Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.06.2010

  • Afacerile rușilor de la Mechel Câmpia Turzii au urcat cu 34% în trimestrul I

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   INSI

    ___
    Afacerile combinatului siderurgic Mechel Câmpia Turzii (INSI), au urcat în primul trimestru (T1) cu aproape 34%, la 83,4 mil. lei (19,8 mil. euro), în timp ce pierderile companiei s-au redus cu 33%, la 18,3 mil. lei (4,4 mil. euro), potrivit raportului financiar.

    mai mult

  • Tender nu le-a mai plătit salariile muncitorilor de la Vulcan

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   VULC

    ___
    Salariații companiei Vulcan București (VULC), specializată în producția de generatoare de abur, au intrat într-o grevă spontană vineri, pe motiv că nu și-au mai primit salariile pentru luna mai, aproximativ 30% din angajați oprind activitatea în cadrul societății.

    mai mult

  • Evolutii de urmărit luni pe bursă

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Evoluția titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au închis ultima ședință în scădere, accentuând ritmul descendent din ultima perioadă; Evoluția societăților financiare (SIF-uri), care vineri au închis indecis, foarte aproape de zero, existând semnale de revenire pe scădere;

    mai mult

11.06.2010

  • Astra Vagoane Călători și Atelierele CFR Grivița ar putea cere insolvența CFR Călători

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Astra Vagoane Călători, deținută de omul de afaceri Valer Blidar, și Atelierele CFR Grivița au somat CFR Călători să achite datoriile, care însumează 80,74 milioane de lei, în caz contrar cele două companii urmând să ceară insolvența operatorului de transport feroviar deținut de stat, informeaza Mediafax Business.

    mai mult

  • Cu o jumătate de oră înainte de închidere, Bursa de la București o ia în jos

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Pe o lichiditate de 3,77 milioane euro (15,90 milioane lei), Bursa de Valori București a încheiat ședinta de vineri pe roșu, în ciuda evoluției pozitive înregistrate până la ora 16:00.

    mai mult

  • Amendamentele la funcționarea Fondului Proprietatea, aprobate

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat pozitiv, în ședința de marți, amendamentele aduse Ordonanței 81/2007 privind funcționarea Fondului Proprietatea. Printre cele mai importante amendamente aprobate se numără anularea a 500 de milioane de acțiuni pe care statul român le-a subscris, dar nu le-a vărsat la capitalul social al Fondului, ceea ce ar permite Fondului să distribuie dividende pentru ultimii doi ani. Statul român însuși ar fi cel mai important beneficiar al încasării de dividende de la Fondul Proprietatea, în condițiile în care controlează peste 50% din acțiunile FP.

    Gabriel Andronache, secretarul general al Comisiei Juridice, a spus, pentru ziarul BURSA: 'Comisia Juridică a avizat favorabil toate amendamentele propuse la Ordonanța nr.81/2007, urmând să trimitem raportul aferent la Biroul Permanent. Estimăm că raportul va fi supus aprobării Plenului în circa două săptămâni'.

    Un alt amendament adus Ordonanței înlătură obligativitatea ca lis-tarea Fondului să aibă loc printr-o Ofertă Publică Inițială, lăsând posibilitatea unei cotări directe.

    De asemenea, un alt amendament prevede că nu mai este nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru modificarea Actului Constitutiv al Fondului, fiind suficientă modificarea acestuia, prin aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, cu avizul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, fără parcurgerea altor formalități.

    Un alt amendament aprobat, marți, vizează reducerea de la 60 de zile la 10 zile a perioadei de conversie a titlurilor de despăgubire în acțiuni Fondul Proprietatea.

    mai mult

  • Bursa de la București continuă să avanseze și în deschiderea sedinței de vineri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa de Valori București a deschis ședința de vineri în urcare cu 0,55%, menținând trendul ascendent început miercuri.

    mai mult

  • Petrochimia de la Petrom, mega-afacere pentru Oltchim

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    SMH Smith Hodgkinson a reevaluat activele cumpărate de combinat de la Petrom la 89,5 milioane de euro

    Acționarii 'Oltchim' au motive de bucurie după doar șase luni de la preluarea diviziei de petrochimie 'Arpechim' de la 'Petrom', căci societatea 'SHM Smith Hodkinson' a reevaluat activele achiziționate la 89,5 milioane de euro, de cel puțin șapte ori mai mult față de prețul pe care 'Oltchim' l-a plătit în decembrie 2009.

    Atunci 'Oltchim' a cumpărat divizia de petrochimie a 'Arpechim', potrivit oficialilor combinatului vâlcean, cu 13 milioane de euro.

    În acești bani aflăm că s-a achiziționat nu doar segmentul de petrochimie, ci și stocurile de hidrocarburi, dar și investițiile efectuate de 'Petrom'.

    Acționarii 'Oltchim' au aprobat rezultatele reevaluării în Adunarea Generală, de săptămâna trecută, urmând ca valoarea de aproape 90 de milioane de euro să fie înregistrată în contabilitatea companiei.

    Ceea ce dă acum posibilitatea 'Oltchim' să se împrumute mai mult. De altfel, în baza reevaluării, conducerea 'Oltchim' a ipotecat, deja, o parte dintre activele cumpărate de la 'Petrom' și vrea să le pună gaj și pe celelalte ca să facă rost de capital de lucru.

    Alexandru Bucșă, directorul general adjunct 'Oltchim', a explicat, pentru ziarul BURSA, cum s-a ajuns la această reevaluare: 'SMH Smith Hodgkinson are cea mai mare experiență din România pe evaluarea de astfel de active (rafinării, petrochimie), fiind evaluatorii celor mai importante active de la Petrom/OMV, Rompetrol, Rafo, etc. Trebuie să înțelegeți că una este să faci o evaluare a unui activ care va fi valorificat ca fier vechi și alta este când evaluezi niște instalații din perspectiva de business integrat așa cum este situația Oltchim. Cei de la SMH au făcut evaluarea știind că noi vrem să folosim activele imediat în procesul de producție, nu să le ținem în paragină ... De asemenea, știau că vrem să mai investim încă 10-14 milioane de euro în revizia instalațiilor... Au avut în vedere și strategia managementul Oltchim de funcționare integrată la capacitate optimă'.

    Rezultatele reevaluării petrochimiei au fost agreate de auditorul financiar al combinatului vâlcean, KPMG, care a recomandat clientului să recunoască diferența dintre suma plătită și reevaluarea activelor în contul de profit și pierderi al companiei, la categoria venituri. Reevaluarea a fost acceptată de alte două bănci comerciale, CEC și BRD, care au oferit 'Oltchim' finanțări pe baza ipotecilor asupra activelor de la 'Arpechim', potrivit unor surse din piață.

    Alexandru Bucșă ne-a mai spus: 'Am cerut opinia auditorului nostru KPMG privind reevaluarea activelor și acesta ne-a recomandat să înregistrăm diferențele dintre suma pe care am plătit-o pentru petrochimia de la Arpechim și rezultatul reevaluării direct în contul de profit si pierderi, ca profit. Auditorul Oltchim, în baza standardelor IFRS, a încadrat această tranzacție ca o afacere, și nu doar ca o simplă achiziție de active, Oltchim având nevoie să funcționeze integrat cu divizia de petrochimie de la Arpechim ca să devină profitabil'.

    Potrivit unor surse din piață, imediat după reevaluare, Oltchim a luat un credit de la CEC Bank de 13,5 milioane de euro, o parte pentru finanțarea reviziei instalațiilor de la Arpechim și o parte pentru a face rost de capital de lucru. De asemenea, societatea a mai împrumutat de la BRD Soc-Gen 700.000 de euro, pentru ambele credite ipotecând anumite active.

    'Bineînțeles că mă interesează să folosesc și restul activelor ca să finanțez nevoia de capital de lucru. Nevoile de finanțare ar fi de până la 50 de milioane de euro/lună pentru capitalul de lucru astfel încât Oltchimul să funcționeze integrat', a precizat directorul general adjunct al combinatului.

    Divizia de petrochimie preluată este supusă, acum, unei revizii, în urma căreia instalațiile cumpărate au fost puse în standard și reautorizate.

    Revizia este programată să se încheie la finele acestei luni, astfel încât noile active să înceapă să producă pentru 'Oltchim' de la începutul lunii iulie. Conducerea combinatului speră ca societea să genereze profit operațional încă din prima lună de funcționare integrată:

    'În momentul de față, este o conjunctură favorabilă pe piața produselor pe care le comercializează combinatul. Oltchimul are capacitatea de desfacere asigurată, orice produse face, are posibilitatea să le vândă imediat datorită cererii foarte mari de produse existente pe piața internă și externă. Păcat că acum funcționează doar la 40% din capacitate', a mai spus Alexandru Bucșă.

    Combinatul vâlcean lucrează sub capacitate din noiembrie 2008, când 'Petrom' a luat decizia închiderii 'Arpechim'.

    mai mult

  • Transelectrica: Consumul de energie este in crestere cu pana la 4,5%

    DailyBusiness.ro   

    ___


    Banca Europeana pentru Investitii (BEI) ar putea aproba saptamana viitoare un imprumut de 65 de milioane euro pentru Transelectrica (TEL), a declarat joi Adrian Baicusi, directorul general al transportatorului de energie. 'Semnalele sunt pozitive', a spus Baicusi, citat de Mediafax.

    Imprumutul este destinat modernizarii retelei de transport a energiei.

    Transelectrica a bugetat pentru acest an investitii de 485 miliaone lei, din care 101 milioane lei vor proveni din taxe de racordare la reteaua de transport platite de companii.

    Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

    mai mult

  • Vulcan vrea să vândă obligațiuni printr-o ofertă publică și să acceseze fonduri europene

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Producătorul de generatoare de abur Vulcan București (VULC), controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, vrea să vândă obligațiuni printr-o ofertă publică și să acceseze fonduri structurale pentru o investiție de cel mult 30 milioane lei pentru extinderea capacității de producție, anunță Mediafax.

    Propunerile vor fi supuse aprobării acționarilor în AGA programată pentru 14 iulie, se arată într-un anunț transmis, ieri, Bursei de Valori București (BVB).

    Prospectul emisiunii de obligațiuni urmează să fie aprobat de Comisia Națioală a Valorilor Mobiliare.
    Compania mizează în acest an pe afaceri în creștere cu 50%, la 120 milioane lei, față de 80,3 milioane lei în anul precedent.

    Vulcan este listată pe piața Rasdaq a BVB. Compania este controlată de Grupul Energetic Tender SA București, care are o participație de 73,24%. Alți acționari cumulează 26,75% din capital.

    Acțiunile Vulcan s-au tranzacționat, joi, la BVB la prețul de 0,94 lei pe unitate, în creștere cu 0,53% față de referință. Compania are o capitalizare de 26,3 milioane lei.

    mai mult

Pagina

inchide