Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.05.2010

04.05.2010

  • Bursa din Romania, in episodul Grecia. Ce urmeaza?

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Daca prabusirea Lehman Brothers a lovit intr-o economie globala sanatoasa, colapsul Greciei vine intr-un moment in care statele se recupereaza inca dupa o criza dureroasa. In piata de capital, increderea era pana de curand la cote mai bune, dupa un...

    mai mult

  • Conducerea SIF Banat-Crișana dorește să investească pe piețele externe

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Conducerea SIF Banat Crișana intenționează să continue, în anul 2010, investițiile demarate anterior dar și să inițieze noi proiecte investiționale cu posibilitatea ieșirii pe piețele externe.

    Ioan Cuzman, președintele Consiliului de Administrație al SIF Banat-Crișana, a declarat, luni, într-o conferință de presă susținută la sediul societății de la Arad, că una dintre principalele direcții de acțiune în acest an este aplicarea unei filosofii investiționale moderne și practice, cu focus strategic sectorial și diminuarea treptată a expunerii pe sectorul finanaciar.

    'Studiem foarte mult ceea ce se întâmplă în lume. Contextul economic actual este marcat de globalizare, de criza economică mondială, dar nu trebuie să uităm nici faptul că România a aderat la Uniunea Europeană. De voie, de nevoie, trebuie să ieșim și pe piețele externe. În acest moment, studiem pe bază de tehnici foarte avansate aceste piețe și sperăm ca în acest an să avem investiții pe piețele externe. Ca și exemplu, spun că Bursa de la Budapesta are valori de tranzacționare cu 80-90% mai mari decât Bursa de Valori de la București, iar Bursa de la Viena și mai mari. Va trebui să ne gândim foarte serios pentru că nu e bine să rămânem captivi la Bursa de Valori de la București', a declarat Ioan Cuzman.

    În ceea ce privește inițiativa legis­lativă care prevede ridicarea pragului de deținere la SIF-uri, președintele SIF Banat-Crișana a declarat că în spatele acestei măsuri se află grupuri de interese. 'Este părerea mea personală și sunt convins că sunt grupuri de interese. Domnul senator Ovidiu Marian, cel care a avut aceas tă inițiativă legislativă, nu a fost niciodată într-o Societate de Investiții Financiare, nici la Arad, nici la Cluj și nici la Iași ca să discute cu noi și cu alți colegi de-ai mei. E absurd să faci o inițiativă legislativă fără să te documentezi', a mai susțiunut Ioan Cuzman.

    Acționarii Societății de Investiții Financiare Banat-Crișana, au aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, distribuirea unui dividend brut de 0,05 lei/acțiune, din profitul de anul trecut, de 112,1 milioane lei. Valoarea dividendului este cu 66% mai mare comparativ cu suma acordată acționarilor în 2008, când s-a plătit 0,03 lei pentru fiecare titlu din portofoliu. De asemenea, acționarii au aprobat numirea președintelui CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și a altor două persoane apropiate acestuia în Consiliul de Administrație al societății de investiții financiare. Președintele CA al Băncii Transilvania a fost numit în Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crișana la finele lunii februarie, în urma demisiei unui administrator al societății de investiții financiare. La acea dată, SIF Banat-Crișana a anunțat că toate litigiile cu grupul Banca Transilvania și cu persoanele cu care acesta acționează în mod concertat vor fi stinse dacă acționarii SIF vor accepta numirea lui Ciorcilă și a altor două persoane apropiate acestuia în CA. 'Ciorcilă a fost ales în CA al SIF Banat-Crișana în aprilie 2009, însă a demisionat după mai puțin de o săptămână, deoarece modul de desfășurare a AGA a fost contestat de unii acționari. Dragoș Bîlteanu și Claudiu Silaghi au fost numiți și ei în Consiliul de Administrație. Vreau să fie clar pentru toată lumea că noi respectăm legea fără nicio reținere și nu facem nimic pe lângă lege', a mai precizat Ioan Cuzman.

    În ceea ce privește litigiile care se află pe rolul instanțelor, Ioan Cuzman a declarat că va cere anularea acestora, însă nu exclude apariția unor procese noi. 'Nu am nicio emoție legată de aceste procese, dacă judecata va fi corectă. Mi-e tea mă, însă, că judecătorul nu va înțelege mecanismele subtile din spatele acestor situații', a mai susținut Ioan Cuzman.

    mai mult

  • Cemacon Zalău vrea să-și sporească vânzările cu o treime

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Compania 'Cemacon Zalău' și-a propus, în acest an, o creștere cu o treime față de 2009 a vânzărilor de blocuri ceramice. Astfel, pentru cele două linii de fabricație de la Zalău și Recea, a fost prevăzută realizarea unei producții totale de 178.495 mc de blocuri ceramice, cu 32,41% mai mult față de realizările din 2009.

    Directorul general al societății, Ioan Crehul, ne-a declarat: 'Piața construcțiilor nu și-a reluat creșterea. Dimpotrivă. Am avut o iarnă grea și un început de primăvară anevoios din cauza temperaturilor scăzute. Deocamdată nu sunt premise de creștere pe piața construcțiilor noi sau pe piața materialelor de construcții. Dar am bugetat creșterea vânzărilor și a producției cu o treime pentru că ne-am propus să câștigăm cote de piață atât de la competitorii de pe piața blocurilor ceramice, cât și de la producători de BCA. Bătalia mare se dă acum pe prețuri, din cauza cererii scăzute de materiale. Noi mizăm, în acest an, pe un raport foarte bun calitate-preț'.

    Creșterea de vânzări bugetată vine și din faptul că societatea va da în folosință o linie nouă de producție, după ce, anul trecut, a oprit o linie veche. În 2009 față de 2008, vânzările 'Cemacon Zalău' au scăzut cu circa 10%.

    Domnul Crehul apreciază că efectele programului Prima Casă, a celui de construire de locuințe în mediul rural și canalizarea unor resurse importante în construcția de locuințe ANL se vor vedea pe piața materialelor de construcții abia de anul viitor. Până atunci, principalii cumpărători de materiale de construcții rămân persoanele fizice.

    Conducerea 'Cemacon Zalău' estimează, pentru acest an, o cotă de piață de 7,83% din producția de blocuri ceramice (180.000 mc din total 2.300.000 mc), respectiv 3,92% din producția de blocuri ceramice și BCA. Pentru anul 2011, se prevede o cotă de piață de 17,04% din producția de blocuri ceramice (460.000 mc din total 2.700.000 mc), respectiv 8,52% din producția de blocuri ceramice și BCA.

    Investiții de 6,4 milioane de lei

    'Cemacon Zalău' va realiza, în acest an, investiții de circa 6,4 milioa-ne de lei pentru finalizarea investiției din Fabrica de la Recea. Bugetul pe 2010 prevede venituri totale de 38,4 milioane de lei, cu 18,25% mai mari față de realizările din 2009. Prețul mediu luat în calcul pentru stabilirea veniturilor pe 2010 este de 154 de lei/mc bloc ceramic în fabrica din Zalău, 147 de lei/mc bloc ceramic în fabrica din Recea și 246 de lei/tona de tuf vulcanic.

    Cheltuielile totale bugetate sunt de 34,5 milioane de lei, iar profitul brut este de 3,8 milioane de lei. În bugetul aprobat pe 2010, cheltuielile energetice s-au dublat față de 2009, la 10 milioane de lei, iar cheltuielile cu personalul au scăzut cu circa 6,5%, la 4,6 milioane de lei.

    Compania a vândut certificate de emisii pe piețele internaționale

    'Cemacon Zalău' și-a prevăzut la venituri suma de 950.000 de lei din vânzarea de certificate de emisii. Ioan Crehul ne-a declarat că a reușit deja să vândă certificatele pe piețele internaționale dar nu a dorit să ne precizeze și alte detalii despre tranzacție. Domnia sa a adăugat: 'Surplusul de certificate de emisii îl avem datorită investițiilor realizate în tehnologii moderne de producție, mai puțin poluante. De asemenea, avem o preocupare și pentru eficientizarea consumului de energie. Avem și un grant de 1,5 milioane de lei de la BERD pentru programul de eficiență energetică'.

    Conducerea 'Cemacon' Zalău va încerca intrarea pe piețele din Ungaria, Slovacia, Polonia și Ucraina, în perioada 2010-2015. În cursul anului 2010, există perspective - cel putin teoretice - pentru atingerea pieței din Ungaria.

    Rezultate financiare 2009

    Profit brut - 2.156 mii lei;
    Profitul net - 1.837 mii lei;
    Cifră de afaceri - 29.020 mii lei;
    Cheltuieli totale - 30.317 mii lei (din care ponderea cea mai mare o au cheltuielile energetice, cu personalul, amortizarea imobilizărilor);

    Pentru anul 2009, cota de piață realizată la nivel național de Cemacon SA Zalău la producția de blocuri ceramice este 6,43%, procentul reprezentând 148.000 mc din total 2.300.000 mc. Cota de piață raportată la total producție blocuri ceramice și BCA, pentru același an, este 3,22%.

    În ultimii trei ani, societatea nu a distribuit dividente, profitul realizat fiind utilizat pentru dezvoltare.

    mai mult

  • Necula, Prime Transaction: Ma astept la o evolutie in zig-zag

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti a inceput luna mai cu scaderi, dupa ce pietele europene au reactionat negativ fata de ajutorul financiar de 110 miliarde euro aprobat pentru Grecia.

    mai mult

  • SIF Banat-Crisana estimeaza o injumatatire a profitului in 2010

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   LION

    ___
    Actionarii SIF Banat-Crisana au aprobat, in adunarea generala de la finalul saptamanii trecute, bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an ce prevede o scadere a profitului de 2,2 ori, pana la 50,7 milioane lei (12,2 mil. euro), potrivit unui...

    mai mult

  • SIF Moldova, profit bugetat de 54,8 mil. lei

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SIF2

    ___
    SIF Moldova (SIF2) si-a bugetat un profit net de 54,8 milioane lei (13,2 mil. euro), cu 46% mai mic decat cel obtinut in 2009, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionarii companiei.

    mai mult

  • Ursus nu renunta la actiunile de la Perla Covasnei

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   PELA

    ___
    Actionarul majoritar al Bere Azuga (BEGY), Ursus Breweries, a decis in adunarea generala sa nu vanda actiunile pe care le detine la Perla Covasnei (PELA) in cadrul ofertei de preluare lansate de Violeta Moraru , potrivit unui comunicat remis Bursei de...

    mai mult

  • In ce investesc administratorii fondurilor Raiffeisen activele de peste un miliard de lei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___

    Titlurile de stat, depozitele bancare si fondurile de investitii au atras cele mai consistente plasamente anul trecut din partea fondurilor gestionate de societatea de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management, al doilea cel mai mare manager de fonduri mutuale.

    mai mult

Pagina

inchide