Ce este un portofoliu de investitii?

Ponturi pentru investitii

Inapoi



Odata ce esti posesorul unui cont de investitii, acesta poate fi alimentat oricand cu lichiditati. Urmatorul pas este sa alegi in ce investesti. Toate instrumentele financiare pe care le detii (actiuni, obligatiuni) alcatuiesc portofoliul tau de active financiare.


Ce este un portofoliu de investitii?



Portofoliul este o colectie de companii ale caror actiuni sau obligatiuni le detii. Poti fi proprietar (in cazul actiunilor) sau creditor (in cazul obligatiunilor) nu la o singura companie, ci la oricate doresti. Ai posibilitatea de a investi sau a-ti retrage investitia instant, cu costuri mici de tranzactionare. Prin intermediul contului de investitii stabilesti modul in care doresti sa investesti, iar in acest mod, prin a-ti alege in ce companii si cati bani aloci fiecareia, iti creezi propriul portofoliu


De ce trebuie tinut cont atunci cand iti construiesti un portofoliu de investitii?



Existenta platformelor de tranzactionare face ca operarea unui cont de investitii sa fie un proces extrem de simplu. In plus, ti se ofera un acces premium la piata bursiera oricand si de oriunde, iar tranzactiile cu instrumente financiare se executa instant in timpul orarului de tranzactionare.


Caracteristica principala a unui portofoliu este detinerea simultana a mai multor active financiare. Acest lucru permite diversificarea titlurilor. Prin diversificare, detinatorul portofoliului isi diminueaza riscul de baza la care este expus. Asa cum a spus unul din economistii care a pus bazele teoriei portofoliului, Harry Markovitz: „Nu iti pune toate ouale intr-un singur cos”; asemenea diversificarea permite castiguri substantiale cu riscuri reduse.


Strategiile avansate de tranzactionare permit structurarea unui portofoliu dupa cerintele investitorului, acesta putand estima riscul si randamentul unui portofoliu. Aceste notiuni, teoretice la baza, au ca scop limitarea pierderilor si maximizarea profiturilor prin echilibrarea ponderilor detiune, in materie de actiuni, pentru a crea un portofoliu optim.


Selectia companiilor din portofoliu trebuie sa reflecte apetitul tau de risc, preferintele si obiectivele de investitii personale. Nu tot ce e bun pentru cineva este bun si pentru tine. Incearca ca tot timpul portofoliul tau pe bursa sa te reprezinte! In acest sens, este absolut normal ca periodic anumite pozitii din portofoliu sa fie vandute, fie pentru ca au atins nivelul de profit tintit, fie pentru ca nu se mai incadreaza in zona preferintelor tale de investitie. Acest proces se numeste rebalansare si el consta in vanzarea unor actiuni detinute si cumpararea altora cu perspective de crestere mai bune.


Construirea efectiva a unui portofoliu este o activitate foarte facila. Achizitia si vanzarea de actiuni se face instant prin platforma de tranzactionare. Mai jos vedeti cum poate arata contul unui investitor:

 

 

Intrucat preturile instrumentelor financiare fluctueaza tot timpul, valoarea portofoliului este intr-o continua schimbare. Valoarea lui totala si castigul sau pierderea generata de detinerile din portofoliu sunt calculate in timp real. Astfel vei sti, in orice moment, cat valoreaza investitiile tale la bursa.


Portofoliul in Arena-XT



inchide