Editoriale

Informatii piata

Urmeaza raportarile financiare pentru trimestrul 3. La ce ar trebui sa ne asteptam?

Incheiem luna octombrie, o luna plina de emotii pe toate pietele financiare. Volatilitatea si reactiile emotionale din aceasta luna vor deveni cu certitudine un exemplu. Daca in urma cu numai doua saptamani, bursa americana intra pe minus in acest an, acum, pe final de luna, reuseste sa ajunga la noi valori maxime istorice. Agresivitatea scaderilor de acum doua saptamani confirma globalizarea pietelor financiare identificandu-se astfel reperele comune ce motiveaza asteptarile investitorilor. "V" format in graficele pe aceasta luna a bucurat probabil speculatorii optimisti.

Pe plan local, spre deosebire de luna august cand aproape ca am fost imuni la corectiile strainilor (indicele german DAX a scazut in august cu 10%), ne-am corelat cu miscarea descendenta de la nivel global. Actiunile romanesti au fost volatile, pierderile rapide fiind anihilate de recuperari in viteza. Apoi au stat: ultima saptamana din octombrie a fost de o apatie in genere specifica sezonului estival. Desi pietele internationale au continuat sa creasca chiar pana la noi cotatii istorice, noi am inregistrat o evolutie laterala si in unele cazuri chiar in contradictie cu sentimentul bursier international. Nu cred ca putem trage o concluzie din aceasta ultima saptamana, ci mai degraba vorbim de o asezare a pietei si foarte probabil chiar si investitorii institutionali au fost putin luati prin surprindere de viteaza burselor: Indicele Dow Jones a crescut 9,4% doar doua saptamani (intre minimul intraday atins pe 16 octombrie 2014 si cotatia de la deschiderea sedintei din 31 octombrie 2014).

Dupa ce pietele straine s-au echilibrat si chiar lanseaza semnale optimiste, la noi, urmeaza alti factori catalizatori de volatilitate si, sa speram, lichiditate. Saptamana viitoare intram in plin sezon de raportari finaciare. Per total, asteptarile sunt optimiste. Sectorul energetic probabil ca va ramane la loc de cinste, investitorii pastrandu-si afinitatea pentru titlurile din BET-NG. Surprinzele ar putea veni din partea acelor societati ce au baze de raportare ce au avut raportari financiare aflate la extrem: pe de o parte, dat fiind scaderea cotatiei petrolului, OMV Petrom ar putea veni cu rezultate prin care sa confirme ca nu poate depasi recordul de anul trecut, iar pe de alta parte, Nuclearelectrica ar putea sa-si imbunatateasca putin situatia financiara din acest an determinata de taxa pe stalp si evolutia descendenta a pretului energiei. Si la Nuclearelectrica, asteptarile usor oprimiste sunt in contextul unei baze de raportare slabe.

Rezultatele financiare raportate vor determina rapid primele estimari realiste in privinta dividendelor pe care le vor acorda companiile din profitul pe 2014. Sunt slabe sansele ca Transelectrica si Transgaz sa piarda primele doua pozititi in clasamentul randamentelor dividendului in randul companiilor cu o vizibiliate mai mare.

In concluzie, sezonul de toamna al raportarilor financiare se poate constitui drept un factor catalizator de optimism pe piata autohtona. Totodata, apatia din ultimele sedinte, dat fiind faptul ca nu este determinata de factori fundamentali, poate fi chiar o perioada interesanta pentru cei ce au lichiditati.

Simion Tihon
Broker
31 octombrie 2014


Autor: Simion Tihon
inchide