Editoriale

Informatii piata

Vom avea din nou cele mai mari dividende din lume?
Daca 2016 s-a remarcat prin faptul ca in Romania randamentul dividendelor a fost cel  mai mare din lume, anul acesta, cel mai probabil, ne vom pastra locul intai, dat fiind faptul ca propunerile de pana acum anunta randamente si mai bune. 

Anul acesta pretentiile au crescut. Tinta este acum un dividend cu randament mai mare de 10%. Investitorii nu mai reactioneaza pozitiv la propunerea unui dividend cu randament mai mic de 10%. A contribuit masiv la aceasta stare de spirit memorandumul Guvernului prin care impune societatilor care au capital majoritar de stat sa repartizeze dividende intr-o cota de minim 90% din profit. 

Incercarile de a ocoli dorinta Guvernului nu au fost apreciate de investitori. De exemplu, Transgaz a dezamagit cu prima propunere de dividend, chiar daca randamentul acestuia nu era de neglijat: aproximativ 7%. Ulterior, modificarea acestuia in conformitate cu memorandumul Guvernului a linisit investitorii confirmandu-le asteptarile. Un alt exemplu, poate chiar mai clar, este Transelectrica. Repartizarea profitului are doua variante: In prima varianta, se aloca 75% din profit sub forma de dividende, iar in a doua 90%. Insa, pentru ca profitul ramas de repartizat, cel la care se aplica procentul de 90%, a fost ciuntit de repartizari contabilicesti, dividendul propus, chiar si in cazul in care se respecta memorandumul, este sub asteptarile investitorilor. Randamentul brut al acestuia ar fi in momentul de fata de 7%. Reactia a fost negativa in piata. Pretul actiunilor TEL a scazut cu peste 6% imediat dupa convocator. Asteptarile erau pentru un randament al dividendului de peste 10% tinand cont de un calcul simplu: profit pe actiune 3,89 lei; 90% din 3,89 lei inseamna 3,5 lei si raportat la un pret al actiuni de 32 lei, ar fi presupus un randament de 10,9%. Aceasta diferenta a demotivat investitorii. 

Unele societati au fost chiar mai generoase decat prevede memorandumul. In speta, Conpet. Compania de transport titei propune trei dividende cumulative. COTE isi propune sa acorde sub forma de dividend 91,5% din profitul de anul trecut si inca pe atat din rezultatul reportat. Randamentul total era de aproape 17% la momentul anuntului care a creat euforie pe piata, actiunile COTE inregistrand un avans de 14,8% in prima zi de la anunt. 
 
Cu astfel de randamente ale dividendelor, chiar si de la companiile care au venit cu propuneri mai mici decat erau asteptarile, avem sanse foarte mari sa ne pastram prima pozitie din lume in topul mai sus mentinat. Ce este interesant este faptul ca aceste dividende mari, nu par sa reprezinte o problema de decapitalizare si care sa puna in pericol performantele societatilor in 2017. Si daca Guvernul va fi in aceeasi situatie si la anul? Oare nu vom avea un memorandum similar? Care sunt sansele ca Guvernul sa nu fie in situatia de a avea aceeasi nevoie disperata de bani? Companiile au sanse bune sa realizeze profituri similare sau, de ce nu, chiar mai bune. Iar intr-un astfel de scenariu, doi ani consecutivi de dividende cu randamente de peste 10% pot fi catalizatorii unui an excelent pentru investitiile in actiuni listate la Bursa.


Autor: Simion Tihon
inchide