Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.05.2010

27.05.2010

  • SIF Banat-Crișana începe plata dividendelor aferente exercițiului financiar 2009

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    SIF Banat-Crișana își informează acționarii că din data de 14 iunie 2010 începe plata dividendelor aferente exercițiului financiar 2009 aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor SIF Banat-Crișana din 30 aprilie 2010, potrivit unui comunicat BVB.

    Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,05 lei, iar impozitul pe dividende aferent va fi reținut la sursă în cotele legale prevăzute.

    mai mult

  • Cine va cumpara cele 11% din Petrom scoase la vanzare de Stat? OMV nu pare a fi interesat

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa vanda 11,84% din totalul de 20,64% de actiuni pe care le detine la producatorul de titei si gaze OMV...

    mai mult

  • Consiliul BVB a aprobat listarea BVB la categoria a II-a

    income   

    ___


    Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat, in cadrul sedintei de ieri, admiterea la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata in calitate de operator de piata a Bursei de Valori Bucuresti. Titlurile operatorului de piata vor avea simbolul BVB si vor fi admise la categoria a doua a Bursei.

    Conducerea Bursei de Valori consi der a ca hotararea Consiliului Bursei de admitere la tranzactionare pe piata reglementata a actiunilor emise de Bursa de Valori Bucuresti marcheaza un eveniment plin de semnificatii pentru piata de capital din Romania. Listarea BVB se produce chiar in anul in care Bursa implineste 15 ani de activitate de tranzactionare.

    'Titlurile BVB se vor regasi alaturi de celelalte 70 de sim boluri bur siere care identifica tot atatea companii romanesti si straine, partenere ale Bursei de Valori Bucuresti in calitate de operator de piata si de sistem, care au inteles ca statutul de societate listata pe principala piata bursiera din Romania asigura nu doar accesul mai facil la surse de finantare mai di versificate, dar deschide si ferestre noi de oportunitate si ofera un plus de prestigiu si vizibilitate, elemente atat de importante in universul afacerilor de astazi', sustin re prezentantii BVB.

    Bursa a primit avizul de listare din partea Comisiei Na tionale a Valorilor Mobi liare in 18 mai. Bursa de Va lori Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane de lei divizat in 7,67 milioane de actiuni. In prezent, Bursa are 340 de actionari din care 255 persoane fizice si 80 persoane juridice.

    mai mult

  • Statul vrea să mai vândă aproape 12% din Petrom

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Vânzarea se va face prin ofertă publică

    Dacă AGA 'OMV Petrom' decide majorarea de capital prin aport în numerar, statul își vinde și drepturile de preferință, tot prin ofertă publică

    Luca: Salariații nu mai sunt așa de interesați să cumpere pachetul de 8%, din cauza prețurilor mici de pe Bursă

    Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de vânzare a unei părți din acțiunile pe care le mai deține la 'OMV Petrom' SA (fosta SNP Petrom). Potrivit proiectului supus, ieri, dezbaterii publice pe site-ul ministerului, Guvernul trebuie să aprobe vânzarea, prin metode specifice pieței de capital - ofertă publică de vânzare sau vânzarea ca răspuns la ofertă publică de cumpărare, a unui pachet de 6.706.662.427 acțiuni, administrat de Ministerul Economiei. Acest pachet reprezintă 11,84% din capitalul social al ' OMV Petrom', înregistrat la data de 31 mai 2010.

    Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre, pachetul de acțiuni scos la vânzare a fost stabilit la 11,84% pentru că, dintr-o deținere de 20,62% din capitalul social al 'OMV Petrom', se păstrează în administrarea Ministerului Economiei un pachet de acțiuni reprezentând 8,8 % din capitalul social. Din acesta, o cotă de până la 8% din capitalul social va fi oferit spre vânzare salariaților 'OMV Petrom'. Oferta publică de vânzare, respectiv vânzarea ca răspuns la oferta publică de cumpărare, se va derula prin intermediul unui intermediar autorizat, care va fi selectat prin licitație.

    Proiectul de lege mai stipulează că, în situația în care adunarea generală a acționarilor 'OMV Petrom' SA hotărăște majorarea capitalului social al societății prin aport în numerar, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, este mandatat să își tranzacționeze, conform prevederilor legale în vigoare, drepturile de preferință. Tranzacționarea drepturilor de preferință se face tot prin intermediar autorizat selectat prin licitație.

    Liviu Luca, președintele Asociației Salariaților 'Petrom', ne-a declarat: 'Decizia statului de a-și vinde acțiunile pe Bursă este o prostie. Contextul actual de pe piața noastră de capital este foarte prost pentru vânzare și statul va obține puțini bani. Toate acțiunile s-au depreciat puternic din cauza crizei în ultimul an. Cât despre vânzarea acțiunilor către salariații < Petrom >, autoritățile nu au mai făcut nimic, de multă vreme, ca să aprobe metoda prin care să se facă această tranzacție. Nici salariații nu mai sunt atât de interesați să cumpere, pentru că piața de capital nu le mai oferă câștiguri atât de mari ca în perioada 2006-2008'.

    Domnul Luca ne-a explicat că salariații vor plăti o acțiune 'Petrom' la valoarea cu care a cumpărat 'OMV' la momentul privatizării, respectiv 0,0525 de euro (0,2158 lei, la valoarea euro din momentul tranzacției). Astfel, pentru a cumpăra 8% din capitalul social al 'Petrom' (circa 4,5 milioane de acțiuni), salariații ar trebui să aibă, în total, vreo 235 milioane de euro.

    Liviu Luca a concluzionat: 'De unde să se strângă atâția bani pe criza asta? În plus, prețul actual al unei acțiuni < Petrom > pe Bursă nu le oferă salariaților câștiguri bune. Vânzarea către salariați avea sens când prețul oferit pe Bursă era de 2-3 ori mai mare decât cel de vânzare'.

    Conform proiectului de hotărâre de Guvern, prețul acțiunilor vândute, și după caz, prețul de tranzacționare a drepturilor de preferință este stabilit și recomandat de către intermediarul autorizat și se aprobă de către comisia care va fi constituită pentru coordonarea procesului de vânzare. Comisia pentru coordonarea procesului de vânzare îi are în componență pe ministrul economiei, comerțului și mediului de afaceri - președinte; ministrul finanțelor publice; un secretar de stat din aparatul propriu de lucru al primului ministru, numit de primul ministru; șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie; secretarul de stat numit prin ordin al ministrului economiei.

    Ieri, acțiunile 'OMV Petrom' s-au tranzacționat la Bursa de Valori București, la prețuri cuprinse între 0,263 de lei și 0,284 lei/acțiune.

    mai mult

  • Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pas spre listare

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Listarea Bursa de Valori Bucuresti pe propria piata a primit avizul membrilor din Consiliul Bursei, urmand ca operatiunea sa aiba loc in urmatoarele saptamani.

    mai mult

Pagina

inchide