Editoriale

Informatii piata

Cum reuseste Bursa sa sparga depozitele bancare?

Entuziasm la BVB! Asa am putea concentra o descriere a evolutiei bursei din aceasta saptamana (15 – 19 septembrie 2014). Dupa un inceput de septembrie dominat de acalmie, piata de capital romaneasca isi da in petec si reuseste sa aduca plus valoare investititorilor in actiuni listate. Mai mult de atat, de aceasta data, cresterile au avut o puternica sustinere fundamentala. Titlurile care au surprins placut sunt din zona companiilor solide si care inca se tranzactioneaza la multiplicatori ce par un mit pe pietele dezvoltate.

Ce a determinat aceasta euforie si de ce acum?
Cel mai probabil, printre catalizatorii cu greutate la evolutia cotatiei actiunilor companiilor listate este inca proaspata trecere la “investment grade” si asteptarile realiste ca Romania sa treaca de la statul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. Pe langa cei doi factori, contextul international este unul pozitiv, problemele geopolitice din Ucraina avand un efect mai mult pozitiv decat negativ.

Avem motive sa fim sceptici pentru perioada urmatoare? Intotdeauna vor exista temeri si argumente pesimiste, insa nu se intampla cumva ceea ce spuneam la finalul anului trecut (2014 - un an al confirmarilor (un nou ciclu economic) ? Nu cumva s-a schimbat ciclul economic? Din pacate, de cele mai multe ori, raspunsul il dam cand deja ne aflam in prag de a-l schimba din nou.

Ce aspecte putem avea in vedere pentru a nu pierde oportunitatile din prezent? E deja asumat faptul ca pietele financiare sunt printre primele globalizate. Dupa exemplul dat de Statele Unite prin quantitative easing, politica monetara la nivle european pare sa urmeze exemplul. Injectiile de capital, cu scopul declarat de a creste consumul, cat si dobanzile care in premiera au accesat teritoriul negativ (la depozitele pe care bancile comerciale le fac la BCE) sunt masuri ce isi vor dovedi viabilitatea intr-un timp mai lung. Pe termen scurt, pietele financiare vor fi cele care beneficiaza (si vor beneficia in continuare de aceste masuri). In sustinerea celor de mai sus as da exemplul pietei americane care de la lansarea programului QE3 (primele doua au fost de amploare mai mica), adica din septembrie 2012, a dus la cresterea indicelui Dow Jones cu 30%, piata americana depasind record dupa record. Asa ca, de ce nu am avea un efect similar si in Europa? De ce nu ar beneficia si piata romaneasca de acest optimism?

Dar totusi.. sunt alegeri anul acesta. De multe ori din impuls, tindem a spune ca anii electorali nu sunt fantastici pentru bursa. Am analizat intr-un material din luna iulie (Cum va evolua Bursa pana la alegerile prezidentiale?) evolutia bursei in 2004 si 2009 (alegeri prezidentiale), rezultatul fiind incurajator. Pe de alta parte, emulatia cu privire la startul unui ciclu pentru societatea romaneasca este in fapt un alt factor pozitiv.

Cum reuseste Bursa sa sparga depozitele bancare? Raspunsul se contituie din toti agentii catalizatori enumerati mai sus, din care, randmentele foarte mici existente pe piata monetara avand cea mai mare greutate. In conculzie, Bursa romaneasca a dobandit in ultima perioada marfa tot mai de calitate (listarile din ultimul an), preturile fiind inca promotionale – companiile se tranzactioneaza in multe cazuri cu discount, in timp ce indicatorul P/E este la un nivel foarte redus. Astfel, migratia depozitelor bancare spre piata de actiuni are argumente solide.

Simion Tihon
Broker
20 august 2014


Autor: Simion Tihon
inchide