Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.11.2009

  • Ovidiu Marian: Am solicitat Camerei Deputatilor dezbaterea urgenta a legii SIF-urilor

    Wall-Street.ro   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Senatorul PD-L Ovidiu Marian, initiatorul proiectului de lege privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%, a declarat pentru Wall-Street ca a facut o solicitare catre Camera Deputatilor pentru a discuta acest aspect in regim de urgenta. “Piata de capital este foarte sensibila la orice informatie, orice schimbare si stire legata de SIF-uri determina volatilitati, astfel incat este nevoie ca proiectul sa intre in vigoare cat mai repede”, a mai spus senatorul. Mai mult, el sustine ca va face lobby in acest sens inclusiv pe langa presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. In mod normal, fara dezbaterea in regim de urgenta procedura s-ar putea finaliza in primavara anului viitor. Tinand cont de faptul ca de la aprobarea Camerei Deputatilor presedintele are termen de 30 de zile pentru a promulga legea, Ovidiu Marian spera ca cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie acest proces sa se finalizeze. Plenul Senatului a adoptat astazi un proiect de lege care modifica prevederile actuale privind piata de capital ridicand pragul de detinere a actiunilor la SIF-uri de la 1% la 5%, proiectul urmand sa intre in atentia Camerei Deputatilor. Sursa: Wall-Street.ro, 12 noiembrie 2009.

    mai mult

  • Pierderile financiare reduc de zece ori profitul Comelf

    Curierul National   CMF

    ___
    Producatorul de utilaje Comelf Bistrita (CMF) a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 440.000 de lei, de circa zece ori mai mic decat castigul din perioada similara a anului trecut, de 4,6 milioane de lei, in conditiile in care cifra de afaceri a firmei s-a injumatatit, informeaza Mediafax. Afacerile Comelf au scazut in intervalul analizat cu 50%, la 49,22 milioane de lei, fata de nivelul de 100,5 milioane de lei din primele noua luni ale anului trecut. Scaderea profitului se datoreaza pierderii de 1,25 milioane de lei din activitatea financiara, in conditiile in care activitatea de exploatare i-a adus producatorului de utilaje un profit de 1,78 milioane de lei. In intervalul ianuarie-septembrie, Comelf a consemnat venituri de 57,58 milioane de lei, in scadere cu 45,2% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului 2008, de 105,18 milioane de lei. Cheltuielile firmei s-au diminuat cu 42,8%, de la 99,77 milioane de lei la 57,05 milioane de lei. Diminuarea activitatii firmei are la baza scaderea numarului de comenzi, in contextul crizei economice. Activitatea de baza a firmei este productia de utilaje si echipamente pentru protectia mediului, pentru industria energetica, subsansamble pentru utilaje terasiere si montaj utilaje terasiere. Actionarul majoritar al Comelf este firma de management, investitii si dezvoltare Uzinsider Bucuresti, cu o participatie de 76,77%. Sursa: Curierul National, 12 noiembrie 2009.

    mai mult

  • BCR: Managementul Biofarm are mandat de pregatire a companiei pentru exitul SIF-urilor in 2012

    Business Standard   BIO  LION  SIF2

    ___
    Societatile de investitii financiare (SIF) au in plan sa isi vanda in 2012 participatiile pe care le detin la producatorul de medicamente Biofarm (BIO), si care in prezent valoreaza, in total, 97 mil. lei (22,5 mil. euro), potrivit analistilor de la BCR. SIF Oltenia controleaza la aceasta data 17,4% din titlurile BIO, iar impreuna cu SIF Banat-Crisana si SIF Moldova, detinerile totale ale celor trei societati ajung la 44%. Oficialii SIF-urilor, mentionasera anterior ca intentioneaza sa vanda catre un investitor strategic, fara insa a da si un termen. “Din discutiile pe care le-am avut, managementul Biofarm a primit mandat de pregatire a companiei pentru exitul SIF-urilor in 2012. Conteaza si in cat timp acestea vor reusi sa construiasca un pachet de 50%, sau mai mult, care sa le ofere o pozitie mai buna de negociere cu eventualul cumparator”, a declarat Raluca Ungureanu, analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR. Analistii bancii au emis ieri un raport pe sectorul farma, dand o recomandare de “hold” pentru Biofarm, prin care se anticipeaza o crestere de pana la 10% in 12 luni, si una de “reduce” pentru Antibiotice, estimandu-se astfel o scadere de pana la 10% pentru aceeasi perioada de timp. Pretul-tinta stabilit pentru Biofarm este de 0,210 lei/titlu, cu 4,4% peste cel din piata, in vreme ce in cazul Antibiotice tinta este de 0,615 lei/titlu, cu 6,1% mai jos decat valoarea stabilita ieri pe Bursa. Biofarm ar putea inregistra in 2009 un profit net de 11 mil. lei, potrivit estimarilor facute de analistii bancii, dupa ce in 2008 compania a raportat pierderi de 21 mil. lei. Bio ar putea castiga si din investitiile la Bursa Estimarea BCR nu include si posibilul castig pe care producatorul de medicamente l-ar putea inregistra de pe urma anularii unei parti din provizioanele de risc constituite in decembrie 2009, pentru actiunile din portofoliu, si care ar putea urca semnificativ rezultatul final. Si Antibiotice ar putea termina anul pe profit, acesta urmand sa urce pana la 16,1 mil. lei, cu 53% mai mult fata de cel din 2008. Analistii BCR se asteapta astfel ca societatea sa isi reduca semnificativ cheltuielile financiare, dupa ce variatia cursului leu-euro, de la sfarsitul anului trecut, a avut un impact negativ asupra acestora. Sursa: Business Standard, 12 noiembrie 2009.

    mai mult

  • Romania a trecut de ce era mai greu, dar cresterea va fi lenta si anevoioasa

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Romania a trecut de punctul cel mai greu al crizei, iar situatia economica a cunoscut o stabilizare in ultima perioada, a declarat ieri, economistul sef al BERD, Erik Berglof, in cadrul mesei rotunde a ministrilor coordonatori ai sectoarelor economice din tarile Initiativei Central Europene. Domnia sa a prezentat raportul de tranzitie BERD pe 2009, in care banca prognozeaza pentru Romania o scadere a PIB de 8%, cu o rata a inflatiei de 5,3%. Economistul sef al BERD a explicat: 'Cred ca Romania a trecut destul de bine de ce era mai greu in acest an. Acum situatia economica s-a mai stabilizat, iar cresterea va fi lenta si grea. Pentru 2010, BERD a prognozat o crestere a PIB-ului de maximum 1% pentru Romania, dar asta nu inseamna ca nu vom mai vedea cresteri ale ratei somajului, ale creditelor neperformante si numarului de IMM-uri aflate in dificultate'. Erik Berglof a mai spus ca BERD estimea-za pentru 2009 o scadere a volumului de investitii straine directe la 4,9 miliarde dolari fata de nivelul de 13,5 miliarde dolari prognozat pentru 2008. Pentru 2010 inflatia din tara noastra este estimata de BERD la 4%. Oficialul BERD apreciaza ca sistemul bancar din Romania a dat dovada de soliditate si stabilitate in acest an extrem de dificil: 'Principalele banci si reglementatorul pietei bancare au reactionat bine la criza financiara. Per ansamblu, sistemul bancar din Romania este bine capitalizat si are o lichiditate adecvata. Noua banci mama ale subsidiarelor din Romania, care reprezinta peste 70% din capitalul bancar romanesc s-au angajat sa isi mentina expunerea in Romania. Acesta este un lucru foarte important, care acorda incredere in dezvoltarea viitoare a tarii'. Erik Berglof a subliniat ca sporirea volumului creditelor neperformante este cauzata si de faptul ca majoritatea imprumuturilor sunt contractate in euro, iar veniturile sunt in lei. In acest an, rata creditelor neperformante a crescut si din cauza deprecierii monedei nationale in raport cu cea unica europeana. Potrivit raportului de tranzitie BERD, pe termen mediu, tara noastra are sanse favorabile de crestere, pentru ca dispune de o structura a exporturilor diversificata, de o locatie strategica si de potential de a prinde din urma statele dezvoltate ale Europei. Sursa: Bursa, 12 noiembrie 2009.

    mai mult

  • Senate Raises SIF Holding Limitation

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Adrian Barbulescu, Deputy Manager of Operations at the brokerage firm Prime Transaction commented on the events: 'The market was calm at first, but...

    mai mult

  • SIF-urile au deblocat banii pe Bursa si trag in sus piata

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    '... si astfel reusesc sa traga restul pietei dupa ele', a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

    mai mult

  • Senatorii ridică miza la SIF-uri

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Adrian Bărbulescu, director adjunct de operațiuni la casa de brokeraj 'Prime Transaction' ne-a spus: 'Într-o primă fază, piața a debutat destul de calm, ...

    mai mult

11.11.2009

  • Proiectul pragului la SIF-uri are sanse mari sa fie dezbatut astazi in Senat

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere in cadrul celor cinci societati de investitii financiare de la 1% la 5% ar putea sa intre in dezbatere in Senat in sedinta de astazi. 'In sedinta de Senat de luni proiectul pragului de detinere de la SIF-uri s-a aflat pe ultimul loc pe ordinea de zi, timpul limitat facand ca acesta sa nu poata fi luat in discutie. Cu toate acestea, proiectul de lege are mari sanse sa fie tratat in sedinta de miercuri din Senat', spune Ovidiu Marian, senatorul PD-L care a initiat proiectul legislativ. In conditiile in care proiectul de lege ar primi un vot favorabil din partea Senatotului, acesta ar putea merge mai departe spre dezbatere in Camera Deputatilor. In momentul de fata, un investitor nu poate detine mai mult de 1% din SIF-uri, singur sau in mod concertat cu alti actionari. In conditiile in care se depaseste pragul de detinere, investitorul vizat trebuie sa-si vanda participatiile care depasesc 1%. Sursa: Ziarul Financiar, 11 noiembrie 2009.

    mai mult

  • Dragoi: Emisiunea de eurobonduri nu se mai face in 2009, MFP asteapta calmarea situatiei politice

    Romania libera   

    ___
    Ministerul Finantelor Publice nu va mai face emisiunea de obligatiuni in euro in acest an, a declarat marti secretarul de stat din MFP, Bogdan Dragoi, motivand ca Finantele vor sa astepte detensionarea situatiei politice, potrivit Newsin. 'Asteptam pana se calmeaza situatia politica si apoi vom face emisiunea. Cel mai probabil se va intampla anul viitor', a afirmat Dragoi. El a subliniat ca nu este importanta doar scaderea primei de risc de tara (marja la CDS-uri), ci trebuie tinut cont si de banii disponbili din piata. Emisiunea de euroobligatiuni anuntata de Finante are o valoare indicativa cuprinsa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate cuprinsa intre cinci si sapte ani, iar valoarea finala a acesteia va fi stabilita, in functie de conditiile existente in piata si de necesitatile de finantare ale bugetului de stat. Ministerul Finantelor a selectat la inceputul lui septembrie bancile HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank pentru a asigura plasarea si distributia catre investitori a emisiunii de euroobligatiuni. Intre timp, inrautatirea situatiei politice, inaintea alegerilor prezidentiale, si incertitudinea legata de urmatoarele transe de la CE si FMI au marit marja la CDS (credit default swap) pe cinci ani pentru Romania de la putin peste 200 puncte de baza pana la 307 puncte de baza marti dimineata, potrivit platformei CMA DataVision. Sursa: Romania libera, 11 noiembrie 2009.

    mai mult

  • Pierderile Artrom s-au accentuat in T3

    Curierul National   ART

    ___
    Producatorul de tevi din otel TMK-Artrom Slatina (ART) a continuat sa inregistreze pierderi si in trimestrul al treilea, astfel ca la finele primelor noua luni valoarea acestora se ridica la 21,65 milioane de lei, rezultatul negativ fiind cauzat de pierderile financiare. Cifra de afaceri neta a companiei s-a redus in primele noua luni cu 38,44%, de la nivelul de 507,11 milioane de lei consemnat in perioada similara din 2008 la 312,17 milioane de lei. Artrom a inregistrat venituri de 385,57 milioane de lei, in scadere cu 33,11% fata de valoarea din primele trei trimestre ale anului trecut, de 576,49 milioane de lei. In acelasi interval, cheltuielile s-au diminuat cu 27,8%, de la 564 milioane de lei la 407,2 milioane de lei. Din activitatea de exploatare, compania a obtinut un profit net de 5,16 milioane de lei, insa activitatea financiara i-a adus pierderi de 26,8 milioane de lei. Sursa: Curierul National 11 noiembrie 2009.

    mai mult

Pagina

inchide