Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.05.2010

  • Francezii vor să preia IAR Ghimbav printr-o privatizare mascată

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Acționarii companiei brașovene vor decide la mijlocul lunii iunie cedarea activelor pentru participarea la majorarea de capital a 'Eurocopter' România, deși sindicatele susțin că în cel mult un an firma brașoveană se va închide în cazul realizării acestei operațiuni

    Acționarii IAR Ghimbav se vor întâlni pe 15 iunie pentru a hotărî cedarea halei montaj ca aport de capital la societatea 'Eurocopter' România, în acest fel fiind cedată practic activitatea de mentenanță a elicopterelor.

    'Pe această activitate, IAR Ghimbav are 120 din cei 300 de angajați, ceea ce înseamnă că vom mai rămâ-ne cu doar 180', a declarat liderul sindicaliștilor de pe platforma de la Ghimbav, Șuba Arpad, adăugând: 'Noi ne-am opus în Consiliul de Administrație acestei măsuri, dar toți membrii Consiliului - de la președintele Claudiu Stafie până la Mihai Veștea (consilier județean PDL - n. red.), Mihai David sau Lucian Ionescu (ambii consilieri locali în municipiul Brașov, primul dintre ei fiind și directorul Hidroelectrica - n. red.) - ne-au spus că societatea va înflori și că se vor crea foarte multe locuri de muncă'. Domnia sa a mai spus că 'în cel mult 12 luni de la cedarea halei montaj, care este piesa de rezistență a societății, IAR Ghimbav se va închide'.

    Directorul general al companiei, Neculai Banea, ne-a declarat că în cursul acestei săptămâni vor fi făcute publice și activele care urmează să participe la majorarea de capital social al 'Eurocopter' România.

    Cedarea Halei montaj este solicitată de reprezentanții 'Eurocopter' România în cadrul unui memorandum privind dezvoltarea la Ghimbav a unui parc aerospațial. Memorandumul mai arată că 'Eurocopter' nu dorește să participe la privatizarea IAR Ghimbav, dar intenționează să investească 7,1 milioane de euro în 'Eurocopter' România, urmând să îi aloce acesteia și contractul de modernizare a elicopterelor 330 PUMA, încheiat cu Forțele Armate din Marea Britanie.

    Astfel, după ce 'Eurocopter' a 'ratat' preluarea companiei IAR Ghimbav în două tentative de privatizare a societății în ultimii patru ani, oferind sume insignifiante, va ajunge proprietarul constructorului brașovean de elicoptere printr-o 'privatizare mascată'. De altfel, 'Eurocopter' a anunțat că, în cazul în care lucrurile nu se vor derula astfel, activitatea sa în România urmează să se încheie în 2012.

    Potrivit discuțiilor care au început încă de anul trecut privind 'dezvoltarea unei baze competitive în industria de elicoptere și dezvoltarea Parcului Tehnologic Aerospațial din Brașov', companiile IAR Ghimbav, 'Eurocopter' România și 'Eurocopter' vor purta negocieri privind modificarea 'perimetrului actual de afaceri' prin aportarea sau vânzarea către EC Rom a unor terenuri, clădiri, instalații, unelte și mașini aflate în prezent în proprietatea IAR.

    'Vânzarea directă a activelor către EC Rom, în condițiile res-pectării prevederilor Acordului Acționarilor, este posibil să implice măsuri de ajutor de stat, care se impun a fi notificate', se atrage atenția în text.

    IAR nu trebuie să se amestece în planurile Eurocopter România

    Investiția de 7,1 milioane de euro în EC Rom este însă condiționată de neimplicarea IAR Ghimbav în planurile societății. 'Eurocopter SAS solicită părților să agreeze ca, după finalizarea acestei tranzacții, IAR să nu mai deruleze nicio activitate care ar putea să dubleze sau să diminueze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter România deoarece acest lucru ar putea amenința viabilitatea economică a modelului de afaceri așa cum a fost el expus anterior', se arată în proiectul de memorandum care va fi semnat în cursul săptămânii viitoare. 'Eurocopter' SAS dorește ca IAR și 'Eurocopter' România să-și dezvolte activitățile în scopul 'asigurării unei complementarități'.

    Termenul limită solicitat de 'Eurocopter' SAS pentru realizarea proiectului era 30 aprilie 2010, acordul dintre părți putând înceta dacă IAR nu mai deține acțiuni în EC Rom ori dacă EC Rom intră în dizolvare sau lichidare și dacă 'Eurocopter' SAS nu va aloca 'Eurocopter' România contractul de modernizare și extindere a duratei de viață a elicopterelor 330 PUMA pentru Marea Britanie.

    Încă 130 de angajați

    Planurile 'Eurocopter' SAS includ și creșterea numărului de angajați ai societății 'Eurocopter' Româ-nia de la 112 la 240, aceștia urmând să asigure funcționarea centrului internațional de mentenanță, reparații și reparații capitale. Numărul angajaților ar putea crește chiar la 300, dar numai dacă activitatea va crește în urma solicitării instituțiilor guvernamentale românești și a realizării unei noi linii de asamblare de elicoptere. 'Anul trecut, premierul Emil Boc a fost la Brașov și i s-a spus că prin această cedare se vor crea 300 de noi locuri de muncă, pe lângă cele existente deja, dar după cum se vede în acord ei nu vor să ajungă decât la 240 de angajați', a mai spus Arpad.

    'Eurocopter' România a fost înființată în 2002 și are ca acționar majoritar 'Eurocopter' SAS care deține 51%, în timp ce IAR Ghimbav controlează doar 49% din acțiuni. Durata de funcționare a acestei societăți a fost stabilită la 10 ani, activitatea putând continua doar dacă IAR și 'Eurocopter' SAS agreează, cu cel puțin un an înainte de această dată, un plan privind viitorul societății.

    Acționarul majoritar al IAR S.A este Ministerul Economiei, cu 64,89%, iar 17,84% din acțiuni sunt deținute de persoane fizice, restul fiind împărțite între MMSS, SIF Transilvania și persoane juridice.
    De altfel, SIF Transilvania consideră păgubos parteneriatul avut cu statul în companiile de pe platforma din Ghimbav și a anunțat că intenționează să se retragă din acționariat, fie printr-un schimb de acțiuni, fie printr-o preluare a unor active pe care să dezvolte o afacere asemănătoare, cu aproximativ 200 - 300 de angajați.

    Profit în creștere la IAR

    Profitul IAR Brașov a avansat în primele trei luni ale acestui an 52%, la 5,27 milioane de lei, după un câștig net de 3,47 milioane de lei în perioada similară a lui 2009, cu toate că afacerile firmei s-au redus cu 50%, de la 33 de milioane de lei la 16,5 milioane de lei.

    Veniturile IAR Brașov au scăzut în intervalul analizat cu 46%, de la 33,64 milioane de lei în primul trimestru din 2009, la 18,27 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au coborât cu 56,5%, de la 29,84 milioane de lei la 12,98 milioane de lei.

    mai mult

  • Fondul Proprietatea – Tranzactii cu 1,7% din actiuni, in aprilie

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
     In luna aprilie, s-au transferat un numar total de 240.725.518 de actiuni ale Fondului Proprietatea, reprezentant circa 1,7% din actiuni, in 255 de tranzactii conform datelor prezentate de FP.

    mai mult

  • Rezultat de 7 ori mai mic pentru Amonil in primele trei luni

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   AMO

    ___
    Combinatul de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) a inregistrat un profit net de 0,93 milioane lei (0,22 mil. euro) in perioada ianuarie-martie din 2010, de 6,7 ori mai mic decat rezultatul din intervalul similar din 2009.

    mai mult

  • Afacerile Altur au urcat cu 50% in T1

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   ALT

    ___
    Producatorul de piese auto Altur Slatina (ALT) a afisat o cifra de afaceri de 26,22 milioane lei (6,36 mil. euro) in primele trei luni ale anului, cu 49% mai mare decat statistica din perioada ianuarie-martie din 2009, potrivit rezultatelor financiare...

    mai mult

  • Cum au incheiat firmele lui Calburean primul trimestru

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   COMI  DAFR

    ___
    Dafora Medias (DAFR) si Condmag (COMI), companii controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean, au inregistrat rezultate financiare mixte in primul trimestru al anului.

    mai mult

  • Castigul Titan s-a redus de 3 ori in primele trei luni

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Producatorul de produse de panificatii Titan Ilfov (MPN) a obtinut un profit trimestrial de trei ori mai mic, respectiv 0,65 milioane lei (0,15 mil. euro), fata de castigul din perioada similara din 2009, conform informatiilor financiare remise Bursei...

    mai mult

  • SIF Muntenia, profit trimestrial de 2,2 mil. euro

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SIF4

    ___
    SIF Muntenia (SIF4) a raportat un profit de 9,04 milioane lei (2,2 mil. euro) in primele trei luni ale anului, de 9 ori mai mare decat rezultatul din perioada similara din 2009, potrivit informatiilor financiare remise Bursei de Valori Bucuresti.

    mai mult

  • Castigul Zentiva s-a triplat in primele trei luni

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SCD

    ___
    Producatorul de medicamente Zentiva (SCD) a obtinut un profit net de 19,48 milioane lei (4,73 mil. euro) in primele trei luni ale anului, de 3 ori mai mare decat rezultatul din perioada similara din 2009, conform informatiilor financiare remise Bursei...

    mai mult

  • Profit de 1,84 mil. lei pentru Farmaceutica Remedia in T1

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   RMAH

    ___
    Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia (RMAH) a raportat pentru primele trei luni ale anului un profit net de 1,84 milioane lei (0,44 mil. euro), in crestere cu 47% fata de rezultatul din intervalul similar al anului precedent, conform...

    mai mult

  • Profit de doar 105.500 lei pentru Santierul Naval Orsova in T1

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SNO

    ___
    Santierul Naval Orsova (SNO) a inregistrat un profit net trimestrial de 105.458 lei (25.613 euro), de 23 de ori mai mic decat rezultatul din perioada ianuarie-martie 2009, conform informatiilor financiare remise Bursei de Valori Bucuresti.

    mai mult

Pagina

inchide