Editoriale

Informatii piata

  • Industria nimicului

    Marius Pandele / 29.04.2021 16:27:15

    La inceputul anilor 1990, atunci cand Jerry Seinfeld s-a gandit sa faca “un serial despre nimic”, actorul american nu avea, cu siguranta, nici cea mai mica idee despre importanta pe care o va capata nimicul in deceniile urmatoare. Nu stia ca se vor scrie carti despre el, ca vor exista specialisti in nimic, fonduri de investitii care sa-l cumpere si ca se vor face sau se vor pierde averi pe seama lui.

  • Statistici de primavara

    Alin Brendea / 09.04.2021 17:29:33

    Dupa ce bursa romaneasca a atins noi maxime istorice, pare ca are nevoie de o perioada mai calma pentru a se acomoda cu noile niveluri atinse. In lipsa unor informatii noi - perioada care s-ar putea prelungi pana spre finalul lunii curente cand se vor desfasura adunarile generale ale actionarilor - am traversat o saptamana cu variatii mici si lichiditate mai degraba scazuta (mai ales daca scadem tanzactiile special realizate).

  • Noi maxime bursiere. Este scump? Este ieftin?

    Alin Brendea / 26.03.2021 18:34:17

    Piata bursiera romaneasca a reusit dupa 13 ani sa atinga un nou maxim istoric. Acest maxim este masurat prin intermediul indicelui BET, o masuratoare cu un anumit grad de relativitate, daca luam in considerare faptul ca in aceasta perioada mai mult de jumatate dintre emitentii initiali, din component BET, au fost inlocuiti de noi emitenti.

  • Un an cat un deceniu

    Alin Brendea / 19.03.2021 17:43:33

    Martie 2020 – martie 2021 a fost, cu siguranta, una dintre cele mai interesante perioade ale pietei bursiere romanesti. A fost perioada in care bursa locala, la fel ca orice piata globala, a trebuit sa se adapteze, sa inglobeze un fenomen sanitar sever – o pandemie. A fost un interval cu o volatilitate salbatica, care pare sa fi condensat 10 ani intr-unul singur.

  • Inflatie galopanta de boieri

    Marius Pandele / 19.02.2021 17:15:20

    Subiectul momentului pe plan economic este, fara indoiala, bugetul, care ar fi trebuit votat din decembrie, dar care are sanse sa ajunga la vot de-abia in martie, avand in vedere lentoarea cu care se misca lucrurile. Ce e de spus, insa, despre el? Ca e facut dupa principii grecesti? Ca ne va baga, mai devreme sau mai tarziu, in faliment national? Ca e in realitate doar un buget de salarii? Ca are venituri supradimensionate in mod intentionat, pentru a putea pretinde ca investitiile sunt “cele mai mari din ultimii 5, 10, 20, 100 de ani, iar apoi acestea sunt taiate la rectificari? Asta se poate citi intr-un editorial de acum un an, doi, trei sau mai multi, pentru ca nimic din aceste caracteristici ale bugetului nu s-a schimbat in timp.

Pagina

inchide