Editoriale

Informatii piata

¼ din 2012. Ce inseamna?


Titlul nu se vrea vreo formula matematica, ci incercarea de a sintetiza experienta primului trimestru pe piata bursiera. Am avut un trimestru intens, cu evolutii interesante care au reanimat interesul investitorilor pentru bursa.

Evolutia cotatiilor a fost una pozitiva, mai ales in primele saptamani, piata romanesaca instalandu-se pe pozitii fruntase in clasamentul modial al performantelor bursiere pe anul in curs. Desi cresterile din 2012 pot fi vazute ca o rebalansare a unei situatii exagerat de negative a anului trecut, au darul de a reabilita investitia bursiera ca alternativa investitionala.

Poate cel mai important moment al primului trimestru a fost reinnodarea sirului vanzarilor de actiuni pe bursa detinute de catre statul roman. Dupa esecul Petrom, succesul Transelectrica, desi lipsit de stralucire este un eveniment remarcabil. In principal pentru ca marcheaza o flexibilizare evidenta a strategiei statului in vanzarea participatiilor detinute. Pentru prima data statul gandeste “comercial” oferind un discount pentru a obtine lichiditati intr-o perioada dificila economic.

A fost si o perioada a schimbarilor, atat unul din operatorii de piata -BVB - cat si autoritatea de reglementare a pietei - CNVM schimband, sau fiind in curs de schimbare, echipele de conducere.

Pentru ca vorbim de un domeniul al cifrelor, sinteza pietei bursiere pe primul trimestru o putem face, pentru echilibrarea mesajului, si in sentimentele pe care aceasta perioada le-a produs.

In primul rand avem speranta ca piata bursiera redevine utila. Atat pentru investitori care au regasit alternative investitionale cu adevarat profitabile, cat si pentru statul roman care o foloseste ca si sursa de finantare. Vorbesc despre speranta utilitatii unui domeniu indelung blamat, in ultimii ani, atat prin prisma pierderilor de capital generate cat, mai ales, a neputintei de a realiza principalului sau rol - finantarea economie.

In al doilea rand exista un sentiment de fragilitate. El este generat de feed-backul mediului de afaceri la evolutiile bursei. Cu alte cuvinte optimismul bursei nu isi gaseste corespondent intr-un mediu economic caracterizat inca de un pesimism pronuntat. In economia romaneasca sunt inca multe piete blocate (cum este cea imobiliara), multe afaceri functioneaza la cota de avarie in timp ce consumul continua sa fie timid. Finalul trimestrului si inceputul celui nou confirma ca, inca, starea de spirit a investitorilor baleaza extrem de rapid intre un optimism, indus de evolutiile favorabile de pe bursele externe, dublate de o politica exceptionala de dividend a numerosi emitenti interni si un pesimism indus de scenariul unor evolutii modeste ale economiilor europene si al apropierii perioadei electorale.

Un al treilea sentiment este cel de complexitate. Usor, dar cu pasi siguri, piata bursiera romaneasca castiga ca si oferta investitionala. Pietele de produse structurate, actiunile internationale aduse pe sistemul alternativ de tranzactionare, ofertele publice ale statului aduc o mai mare diversitate de instrumente financiare care confera un grad in crestere de complexitate investitiilor realizate la bursa. In fapt vorbim despre un inceput de proces de maturizare al pietei, fiind salutar faptul ca se petrece intr-o perioada inca dificila pentru piata de capital.

Printre cifre si sentimente, primul trimestru al anului a generat energii, sentimente si actiune suficiente in randul investitorilor pentru a reface imaginea bursei pe paleta alternativelor investitionale. Ca atare “intrebarea de 10 puncte” a momentului devine: va rezista aceasta imagine, se va imbunatatii sau se va deprecia pe modelul ultimilor doi ani? Vom afla raspunsul, impreuna, pe piata.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
6 aprilie 2012


Autor: Alin Brendea
inchide