In construirea unui portofoliu de investitii, diversitatea strategiilor este vitala pentru a gestiona eficient riscurile si pentru a genera un randament optim. Pentru a ne ghida mai bine prin labirintul optiunilor de investitii, hai sa discutam mai pe larg fiecare strategie.
1. Dividend Investing
Ce inseamna?
In tab-ul "Stock screener” selectezi urmatoarele criterii: randamentul ultimului dividend aprobat si dividend payout ratio. Pentru aceste doua criterii selectezi o valoare cat mai crescuta.
Apesi pe butonul "Afiseaza companiile”, iar in tabelul de jos sunt afisate companiile care indeplinesc criteriile tale.
2. Value Investing
Aceasta strategie presupune sa ai un orizont investitional mai lung si ai rabdare sa analizezi companiile din punct de vedere financiar. „Plus valoarea” se creeaza asteptand ca investitiile tale sa creasca. Value Investing presupune investirea in companii care, conform datelor financiare, sunt subevaluate. Aceasta speculare poate fi estimata analizand indicatori financiari precum P/E ratio, P/S, EPS, ROA, ROE sau P/BV. Valoarea este creata asteptand ca pretul actiunilor sa atiga valoarea lor reala.
Cum alegi actiunile din platforma Prime Analyzer?
In tab-ul "Stock screener” selectezi urmatoarele criterii: P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA, EV/S. Pentru aceste criterii selectezi o valoare cat mai mica. Astfel, vei obtine companiile de tip value.
Apesi pe butonul "Afiseaza companiile”, iar in tabelul de jos sunt afisate companiile care indeplinesc criteriile tale.
3. Growth Investing
4. Diversificare
5. Buy and Hold Investing
6. Replicarea investitiilor
7. Strategia maxime-minime
O metoda extrem de simpla, insa cu o fiabilitate demonstrata in timp, pentru a alege companiile pe care le incluzi intr-un portofoliu, este aceea de a cumpara actiuni aflate la preturile minime din ultimul an si de a le vinde pe cele care in urma unor cresteri semnificative au atins nivelul maxim din ultimul an. Acest tip de strategie este potrivita pentru investitorii semi-activi.
In concluzie, alegerea celei mai potrivite strategii de investitii depinde in mare masura de profilul tau de investitor, de nivelul de risc cu care te simti confortabil si de obiectivele tale financiare pe termen lung. Indiferent de strategia aleasa, este esential sa te informezi in mod constant si sa iei decizii de investitii informate.