Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)
Piata bursiera este reglementata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cea care are autoritatea de a reglementa si supraveghea domeniul pietelor bursiere. ASF transpune regulamentele europene in legislatia interna, astfel incat regulile de functionare ale pietei locale sunt adaptate complet modului de organizare al pietelor bursiere din Uniunea Europeana.
Exista numeroase reguli si norme dupa care functioneaza piata bursiera, la care intermediarii bursieri si investitorii trebuie sa adere pentru a-si putea desfasura activitatea investitionala. Acest lucru este necesar si impus de faptul ca piata bursiera este o piata cu dimensiune foarte mare (valoarea companiilor listate se situeaza in jurul a 57 miliarde de euro) si care, ca atare, are un impact semnificativ in economia nationala.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB)
Piata bursiera este administrata de un operator de piata, numit Bursa de Valori Bucuresti (BVB). BVB este o companie listata, pe propia piata, ce detine atat dreptul de a opera piata bursiera, cat si entitatea care tine evidenta actiunilor emise si tranzactionate pe bursa - Depozitarul Central. Regulamentele BVB sunt gandite astfel incat sa asigure transparenta pietei, sanse egale pentru investitori si evitarea unor comportamente negative pe piata bursiera.
Trebuie specificat ca institutiile de mai sus nu doar creeaza regulamente de functionare, dar si supravegheaza respectarea lor. Deoarece interactiunile dintre entitatile prezente pe piata sunt complet electronice, procesul de supraveghere este simplificat si are un caracter exhausitiv.
Intermediarii
Intermediarii prezenti pe piata bursiera trebuie sa detina un capital financiar consistent, sa detina proceduri si o organizare complexa. Intrucat acestia se interpun in orice tranzactie bursiera, detin personal cunostinte si resurse semnificative alocate procesului investitional. Intermediarii autorizati si supravegheati sunt garantia unor relatii de calitate cu investitori, in care riscurile unei colaborari investitionale sunt minimizate in mod semnificativ.
Fondul de Compensare al Investitorilor
Printre multele obligatii pe care un intermediar este nevoit sa le respecte pentru a functiona pe piata este si acela de a asigura portofoliile investitorilor sai la o institutie specializata, numita in Romania – Fondul de Compensare al Investitorilor. Acesta garanteaza o suma de 20.000 de euro pentru fiecare investitor prezent pe piata bursiera romaneasca.
Intreg sistemul descris mai sus este cea mai buna garantie a seriozitatii si gradului ridicat de protectie pe care o piata reglementata il ofera investitorilor spre deosebire de alte "oferte” pe care acestia le primesc din zona crypto, CFD sau Forex.