Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.05.2010

20.05.2010

  • Deputații dau asigurări că nu au uitat de proiectul pragului la SIF-uri

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Deputații din Comisia de Buget-Finanțe nu mai au niciun motiv să amâne dezbaterea proiectului legis-lativ de majorare de la 1% la 5% a pragului limită la societățile de investiții financiare (SIF)', a spus, ieri, pentru ziarul BURSA, Gheorghe Ialomițeanu, vicepreședintele Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților, exprimându-și speranța că proiectul va intra în dezbatarea Comisiei până la finele actualei sesiuni parlamentare.

    'Noi încercăm să dezbatem proiectul până în iunie, când se termină această sesiune parlamentară', a mai precizat vicepreședintele Camerei, adăugând: 'Nu am avut priorități care să ne fi determinat să amânăm dezbaterea proiectului, însă președintele Comisiei a propus să facem acest lucru până după Adunările Generale de la SIF-uri ca să nu le perturbăm. Solicitarea președintelui a fost supusă la vot și majoritatea colegilor au votat pentru ea'.

    Deși Adunările Generale de la cele cinci societăți de investiții financiare (SIF-uri) au avut loc la finele lunii aprilie, deputații din Comisia de Buget-Finanțe nu au dat deo-camdată vreun semn că s-ar apuca să dezbată proiectul legislativ de majorare la 5% a limitei maxime de deținere la SIF-uri.

    Dezbatarea din Comisia de Buget-Finanțe este importantă pentru că pe baza ei deputații vor întocmi un raport favorabil/nefavorabil proiectului legislativ, care va fi trimis apoi spre aprobare plenului Parlamentului.

    Proiectul a ajuns la Comisia de Buget-Finanțe la mijlocul lunii februarie, anul acesta, după ce Comisia Economică i-a dat aviz negativ. Biroul Permenent al Comisiei a organizat audieri informale cu reprezentanți ai pieței de capital, după care proiectul a intrat într-un con de umbră.

    Ovidiu Marian, unul dintre inițiatorii proiectului de majorare a pragului la SIF-uri, dă semne că și-ar fi pierdut răbdarea tot așteptând raportul Comisiei de Buget-Finanțe: 'Nu i-am presat până acum, dar săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu președintele Comisiei de Buget-Finanțe, Viorel Ștefan, în cadrul căreia îl voi ruga să grăbească dezbatarea proiectului legis-lativ. Consider că dacă acesta ar fi fost aprobat mai repede, ar fi adus un plus de încredere în piață în această perioadă în care vedem oscilații semnificative ale cotațiilor'. Acesta este de părere că deputații nu pot să facă uitat proiectul legislativ: 'Nu se poate merge până într-acolo încât să nu îl ia în dezbatere. Nu au nicio motivație să îl mai țină în sertar'.

    O decizie finală asupra majorării pragului la SIF-uri este așteptată de piața de capital de luni bune, în condițiile în care acțiunile celor cinci societăți de investiții financiare sunt printre cele mai tranzacționate de la Bursa de Valori București. Aproape de fiecare dată când proiectul de majorare a pragului limită a intrat în atenția unei camere parlamentare, Bursa a reacționat în consecință, cotațiile SIF apreciindu-se sau scăzând, în func-ție de avizul camerei respective.

    'Incertitudinea îi omoară pe investitori. Toată această neclaritate cu privire la ce se va întâmpla cu pragul determină speculații pe cotațiile SIF, care afectează investitorii de portofoliu', a spus Marcel Murgoci, director de tranzacționare la casa de brokeraj 'Estinvest', adăugând: 'Demersul inițiatorilor acestui proiect legislativ nu și-a pierdut din credibilitate din cauza timpului relativ îndelungat care a trecut de prima dată când proiectul a fost discutat de senatori. Probabil că este un proces amplu de negociere între deputați și reprezentanți ai instituțiilor pieței de capital pe tema acestui proiect legislativ'.

    mai mult

  • Actiunile Biofarm, in atentia societatilor financiare

    income   

    ___


    Trei din cele cinci Societati de Investitii Fi nanciare au cumparat, in ultimele trei zile, peste 0,3% din capitalul produca toru lui de medicamente Biofarm Bucuresti. De la in­ceputul saptamanii, SIF Oltenia, SIF Mol dova si SIF Banat-Crisana au achizitio nat peste 3,3 milioane de actiuni. Titlurile au fost cumparate de la Bursa de Valori Bucu resti la preturi cuprinse intre 0.1697 lei si 0,1850 lei. Cele trei so cietati detin impreuna peste 46% din ca pi talul Bio farm. Potrivit raportarilor transmise Bursei, SIF Oltenia detine 20,18% din capi tal, SIF Banat-Crisana controleaza 15,35% din actiuni, iar SIF Moldova are 11,46%.

    mai mult

  • Bursa de optiuni din Chicago se pregateste de listare

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    CBOE Holding Inc., detinatorul bursei de optiuni Chicago Board Options Exchange, a depus documentatia necesara pentru listarea propriilor actiuni la arbitrul pietei de capital americane, SEC, si se asteapta sa atraga in oferta publica initiala 292...

    mai mult

  • FP a depus intreaga documentatie pentru inregistrarea ca AOPC

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Fondul Proprietatea a anuntat ca a depus in cursul zilei de ieri intreaga documentatie necesara pentru inregistrarea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca alt organism de plasament colectiv (AOPC) de tip special, potrivit unui comunicat...

    mai mult

  • Protestele au avut o componenta in scaderile Bursei

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat scaderi usoare, insa cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au reactionat mai puternic la protestele de astazi din Capitala si la evolutia negativa a pietelor internationale.

    mai mult

  • Profit trimestrial triplu pentru Boromir

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SPCU

    ___
    Producatorul de produse de panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU) a obtinut un profit net de 3,97 milioane lei (0,96 mil. euro) in primul trimestru al anului, de 2,8 ori mai mare decat rezultatul din perioada similara din 2009.

    mai mult

Pagina

inchide