni, propuneri catre ASF prin care societatile de investitii financiare sa poata sa achizitioneze actiuni intre ele, cat si modificarea nivelului de cvorum minim pentru adunarile generale.

Cum in ultima perioada sectorul SIF s-a aflat in umbra recent incheiatelor oferte publice, acest cumul de stiri a determinat o agitatie sporita si aprecieri semnificative in teritoriul SIF-urilor. Daca masurile mai sus amintite vor fi puse in practica, am putea spune ca ne vom afla in fata inchiderii unui capitol extrem de dezbatut atat in spatiul public al mass-media cat si in mediul politic.

Practic, daca se va ridica pragul de detinere, este clar ca interesul pentru aceste companii va creste si inevitabil se vor putea produce modificari in structura actionariatului intr-un ritm mult mai rapid. Putem lua ca si exemplu Fondul Proprietatea, unde dupa mai bine de doi ani de la listare, ponderea investitorilor romani este de sub 50%. Totusi, o masura care ar putea atenua din inclinarea balantei actionarilor in favoarea nerezidentilor o poate reprezenta posibilitatea ca SIF-urile sa aiba liber la achizitii intre ele, fapt ce ar insemna sa actioneze fie dupa o strategie comuna, fie dupa o strategie de canibalizare. Pe un astfel de climat este de asteptat ca tensiunea asupra pretului in piata sa cunoasca o escaladare si odata cu aceasta atragerea si mai multor investitori.

Fara prea multe calcule, putem deduce cu destul de multa usurinta ca aceste masuri si in prima faza doar aducerea lor in discutie, reprezinta un catalizator antrenant pentru propulsarea cotatiilor. In decursul ultimei saptamani SIF1 s-a apreciat cu peste 8%, SIF2 cu peste 7%, SIF3 cu peste 5%, SIF4 cu peste 12% si SIF5 cu 7%.

Daca ar fi sa ramanem in sfera calculelor matematice, cei care au facut achizitii in sectorul SIF de banii disponibilizati in urma IPO-ului de la Romgaz au putut obtine un randament pana la acest moment cuprins intre 6 – 16%. Practic o operatiune plasata intr-un context favorabil, a permis mai ales noilor veniti pe piata de capital sa beneficieze rapid de oportunitatea acestor tipuri de investitii si acest lucru este un castig de imagine foarte important pentru bursa.

Adrian Barbulescu
Broker
29 noiembrie 2013


Autor:
inchide