Editoriale

Informatii piata

Zori de speranta

Saptamana aceasta am avut vesti pozitive, atat din zona principalelor banici listate pe bursa locala, cat si din sfera europeana.

Sa incepem cu Erste Bank. Cu toate ca rezultatele prezentante au fost in scadere, la un nivel de 301.2 milioane euro fata de 453.6 milioane euro in perioada anterioara, perspectivele zonei unde activeaza banca sunt considerabil imbunatatite, aici intrand si piata bancara romaneasca. Astfel, s-a putut observa o imbunatatire a situatiei BCR care a inregistrat profit pe primul semestru dupa un an de pierderi, fapt ce a determinat o reactie si asupra celorlalte banci listate. Cu toate ca Erste a trecut si printr-o operatiune de majorare a capitalului, de la o sedinta la alta s-a putut observa o tendinta de ascensiune a cotatiei, culminand cu perioada actuala cand s-a stabilit relativ repede peste nivelul de 100 de lei pe actiune.

Dupa cum am precizat mai sus, evolutia si perspectivele bancii austriece au determinat un sentiment pozitiv si pe celelalte doua banci semnificative listate la BVB. Astfel, Banca Transilvania a reusit sa isi atinga tintele prognozate intr-o piata destul de delicata cum este cea romaneasca, cu toate ca analistii sustin ca trebuie acordata o atentie sporita asupra faptului ca are o expunere destul de riscanta pe companii de stat care pot restrange marimea rezultatului prin posibila crestere a costului de risc. Dar cel mai vizibil efect a fost pe BRD, banca care a avut o evolutie destul de dureroasa atat pe bursa cat si in ceea ce priveste rezultatele pe perioadele precedente. Dupa un lung traseu descendent parcurs anul trecut si intrerupt pentru scurt timp in prima parte a lui 2013, ultimele sedinte au adus un suflu nou mai optimist asupra posibilei evolutii in viitor a bancii.

Aceasta schimbare intervenita in bilanturile bancilor, tine atat de politicile adoptate de acestea in ceea ce priveste strategiile pentru piata locala, dar este probabil si un semnal ca fara o restructurare a activelor dar si a activitatilor pe care le desfasoara, posibilitatea de a performa in zona profitabilitatii scade dramatic si cu consecinte nedorite atat individual cat si pentru intregul sistem bancar.

In sfera europeana, s-a putut identifica un dezghet interesant in ceea ce priveste evolutiile principalilor indici, mai ales pe ultimele doua saptamani, iar odata cu discursul sefului BCE (Banca Centrala Europeana) lucrurile s-au luminat ceva mai mult. Practic a venit confirmarea din zona euro ca partea mai delicata a trecut, identificandu-se “zorii” insanatosirii economice.

Si in cazul Romaniei, asa cum este si in zona euro, indicatorii macroeconomici arata ceva mai bine si principalii lideri tin discursuri despre faptul ca ce a fost mai greu a trecut. Insa, din pacate, aceasta stare de optimism este impartasita foarte restrans de catre cetateanul de rand, care inca se lupta cu efectele masurilor de austeritate, aplicate mai ales in statele sudice ale Europei, dar si cu o accentuare a reticentei cetatenilor din statele nordice in a mai accepta statutul de finantator al tarilor cu probleme.

Adrian Barbulescu
Broker
2 august 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide