Instrumentele de analiza tehnica ar trebui folosite in acelasi timp cu un sistem de parametri legati de risc/recompensa, cat si de money management in abordarea si definirea unei strategii de trading. Definind riscul inseamna a folosi ordine de tipul - protective stop (stop loss) - pentru a te putea proteja impotriva unor miscari neanticipate si de directie contrara a preturilor in piata.
Un ordin de tipul stop loss ar trebui plasat in momentul in care s-a generat tranzactia initiala, fie long sau short, deoarece se considera ca la acel moment are o caracteristica mult mai obiectiva. E de preferat a mentine pozitia in piata numai daca directia acesteia ramane in concordanta cu asteptarile de la initierea deschiderii pozitiei. Insa daca o miscare ulterioara a pretului contrazice sau esueaza sa confirme aceste asteptari, cea mai inteleapta atitudine este de a iesi de pe respectiva pozitie. Nu este de preferat a se merge pe o idee de tipul "de ce sa-mi bat capul cu un <
Este bine totusi de retinut doua lucruri:
- toate trendurile pe termen lung incep cu miscari pe termen scurt;
- nu este loc pentru a te baza pe speranta in piata. Piata merge in directia ei fara a tine cont de opinia ta sau de pozitia pe care ai adoptat-o vis-a-vis de ea (The market goes its own way without regard to you or your position);
Cu alte cuvinte - Market has its own law.
Warren Buffet in strategia sa investitionala a urmat urmatoarele doua reguli:
1. conservarea capitalului, si
2. nu uita de regula nr.1
Protective stops sunt sinonime cu regula nr. 1 folosita de Warren Buffet. Avand in vedere ca de obicei un trader detine resurse financiare limitate, acestea ar trebui maximizate, sau cel putin conservate. Daca cumva te afli intr-o piata care se misca contrar pozitiei adoptate, este timpul sa faci exit-ul si sa cauti oportunitati mai bune.
Facand o analogie cu strategia militara, fiecare tranzactie pe care o realizezi este ca o batalie. Astfel, ar trebui sa actionezi cum ar actiona un mare general - sa faci o retragere tactica temporara. Scopul unui general este sa-si protejeze trupele si munitia. Scopul unui trader este sa-si conserve capitalul initial si sa-si mentina stapanirea de sine, sangele rece. Cateodata pentru a castiga razboiul este posibil sa pierzi cateva batalii. Japonezii au o zicala "un carlig este cum se cuvine pierdut in incercarea de a prinde un somon"?. Daca ai luat astfel o pauza in tranzactionare, gandeste-te la situatie ca la un carlig pierdut. Poate ca vei reusi cu urmatorul carlig sa prinzi premiul mult dorit.
Una din modalitatile in care se pot plasa ordine de tip stop loss are in vedere volatilitatea cursului de tranzactionare. Cele mai la indemana instrumente in acest caz sunt utilizarea Benzilor Bollinger sau a tehnicii indicatorului ATR (average true range).
In cazul Benzilor Bollinger, mediana cat si laturile acestora (inferioara si superioara) pot fi folosite ca suport si rezistenta, respectiv ca zone de plasare a ordinelor de stop loss - take profit. Mediana este o medie mobila care se poate stabili in functie de perspectiva de tranzactionare: pentru tranzactii intra-day se foloseste o medie mobila de 10 perioade cu o valoare de 1,5 a deviatiei standard, pentru tranzactii pe un termen intermediar o medie de 20 de perioade cu o valoare de 2 a deviatiei standard, iar pentru un termen mai lung se foloseste o medie de 50 de perioade cu 2,5 la deviatia standard.
Indicatorul Average true range (ATR) are la baza conceptul de "true range" dezvoltat de J. Welles Wilder in cartea sa din 1978 - "New Concepts in Technical Trading Systems". True range se calculeaza folosind:
- maximul curent al pretului minus minimul curent al pretului;
- valoarea absoluta a maximului curent minus valoarea de inchidere anterioara;
- valoarea absoluta a minimului curent minus valoarea de inchidere anterioara.
Daca diferenta dintre minim si maxim este mare, se va folosi acesta metoda ca True range. Daca valoarea ecartului intre maximul si minimul curent este mic, atunci se va opta pentru celelalte metode de a stabili True range. Ultimile doua metode se folosesc in situatia in care valoarea anterioara de inchidere este mai mare decat actuala valoare de maxim (semnaland un potential gap in jos) ori anteriorul pret de inchidere este mai mic decat actualul pret de minim (semnaland un potential gap in sus).
ATR este calculat automat de cele mai populare softuri de analiza tehnica (gen Metastock) si in general se folosesc 14 perioade in calculul sau, atat pentru tranzactionare intra-day, cat si pentru daily sau weekly.
Avand calculat ATR, pentru a folosi un stop loss se foloseste urmatoarea formula:
Stop loss = Close - a x ATR , unde "a" este un coeficient cu valori pozitive incepand de la 1,2..., fiind ales in functie de perspectiva de timp pe care se initiaza o tranzactie. Pe o perspectiva pe termen foarte scurt de obicei este aleasa valoarea 1. Close reprezinta valoarea de inchidere a pretului.
Combinat cu alte tehnici de analiza tehnica care stabilesc suportul si rezistenta (canale de trend, linii de trend, medii mobile, diverse configuratii grafice - triungiuri, cap si umeri, etc.), in calculul stop loss valoarea Close poate fi inlocuita cu pretul din apropierea zonei suport, mai precis sub aceasta zona, ca strategie de intrare in piata.
Exemplu calcul Stop loss folosind ATR.xls
Bibliografie:
Steve Nison - Japanese Candlestick Charting Techniques, 1991
http://www.stockcharts.com/
Departament Analiza Prime Transaction
analiza@primet.ro
12.03.2008
Rapoarte de analiza / informative
Informatii piata
Importanta folosirii in tranzactionare a ordinelor