Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

11.05.2010

10.05.2010

  • SIF Transilvania a încheiat primul trimestru cu pierderi de 3,6 milioane de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Societatea de Investiții Financiare Transilvania a raportat la finele primului trimestru pierderi de 3,6 milioane lei, conform Bugetului de Venituri și Cheltuieli stabilit, dar estimează că va reveni pe profit din trimestrul al doilea, când este așteptat și cel mai mare câștig din cele patru trimestre, respectiv de 26,1 milioane lei. În primele trei luni ale anului trecut, profitul SIF Transilvania a fost de patru milioane de lei.

    În perioada ianuarie - martie 2010, compania a înregistrat cheltuieli în creștere cu 46%, de la 5,3 la 7,8 milioane de lei o treime fiind reprezentate de costuri cu personalul, în timp ce veniturile au scăzut mai bine de două ori, de la 9,3 milioane de lei la 4,3 milioane de lei.

    În raportul remis Bursei de Valori București se arată că 'totalul cheltuielilor cu personalul (remunerații/salarii pentru administratori, directori cu contract de mandat, salariați, inclusiv contribuțiile aferente și tichetele de masă) a fost de 2,9 milioane lei', în timp ce 'drepturile salariale plătite sau de plătit salariaților în trimestrul I 2010 au însumat 1,7 milioane lei și tichetele de masă acordate 44.315 de lei'. De asemenea, SIF Transilvania a mai plătit 605.000 de lei pentru contribuția de asigurări, pentru concedii și indemnizații și contribuția la fondul de garantare a creanțelor salariale, datorate pentru salariați, directorii cu contract de mandat și parțial pentru administratorii societății.
    De altfel, Mihai Fercală, președintele SIF Transilvania, a anunțat că nu este de mirare că rezultatul raportat este unul negativ: 'Noi nu suntem dis-perați să vindem acțiuni ca să ne acoperim pierderile, ci vom vinde doar atunci când se va impune acest lucru și când vom scoate un profit foarte bun'. Mihai Fercală, Floriean Firu, vice-președintele consiliului și directorul general adjunct, precum și ceilalți cinci membri CA au încasat în primul trimestru al anului aproape 563.000 lei, reprezentând indemnizațiile lunare și salarii.

    În raportul remis de societate la finele primului trimestru se mai arată că 'cheltuielile înregistrate în avans au însumat 795.000 lei și reprezintă în principal cota de 0,1% din activul net calculat plătită CNVM în avans, comisioanele de menținere în registrul CNVM și la cota Bursei de Valori București (BVB), a acțiunilor emise de Societate, plăți efectuate în avans pentru abonamente la diverse publicații și cheltuielile cu asigurarea bunurilor prin societăți de asigurare, pentru evenimente ce pot avea loc în perioada următoare'. 'Aceste cheltuieli se includ lunar, în cota aferentă, pe cheltuielile de exploatare și func-ționare ale exercițiului financiar la care se referă', se mai arată în documentul citat.
    Profitul estimat în acest an de compania cu sediul în Brașov este de 55 de milioane de lei, de mai mult de două ori mai mic decât rezultatul obținut anul trecut.

    SIF Transilvania a încheiat primul trimestru cu un activ net de 1,734 miliarde lei, cu 6,5% peste valoarea de la finalul anului trecut, de 1,627 miliarde lei.

    mai mult

  • Teodor Ancuța, președinte SIBEX: Procesul de listare a Adeplast continuă

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Reporter: Domnule Ancuta, recent Marcel Bărbuț, proprietarul Adeplast, companie cu care Sibex se află în discuții pentru listarea pe piața spot, a declarat că speră să ia o decizie în această lună cu privire la listare, existând însă și varianta contractării unui credit, dacă analiza pe care compania o efectuează nu e favorabilă listării. Cum comentați?

    Teodor Ancuța: Încă de la lansarea pieței spot administrată de Bursa din Sibiu, am declarat împreună cu proprietarul Adeplast că vom lista compania în discuție la Sibex. Din punctul nostru de vedere, procesul de listare continuă, de el se ocupă intermediarul ales, SSIF Intercapital Invest. Așteptăm la rândul nostru rezultatele auditului prin care firma domnului Bărbuț trece, pentru că acesta este esențial în vederea listării, stabilind parametrii pentru evaluarea companiei.

    Reporter: Insistăm asupra faptului că AdePlast are și alternativa creditului bancar, așa cum a declarat domnul Bărbuț...

    Teodor Ancuța: Cred că din acest punct de vedere, domnul Bărbuț a cântărit deja diferențele dintre listarea pe Bursă și contractarea unui credit. Lucrurile sunt simple: ori renunți la o parte din avere prin vânzarea pe bursă a unor acțiuni dar obții resurse financiare pentru dezvoltarea afacerii care, pe termen mediu și lung se vor reflecta în creșterea profitului, ori continui pe linia creditării, dar arunci rămâi permanent supus riscurilor date de variațiile de dobândă, instabilitatea pieței valutare, inflația. Mai plastic spus, te afli mereu cu sabia deasupra capului. Ori eu cred că listarea este o soluție mult viabilă, cu riscuri mai scăzute față de un credit. Chiar și în eventualitatea nedorită a scăderii cotației acțiuni Adeplast, ar exista posibilitatea răscumpărării acțiunilor de către proprietarul lor. Mizez pe faptul că, în prezent, așa cum spunea Ion Țiriac, cine are credite are probleme. Când stai cu 20 de milioane de euro credite, indiferent cât de bun este business-ul, nu este confortabil, ci din contra îngrijorător. În aceste condiții, recomandarea mea, nu numai pentru Adeplast, ci și pentru ale companii, este folosirea pieței de capital ca mijloc de atragere a resurselor financiare, așa cum au făcut polonezii. Modelul polonez este un exemplu perfect, întrucât se vede la ce rezultate au ajuns.

    Reporter: Credeți că AdePlast ar putea obține trei milioane de euro, cât vizează domul Bărbuț, prin listarea la Sibex?

    Teodor Ancuța: 'Suma care poate fi obținută depinde de mai mulți factori. Foarte importantă, decisivă chiar, este valoarea la care este estimată compania în urma procesului de evaluare. Apoi, aceste rezultate sunt analizate de intermediar, urmând discutarea lor cu compania și stabilirea prețului de la care poate porni listarea. Suma care poate fi atrasă depinde în același timp și de procentul de acțiuni care va fi listat. Nu trebuie să uitam faptul că traversăm o perioadă de criză, iar piața construcțiilor nu se mai află pe val, așa cum era în 2007, când a avut loc un adevărat 'boom' în acest domeniu, și cu siguranță nu se mai pot atinge prețurile de arunci. De asemenea, și cei care vor cumpăra acțiuni, (poate chiar angajați ai companiei) trebuie să realizeze la rândul lor un profit, să aibă certitudinea că investiția este rentabilă și este făcută pe termen lung. De aceea trebuie stabilit un preț corect la listare. Cred că nimeni nu mai este azi dispus să ofere pe o acțiune prețuri la nivelul anului 2008. Listarea este o soluție, cu condiția ca procesul să fie unul corect și companiile să nu vieze doar o supraevaluare a business-ului.

    Reporter: Deci mizați în continuare pe listarea Adeplast la Sibiu?

    Teodor Ancuța: Trăim într-o lume a business-ului în care suntem dependenți de analize, estimări, bugete, proiecte de dezvoltare. Adeplast dorește construirea unei noi fabrici și, în acest sens are nevoie de finanțare. Cea mai bună soluție, în opinia mea, este listarea, dar ea depinde de toți factorii enumerați mai sus și, în principal, de decizia proprietarului companiei, în funcție de faptul dacă e mulțumit sau nu de prețul pe care l-ar lua prin vânzarea, să zicem a 10 % din acțiuni. Mizez pe decizia domnului Marcel Bărbuț și cred că acesta va fi una adaptată contextului financiar pe care-l traversăm, în care listarea este cea mai bună variantă, pentru un preț corect, și cred în cuvântul dat.

    mai mult

  • Profit de 4,6 milioane lei pentru SIF Banat-Crișana

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Societatea de investiții financiare SIF Banat-Crișana a obținut un profit net de 4,6 milioane lei, în primul trimestru al anului, după ce în perioada similară a anului trecut consemnase un câștig de 69.000 de lei. SIF Banat-Crișana a încheiat primul trimestru cu un activ net de 1,578 miliarde lei, cu 2,4% peste valoarea de la finalul anului trecut.

    În primele trei luni, compania a avut venituri de 18,6 milioane lei, de cinci ori mai mari față de trimes-trul I din 2009, în timp ce cheltuielile au totalizat 13,1 milioane lei, acestea fiind de aproape patru ori mai mari.

    'Veniturile totale depășesc substanțial veniturile realizate la 31 martie 2009, în principal datorită veniturilor realizate din investiții financiare cedate', potrivit unui comunicat al SIF1. Reprezentanții companiei mai spun că 'creșterea cheltuielilor se regăsește în principal la cheltuielile cu investițiile financiare cedate, majorare care este în concordanță cu evoluția veniturilor din investiții financiare
    cedate'.

    Potrivit Bugetului de Venituri și Cheltuieli pentru acest an, societatea ar urma să obțină un profit de 50,7 milioane lei, în scădere cu 55%, în condițiile în care nu va mai realiza tranzacții importante, cum a fost în 2009, când a vândut acțiunile deținute la Bancpost, alături de alte trei SIF-uri.

    SIF Banat Crișana are un capital social de 54,8 milioane lei, divizat în acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

    mai mult

  • Scaderea Dow Jones cu 1.000 de puncte de joi, o eroare tehnica?

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inregistrat in sedinta de tranzactionare de joi o pierdere de 347.80 de puncte, respectiv 3,02%, dupa ce in timpul zilei a raportat o pierdere si de aproape 1.000 de puncte.

    mai mult

  • Ce spune Obama despre panica de pe Wall Street

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Presedintele american Barack Obama nu a exclus posibilitatea ca un sabotaj sa se fi aflat in spatele panicii produse joi dupa-amiaza pe Wall Street, cand bursa s-a prabusit, relateaza ziarul The Hill.

    mai mult

  • Depozitarul Central are doi administratori provizorii in CA

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Depozitarul Central i-a numit pe Doru Bolos, directorul general al Interdealer Capital Invest, si Cristinel Popescu, presedintele Voltinvest, in functia de administratori provizorii ai institutiei, ca urmare a demisiei a doi membri din Consiliul de...

    mai mult

  • Fondurile monetare si de obligatiuni au atras 96 mil. euro in aprilie

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Activele fondurilor mutuale au urcat usor in luna aprilie, la 4,53 miliarde lei (1,1 mld. euro), iar volumul subscrierilor a depasit 127 mil. euro, din care cele monetare si de obligatiuni - 96 mil. euro, conform statisticilor Asociatiei...

    mai mult

  • Petrom: Profit de 807,4 mil. lei in T1

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SNP

    ___
    OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, a inregistrat in primul trimestru al anului o crestere cu 148% a profitului net, la valoarea de 807,4 milioane lei (196,1 mil. euro), conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

    mai mult

  • SIF Muntenia detine, din nou, 5% din Broker Cluj

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SIF4

    ___
    Administratorul SIF Muntenia (SIF4), Muntenia Invest, a achizitionat, la mijlocul acestei saptamani, 2,64 milioane de actiuni Broker Cluj (BRK) si si-a majorat detinerea la 5%, dupa ce la finalul lunii martie si-a vandut participatia peste acest prag.

    mai mult

Pagina

inchide