Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.07.2010

  • SIF Moldova a ieșit cu investiții în Polonia. A cumpărat acțiuni la Tauron Polska Energia de 1,8 mil. lei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF2

    ___
    SIF Moldova (SIF2) a anunțat că a achiziționat 333.333 de titluri ale firmei poloneze Polska Energia în schimbul sumei de 1,8 mil. lei. Compania poloneză a derulat în această perioadă o ofertă publică de listare (IPO) pe bursa din Varșovia,

    mai mult

  • Barbulescu, Prime Transaction: Pe termen scurt inca predomina pesimismul

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare pe cresteri, dupa patru sedinte de scaderi, cel mai mare avans fiind inregistrat de cele cinci SIF-uri.

    mai mult

  • Iproeb crește numărul angajaților trimiși în șomaj în iulie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IPRU

    ___
    Conducerea producătorul de cabluri Iproeb Bistrița (IPRU) a anunțat că va trimite în șomaj în luna iulie un număr de 63 din cei 418 angajați ai societății, din cauza lipsei de comenzi. În iunie, societatea a trimis în șomaj un număr de 59 de angajați, pentru prima dată după mai multe luni de zile în care compania reușise să-și acopere producția cu comenzi.

    mai mult

  • Acționarii Petrom sunt chemați să aprobe divizarea companiei prin desprinderea activității de marketing

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Conducerea OMV Petrom (SNP) a convocat adunare generală la începutul lunii august în vederea aprobării separării unei părți din patrimoniul societății aferent activității de marketing într-o altă societate denumită OMV Petrom Marketing care va fi deținută în întregime de Petrom.

    mai mult

  • Bursa revine pe scădere. SIF-urile pierd 2,6%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa locală a revenit în deschiderea ședinței de astăzi pe minus, cea mai mare corecție din piață fiind înregistrată de titlurile societăților financiare, care pierdeau 2,6% față de referință, pe indicele de profil BET-FI.

    mai mult

  • 'Rompetrol Rafinare' își majorează capitalul cu 450 de milioane de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   RRC

    ___

    Banii vor fi folosiți pentru achitarea unei părți din datoria către statul român

    Acționarii companiei 'Rompetrol Rafinare' au aprobat, ieri, majorarea capitalului social cu 450 de milioane de lei, prin aport în numerar, pentru plata unei părți din datoria către stat, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori București.

    Operațiunea va fi efectuată prin emisiunea a maxim 4,5 miliarde acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe unitate, egală cu prețul de subscriere.

    Grupul 'Rompetrol', care este deținut integral de 'KazMunaiGaz' din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligațiuni de stat din anul 2003. Atunci, Guvernul a emis o ordonanță privind transformarea în obligațiuni cu o maturitate de șapte ani a restanțelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi și penalități.

    Conducerea grupului 'Rompetrol' a anunțat încă din aprilie că nu va putea achita integral datoria către statul român, solicitând restructurarea datoriei pe o perioadă de trei - patru ani. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a anunțat că statul va prelua peste 40% din acțiunile 'Rompetrol', în cazul în care 'KazMunaiGaz' va plăti numai 100 milioane de dolari din totalul datoriei, iar compania din Kazahstan va rămâne acționar majoritar. El a explicat că datoriile neplătite vor fi convertite la un preț stabilit de lege printr-o formulă, foarte apropiat de valoarea nominală a acțiunilor de la momentul emisiunii titlurilor. În aceste condiții, se poate înțelege că proprietarul 'Rompetrol' achită din datoria către stat doar atât cât să-i permită să rămână acționar majoritar.

    Compania 'Rompetrol Rafinare' face parte din grupul 'Rompetrol', controlat de compania petrolieră de stat 'KazMunaiGaz' din Kazahstan.

    mai mult

  • Un trader de energie a făcut un milion de euro profit din tranzacții cu certificate CO2

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Traderul de energie 'KDF Energy', controlat de omul de afaceri George Brăiloiu, a făcut anul trecut un milion de euro profit numai din tranzacționarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, potrivit declarațiilor acționarului unic al companiei.

    Acesta evaluează piața certificatelor de gaze din țara noastră la aproximativ 200 de milioane de euro anul acesta, în condițiile în care tranzacțiile cu certificate CO2 s-au redus semnificativ de la începutul anului, potrivit lui George Brăiloiu.

    În martie, KDF Energy a obținut, în instanță, suspendarea Avizului CNVM prin care certificatele CO2 erau calificate drept 'valori mobiliare'. Conducerea societății încearcă acum să obțină și anularea avizului respectiv, intentând, recent, o nouă acțiune în instanță. Primul termen este programat pentru noiembrie anul acesta, potrivit avocatului 'KDF Energy'.

    'Noi tranzacționăm certificate CO2 pe piața OTC, unde avem comision zero. Cumpărăm certificatele aici, și le vindem în afară. Câștigăm din diferența de preț (spred), dar asta nu înseamnă că nu înregistrăm și pierderi', a spus, ieri, George Brăiloiu, care deține 100% din companie. Potrivit aces-tuia, 'KDF Energy' a făcut, anul trecut, 30% din piața autohtonă a certificatelor de gaze cu emisii de seră. KDF Energy are afaceri în Grecia, Bulgaria și România, tranzacționând energie electrică și gaze naturale. Din februarie, anul acesta, compania a intrat pe piața producției de gaze naturale în țara noastră, în parteneriat cu altă societate. George Brăiloiu nu a dorit să ofere mai multe informații despre partenerul său în această afacere.

    Printre marii jucători din domeniul tranzacțiilor cu certificate pe piața autohtonă se numără companii mari din afară precum 'Vitol' sau 'Vertis'.

    * Miza tranzacțiilor cu certificate CO2: o piață de circa 400 de milioane de euro

    O nouă rundă de discuții aprinse între comisarii CNVM și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe asupra calificării certificatelor CO2 ca valori mobiliare sau 'mărfuri' a avut loc, ieri, cu ocazia unui seminar organizat de CNVM despre tranzacțiile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.
    Miza calificării certificatelor CO2 vine din taxele și comisioanele pe care una dintre cele două instituții le-ar putea încasa, în condițiile în care piața certificatelor de CO2 a fost, anul trecut, de circa 400 de milioane de euro, potrivit traderilor.

    Ministerul de Finanțe a inclus certificatele CO2 în categoria 'mărfurilor', fiind, prin urmare, purtătoare de TVA, în timp ce Comisia Națională a Valorilor Mobiliare le-a calificat drept 'valori mobiliare', adică tranzacționarea lor poate să aibă loc doar pe piețele reglementate (Burse de Valori), intermediate de SSIF-uri și instituții financiare înregistrate la Comisie. Participanții la tranzacții ar fi obligați, în această situație, să achite comisioa-ne către brokeri, CNVM și alte instituții din piață, la fel ca în cazul unei tranzacții obișnuite cu acțiuni. Reprezentanții CNVM susțin că tranzacționarea CO2 doar pe 'piețele reglementate' ar aduce mai multă transparență și siguranță pentru participanții la tranzacții, față de piața OTC, pe care sunt transferate, în prezent, aceste instrumente.

    'Tranzacționarea certificatelor prin intermediul SSIF-urilor și al instituțiilor de credit, intermediari înscriși la CNVM, oferă investitorilor posibilitatea încheierii unor tranzacții la prețuri avantajoa-se și transparente, pe platforma de tranzacționare întâlnindu-se cererea cu oferta de instrumente financiare', a spus, ieri, Radu Toia, director în cadrul CNVM.

    Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, a subliniat, ieri, că, în prezent, certificatele CO2 sunt calificate în mod diferit în diverse state ale Uniunii Europene.

    În prezent, contracte futures având ca activ suport certificate CO2 sunt tranzacționate la Bursa de la Sibiu.

    mai mult

  • Validarea noului comisar CNVM, amanata pentru toamna?

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Dupa ce comisiile de Buget, Finante, Economie si Privatizare l-au validat pe vicepresedintele Consiliului Concurentei, Alexe Gavrila, pentru postul de Comisar in Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, sedinta de plen Parlamentului a amanat...

    mai mult

30.06.2010

Pagina

inchide