Traditional vara este anotimpul linistit al pietelor bursiere. Actiunile trec in perioada ex-dividend, investitorii intra in concediu, iar piata tinde sa functioneze la relanti. Este o imagine, mai degraba, teoretica, de manual, pentru ca de multe ori acest lucru nu s-a intamplat.
Ce va urma in a
doua parte a anului? Vom avea parte de liniste sau volatilitatea va caracteriza
piata? Intrebari de investitori pentru care nu putem avea raspunsuri ci doar
predictii.
Nu cred ca vom traversa o perioada linistita pana la finalul anului. Ci siguranta vom mai avea miscari de amploare pe piata, in ambele directii. Vom parcurge o perioada cu oportunitati pentru cei care vor putea “citi” momentele de intrare si de iesire din piata.
Care vor fi vectorii instabilitatii? Cronologic vorbind primul, care a si inceput sa (im)presioneze pietele este asanumitul BREXIT. Un nou termen, apropiat lingvistic (si nu numai) de GREXIT. Perspectiva iesirii Marii Britanii din UE nu poate fi un factor pozitiv pentru evolutia burselor europene. Nimeni nu poate avansa un scenariu cu adevarat realist a unei lumi unde Marea Britanie redevine independenta. Cert este ca pot aparea numeroase bariere pentru afacerile din UK dar si pentru partenerii lor europeni. Industria financiara britanica este cel mai bun exemplu. Insa si mai importante ar putea fi efectele politice ale unei astfel de secesiuni, care ar furniza un precedent periculos. Pe de alta parte o infirmare a scenariului BREXIT ar descatusa noi forte pe pietele bursiere internationale, care ar putea tatona din nou maximele istorice.
Un al doilea vector de instabilitate il va reprezenta mediul politic intern. Combinatia dintre proximitatea alegerilor generale, un guvern tehnocrat, alegerile locale care au intarit puternic pozitia opozitie de facto este una care nu sugereaza stabilitate. In acest context legile populiste au sanse mari de reusita, cum la polul opus masurile pragmatice, constructive au sanse mai mici de implementare intr-un mediu, deja, semielectoral.
Un al treilea pilon al instabilitatii va fi generat de situatia macroeconomica si de situatia emitentilor importanti de la cota Bursei. Performanta economiei romanesti este un evidenta. Chiar daca vorbim de un model imperfect, in care mixul consum investitii este mai mult decat perfectibil, putem spune ca economia romaneasca are o alura necesara pentru a atrage investitii private. Cresterea veniturilor populatiei in tandem cu cea a consumului privat ar trebui sa asigure conbustibil pentru evolutii, cel putin pe termen scurt, pozitive. In acest context evaluarea atractiva a emitentilor listate la BVB ar trebui sa insfple un apetit in crestere pentru actiunile romanesti. Vorbim de active ieftine, cu randamente ale dividendelor exceptionale si care au perspective certe sa ofera o imagine asemnatoare si pentru urmatorul an.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
10 iunie 2016
Autor: Alin Brendea