Editoriale

Informatii piata

Optimismul investitorilor care pot interpreta P/E si P/Bv


Bursele de pretutindeni au avut de la inceputul anului evolutii in general ascendente, unul dintre motivele acestor cresteri fiind sentimentul pozitiv asupra economiilor la nivel global. Tendinta optimista din primele patru luni a fost umbrita de cateva evenimente negative precum cele din Japonia ori recentul anunt prin care S&P a revizuit perspectiva datoriilor americane, insa chiar si asa bursele anticipeaza trecerea catre un nou ciclu de crestere economica.

Cei care au anticipat aceasta schimbare de atitudine a pesimismului in optimism ori cei care s-au adaptat pe parcurs au fost pusi in fata unor alegeri. Criteriile avute in vedere ar trebui sa fie de natura economica, evaluarea financiara a companiilor fiind un aspect ce nu ar trebui trecut cu vederea. Pe o piata in crestere sigur ca in general cam toate companiile vor avea o dinamica buna insa dintre acestea vor fi unele care subperformeaza piata iar altele care o depasesc. Pentru investitorii independenti (neasistati de un broker) apare astfel intrebarea: Care companii vor performa mai bine si cum pot fi descoperite?

In sprijinul investitorilor, brokerii ofera platforme de analiza tehnica si fundamentala care practic fac toata munca de cercetare si cautare a datelor. Ramane astfel doar o problema de interpretare, moment ce sigur va starni controverse pentru ca de multe ori, indicatorii si multiplicatorii economici nu sunt indeajuns de bine intelesi si din motivul acesta nu aduc informatiile necesare pentru luarea deciziilor. Informatiile despre actionariat, operatiunile corporative, graficele detaliate, stirile alocate pe fiecare emitent in parte impreuna cu datele financiare pot fi regasite in platforma de analiza. O interpretare care sigur ca are o doza de subiectivism, adaptata in permanenta la noile conditii ale pietei se poate dovedi de o reala valoare, insa fara aceasta, platforma de analiza si-ar pierde din utilitate.

Printre multiplicatorii regsiti, atat in rapoartele de specialitate cat si pe platforma de analiza adiacenta celei de tranzactionare, intalnim mai tot timpul P/E sau PER – “price earnings ratio”, multplicator ce se calculeaza ca raport intre pretul actiunii si profitul pe actiune. Disecand formula, profitul pe actiune (EPS – “earnings per share”) este rezulatul impartitirii profitului pe o perioada de un an la numarul de actiuni. Teoretic, putem traduce ca P/E reprezinta numarul de ani in care poate fi recuperata investitia din profitul societatii. Valoarea este teorectica pentru ca nu tot profitul este distribuit actionarilor. Vom urmari astfel ca atunci cand facem o comparatie a societatilor pe baza multiplicatorului P/E, valoarea acestuia sa fie cat mai mica. Pentru a intelege mai bine acest multiplicator o sa luam ca exemplu achizitia unui apartament. Daca in opt ani, prin inchiriere, a fost recuperata suma platita pe apartament, putem afirma ca la momentul achizitiei, multplicatorul P/E a fost egal cu opt. Concluzionand vom spune ca P/E trebuie sa fie cat mai mic pentru a avea o investitie eficienta.

Un alt multiplicator des intalnit este P/BV – “price to book ratio”. Acesta este calculat ca raport intre pretul din piata al actiunii si valoarea contabila, valoare ce se calculeaza impartind capitalul propriu la numarul total de actiuni. Acest multiplicator ne indica gradul in care o actiune este subevaluata sau supraevaluata. O valoare subunitara sugereaza subevaluarea companiei. Intr-un exemplu practic, daca un emitent are P/BV egal cu 0,6 intelegem faptul ca acesta se tranzactioneaza la un discount de 40% fata de activul net motiv pentru care o reajustare a pretului este probabila, pretul actiunii fiind mai mic decat valoarea capitalurilor proprii pe actiune ale firmei. In functie de sectorul unde activeaza, companiile sunt analizate diferit prin prisma acestui indicator.

In concluzie prin prisma interpretarii acestor doi multliplicatori de ordin general se poate face o analiza semnificativa asupra emitentilor, fiind regasite acele companii care sunt ieftine in raport cu pretul de tranzactionare din piata. Adaugand si contextul in care activeaza fiecare companie, decizia de investitie poate fi luata in cunostinta de cauza si aplicata in strategiile viitoare. Pentru a avea succes pe piata bursiera, sigur ca este necesara o implicare insa alaturi de instrumentele de tranzactionare pot duce la o activitate bursiera de succes.

Simion Tihon
Broker
22 aprilie 2011


Autor: Simion Tihon
inchide