Editoriale

Informatii piata

Un trimestru de repetat

Probabil cei care au fost investitori in primul trimetru din acest an nu au ce regreta. Aprecierea generala a indicilor bursieri (intre 8% si 13%) probabil s-a transmis in cresterea portofoliilor detinute. Bursa romaneasca a ajuns in topul cresterilor din 2017, iar cei care au investit pe ea primesc cu satisfactie spre rezultatul unei alegeri inspirate.

 

In afara experientei investitionale reusite acest trimestru ne indica cateva caracteristici ale pietei locale. Analiza lor ne ajuta sa identificam raspunsul la dilema care, probabil, bantuie acum toate strategiile de tranzactionare pe piata locala: este momentul sa ne marcam profiturile sau, din contra, preturile sunt inca mici, cresterile din 2017 sunt departe de a fi atins maximele acestui an. Sa vedem ce pare sa fi fost caracteristic bursei locale in acesta perioada.

Rezilienta. Fata de alte momente de crestere din ultimii ani, in acest trimestru cresterea bursei a fost lipsita de corectii importante. Desi cresterile din ultimele 4 luni sunt semnificative scaderile pe care piata le-a experimentat au fost minore si compensate rapide de noi ordine de cumparare.

 Sursa: www.primet.ro

 

Explicatia acestei evolutii o putem gasi atat in trendul pozitiv al pietelor externe dar, in special, in componenta interna. Atat investitori institutionali locali cat si cei individuali resimt tot mai puternic disconfortul randamentelor monetare minore. Pentru o tara obisnuita cu o recompensare semnificativa a depozitelor bancare, situatia din ultimii doi ani este una de natura sa creasca in mod semnificativ apetitul de risc. Ca atare orice scadere s-a dovedit, in fapt, un bun moment de cumparare.

Concretete. In acest trimestru cele mai bune evolutii le-au avut emitentii care, prin prisma situatiei financiare pe 2016 si a politicilor de dividend promovate, se afla in topul randamentelor oferite de dividendele potentiale. Observam un puternic reflex, din partea investitorilor, spre lucruri concrete iar dividendele oferite de emitenti sunt ceea ce ofera acest caracter. Probabil mentalitatea celui care a economisit in ultimii ani in depozite bancare este asemanatoare investitorului in cautare de dividende consistente, iar acest lucru confirma ca bursa incepe sa devina o zona de investitii cu o adresabilitate mult mai larga.

Dovada cea mai buna pentru aceasta caracteristica a pietei locale a fost furnizata de grupa societatilor de stat, acolo unde Guvernul a hotarat distributia a 90% din profit catre dividend. Cresterile acestor companii au fost pe masura.

Maturizare. O ultima caracteristica, cert cea mai pozitiva, este furnizata de comportamentul investitorilor in acest trimestru. Reactia acestora la anunturile rezultatelor financiare preliminare, la evolutiile externe dar si la evenimente punctuale cum au fost deciziile guvernamentale sau cele generate de institutiii precum Curtea Constitutionala, a fost una mult mai echilibrata decat in trecut. Pare ca ratiunea, experienta si strategia investitionala incepe sa inlocuiasca in proportie tot mai mare comportamentul instinctual, decizia de investitii luata pe baza de sentiment de piata.

Vorbim de trei caracteristici ale pietei locale care indica o piata ce creste in dimensiune dar si in calitate. Pare in acest moment ca piata bursiera romaneasca are sanse sa iasa din cercul vicios care a tinut-o pe loc in ultimii ani. Se creaza un sentiment pozitiv nu doar in randul investitorilor dar si al emitentilor si mai ales al posibililor emitenti. Listarea unei a doua companii private de importanta nationala – RCS-RDS – ar fi dovada puternica a acestei constatari. Cred astfel ca povestea frumoasa a bursei in 2017 nu se va incheia devreme si ca probabil merita sa mai zabovim (si evident sa investim) pe bursa locala.


Autor: Alin Brendea
inchide