Cum realizezi adecvarea investitiilor cu profilul tau

Ponturi pentru investitii

Inapoi                                                                                                                                      


Fiecare investitor are un profil investitional diferit. Acesta se defineste plecand de la structura activelor detinute, de la propriile obiective investitionale si nevoi financiare, de la nivelul de resurse financiare disponibile si, poate, cel mai important de la apetitul de risc al fiecaruia.

Instrumentele de baza pentru a creiona acest profil sunt profilul de risc, testul de oportunitate si poate cel mai important intelegerea conceptului de finante comportamentale.


Ce este un portofoliu de investitii?


Profilul de risc isi propune sa stabileasca apetitul de risc al investitorului. Pe baza raspunsurilor la anumite intrebari specifice, se puncteaza raspunsurile, iar totalul realizat te plaseaza intr-o categorie mai conservatoare sau, din contra, mai riscanta. Modelul testului de profil de risc il gasesti aici.


Testul de oportunitate


Testul de oportunitate isi propune sa gaseasca ce instrumente financiare sunt potrivite pentru tine. In urma completarii acestui test, iti comunicam opinia noastra in legatura cu faptul ca instrumentele financiare complexe, cele care au un grad de sofisticare mai mare, sunt sau nu potrivite pentru tine. Exista o recomandare foarte puternica ca, intotdeauna, sa investesti doar in instrumentele financiare pe care le intelegi si in raport cu care poti lua decizii de investitii fundamentate.


Finantele comportamentale


Finantele comportamentale integreaza elemente care tin de sociologie si psihologie cu pietele financiare. Psihologia pietei bursiere este acel sentiment de piata, al investitorilor, care insoteste si deseori determina trendurile pietei bursiere, in special pe termen scurt. Acelasi eveniment economic poate fi perceput mai optimist sau mai pesimist dupa cum sentimentul de piata este pozitiv sau negativ.

Modul in care piata reactioneaza la stiri politice, sociale, militare sau medicale, comportamentul investitorilor pe trenduri de crestere sau de scadere, reactia pietei la anunturile financiare ale companiilor sunt exemple ale unor evenimente investitionale unde psihologia de piata este deseori definitorie pentru evolutia cotatiilor bursiere pe termen scurt.

In timp, fiecare investitor va invata si va intelege acest tip de reactii spontane ale pietei, astfel incat sa interpreteze corect nu doar datele economice ale companiilor, dar si semnale pe care le ofera miscarea preturilor in piata. A nu te lasa amagit de un trend bursier fals, a reprima reactiile impulsive sunt instrumente ale investitorilor experimentati, cu un impact foarte important asupra randamentelor bursiere pe termen lung.

Gasesti aici un sumar al activitatii bursiere a saptamanii precedente. Poate te ajuta si rapoartele noastre de analiza pentru adecvarea investitiilor conform preferintelor tale. Le gasesti aici sau pe platforma dedicata analizei, Prime Analyzer.


inchide