Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.06.2010

  • Prima listare dupa doi ani: Actiunile Bursei de Valori intra la tranzactionare pe 8 iunie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BVB

    ___
    Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat ca actiunile operatorului de piata sa intre la tranzactionare in sedinta de marti, 8 iunie, aceasta fiind prima listare importanta derulata in ultimii doi ani pe piata locala.

    mai mult

  • Bursa a scazut si marti, pe cea mai redusa lichiditate din ultima luna

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa a continuat pe scadere in sedinta de marti, cu cel mai redus rulaj din ultima luna, pe fondul unui declin la nivelul principalelor piete de pe continent. Indicele BET a coborat cu 1,8%, pe o piata in scadere cu 1,6%. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), s-au depreciat cu 2,47%.

    mai mult

  • Primele drepturi de preferinta tranzactionate pe piata RASDAQ

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARCV

    ___
    Drepturile de preferinta ale actionarilor dezvoltatorului imobiliar Imotrust Arad (ARCV) vor putea fi tranzactionate pe Bursa in perioada 3 iunie

    mai mult

  • Petrom a investit 135 mil. euro pentru mai multe gaze

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom (SNP), singurul producator national de petrol si gaze, controlat de grupul petrolier austriac OMV, a finalizat o investitie de 135 de milioane de euro intr-un proiect care vizeaza cresterea livrarilor de gaze naturale in sistemul de transport.

    mai mult

  • Alumil reia investitia la Filipestii de Padure, la 3 ani de la listare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALU

    ___
    Conducerea producatorului de profile din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) a aprobat la sfarsitul lunii mai investitii de 5,8 mil. euro pentru constructia unei noi capacitati de productie, a unui depozit si a unui centru logistic la Filipestii de Padure din judetul Prahova, la 3 ani de la listarea pe Bursa.

    mai mult

  • Evolutii de urmarit miercuri pe bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care dupa o usoara revenire, au revenit pe scadere, marti inregistrand cel mai mare declin din sector; Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au accelerat scaderea in sedinta de marti, coborand sub pragul de 20.000 de puncte

    mai mult

  • Ciurtin i-a facut

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Raul Ciurtin, directorul general al producatorului de lactate Albalact din Alba Iulia (ALBZ), i-a transferat sotiei, Lorena-Beatrice Ciurtin, 4% din actiunile companiei, prin intermediul unei tranzactii speciale derulata luni pe piata RASDAQ, in valoare de circa 6,4 mil. lei (1,54 mil. euro).

    mai mult

  • Actiunile Bursei intra la tranzactionare de pe 8 iunie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BVB

    ___
    Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), compania care opereaza principala piata de actiuni din Romania, vor intra la tranzactionare pe Bursa de marti, 8 iunie, aceasta fiind prima listare importanta dupa aproape 2 ani de pauza.

    mai mult

31.05.2010

  • AGA la Dafora le-a ascuns, Foraj Sonde Craiova sapă după ele

    Curierul National   

    ___

    Firma deținută de frații Cristescu se adresează instanței pentru a putea obține un raport privind operațiile derulate de DAFR

    Foraj Sonde SA Craiova (FOSB), firmă deținută de Marius și Emil Cristescu, acționar al companiei Dafora SA (DAFR), solicită în instanță anularea hotărârilor AGA referitoare la respingerea unor solicitări, printre care prezentarea unui raport suplimentar privind operațiunile derulate de Dafora cu firme din grup sau cu principalul acționar. Foraj Sonde controlează un pachet de 5,8% din acțiunile DAFR. 'Considerăm că aceste cereri sunt neîntemeiate și că hotărârile adoptate de AGA sunt în deplină concordanță cu interesele societății. Promovarea cererilor în anulare este în dezacord cu caracterul social al unor astfel de demersuri juridice - al căror scop exclusiv este de a proteja interesele generale ale societății - și, dimpotrivă, tinde să valorifice interesele personale ale acționarului minoritar care le-a promovat', se arată într-un comunicat transmis de Dafora Bursei de Valori București și preluat de Mediafax.

    FOSB merge în instanță după ce nu a avut succes în calitatea sa de acționar minoritar

    La finele lunii aprilie, AGA a respins două solicitări formulate de Foraj Sonde. Prima cerere se referea la verificarea beneficiilor sau pierderilor înregistrate de compania din Mediaș în urma operațiunilor derulate cu firme din grup sau cu acționarul principal al societății, Gheorghe Călburean. Acesta deține 48,58% din acțiunile Dafora, potrivit celor mai recente raportări, fiind, totodată, director general și președinte al Consiliului de Administrație al companiei. Respingerea acestei cereri a fost explicată prin faptul că toate contractele încheiate de Dafora cu firmele din grup au fost anunțate la bursă, pentru informarea investitorilor, iar auditorul financiar le-a analizat deja.
    AGA a respins și cererea de modificare a actului constitutiv, în sensul introducerii unor atribuții suplimentare în AGA, respectiv hotărârea oricăror operațiuni de subcontractare și/sau cesiune totală a contractelor de către Dafora. Votul negativ a fost motivat prin faptul că acest punct ar putea bloca activitatea companiei ca urmare a formalităților care trebuie îndeplinite pentru convocarea ședinței. De asemenea, compania a menționat la acea dată că acceptarea propunerii ar duce la o situație de conflict de interese, având în vedere că firma Foraj Sonde este un concurent comercial direct al Dafora. Din grupul de firme Dafora mai fac parte Timgaz și Flowtex Technology (ambele active în industria distribuției gazelor naturale, apei potabile, irigații), societatea Servicii și Operațiuni Speciale la Sonde (servicii de intervenții și reparații sonde), firmele Salconserv și Salfom (active în industria prelucrării cărnii). Călburean mai deține, prin Dafora, 44,64% din capitalul constructorului de conducte de gaze, petrol și apă Condmag Brașov (COMI).

    Dafora stinge litigiile cu două din firmele care îi solicitaseră insolvența

    Totodată, Dafora a anunțat vineri că alte două firme care au cerut declanșarea procedurii de insolvență a companiei de foraj și construcții au renunțat la judecată, astfel că din cele cinci solicitări a rămas doar una, semnată de Media City Construction. Dafora a informat, la finele lunii martie, că cinci firme au cerut insolvența companiei, pentru datorii totale de 580.400 de lei, și că a inițiat discuții cu acestea privind stingerea amiabilă a litigiilor, deși consideră că solicitările nu sunt îndreptățite.
    Media City Construction, singura firmă care și-a menținut cererea de declanșare a procedurii de insolvență, are de recuperat 99.000 lei, plus penalități, de la Dafora. În luna martie, reprezentanții Dafora au menționat că valoarea totală a litigiilor raportate înseamnă 0,3% din cifra de afaceri de 165 milioane lei din 2009 și nu reprezintă o problemă cu impact pentru companie.

    Ce se întâmplă cu prețul acțiunii?

    Vineri, așadar, avem pentru titlurile DAFR o știre negativă - prelungirea conflictului cu acționarul Foraj Sonde Craiova -, dar și una pozitivă privind retragerea a patru dintre cele cinci cereri de insolvență depuse anterior în instanță. Cum va interpreta piața aceste informații rămâne de văzut. Deocamdată, cotația rămâne exact în mijlocul unui canal orizontal delimitat de două repere importante de preț, ceea ce invită investitorii de retail să stea deoparte. Prețul de închidere al sesiunii de vineri, de 0,112 lei/acțiune, se află la jumătatea drumului dintre valoarea nominală de 0,1 lei/acțiune din care a ricoșat la mijlocul săptămânii trecute (reper de acumulare în ultimul trimestru din 2009) și o rezistență importantă, de 0,125 lei/acțiune, multiplu testată în ultimele opt luni. Indecizia din piață este evidențiată și de pierderea de momentum, prețul fiind prins între media mobilă exponențială de 5 zile (EMA) și media mobilă simplă de opt zile (SMA8), ambele într-o coborâre accentuată. Din acest punct de vedere putem spune că acțiunea DAFR și-a luat un răgaz. O continuare a retragerii spre rezistența de la 0,125 lei/acțiune ar putea fi un scenariu probabil, respectivul reper urmând să marcheze o regrupare a vânzătorilor. Secvența lower-highs, lower lows, specifică trendului descendent, rămâne intactă, iar indicatorul MACD, într-o conformație conservatoare (21,55,8), ne dă același semnal. Urmează să vedem dacă această imagine se va transpune în realitate în cursul verii, iar acțiunea DAFR va coborî sub valoarea sa nominală.

    mai mult

  • Horațiu Cercel vrea să mute Concefa la Bursa de la Sibiu sau pe piața reglementată de la BVB

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Teodor Ancuța, director general Sibex: 'Concefa este unul dintre acționarii noștri de bază'

    Acționarii companiei de construcții 'Concefa' Sibiu (simbol COFI pe piața Rasdaq) au decis, săptămâna trecută, să împuternicească adminis tratorii companiei să facă demersurile necesare pentru mutarea companiei pe piața reglementată de la Bursa de Valori București sau pe piața la vedere a Bursei de la Sibiu.

    Printre punctele aprobate în AGA se numără și majorarea capitalului social al companiei, cu 39,4 milioane de lei, prin emiterea unui număr de 394.078.416 acțiuni, cu valoarea nominală de 0,1 lei.
    Horațiu Cercel, directorul general al 'Concefa' și acționarul majoritar al companiei a spus, pentru ziarul BURSA, că decizia de a majora capitalul social și de a muta compania pe altă piață a fost luată în speranța că lichiditatea acțiunilor va crește. Acest lucru ar putea fi nu doar în interesul acționarilor actuali, cât și în interesul unor acționari viitori: 'Suntem una din cele mai tranzacționate companii de pe piața Rasaq. Cu asta venim în întâmpinarea acționarilor noștri. Atât de la majorarea de capital, cât și de la piața pe care o să o alegem, ne așteptăm la o creștere a lichidității, care corespunde atât intereselor acționarilor existenți, cât și ale celor care ar putea avea interes pe viitor'.

    Deși 'Concefa' Sibiu este acționar al Bursei de la Sibiu, cu o participație de 0,35% din capitalul instituției sibiene, conducerea societății spune că mutarea companiei pe piața reglementată a Bursei de Valori București are prioritate.

    'BVB are prioritate, având în vedere istoricul colaborării, dar detaliile vor face diferența între BVB și Rasdaq', a mai spus Horațiu Cercel.

    Teodor Ancuța, președintele Bursei sibine, a anunțat că nu va încerca să convingă compania să se listeze pe piața spot de la Sibiu, în virtutea noilor relații dintre BVB și Sibex.

    'Concefa este unul dintre acționarii noștri de bază de la care am primit sprijin considerabil la începuturile Bursei de la Sibiu', a spus Teodor Ancuța adăugând: 'Voi lăsa această alegere la latitudinea conducerii companiei, nu voi face presiune ca să se listeze la noi, având în vedere relațiile bune pe care le avem cu actualul Consiliu de Administrație de la București. Suntem în competiție cu Bursa de Valori București, însă nu pe segmentul companiilor deja listate acolo'.

    Declarația conducerii Bursei sibiene vine după ce acționarii unei alte companii de pe Rasdaq, 'Balanța' Sibiu (simbol BALT pe piața Rasdaq) au votat, la începutul lunii aprilie, transferarea evidenței acționarilor la Depozitarul de la Sibiu. Conducerea Bursei de la Sibiu a anunțat, recent, că 'Balanța' urmează să fie cotată pe piața sibiană, fiind prima companie care pleacă de pe Rasdaq pentru Bursa de la Sibiu.

    mai mult

Pagina

inchide