Editoriale

Informatii piata

Unde mai putem castiga?


Educatia - un cuvant pozitiv pentru societatea romaneasca. Educatia financiara pare insa ceva excentric. Cei care lucreaza in lumea financiara se plang ca nu gasesc suficienti cetateni educati financiar. Insa, nici nu puteau fi intr-o societate care pentru 50 de ani nu a functionat in logica economiei de piata si in care perioada “democrata” a insemnat orice mai putin o evolutie economica normala.


Tentatia numerelor mari a functionat din anii '90 in domeniul investitiilor. Primesti banii de 8 ori, iti dublezi valoarea investita in 6 luni cu un teren bine plasat. Mai nou si mai sofisticat dai lovitura pe piata Forex…



Sursa: BNR

Cifrele mari au afectat inclusiv segmente economice mai conservatoare prin definitie. Ratele de profit asteptate depaseau 30% chiar si pentru antreprenorii conservatori. Insasi piata monetara – o piata a stabilitatii economice - a fost prinsa, la vremea ei, in acest fenomen. Mai sus avem un grafic al dobanzilor oferite de banci pe piata intrebancara la depozite pe 12 luni. Prin 1997 aveam dobanzi de peste 120% pe care bancile le plateau altor banci….

Dupa cum se vede dobanzile au inceput sa scada, iar in ultimii ani tendinta s-a accentuat. In prezent avem minime istorice pentru orice dobanda. Fie ca vorbim despre cea oficiala – de referinta a BNR, fie ca vorbim despre depozite, fie ca vorbim despre credite.


Dobanda standard a BCR – cea mai mare banca romaneasca - pentru un depozit de 12 luni este de 2%! Detinatorii de capital simt frustrare si un disconfort major in raport cu sumele detinute. Cei care economisesc nu mai primesc recompensa cu care erau obisnuiti…


Cu toate acestea alternativele de plasament par, deocamdata, ignorate. Bursa de Valori Bucuresti, prezinta o oferta unica in acest an. Societatile listate ofera dividende net superioare dobanzilor bancare. Daca pe bursa, traditional, se castiga din aprecierea cursurilor bursiere, in acest an doar dividendele sunt suficiente pentru a justifica plasarea capitalului pe aceasta piata.


Propunerile de dividend – neaprobate inca in AGA – prezinta un tablou unic pe care nu l-am mai intalnit si pe care probabil nu il vom mai intalni vreodata. Mai jos avem o lista de aproape 20 de emitenti care propun dividende duble decat remuneratia unui depozit bancar pe 12 luni.

 

Sursa: Prime Transaction


In lista de mai sus gasim multe companii lichide si care sunt caraterizate de o subevaluare fundamentala evidenta. Actiuni ieftine si care platesc dividende…visul fiecarui investitor daca este sa dam crezare tuturor cartilor care trateaza subiectul investitiilor de capital.


Insa bursa romaneasca nu simte deloc acesta stare exceptionala. Ba din contra. Lichiditatea este scazuta, iar martie 2015 este una dintre lunile martie cele mai sarace in tranzactii din ultimii ani.


Care sa fie explicatia: lipsa de informare, lipsa de educatie financiara, lipsa de incredere? Nu putem avea un raspuns cert si probabil ca nu exista un unic raspuns. Asistam la o “discrepanta economica” care, ca orice nu este normal, in timp se va corecta. Insa ea indica ca, inca, piata financiara romaneasca nu a depasit nivelul de baza, iar numarul celor conectati cu adevarat la ea este inca foarte mic.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
27 martie 2015

Autor: Alin Brendea
inchide