Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.05.2010

  • De ce fug investitorii de SIF-uri

    Romania libera   

    ___
    ... în ton cu scăderea piețelor internaționale, minimul fiind atins cu puțin înaintea închiderii', au explicat brokerii de la Prime Transaction.

    mai mult

21.05.2010

  • Dezbatere: Fondurile de investitii, pe val. Ce urmeaza?

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Activele fondurilor de investitii au crescut constant in ultimii ani, ajutate foarte mult si de sistemul de distributie foarte puternic al bancilor. In prezent, ponderea fondurilor in averea financiara a familiilor este foarte redusa, dar specialistii...

    mai mult

  • OMV și-ar putea majora participația la 'Petrom' prin achiziția de drepturi de la acționari

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    OMV și-ar putea crește participația la Petrom prin achiziția de drepturi preferențiale acordate altor acționari prin majorarea de capital de 600 milioane de euro, potrivit unei prezentări făcute joi de grupul austriac de petrol și gaze, anunță Mediafax.

    Participația OMV la Petrom va rămâne la 51% dacă majorarea de capital va fi subscrisă integral de către acționari. Creșterea participației grupului la Petrom ar putea avea loc dacă grupul va decide să cumpere drepturi preferențiale de la acționari, se arată în prezentare.

    OMV intenționează să continue strategia de reducere a costurilor, din cauza cererii scăzute de energie și a profitabilității mai mici din ultimii ani, și să economisească 200 de milioane de euro până în 2012. Acestea se vor adăuga programului de economii de 300 de milioane de euro aflat în stadiu avansat în 2010.

    OMV intenționează astfel să îmbunătățească profitabilitatea, în special în cazul Petrom.

    Ca obiective strategice pentru Petrom, până în 2015, OMV intenționează ca regiunea caspică să devină principalul său centru de explorare și producție.

    De asemenea, activitățile de explorare și servicii de producție vor fi integrate complet în Petrom Exploration &Production.

    În domeniul rafinării și producției, OMV vrea ca, până în 2015, țițeiul folosit să provină integral de pe piața locală.

    Pentru rafinăria Petrobrazi, OMV preconizează finalizarea restructurării, menținerea unei poziții puternice pe piață, cu o strategie de marketing axată pe două branduri.

    La Petrobrazi sunt prevăzute investiții de 750 milioane de euro în intervalul 2010-2014, din care 400 de milioane de euro pentru modernizare, până în 2013.

    Planul inițial prevedea investiții pentru modernizare în valoare de 1,5 miliarde euro.

    Investițiile în domeniul siguranței și al depozitelor se vor ridica la 350 milioane euro.

    Rafinăria Arpechim urmează să fie înstrăinată sau închisă până în 2012, se mai arată în prezentare.

    Petrom a renunțat la operațiunile în domeniul petrochimiei ale Arpechim în primul trimestru al acestui an.

    Pe segmentul gazelor, Petrom vizează creșterea volumului vânzărilor în România și țările învecinate, precum și o cotă de 10% pe piața românească a energiei.

    OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori București și are un capital social de 5,664 miliarde lei, divizat în 56,644 miliarde de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

    Compania este controlată de grupul OMV, care deține 51,01% din acțiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acționariat se mai regăsește Fondul Proprietatea, cu o participație de 20,11%.

    mai mult

  • Contor Grup plănuiește să exporte jumătate din producție anul acesta

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    (Interviu cu domnul dr. ing. Tudor Caracioni, director general 'Contor Grup' Arad)

    Reporter: 'Contor Grup' Arad activează pe un segment de piață pe care concurența este extrem de puternică. Cum îi faceți față?

    Tudor Caracioni: În prezent, 'Contor Grup' Arad produce întreaga gamă de contoare de apă și soluții complete de contorizare și monitorizare destinate sectorului rezidențial, comercial, industrial sau pentru agricultură: Solaris (contoare pentru apartamente); Polaris (contoare pentru branșamente); Astral (contoare volumetrice); Woltaris (contoare pentru debite mari). Pentru a satisface exigențele clienților noștri și normelor impuse pentru fabricația acestui gen de produse, avem certificat Sistemul de Management Integrat conform ISO 9001 (calitate), ISO 14001 (mediu) și OHSAS 18001 (securitatea muncii). Toate produsele noastre sunt omologate și dețin aprobări de model conform legislației UE și altor reglementări internaționale. Ne numărăm printre primele companii europene de profil care au parcurs cu succes auditul sistemului de asigurare a calității și au obținut certificate de examinare CE de tip pentru produse conform MID (Measurement Instruments Directive), normă europeană valabilă din 31.02.2006, certificări emise de firma PTB -Metrologia germană din Braunschweig.

    Și în domeniul măsurării apei, recesiunea globală a generat tehnologii orientate spre eficiența costurilor și protecția mediului înconjurător. În ultimii ani, 'Contor Grup' s-a concentrat asupra sistemelor de citire automată prin radio a contoarelor destinate societăților furnizoare de utilități. Sistemul radio integrat include: emițătoare radio adaptate întregii game de contoare 'Contor Grup', dar și ale altor producători, receptoare radio portabile pentru transfer date, terminale portabile pentru programare și colectarea datelor, aplicații software complete.

    Reporter: Cât din producție se exportă, pe ce piețe și cum a evoluat acest indicator în ultimii ani?

    Tudor Caracioni: Exportul deține un volum important în cifra noastră de afaceri și a fost mereu în creștere: 38% pondere în cifra de afaceri a anului 2008, care a fost de 44.533.907 lei, 46% în cifra de afaceri a anului 2009, care a fost de 43.873.077 lei, 51% (estimare) în cifra de afaceri de 49.700.000 lei prevăzută prin BVC pentru acest an. Din punct de vedere al clienților externi, pe primul loc se situează firme de renume din Germania (RWE, EON) care operează în sfera utilităților publice, marile lanțuri de magazine cu specific sanitar de nivel european, regiile de apă locale din Germania. Germania reprezintă o piață pe care echipa noastră de vânzări este foarte activă și eficientă, iar cota de piață este în creștere.

    Principalele piețe pe care exportăm sunt Europa (prezenți în 20 de țări), Africa Centrală și America de Sud.

    Reporter: Cum a evoluat cererea acestor produse pe piața internă și care sunt tendințele acesteia?

    Tudor Caracioni: Pe piata internă, volumul de vânzări în anul 2009 s-a situat la nivelul celui înregistrat în 2008, cu evoluții asimetrice pe diferite segmente de produse, aceeași tendință păstrându-se și în acest an. Evoluția vânzărilor pe piața internă poate fi considerată una pozitivă, dată fiind perioada de criză care a marcat în anul 2009 mediul economic din România.

    Funcție de domeniul lor de activitate, clienții ce activează pe piața internă pe segmentul nostru de activitate se împart în următoarele categorii: marii operatori și companiile de furnizare-distribuție apă, serviciile de furnizare apă din cadrul primăriilor, companiile de distribuție en gros/en detail de produse și materiale sanitare-instalații, magazinele specializate în comercializarea de produse și materiale sanitare-instalații, antreprenorii și marile companii de construcții civile și indus­triale, firmele mici/medii de instalații de apă și sanitare. Clasamentul celor mai buni clienți în anul 2009 subliniază ponderea importantă pe care regiile de apă și marile magazine specializate o au în cifra de afaceri a societății.

    Reporter: Care sunt produsele cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri și de unde sunt asigurate materiile prime utilizate în procesele de producție?

    Tudor Caracioni: Produsele cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri sunt contoa­rele pentru apartamente (45,6%) și contoarele pentru branșamente (48,5%), serviciile (în principal service și reabilitări contoare) ocupând în prezent un rol secundar (5%), dar cu reale perspective de creștere în următorii ani (rata de înlocuire contoare în Româ­nia este de 5 ani).

    Principalele materii prime utilizate în procesele de producție sunt alama în lingouri și componentele din alamă, achiziționate în mare parte din Italia, materialele plastice fiind achiziționate de la producători din Germania, Elveția sau Italia.

    Reporter: Ce oportunități de viitor se întrevăd pe segmentul dumneavoastră de activitate?

    Tudor Caracioni: Investițiile masive anunțate recent la nivel mondial pentru eradicarea crizei în sectorul apei potabile și al canalizării, de circa 500 de miliarde de euro, constituie pentru societatea 'Contor Grup' SA Arad o bună oportunitate pentru majorarea producției, cifrei de afaceri și exportului în viitorii ani. Pentru satisfacerea necesităților și standardelor, România necesită lucrări la infrastructura de apă potabilă de aproape 4 miliarde de euro, Bulgaria de 3,1 miliarde de euro, Ungaria de 2,1 miliarde de euro, Portugalia de 1,1 miliarde de euro, Estonia de 0,2 miliarde de euro.

    Reporter: Ce investiții s-au făcut în ultima perioadă pentru dezvoltarea capacităților de producție și modernizarea tehnologiilor de fabricație?

    Tudor Caracioni: În perioada 2005-2009, s-au investit circa 5 milioane euro în dezvoltarea de produse noi (cercetare și pregătire de fabricație) și în dezvoltarea capacităților de producție. Aceste dotări au ridicat capacitatea maximă de producție a societății de la circa 750.000 unități/an la circa 1.500.000 unități/an.

    Planul de afaceri pentru 2010 este unul rezervat, pers­pectivele de investiții pentru anul acesta situându-se la circa 250 mii euro. Aceste investiții se concentrează pe continuarea proiectelor de dezvoltare a produselor electronice și a sistemului de transmitere a datelor prin radio, pe extinderea gamei dimensionale de contoare, extinderea producției de contoare din materiale compozite - prietenoase cu mediul înconjurător.

    Reporter: Cu ce gen de greutăți vă confruntați în activitate și ce proiecte de viitor sunt în atenția factorilor de decizie ai 'Contor Grup' Arad?

    Tudor Caracioni: Greutățile cu care ne confruntăm sunt generate de creșterea cos­turilor cu materiile prime, a taxelor și a impozitelor, creșterea rigidității băncilor în acordarea de credite, creșterea necesarului de garanții, lipsa surselor de finanțare pentru dezvoltarea capacităților de producție și intrarea pe piețe noi, cu potențial, accesarea fondurilor europene care este foarte greu de realizat.

    Proiectele noastre de viitor vizează extinderea gamei dimensionale la produsele tradiționale, continuarea dezvoltării contoarelor electronice, adaptarea produselor tradiționale la particularitățile piețelor noi, extinderea producției de contoare cu carcase compozite, concepția, echiparea și instalarea de ateliere de montare-verificare contoare în alte țări.

    Reporter: Ce și-a propus societatea prin BVC să realizeze în 2010 și care sunt rezultatele obținute pe primul trimestru?

    Tudor Caracioni: Pentru acest an, prin BVC ne-am propus să realizăm o cifră de afaceri în valoare de 49.667.185 lei, venituri totale în sumă de 52.416.940 lei, cheltuieli totale de 48.273.896 lei și un profit net de 4.143.045 lei, rezultatele obținute pe primul trimestru fiind concretizate într-o cifră de afaceri de 10.625.089 lei, venituri totale de 11.551.640 lei și un profit net de 792.039 lei.

    Reporter: Vă mulțumesc!

    mai mult

  • BVB si Sibex, inchise luni

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti si Sibex nu vor desfasura operatiuni bursiere in ziua de luni, ca urmare a sarbatorilor legale a Rusaliilor, potrivit unor comunicate ale institutiilor.

    mai mult

  • Anca Dumitru, BVB: Sper ca pana in toamna sa avem 3 serii de produse structurate

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Anca Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca infiintarea cadrului regulamentar pentru produsele structurate la BVB este foarte important.

    mai mult

  • Noile obligatiuni ale municipiului Iasi incep oferta la BVB

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Municipiul Iasi isi va lansa din 25 mai oferta publica primara a unei noi serii de obligatiuni in valoare de 100 milioane lei (23,8 mil. euro), potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

    mai mult

  • Depozitarul Central a inceput distribuirea dividendelor Erste

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   EBS

    ___
    Depozitarul Central a inceput de miercuri distributia dividendelor aferente detinerilor de actiuni emise de Erste Group Bank AG, inregistrate in sistemul Depozitarului Central la data de 14 mai 2010, se arata intr-un comunicat.

    mai mult

  • Scaderi pe linie la bursa de la Bucuresti in prima parte a zilei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Indicii bursieri de la Bucuresti au inregistrat scaderi de aproape 2% in prima parte a zilei, pe fondul unui declin general pe principalele piete europene

    mai mult

  • Exclusiv online: Au inceput scaderile pe Bursa. Va termina BET-ul pe crestere in 2010?

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Indicele BET se pastreaza in continuare pe plus, la un avans de 8% fata decembrie 2009, in timp ce indicele societatilor financiare BET-FI, a coborat cu aproape 6% fata de ultima cotatie din 2009.

    mai mult

Pagina

inchide