Ce este Bursa?
Piata bursiera este acel loc in care resursele financiare (banii din contul bancar) pot fi transformate in active financiare (actiuni, obligatiuni). Acest proces este posibil datorita existentei unei piete a investitiilor financiare organizata de un operator numit, in mod popular, Bursa. Este cea mai transparenta, lichida si accesibila piata din economie. Datorita importantei economice, este o piata strict reglementata.
Piata bursiera intermediaza nevoia de a obtine bani pentru a finanta activitatea economica sau noi idei de afaceri cu nevoia de a plasa resurse financiare disponibile cu scopul unei mai bune bonificari (un castig mai mare). Mai exact, detinatorii de capital pot sa isi asume risc mizand bani proprii in afacerile pe care le considera valoroase, iar daca alegerea lor este validata in timp, castigul lor va fi unul semnificativ mai mare decat al unui depozit bancar, de exemplu.
Jucatorii din economie (inclusiv statul) gasesc finantare fie sub forma unor imprumuturi – obligatiuni, fie sub forma atragerii unor noi proprietari ai afacerii – actiuni. Resursele financiare atrase sunt folosite in circuitul economic, iar din ceea ce ele produc se platesc dobanzi pentru cei care detin obligatiuni sau dividend pentru cei care detin actiuni.
In plus, detinatorii acestor titluri de valoare pot oricand castiga din vanzarea lor pe piata bursiera, daca pretul actual il depaseste pe cel din momentul achizitiei. Orice instrument financiar (fie obligatiuni sau actiune) are un pret de tranzactionare stabilit pe Bursa, care se modifica tot timpul pe baza cererii si ofertei de instrumente financiare.
Investitia bursiera nu iti aduce doar randamente mai mari, ci te conecteaza la realitatea economica. Pe buna dreptate, bursa este considerata barometrul economiei. Se stie ca economia functioneaza in cicluri, iar cei care investesc pe bursa au informatii la prima mana despre modul in care economia va merge in viitor. Poate fi o informatie valoroasa in domenii care exced zona investitionala, cum ar fi achizitia unei locuinte, piata fortei de munca, construirea bugetului personal, etc.
Citeste materialul nostru pentru a intelege mai bine cum functioneaza bursa:
Ce nu este Bursa?
Daca ne uitam la multitudinea de mesaje gresite ce asalteaza, in ultimii ani, spatiul public, poate mai important ar fi sa intelegi ce nu este bursa. Piata bursiera nu trebuie vazuta ca acel loc al imbogatirii peste noapte. Promisiunile de dublare a banilor, de imbogatire spectaculoasa plecand de la un mic capital sau alte mesaje de acest tip vand mai degraba iluzii, folosindu-se de imaginea pietei bursiere.
Promisiunile sau garantarea unor randamente mult superioare celor uzitate pe pietele financiare, in economie, este un alt lucru nespecific pietelor bursiere. Nimeni nu poate sti cum va evolua bursa peste o zi sau peste un an, insa putem gasi active financiare atractive ca evaluare. Cei care vad bursa ca un loc unde nu risti, dar castigi mult, nu sunt in zona corecta a intelegerii pietei bursiere.
Investitia bursiera nu este o investitie pasiva, chiar daca deseori sunt perioade lungi in care nu efectuezi operatiuni bursiere. Un cont de investitii trebuie supravegheat atat prin prisma analizei permanente a companiilor in care ai investit, cat si prin prisma cautarii permanente de noi oportunitati bursiere. La fel ca in orice domeniu, nu exista rezultat fara efort. Sigur, in domeniul bursier, exista avantajul ca aceasta munca de administrare a contului poate fi prestata de catre un broker.
Ce sunt instrumentele financiare tranzactionate?
Un instrument financiar reprezinta in esenta un contract care da nastere la o activitate financiara. In baza acestei activitati, el dobandeste si o valoare economica. Asa cum detii cash, terenuri sau alte active imobiliare, poti detine actiuni, obligatiuni sau alte tipuri de instrumente financiare listate pe pietele bursiere.
Fata de contractele de finantare obisnuite, cele tranzactionabile, numite si valori mobiliare, au cateva caracteristici care le califica in a fi tranzactionate pe o piata bursiera si pot oferi astfel posibilitatea multor parti sa se implice in procesul de finantare sau de impartire a riscului investitional.
Cele mai importante se refera la standardizarea lor si la modul in care ele sunt create si acceptate de pietele bursiere pentru a fi tranzactionate.