07.10.2003
-
Carpatica isi extinde reteaua
Gardianul BCC
___
Fondurile necesare lucrarilor de constructie a noului sediu central al Bancii Comerciale Carpatica Sibiu, care va fi finalizat la 1 mai 2004, vor depasi doua milioane de euro. 'Constructia noului sediu, care va fi amplasat in orasul Sibiu, reprezinta o consecinta a extinderii teritoriale a bancii si a cresterii complexitatii activitatii sale', se precizeaza intr-un comunicat al bancii. Suprafata totala utila a cladirii va fi de 3.050 metri patrati, la parterul constructiei urmand sa functioneze o sucursala a bancii.
Astfel, banca va avea in orasul Sibiu trei sucursale, doua reprezentante, un punct de lucru si doua puncte de schimb valutar. Infiintata in 1999, Carpatica are in prezent un capital social de 405,7 miliarde lei si o retea teritoriala formata din 35 de sucursale. Pana la sfarsitul anului, banca va inaugura cate o sucursala in Piatra Neamt si Suceava, precum si cea de-a doua unitate operativa din Craiova. Principalii actionari ai bancii sunt Carabulea Ilie, cu 35,65% din capital, Olivo Lucio - 7,8%, Albu Aurel - 9,97%, Euroconf - 6,7%, Olivio Gian Antonio - 6,46% si Tanase Corneliu - 9,98%. In primele opt luni ale acestui an, banca a raportat un profit net de 71,5 miliarde lei.
Sursa: Gardianul, 7 octombrie 2003.' -
Halliburton a depus ieri contestatie la MEC
Evenimentul Zilei SNP
___
Avocatii consortiului Halliburton&Regal Petroleum&Tender SA, scos din cursa pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului, au contestat ieri oficial excluderea din competitie. “Contestatia a fost depusa atit la cabinetul ministrului economiei, Dan Ioan Popescu, cit si la Oficiul Participatiilor Statului. De asemenea, au fost trimise, in format electronic, consultantilor angajati pentru privatizare”, a spus ieri Ovidiu Tender, presedintele Tender SA.
Oficialii Halliburton s-au declarat nemultumiti ca, desi era cunoscut faptul ca participarea in consortiu a fost decisa la cel mai inalt nivel, responsabilii din Romania au cerut informatii unor persoane neautorizate sa discute despre participarea la privatizarea Petrom. Consortiul condus de compania americana Halliburton este una dintre cele patru companii descalificate, la sfirsitul saptaminii trecute, de comisia de privatizare a SNP.
Intr-o scrisoare trimisa ieri responsabililor cu privatizarea SNP, oficialii Halliburton se declara “socati si surprinsi de descalificare” in conditiile in care au primit asigurari permanent ca documentele depuse sint in regula. In replica, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca cele 11 companii ramase in cursa asigura concurenta reala in procesul de privatizare a SNP Petrom.
Sursa: Evenimentul Zilei, 7 octombrie 2003. -
Privatizarea uzinei Rulmentul - rezolvata printr-o suveica APAPS-Landini-SIF Transilvania
Adevarul
___
Cumpararea societatii Tractorul de catre concernul Landini ar putea rezolva si privatizarea societatii brasovene Rulmentul, a anuntat, saptamana trecuta, la Brasov, seful APAPS, Ovidiu Musetescu. Acest lucru ar urma sa fie facut printr-un schimb de actiuni in 'suveica' intre APAPS, Landini si SIF Transilvania. 'Suntem in negocieri cu SIF-ul ca sa cedeze italienilor cele 17% din actiuni pe care le are la Tractorul, in schimbul unei parti din actiunile pe care APAPS le detine la Rulmentul', a declarat Ovidiu Musetescu, fara a oferi insa alte detalii.
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a confirmat afacerea, declarand in exclusivitate pentru Adevarul: 'Landini a cerut APAPS-ului sa gaseasca o solutie pentru a putea prelua si cele 17% din actiunile de la Tractorul detinute de SIF Transilvania. Noi le-am propus italienilor sa le cumpere, la acelasi pret pe actiune ca al APAPS-ului, dar oferta a fost refuzata de Landini. Si atunci dl. Musetescu a venit cu ideea asta, ca SIF-ul sa cedeze italienilor pachetul sau de actiuni de la Tractorul, urmand sa primim in schimb o parte din actiunile APAPS-ului de la Rulmentul'.
Pentru perfectarea tranzactiei, SIF Transilvania pune insa cateva conditii atat de ordin financiar, cat si privitoare la societatea Rulmentul. 'Pe evaluarile noastre, pachetul de 17% pe care il avem la Tractorul valoreaza circa 170 miliarde lei, asa ca actiunile pe care ni le da APAPS la Rulmentul trebuie sa acopere aceasta suma. Asta inseamna cam 50% din actiunile societatii, care, cu cele 3% pe care SIF Transilvania le mai are acolo, ne-ar aduce in postura de actionar majoritar la Rulmentul, cu vreo 53% din actiuni', a spus presedintele Fercala. Cealalta conditie pusa de SIF se refera la restructurarea prealabila de catre APAPS a uzinei de rulmenti 'atat in vederea dimensionarii optime a productiei, cat si pentru reducerea drastica a costurilor de fabricatie, enorme in acest moment, inclusiv printr-o scadere cu circa 300 a numarului angajatilor, potrivit calculelor noastre', dupa cum a mai precizat Mihai Fercala.
Sursa: Adevarul, 7 octombrie 2003.'
06.10.2003
-
Sindicatele Petrotub, Roman si Siderurgica negociaza cu LNM Holdings
Ziua SIDG
___
Sindicatele din societatile Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara vor incheia acorduri sociale cu LNM Holdings, investitorul interesat de preluarea pachetelor majoritare de actiuni ale acestor societati, acestea urmand sa constituie anexe la contractele de vanzare-cumparare. In cadrul unei intalniri care a avut loc recent la sediul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, sindicatele au informat autoritatea asupra clauzelor sociale dorite, cum ar fi numarul de personal pe care sindicalistii l-ar dori sa fie mentinut in societati, dupa trecerea in proprietate privata, la masurile de asistenta sociala ce ar trebui luate in cazul angajatilor care vor fi disponibilizati. Calendarul privatizarii prevede o prezentare a solicitarilor liderilor sindicali catre Guvern, in urmatoarea sedinta a Executivului. Dupa informarea pe care o va face presedintele Ovidiu Musetescu, va avea loc o noua intalnire in vederea finalizarii acordului social si a prezentarii formei definitive a clauzelor sociale.
Sursa: Ziua, 6 octombrie 2003. -
Antibiotice vrea sa-si compenseze datoriile cu statul
ZF RO - FONDURI MUTUALE ATB
___
Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a solicitat Ministerului Finantelor sa emita un act normativ privind compensarea datoriilor acumulate la bugetul de stat cu contravaloarea medicamentelor livrate de companie spitalelor in anul 2002. Compensarea ar urma sa fie realizata prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ar viza o suma de 287 miliarde de lei.
La sfarsitul anului trecut Antibiotice inregistra datorii totale de 567,5 miliarde lei, care au crescut pana la 656,4 miliarde lei, la sfarsitul primelor sase luni din 2003. De asemenea, nivelul creantelor s-a majorat la 882 miliarde de lei, in comparatie cu 621 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.
Potrivit conducerii Antibiotice, situatia precara a fluxurilor de lichiditati a fost determinata, in principal, de creantele aferente livrarilor catre spitale in anul 2002, in valoare de 287 miliarde de lei, a caror vechime medie a depasit un an de zile.
Pentru acest an, Antibiotice estimeaza o cifra de afaceri de 1.250 miliarde lei, din care 25% reprezinta livrarile la export, si un profitul net de 140 miliarde lei. Titlurile societatii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.150 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 6 octombrie 2003. -
Tender vrea sa conteste in justitie excluderea de pe lista scurta
Curierul National SNP
___
Controversatul om de afaceri se face ca nu stie de ce a ratat Halliburton „lista scurta“: marea societate americana nu se califica in lupta pentru SNP, conform raspunsului MEC, din cauza ca nu are experienta tehnica si manageriala pentru ultimii trei ani, obiectul sau de activitate fiind axat pe servicii si echipamente petroliere si nu pe extragerea si prelucrarea petrolului. Ovidiu Tender foloseste numele vicepresedintelui american Dick Cheney pe post de „sperietoare“.
Consortiul format din firma Halliburton - SUA, Tender Timisoara si Royal Petroleum - Marea Britanie ar putea contesta, chiar in justitie, decizia Ministerului Economiei si Comertului de a-l exclude din cursa pentru privatizarea Petrom, a declarat pentru Mediafax Ovidiu Tender, preseditele Tender SA.
„O sa facem o adresa pentru a vedea motivele repingerii ofertei. Vom inainta o contestatie, iar daca nu ne lamuresc mergem in instanta. Aici nu e vorba de firma Tender, ci de o companie cu renume mondial, cu 14 miliarde de dolari pe an, al carei presedinte a fost Dick Cheney, actualul vicepresedinte al SUA“, a spus Tender. Omul de afaceri ignora, in declaratiile sale, faptul ca Halliburton este o societate axata preponderent pe servicii si echipamente petroliere, iar pentru Petrom este nevoie de experienta in domeniul extractiei si prelucrarii petrolului. Acesta este, de altfel, motivul pentru care MEC a decis excluderea consortiului de pe lista scurta.
Cele patru oferte pentru trecerea in proprietate privata a SNP Petrom care au fost respinse pentru faza urmatoare a procesului nu au respectat conditiile impuse de anuntul de privatizare a companiei, conform ministerului. „Consortiul format din firmele Halliburton - SUA, Regal Petroleum Plc - Marea Britanie si Tender Romania nu are experienta tehnica si manageriala, pentru ultimii trei ani, adecvata cu dimensiunile si profilul tranzactiei privind privatizarea Petrom, aceasta fiind una dintre cerintele anuntului“, au explicat sursele citate.
Sursa: Curierul National, 6 octombrie 2003.
03.10.2003
-
ANTIBIOTICE ar putea scapa de datoriile la stat
Ziarul de Iasi ATB
___
In urma vizitei la fabrica ieseana, premirul Nastase si-a dat acordul ca acestea sa fie compensate cu sumele pe care fabrica ieseana le are de incasat din sistemul sanitar.
'Antibiotice' ar putea scapa de datoriile pe care le are la stat. In timpul vizitei de miercuri, directorul general de la fabrica de medicamente, Ioan Nani, i-a 'smuls' premierului promisiunea ca datoriile din taxe si impozite vor fi compensate cu datoriile pe care Casa de Asigurari de Sanatate le are de platit catre fabrica de medicamente.
'Domunul Adrian Nastase i-a spus domnului Tanasescu sa gaseasca o solutie pentru compensarea intre datoriile Casei de Sanatate si Ministerul de Finante. Sper ca intr-una din urmatoarele sedinte de guvern sa se discute o initiativa legislativa in acest sens', a declarat Ioan Nani. El a explicat ca are de primit din sistemul sanitar 680 de miliarde de lei.
Pe prima jumatate a anului, pentru 'Antibiotice' au fost calculate de catre Directia de Finante taxe si impozite in valoare de 153 de miliarde de lei, din care au fost platite 110 milarde.
'Chiar m-a intrebat premierul cum ne achitam obligatiile catre stat si, explicindu-i cu cifrele pe care vi le-am dat, i-am spus ca ne achitam in aceeasi masura in care ne recuperam creantele din sistemul sanitar', a spus Nani.
O alta tema abordata in discutia 'tete a tete' cu primul ministru a fost cea a investitiilor pentru fabricarea cefalosporinelor ce lipsesc acum din portofoliul firmei iesene. 'Primul ministru a dat OK-ul pentru aceste investitii, sfatuindu-ne sa gasim surse de finantare. I-am explicat de asemenea ca numai intr-un an de zile «Antibiotice» a adus CASS economii de peste 360 de miliarde de lei, si ele ar putea fi si mai mari daca am putea dezvolta si cele 3-4 cefalosporine care ne lipsesc. Pretul produselor noastre este de 1,1 pina la 4,9 ori mai mic decit al produselor din import', a precizat Nani.
Sursa: Ziarul de Iasi, 3 octombrie 2003.' -
Astazi va fi prezentata lista scurta a pretendentilor SNP Petrom
Adevarul SNP
___
Sase firme au cele mai mari sanse sa ramana in cursa.
Comisia de negociere va anunta astazi lista scurta a candidatilor ramasi in cursa pentru privatizarea SNP Petrom. Termenul a fost prelungit cu trei zile pentru 'o analiza cat mai completa a expresiilor de interes privind participarea la procesul de precalificare a investitorilor'.
Surse guvernamentale au declarat pentru Adevarul ca, ieri dimineata, sase firme sau consortii de companii care au depus scrisori de intentie fusesera selectate pentru a intra in urmatoarea etapa a procesului de privatizare. 'Pana la expirarea termenului, 3 octombrie 2003, numarul acestora s-ar putea modifica', ne-au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, o firma a fost descalificata pentru ca nu a indeplinit inca de la depunerea dosarului conditiile din anuntul de privatizare, iar altele au iesit din cursa pentru ca nu indeplineau anumite criterii legate, in special, de forta financiara si de capacitatea de integrare a unei societati ca SNP Petrom. Reamintim ca, pana la 18 septembrie, au fost depuse 15 scrisori de intentie pentru cumpararea Petrom, numar neasteptat de mare chiar si pentru ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu.
Dupa ce comisia de negociere va stabili numarul final de investitori care au indeplinit conditiile de precalificare, pana la 10 noiembrie sunt asteptate ofertele preliminare neangajante (care nu implica sume de bani). Urmatoarea etapa, care are ca termen-limita data de 31 decembrie 2004, este cea a depunerilor ofertelor finale, timp in care se va negocia cu fiecare pretendent ramas in cursa conditiile de incheiere a contractului de privatizare. Daca lucrurile vor merge cum trebuie, pana la 31 martie 2004, SNP Petrom ar trebui sa intre in proprietate privata.
Sursa: Adevarul, 3 octombrie 2003.' -
APAPS va vinde la bursa pachetul de actiuni detinut la BRD-GSG
Adevarul BRD
___
APAPS va vinde prin intermediul bursei, in doua etape, pachetul rezidual de actiuni reprezentand 7,3% din capitalul social al BRD-GSG, estimat la peste 35 milioane dolari, emitand mai intai un 'pachet balon' pentru sondarea pietei, a declarat agentiei Mediafax Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS. 'Probabil ca va fi o vanzare in doi pasi, primul fiind un 'pachet balon', pentru a vedea cum reactioneaza piata de capital. Acest pachet va fi vandut pana la sfarsitul anului', a spus Musetescu. BRD - Groupe Societe Generale este a doua banca din Romania, dupa marimea activelor, depozitelor si a imprumuturilor acordate. Actionarul majoritar al companiei este banca franceza Groupe Societe Generale, cu o participatie de 51%. Restul actiunilor sunt detinute de societatile de investitii financiare (SIF) si mici actionari, cu pachete de sub 5%. Actiunile bancii sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret fiind, in sedinta de joi, de 18.000 lei pe actiune.
Sursa: Adevarul, 3 octombrie 2003.'
02.10.2003
-
Antibiotice ramane in patrimoniul statului
Ziarul de Iasi ATB
___
Premierul Adrian Nastase a vizitat ieri doua intreprinderi iesene. Prima pe lista a fost SC 'Antibiotice'. Premierul a vizitat o sectie a fabricii si a semnat in cartea de onoare. A afirmat din nou ca fabrica va ramine in patrimoniul statului. 'In cazul unei situatii de criza, avem nevoie de o unitate care sa fabrice medicamentele necesare si nu sa stam la mina altuia. Fabrica asta merge bine si trebuie sa mearga mai departe', a spus Nastase.
Problemele fabricii au fost discutate timp de un sfert de ora in spatele usilor inchise, intre premier, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu si directorul intreprinderii, Ioan Nani. 'Marea problema este neincasarea banilor pentru medicamentele livrate la spitale, in valoare de sute de miliarde. «Antibiotice» are datorii de 194 de miliarde la bugetul de stat. Nu am pus inca sechestre, in ideea ca se va gasi o solutie. Culmea, societatea are un profit pe hirtie de 107 miliarde, deci este viabila', a precizat seful Directiei Generale a Finantelor Publice, Victorel Lupu.
Premierul s-a aratat incintat si de laminoarele societatii 'Technosteel', din incinta Tepro. 'Unitatea are 102 angajati, urmind ca pina in 2006 sa ajunga la aproximativ 600. Cind vor fi terminate investitiile, fabrica va fi una dintre cele mai mari din Europa de Est. E bine', a spus Nastase, repetind informatiile primite de la directorul Vasile Plugaru.
Sursa: Ziarul de Iasi, 2 octombrie 2003.'
Pagina