Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Adecvarea riscului
Daca ar trebui sa aleg o singura notiune pe care sa o aprofundez in calitate de investitor, aceasta ar fi riscul. Este asociat cu conotatii negative si asta face ca discutiile din aceasta zona sa fie deseori evitate sau sa fie purtate la un nivel superficial. In realitate, daca intelegi cand, cum apare si mai ales cum iti va influenta investitiile pe care le vei face, iti vor creste semnificativ sansele sa fii un investitor de success.

Orice teorema investitionala, orice calcul de investitii vorbeste despre un binom: (risc) - (profit/pierdere). Exista doua axiome ale lumii investitiilor pe care este bine sa nu le uitam vreodata:

1.Nu exista profit fara risc asumat.
2.Profitul este direct proportional cu riscul asumat.

Cronologia este clara: prima data asumam un risc asupra capitalul investit si ulterior, daca lucrurile au fost bine facute (analiza bursirea corect aplicata) sau au iesit bine (unii vorbesc si despre inspiratie,fler, noroc etc), vom primi profitul investitiei noastre.

Context
Bunastarea personala contine o componenta, a carei importanta este in crestere in societatea actuala - avutia personala. Aceasta se defineste ca propria colectie de active detinute. Atentie! Un activ este definit ca un bun economic care genereaza venituri financiare. De exemplu locuinta personala este un pseudo-activ. Asta pentru ca nu produce venituri dar anuleaza o cheltuiala (chirie platita).

Activitatea de investitii isi propune sa mareasca colectia de active detinute. Pentru marele public investitional, exista trei optiuni importante: depozitele bancare (bonifica dobanda), imobile (bonifica chirii si crestere a valorii de piata) si investitia bursiera (bonifica castiguri din aprecierea cursurilor de
tranzactionare si dividende).

Dobanzile si chiriile sunt venituri relativ predictibile. Depozitele bancare si imobilele detinute ofera un flux de numerar cu valori si momente de intrare predictibile, pe care, in general, le cunosti in momentul initial. Exista totusi riscuri, mai ales de tip sistemic, privind stabilitatea sistemului bancar sau al pietei imobiliare, insa si unele specifice cum ar fi, de exemplu, solvabilitatea bancii unde s-a constituit acel depozit bancar sau aparitia unor avarii ale imobilului detinut.

Investitiile bursiere sunt altfel. La momentul initial, nu stii daca, cand si cat vei castiga. Insa statistic, cu cat orizontul de timp este mai lung, produc cel mai mare randament, dintre cele trei posibilitati enumerate mai sus. Ca atare sunt cel mai puternic asociate cu idea de investitie.

- Alin Brendea, mai 2024


Adecvarea riscului_actualizat.pdf
inchide