Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

25.06.2010

  • Bursa de la București continuă pe scădere și în deschiderea ședinței de vineri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa de Valori București a deschis ședința bursieră de vineri în scădere, indicele compozit BET-C coborând în prima jumătate de oră cu 0,46% la 3.003,98 puncte.

    mai mult

  • Bursa americană încheie ziua de joi în scădere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa de la New York a închis joi în scădere, indicele S&P 500 pierzând teren pentru a patra ședință consecutiv, din cauza unor noi semne de reducere a consumului, dar și pe fondul temerilor legate de posibile noi reglementări, foarte dure, pentru sistemul financiar, informează Reuters.

    mai mult

  • 'Ropharma' Brașov și-a majorat profitul de 24 de ori

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Compania brașoveană 'Ropharma' și-a majorat afacerile cu 39,5% în primele trei luni ale acestui an, de la 62,3 milioane de lei la 87 milioane de lei.

    Veniturile companiei în primul trimestru au ajuns la 89 de milioane de lei, cu 38,8% mai mult decât cele 64,1 milioane de lei, în timp ce profitul societății a crescut de 24 de ori, de la 250.000 de lei în primele trei luni ale lui 2009, la aproape șase milioane de lei.

    Firma brașoveană este controlată indirect de omul de afaceri brașovean Mihai Miron, prin intermediul firmelor ADD Pharmaceuticals și Rimia Investments, înregistrate în Cipru, care dețin 23,4% din acțiuni și, respectiv, 26,6% din titluri. În acționariat se mai regăsește Arrow Pharmaceuticals, firmă înregistrată în SUA, care are 31,31% din capital, în timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului deține 0,33% din acțiuni.

    mai mult

  • Gheorghe Călburean vrea centrală electrică de opt milioane de euro

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   DAFR

    ___

    Omul de afaceri Gheorghe Călburean, șeful Grupului de firme 'Dafora', vrea să intre în afacerile cu energie electrică obținută din ape geotermale, convins că aceasta este una dintre direcțiile strategice de business spre care se vor reorienta jucătorii din energie în perioada ur-mătoare. Călburean controlea-ză, prin intermediul 'Dafora Turism', 96,68% din 'Transgex' Oradea, una dintre cele mai mari companii axate pe exploatarea apelor geotermale din țara noastră. 'Transgex' utilizează deja apa geotermală pentru încălzirea orașului Beiuș, din vestul țării.

    Planurile lui Călburean iau în calcul construcția unei centrale electrice de maxim 4MW, care să facă conversia căldurii geotermale în energie electrică. Costul unei astfel de centrale electrice ar putea depăși opt milioane de euro. Omul de afaceri spune că discuțiile pentru realizarea proiectului sunt înaintate, depășind de mult stadiul de simplă intenție.

    'În câțiva ani, piața se va reorienta către producerea de energie electrică din ape geotermale. Noi deținem trei sonde de ape geotermale pentru temperaturi de peste 120 de grade, și două sonde de reinjecție a apei în sol în perimetrul Borș. Avem mai multe discuții ca să punem în practică planurile de obținere a energiei electrice. Vom concretiza aceste planuri, sunt trecute în stragia de business a companiei pentru următoarea perioadă', a spus, Gheorghe Călburean.

    În prezent, conducerea 'Transgex' negociază cu mai multe companii specializate în exploatarea de ape geotermale pentru pregătirea studiului de fezabilitate al viitoarei centrale electrice, investiție estimată la opt milioane de euro.

    Alin Iacobescu, directorul general al 'Transgex' Oradea a declarat: 'Suntem în discuții cu islandezii de la Mannvit pentru studiul de fezabilitate pentru că ei sunt cei mai buni pe ape geotermale. Avem discuții de asemenea și cu potențiali finanțatori, am vrea să atragem în acest proiect firmele care poluează mult, precum 'Romgaz' și 'Petrom', nevoite să achite, în prezent, o taxă de poluare'. Printre partenerii de discuție ai 'Transgex' se află și o companie din Statele Unite, deținătoare de tehnologie pentru producerea de energie electrică din căldură geotermală: 'Cei din State studiază planurile noastre, dar lor investiția li se pare cam mică în condițiile în care se uită după centrale electrice de cel puțin 10MW', a mai spus directorul general al 'Transgex'.

    Conducerea companiei a luat în calcul utilizarea fondurilor europene pentru achiziționarea tehnologiei necesare și construcția centralei electrice, dat fiind faptul că producția de energie neconvențională este încurajată de Bruxelles. Alin Iacobescu ne-a spus: 'O posibilă sursă de finanțare sunt fondurile europene pentru energiile neconvenționale sau fondurile de mediu, în condițiile în care 50% din valoarea unui proiect pe energie verde este nerambursabilă. Problema este că și așa trebuie să faci rost de întreaga sumă necesară punerii în practică a proiectului, să îl realizezi, după care să aștepți să îți vină banii de la UE'.

    'Transgex' este listată pe piața Rasdaq, sub simbolul TRNG. Compania are o capitalizare bursieră de 13,31 milioane de lei, potrivit prețului de 2,5 lei/acțiune înregistrat în ședința de la începutul lunii mai.

    Călburean ar vrea 5% din Romgaz, dar nu are cu ce

    Promisiunea guvernului că va lista maxim 15% din producătorul de gaze naturale 'Romgaz' Mediaș a atras interesul omului de afaceri Gheorghe Călburean. Călburean, fost director în cadrul 'Romgaz', a preluat participația majoritară la 'Dafora', în contextul scoaterii acesteia la privatizare, în 1995. Până atunci, 'Dafora' a făcut parte din 'Romgaz', ocupându-se de activitatea de foraj.
    Anul trecut, contractele pe care 'Dafora' le-a câștigat de la 'Romgaz' au reprezentat pes-te 40% din cifra de afaceri a companiei.

    'Suntem interesați să cumpărăm acțiuni la 'Romgaz', dar problema este că nu prea avem cu ce. Noi avem acțiuni și la 'Transgaz', însă am ajuns la concluzia ca dacă nu ai 5% dintr-o companie, nu prea te ajută la nimic', a spus Gheorghe Călburean, cu părere de rău.

    Acesta spune că este dispus să vândă din afacerile pe care le are, singurul impediment fiind că eventualii cumpărători nu prea își fac apariția. Gheorghe Călburean are participații majoritare în afaceri cu domenii diferite de activitate, precum energie, turism, alimentară etc.
    'Eu aș vrea să vând, dar cui? În niciun caz nu aș renunța însă la 'Dafora' sau Condmag. La altele, m-aș mai gândi', a adăugat omul de afaceri.

    Acesta a investit, în urmă cu trei ani, 16 milioane de euro într-o instalație de foraj de ultimă tehnologie, produsă de compania germană Bentec. A durat, însă, mai bine de doi ani până când instalația a fost livrată companiei 'Dafora', în a doua parte a anului trecut, caracterizată drept 'cea mai proastă perioadă posibilă', de către Gheorghe Călburean. Acesta a spus: 'Știam că va dura maxim 24 de luni până când instalația va fi gata și că este un risc să o comandăm, însă nimeni nu a realizat că va veni criza și că vor scădea comenzile. Am ofertat-o la toți clienții noștri, și am încheiat contractul cu 'Petrom' pentru o sondă din județul Bacău. Am concurat pentru această lucrare cu companii din afară, însă noi am oferit prețul cel mai bun. Sperăm că 'Petrom' va încheia contracte pe perioade mai mari, de un an-doi, pentru că nu poți lucra cîteva luni și apoi să stai pe bară jumătate de an până la viitoarea lucrare'.

    Contractul cu 'Petrom' este programat să se des-fășoare pe o perioadă de crica trei luni de zile. Acesta este primul contract pe care 'Dafora' l-a încheiat cu 'Petrom' după mai bine de un an de zile.

    Goana după contracte pe piețele internaționale

    Întrucât 'Romgaz' și 'Petrom' scot puține contracte la licitație, conducerea 'Dafora' este nevoită să-și caute de lucru în statele din jurul nostru. Soarta pare să zâmbească societății în Crimeea, Ucraina unde compania ar putea să înceapă să foreze pentru două companii internaționale. Contractele cu aceste companii sunt estimate la 10 milioane de dolari, urmând să fie încheiate săptâmânile viitoare.
    'Trebuie să ne zbatem mai mult', este de părere Gheorghe Călburean, președintele-director general al 'Dafora', adăugând: 'La sfârșitul lunii așteptăm un răspuns din Bulgaria privind niște contracte acolo. Ne mai interesează piața forajului din Kuweit și din Irak, am transmis deja că ne interesează să lucrăm în Irak, dar trebuie să vedem exact care sunt condițiile și în ce parte a Irakului. Am trimis oferte și la companii din Austria, dar pe partea de ape geotermale'.

    mai mult

  • Cemacon si BVB intra in componenta indicelui BET-C

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   BVB  CEON

    ___
    Comitetul Indicilor BVB a inclus actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Cemacon Zalau (CEON) in componenta indicelui BET-C, potrivit unui comunicat remis pietei.

    mai mult

  • BRD incepe plata dividendelor

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   BRD

    ___
    BRD - Groupe Soci

    mai mult

  • CNVM a aprobat majorarea capitalului Depozitarului Sibex

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat modificarea autorizatiei de functionare a Depozitarului Sibex, dupa majorarea capitalului social de la 12 milioane lei la 12,96 milioane lei (3,07 mil. euro), potrivit ultimului buletin al...

    mai mult

  • Dafora - Instalatie de foraj de 16 mil. euro pentru OMV Petrom

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   DAFR

    ___
    Compania de foraj petrolier

    mai mult

  • Dupa un debut pozitiv, Bursa a inchis o saptamana de scaderi

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... in timp ce BET-XT a inregistrat a doua depreciere ca marime, - 6,76%, se arata in raportul de analiza al Prime Transaction.

    mai mult

24.06.2010

  • Randamentul dividendului la FP, între 13% și 100%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Randamentele pe care le aduc dividendele Fondului Proprietatea (FP), dacă valoarea acestora va fi aprobată de acționari la 0,08 lei/acțiune, pot depăși 25% pentru acțiunile achiziționate în 2010, în timp ce pentru titlurile cumpărate mai ieftin anul trecut randamentele se dublează.

    mai mult

Pagina

inchide