Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.06.2010

  • Listarile noi (daca vor fi) si cresterea pietei sunt factorii care vor misca actiunile BVB

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care si-au facut ieri debutul la tranzactionare pe Bursa, se diferentiaza mult de majoritatea actiunilor listate, iar particularitatile activitatii operatorului de piata fac ca metodele clasice de evaluare care se aplica in cazul majoritatii actiunilor sa fie mai putin relevante.

    mai mult

  • O firma din Cipru vrea sa preia integral Metropolitan Leasing cu 4,8 mil. lei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Firma Barberia Investments Limited, inregistrata in Cipru, care detine 47,16% din actiunile companiei imobiliare Metropolitan Leasing Bucuresti (FRAB), va derula in perioada 9

    mai mult

  • Listarea Bursei – Exemplu pentru potentialii emitenti

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Dincolo de importanta momentului in evolutia companiei, listarea Bursei de Valori Bucuresti este vazuta ca un exemplu pentru toti potentialii emitenti, fiind o dovada de incredere, au spus la unison toti reprezentantii pietei de capital prezenti la...

    mai mult

  • Ministerul Economiei: În timp, există posibilitatea să cumpărăm acțiunile deținute de PCC la Oltchim

    NewsIn   

    ___


    Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Borbely Karoly, a declarat marți că, în timp, există posibilitatea ca statul român să cumpere cele 12,15% acțiuni pe care grupul german PCC SE le deține la combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, dar nu este sigur dacă aceștia vor vrea să le vândă.

    'Noi urmărim calea dialogului, să ne înțelegem cu acționarul minoritar PCC SE. Intenția noastră este să menținem Oltchim pe linia de plutire, să ajutăm compania să treacă peste această perioadă grea', a declarat Borbely Karoly.

    De asemenea, secretarul de statestimează că Oltchim va ajunge pe profit abia anul viitor, și nu în acest an, în condițiile în care în primul trimestru al acestui an combinatul a avutpierderi de 52,8 milioane lei.

    'Sperăm ca anul viitor Oltchim să intre pe profit și, odată cu acest lucru, sperăm ca atitudinea acționarului minoritar să se schimbe, pentru că societatea va fi profitabilă', a precizat Borbely Karoly.

    Grupul german PCC SE, al doilea acționar al combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, a acuzat deseoriconducerea combinatului chimic că nu elaborează o strategie realistă de dezvoltarea companiei. La rândul său, în octombrie 2009, Ministerul Economiei susținea că plângerile PCC la adresa conducerii Oltchim fac parte dintr-o strategie agresivă pentru preluarea combinatului la o valoarea cât mai mică.

    Oltchim Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România. De asemenea, Oltchim este cel mai mare producător de produse clorosodice din România și singurul producător intern de policlorură de vinil (PVC), polioli, oxo-alcooli, dioctilftalat (DOF) și anhidridă ftalică (AF). Societatea este și unul dintre cei mai mari jucători de pe piața produselor chimice din Europa Centrală și de Est.

    Societatea are ca acționar majoritar Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, care deține 54,79% din capital. Grupul german PCC SE are o participație de 12,15%, iar restul acțiunilor aparțin altor acționari.sAcțiunile Oltchim sunt tranzacționate la prima categorie a Bursei de Valori București, sub simbolul OLT.

    mai mult

  • Brokerii s-au inghesuit sa vanda actiunile Bursei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Actiunile Bursei de Valori Bucuresti au fost in prima parte zilei cele mai tranzactionate titluri de pe piata, pana la 14:15 fiind transferate actiuni reprezentand peste 4% din capitalul social al operatorului de piata.

    Actiunile tranzactionate reprezinta echivalentul a aproape 3 pachete de actiuni detinute de societatile de brokeraj care sunt principalii actionari ai bursei, detinand circa 80% din capitalul social.

    mai mult

  • Franklin Templeton nu mai are răbdare

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Mark Mobius: Vrem să preluăm cât mai repede conducerea FP

    Conducerea 'Franklin Templeton', compania americană selectată acum aproape un an ca să administreze Fondul Proprietatea, începe să dea semne de nerăbdare față de lentoarea cu care autoritățile noastre se mișcă ca să rezolve aspectele legale necesare preluării efective a conducerii fondului.

    Este pentru prima dată de la câștigarea contractului când conducerea 'Franklin Templeton' atrage atenția public că procesul de numire la conducerea Fondului Proprietatea ar trebui accelerat.

    Săptămâna trecută, 'Franklin Templeton' și-a reînnoit, pentru a doua oară, oferta de administrare a Fondului Proprietatea pentru încă șase luni.

    Mark Mobius, președintele Frank-lin Templeton, a spus, la sfârșitul săptămânii trecute, că și statul român ar avea de câștigat dacă ar grăbi demersurile legale care împiedică, deocamdată, preluarea conducerii Fondului și distribuirea de dividende pentru 2008 și 2009: 'Vrem să preluăm conducerea Fondului cât mai repede posibil. Vedem, acum la nivel global, o fereastră de oportunitate pentru investiții pe care ar fi păcat să o pierdem având în vedere disponibilitățile bănești ale Fondului Proprietatea. Statul însuși ar avea de câștigat circa 600 de milioane de lei dacă amendamentele la Ordonanța 81/2007 ar fi aprobate și s-ar putea distribui dividendele aferente ultimilor doi ani'. Mark Mobius mai atrage atenția asupra pericolului ca deputații să intre în vacanța parlamentară înainte să aprobe amendamentele privind metoda de listare a Fondului și anularea a 500 de milioa-ne de acțiuni pe care statul le-a subscris, dar nu le-a mai vărsat la capitalul social.

    Anularea acțiunilor neplătite ar face posibilă distribuirea de dividende care a fost blocată în ultimii doi ani.

    Până la preluarea conducerii Fondului Proprietatea de către noul administrator, Executivul trebuie să aprobe un proiect de hotărâre de Guvern privind noul act constitutiv al Fondului, avizat săptămâna trecută de către CNVM.

    Noul act constitutiv cuprinde prevederi privind forma de administrare și numirea companiei 'Franklin Templeton' ca administrator al Fondului Proprietatea.

    După adoptarea actului normativ, directoratul Fondului ar urma să convoace o Adunare Generală a Acționarilor, în vederea îndeplinirii tuturor formalităților necesare pentru transmiterea administrării către 'Franklin Templeton'.

    Compania americană susține că demersurile pentru preluarea conducerii Fondului au costat-o circa 3 milioane de dolari până acum.

    'Franklin Templeton' și-a deschis recent un sediu aproape de Calea Victoriei, după care a angajat și a pregătit mai mulți analiști.

    'Noi putem sa avem foarte multă răbdare...Suntem conștienți că preluarea administrării Fondului ar putea dura ceva timp, avem experiențe similare în Vietnam unde am așteptat circa trei ani pentru o investiție...', a subliniat Mark Mobius.

    Declarația lui Mark Mobius lasă să se înțeleagă exact contrariul - anume că americanii nu prea mai au răbdare.

    Mai puțin optimism

    Conducerea Franklin Templeton nu mai este la fel de optimistă ca în urmă cu două luni, atunci când vine vorba despre listarea Fondului Proprietatea la Bursă, în acest an.

    Mark Mobius atrage atenția că listarea Fondului este condiționată și de data la care 'Franklin Templeton' va prelua conducerea, în funcție de cât de repede se vor urni autoritățile. 'Listarea Fondului Proprietatea este puțin probabilă anul acesta. Dacă parlamentarii intră în vacanță înainte să adopte amendamentele, riscăm să fim numiți la conducerea Fondului și să ne apucăm efectiv de treabă abia de Crăciun', a punctat Mark Mobius, subliniind că o astfel de variantă ar fi păguboasă atât pentru stat, cât și pentru micii acționari ai Fondului.

    Șeful 'Franklin Templeton' mai spune că este în favoarea listării Fondului printr-o ofertă publică initială, deși unul dintre amendamentele aduse 'Ordonanței 81' înlătură obligativitatea listării prin IPO: 'Personal, aș vrea să listăm circa 20% din Fond, astfel încât să strângem circa 500 de milioane de dolari. Pregătirea unui IPO durează ceva timp, astfel încât să îndeplinești cerințele unei listări la Tokyo, New York sau Londra. Cu banii din IPO am vrea să finanțăm alte companii din portofoliu pe care am dori să le listam apoi și să dezvoltăm piața de capital din România', a mai spus Mark Mobius.

    Listarea Fondului ar aduce mai multă transparență nu doar în ceea ce privește activitatea companiilor din portofoliu, ci și a acționariatului, căci structura acționariatului Fondului nu este cunoscută la acest moment.

    mai mult

  • Elizabeth Parrott, Bursa din Londra: Nu am fost contactați pentru o eventuală listare a Fondului Proprietatea la noi

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Elizabeth Parrott, manager al London Stock Exchange (LSE) pentru Europa Continentală, a spus, ieri, că reprezentanții bursei londoneze nu au fost contactați, până acum, în vederea unor discuții preliminare pentru listarea Fondului Proprietatea la Londra. Elizabeth Parrott a participat, ieri, la un seminar organizat de Bursa londoneză despre finanțarea prin piața de capital.

    O listare dublă a Fondului Proprietatea, la Bursa bucureșteană și la cea londoneză, este unul dintre obiectivele asumate de Mark Mobius, șeful Franklin Templeton, viitorul administrator al FP.

    Elizabeth Parrott a spus: 'Am auzit de Fondul Proprietatea, știu ce este, însă ce pot să vă spun este că pe noi nu ne-a contactat nimeni până acum în vederea unei viitoare listări. O listare dublă este un proiect foarte ambițios, care solicită alocarea unor resurse substanțiale. Este adevărat că sunt câteva companii listate pe mai multe burse și care au o poveste de succes de spus investitorilor, însă o astfel de decizie trebuie cântărită cu grijă. De exemplu, listarea unei companii la două burse va duce la împărțirea lichidității tranzacțiilor pe cele două piețe... în plus, este nevoie de o activitate de marketing susținută din partea companiei pe ambele piețe pentru atragerea investitorilor'.

    Reprezentanta Bursei londoneze se află în România și ca să discute cu oficialii câtorva companii autohtone care ar dori să își listeze companiile la Londra.

    'Pot să număr pe degete companiile românești cu care am avut discuții des-pre o potențială listare. Acestea își des-fășoară activitatea în domenii tradiționale, precum cel alimentar sau indus-trie. Una dintre aceste companii este deja listată', a mai spus, ieri, Elizabeth Parrott.

    mai mult

  • Acțiunile Fondului Proprietatea, negociate la sânge

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Claudiu Doroș, vicepreședinte SIF2: 'Nu ne uităm decât la pachetele mai mari de un milion de acțiuni'

    Societatea de investiții financiare 'Moldova' (SIF2) a anunțat, miercuri seara, că a cumpărat acțiuni Fondul Proprietatea de 16 milioane de lei, fără să dea însă detalii despre prețul la care a făcut tranzacția sau despre volumul de acțiuni achiziționat. 'Moldova' este, de altfel, unul dintre SIF-urile cele mai active pe acțiunile Fondului Proprietatea, deținând, înainte de ultima tranzacție raportată, 0,2% din titlurile emise de Fond, conform ultimelor informații disponibile.

    Cum Fondul Proprietatea nu este lis-tat pe nicio piață reglementată, un jucător de talia SIF 'Moldova' ar putea întâmpina greutăți în a găsi pachete mari de acțiuni pe care să le achiziționeze, având în vedere că cele mai multe anunțuri de vânzare ale acțiunilor FP de la 'mica publicitate' oferă pachete relativ mici de câteva zeci, sute de mii și, mai rar, milioane de acțiuni.

    Reprezentanții SIF2 susțin, însă, că nu se confruntă cu astfel de dificultăți, fiind aproape bombardați cu oferte de vânzare.

    'Primim oferte de vânzare prin telefon, fax, e-mail pe care le selectăm și le negociem apoi la sânge', a spus, ieri, pentru ziarul BURSA, Claudiu Doroș, vicepreședintele SIF 'Moldova', adăugând: 'Am primit oferte care variază între 500.000 de acțiuni FP la prețul de 0,5 lei și de câteva zeci de milioane de acțiuni. Nu ne uităm decât la pachetele mai mari de un milion de acțiuni.

    Folosim piața nereglementată așa cum este ea la dispoziția noastră'.

    Lipsa de transparență a tranzacțiilor cu acțiunile Fondului a oferit terenul fertil pentru apariția 'intermediarilor', de cele mai multe ori brokeri sau foști brokeri care încearcă să coaguleze pachete de milioane sau zeci de milioane de acțiuni pe care le oferă mai departe, jucătorilor semnificativi.

    Vicepreședintele SIF'Moldova' spune însă că societatea preferă să lucreze cu proprietarii acțiunilor la 'prima mână' și că nu a plătit niciodată comision la intermediari: 'În 99,99% din cazuri, lucrăm cu primii proprietari. Este mai simplu să cumperi de la ei pentru că atunci când cumperi la mâna a doua apar o serie de complicații de natură fiscală. Nu am avut nevoie de intermediari, ne-am descurcat foarte bine fără ei'.

    Conducerea SIF2 se ferește să dezvăluie prețul ultimelor tranzacții cu titluri FP, motivând că eventualele declarații ar putea să influențeze prețul acțiunilor Fondului.

    'Noi suntem mult mai transparenți față de alte persoane fizice sau juridice care cumpără acțiuni FP, prin simplul fapt că raportăm aceste tranzacții. Piața acțiunilor FP este foarte volatilă, fiind influențată de zvonuri, numărul de titluri FP emise în fiecare lună, mișcările marilor deținători și de activitatea intermediarilor care încearcă să adune pachete mai mari', a mai spus, ieri, Claudiu Doroș.

    SIF Moldova a mai raportat, la mijlocul anului trecut, achiziția a 2,02 milioane de acțiuni ale Fondului Proprietatea, în valoare de 405.000 de lei. SIF Moldova a plătit atunci 0,2 lei pentru o acțiune FP, investiție care a crescut, până acum, cu 150%, având în vedere că titlurile Fondului se tranzacționează în prezent la prețuri cuprinse între 0,42 de lei și 0,56 de lei/acțiune, în funcție și de volumul oferit.

    Prețul acțiunilor FP, în scădere

    Prețul acțiunilor Fondului Proprietatea a scăzut în ultimele săptămâni, fiind influențat în mare parte de scăderile de la Bursa de Valori București, potrivit brokerilor.

    Și prețul warranturilor pe baza acțiunilor FP tranzacționate pe OTC-ul Bursei vieneze a scăzut cu 10,78%, la 65.000 de euro/bucată, pe 6 mai.

    'Evoluția acțiunilor Fondului Proprietatea este în strânsă legatură cu evoluția pieței de capital, coeficientul de corelație între prețul acțiunilor FP și indicii BVB fiind unul foare ridicat', consideră Nicu Grigoraș, broker la 'Intercapital Invest', adăugând: 'Începând cu luna aprilie și până în prezent, indicii Bursei de Valori București au consemnat o corecție destul de severă, indicele BET pierzând aproape 20%, în timp ce BET-FI s-a corectat cu peste 33%. Aceste scăderi destul de consistente au dus și la corecția prețului acțiunilor FP care, de la un preț maxim de 0,6 lei pe acțiune, atins la sfârșitul lunii aprilie, se tranzacționează, în acest moment, la prețuri între 0,45 și 0,5 lei/acțiune'.

    În luna aprilie, au fost transferate puțin peste 240 de milioane de acțiuni ale Fondului Proprietatea, reprezentând 1,69% din acțiunile emise de Fond, potrivit datelor furnizate de Depozitarul Central.

    Pentru comparație, în luna martie, la Depozitarul Central, au fost înregistrate tranzacții cu 753 de milioane de acțiuni ale Fondului Proprietatea, reprezentând 5,29% din totalul acțiunilor emise.

    mai mult

  • 11 fonduri noi au intrat in actionariatul Fondului Proprietatea

    EconomicTimes.ro   

    ___


    Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) s-au mentinut la un nivel ridicat si in luna mai, fiind inregistrate in total un numar de 206 tranzactii cu circa 3% din capitalul FP.

    La finele lunii mai, numarul persoanelor juridice care aveau actiuni Fondul Proprietatea a depasit 100, dupa ce inca 11 persoane juridice au ajuns sa controleze fiecare pachete de sub 1% din FP.

    Potrivit datelor publicate azi de Fond, 99 de persoane juridice controlau in total 5,53% din Fond. In aprilie, 88 de persoane juridice detineau 4,5% din FP.

    'In luna mai, la Depozitarul Central au fost inregistrate 181 titluri de conversie, reprezentand actiuni FP. Au rezultat 155 actionari noi ai FP. Numarul de actiuni atribuite noilor actionari a fost de 128,709,374.Aceste actiuni reprezinta 0.90% din numarul total de actiuni emise de FP', mentioneaza datele Fondului Proprietatea.

    Saptamana trecuta a fost realizate cele mai recente tranzactie de pe Bursa de la Viena cu produsele derivate de tip 'warrant' avand ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea. In urma tranzactiilor pretul unei actiuni FP a fost evaluate la 0,418-0,477 lei.

    mai mult

  • Romgaz a început pregătirea listării pe Bursa de la București

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunțat, în a doua jumătate a lunii mai, că 'Romgaz' se va lista la Bursa de la București. Marcel Piteiu, directorul general al 'Romgaz', ne-a declarat: 'În urma anunțului făcut de domnul ministru Videanu, reprezentanții companiei au început discuțiile referitoare la evaluarea și întocmirea documentației astfel încât, peste nouă luni, să putem lista 10-15% din acțiuni la Bursa de Valori București. La această dată, este prematur să discutăm despre desemnarea intermediarului listării'.

    Producătorul de gaze deținut de stat are proiecte foarte ambițioase pentru explorarea resurselor petroliere din țară și din străinătate. Datorită faptului că Zona Caspică este una dintre principalele surse potențiale pentru proiectele de transport a gazelor AGIR (Azerbaidjan - Georgia - România) și Nabucco (Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Aus-tria), specialiștii de la 'Romgaz' analizează atent posibilitatea desfășurării de operațiuni petroliere în această zonă. 'Departamentele de specialitate din companie analizează, momentan, informațiile și datele dobândite, urmând ca, în momentul în care unul sau mai multe proiecte se vor concretiza, să luăm deciziile de rigoare', ne-a spus domnul Piteiu.

    'Romgaz' mai derulează, în parteneriat cu investitori privați, operațiuni de explorare și producție a unor zăcăminte petroliere din Slovacia și Polonia. După desfășurarea operațiunilor corespunzătoare primei faze de explorare a acestor zăcăminte, în care s-au achiziționat aproximativ 260 km seismică 2D (n.r. lucrări specifice de cercetare) și s-au efectuat studii de teren pentru obținerea de date cu caracter structural și geo-chimic, s-au delimitat o serie de pros-pecte și lead-uri care ridică gradul de prospectivitate a celor trei perimetre Svidnik, Medzilaborce și Snina.

    Potrivit directorului general al 'Romgaz', zonele cu prospectivitate ridicată au fost identificate în toate cele trei perimetre aflate în concesiune, justificând, astfel, continuarea operațiunilor și în faza a doua a explorării în configurația actuală a blocurilor menționate.
    Aceste zone urmează să fie evaluate prin foraj și prospecțiuni seismice menite să delimiteze cu exactitate extinderea potențialelor acumulări, precum și descoperirea altor zone noi cu potențial pentru explorare.

    'Romgaz' a depus oferte comune împreună cu 'Exxonmobil' și 'OMV Petrom', pe data de 19 mai, în cadrul rundei X de licitații pentru concesionarea unor perimetre petroliere din Marea Neagră. Marcel Piteiu ne-a declarat că termenii și condițiile comerciale ale ofertelor depuse sunt confidențiale și că nu ne poate spune ce resurse financiare va angaja compania în aceste explorări dacă va câștiga licitațiile. Câștigătorii vor fi anunțați de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) la finele acestei luni.

    În prezent, specialiștii 'Gazprom' analizează propunerile 'Romgaz' în raport cu structurile depletate (n.r. zăcăminte de gaze epuizate) din țara noastră, care prezintă potențial pentru dezvoltarea de depozite subterane, ne-a mai declarat Marcel Piteiu. În perioada următoare, gigantul rus va prezenta companiei rezultatele acestor analize. Părțile au convenit ca perioada de valabilitate a Memorandumului dintre 'Gazprom' și 'Romgaz' să fie extinsă până în data de 25 mai 2011.

    'Romgaz' intenționează să intre pe piața producătorilor de energie electrică prin intermediul termocentralei de la Iernut, pe care o va prelua de la 'Termoelectrica', în contul creanței pe care o are de recuperat de la producătorul de electricitate. Conducerea 'Romgaz' ne-a precizat că, în situația actuală, este prematur să se pronunțe asupra termenelor și planului de viitor pentru centrala Iernut.

    mai mult

Pagina

inchide