Ce riscuri iti asumi pe bursa

Ponturi pentru investitii

Inapoi


Evident, ca orice fel de investitie si achizitia de actiuni sau de alte instrumente financiare bursiere, presupune anumite riscuri. Mai putin cunoscut este faptul ca aceste riscuri pot fi administrate prin instrumente specifice pietelor bursiere.

Parametri precum apetitul de risc, nivelul de cunostinte financiare, resursele financiare disponibile sau obiectivele investitionale creioneaza ceea ce putem numi identitate investitionala. Ea este unica, specifica fiecarui investitor si determina ce riscuri isi asuma acesta atunci cand investeste pe burse. Riscurile asumate pot fi mediate, diminuate prin mai multe metode.

In primul rand, regula de aur pentru scaderea riscurilor investitionale este aceea de a folosi diversificarea in constructia portofoliului de instrumente financiare. Diversificarea se refera la detinerea mai multor tipuri de instrumente financiare, pe cat posibil, cu expunere in diferite sectoare economice.

O diversificare prea amanuntita tinde sa isi piarda din efectul pozitiv asupra unui portofoliu. Efortul de analiza si de administrare a pozitilor creste, in timp ce efectul de dispersare a riscului tinde sa scada. In general un numar intre 3 si 7 emitenti este unul optim prin prisma diversificarii portofoliului.

Un alt instrument de scadere a riscului este modul de selectie al emitentilor in care vei investi. Cu cat optiunea de includere a unui nou simbol in portofoliu este mai atent fundamentata, cu atat riscurile unor decizii gresite scad. Pe de alta parte, lichiditatea bursiera a unui simbol (ce valoare zilnica de tranzactionare are si ce numar de actiuni se ruleaza zilnic) este un alt element de scadere majora a riscurilor bursiere. Un emitent lichid are, in general, fluctuatii mai mici ale pretului de tranzactionare.

Un alt element de avut in vedere in procesul de selectie al instrumentelor financiare este gradul de transparenta informationala fata de piata bursiera. Societatile care comunica complet si deschis toate informatiile esentiale catre bursa sunt generatoare de riscuri mai mici.

Deasemenea exista sectoare bursiere ale caror companii, datorita modelului de afaceri, sunt mai putin generatoare de riscuri. Aici ne putem gandi la sectorul de utilitati, alimentar sau servicii medicale.

Cheia esentiala in diminuare riscurilor asumate este adaptarea contului de investitii si a modului de tranzactionare cu propria identitate investitionala. Daca vei lua decizii cu care esti confortabil, nu vei lasa impulsurile de moment sa domine deciziile tale de investitii, fundamentezi cat mai bine fiecare actiune pe care o intrerpinzi pe piata vei observa ca perceptia ta asupra riscurilor bursiere, probabil, a fost una exagerata.


inchide