Comparatie cu alte forme de investitii

Ponturi pentru investitii

Inapoi


Investitorii actioneaza pe mai multe piete investitionale. Fiecare dintre acestea are atuuri, reguli specifice, randamente asteptate, produse de investitii tipice si multe alte caracteristici. Pentru a vedea unde se afla Bursa in peisajul investitional descriem, mai jos, cateva dintre avantajele ei, comparand-o cu celelalte concurente.


• Bursa si depozitele. Un depozit bancar este un activ investitional cu un grad de siguranta ridicat, insa cu un randament plafonat. Randamentele depozitelor bancare sunt plafonate de insasi natura activitatii bancare: banca este un intermediar care, pe baza banilor colectati prin depozitele bancare atrase, finanteaza afaceri profitabile sau consum personal sustenabil financiar. Din ceea ce se castiga, intermediarul va plati dobanda garantata deponentilor si restul de profit il va retine.
Un depozit bancar nu poate fi lichidat partial, ceea ce inseamna o lichiditate mult mai scazuta decat cea a activelor bursiere. De exemplu titlurile de stat listate, ofera aceleasi caracteristici ca ale depozitelor bancare, insa, in plus, asigura si o lichiditate excelenta.


• Bursa si imobiliarele. In Romania, investitia imobiliara este probabil cea mai populara. Activele imobiliare ofera o buna individualizare a obiectului investitiei si ofera o oarecare stabilitate investitionala (relativa, intrucat valoarea de piata poate doar fi estimata).
Spre deosebire de activele bursiere, au un pret absolut transparent si lichiditate mult mai buna. Daca nu poti vinde o camera dintr-un apartament, de exemplu, pe bursa vinzi exact atat cat doresti, in cazul unei nevoi urgente de lichiditati. In plus, pe piata bursiera toate evenimentele cu impact asupra instrumentelor financiare achizitionate iti sunt prezentate intr-un mod public si transparent, spre deosebire de piata imobiliara unde astfel de informatii sunt deseori necunoscute publicului larg.


• Bursa si metalele pretioase (aur, argint, bijuterii). Exista o piata investitionala a metalelor pretioase (in diverse formate fizice), relativ redusa ca dimensiune, vazuta ca o piata de tezaurizare a valorii. Raritatea metalelor pretioase ofera baza economica a acestui caracter de mentinere in timp a valorii (un efect antiinflationist).
Spre deosebire de investitia bursiera, la acest gen de investitie vorbim despre costuri mari de depozitare a activelor (seifuri bancare, asigurari), dar si de o lichiditate mult mai slaba. In plus, deseori exista spreaduri (diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare) foarte mari.


• Bursa si fondurile mutuale
Fondurile mutuale reprezinta o forma populara de investitii, plasandu-se undeva intre depozitele bancare si investitia bursiera propriu-zisa. Paleta de randamente oferite este mult mai larga decat cea a depozitelor bancare si lichiditatea este una superioara.
Spre deosebire de investitia bursiera, nu vei detine o investitie personalizata. Vei fi coproprietar al unui fond de investitii, cumparand sau vanzand unitati de fond. Din acest punct de vedere randamentele acestui tip de investitii tind sa fie plafonate.


• Bursa si arta. Si in Romania s-a nascut o piata de investitii in obiecte de arta. Este o piata mai atipica, foarte greu de analizat de catre un novice. Fata de piata bursiera pretul activelor culturale este foarte putin transparent si supus unui nivel de subiectivitate foarte ridicat.


• Bursa si afacerea proprie. Afacerea proprie este, din punct de vedere al dezvoltarii personale, o investitie superioara. Insa, fata de investitia bursiera - unde cumperi mici parti din mari afaceri, este o activitate mai riscanta, chiar daca detinerea controlului si luarea deciziilor ar putea sa iti ofere un fals sentiment de siguranta.


inchide