Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.06.2010

  • Proiect de extindere a capacitatilor de productie la Aerostar

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ARS

    ___

    'Aerostar', firmă din Bacău specializată în fabricație, modernizare și mentenanța de avioane, a trecut la implementarea unui proiect, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, care vizează extinderea capacităților de fabricație și asamblare de aerostructuri destinate aviației civile.

    Valoarea proiectului este de 20,974 milioane de lei, potrivit Agerpres. Din această sumă, asistența financiară nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare este de 5,938 milioane de lei, iar cea de la bugetul de stat atinge 831.390 de lei, restul banilor, 8.997 milioane lei, fiind din resursele proprii ale firmei băcăuane.

    Componentele proiectului includ crearea unei noi capacități de producție, un hangar având o suprafață de peste 5.200 metri pătrați, extinderea capacităților de producție pentru fabricarea pieselor din tablă a subansamblelor de structuri și extinderea sectorului de prelucrări mecanice, prin achiziționarea de mașini- unelte în comandă numerică, de echipamente de control în coordonate și a unor echipamente specializate pentru producția la aeronave.

    'Proiectul, a cărui implementare va dura 30 de luni, se integrează investițiilor cu grad înalt de inovare și care permit obținerea de valoarea adăugată mare și diversificarea gamei sortimentale, contribuind, astfel, la întărirea poziției 'Aerostar' pe piața producției din indus-tria de aviație'', a declarat, Grigore Filip, președinte - director general firmei băcăuane.

    În prezent, 'Aerostar' derulează și un program de cercetare, care beneficiază de finanțare din fonduri europene, în domeniul reducerii nivelului de zgomot la motoare turboreactoare.

    Timp de mai bine de 30 de ani, compania s-a făcut cunoscută prin montajul și, apoi, fabricarea completă, în mai multe variante, a avioanelor ușoare și de antrenament YAK- 52, din care s-au livrat până acum, înregistrându-se un adevărat record în domeniu, mai bine de 1.800 de bucăți, iar în anii 1990 prin modernizarea avionului de vânătoare Mig 21, transformat într-un modern aparat de zbor, Lancer, având compatibilitate NATO. În ultimii ani, 'Aerostar' și-a dezvoltat poziția de producător pentru aviația civilă, devenind furnizor de componente, aerostructuri și ansambluri pentru industria de aviație globală.

    În același timp, societatea s-a dezvoltat și ca bază de întreținere pentru avioane civile de mari dimensiuni.

    În anul 2009, exportul a reprezentat 61% din totalul vânzărilor realizate de 'Aerostar'.

    mai mult

  • BEI a aprobat acordarea unui credit de 65 milioane euro pentru Transelectrica

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TEL

    ___

    Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a aprobat, marți, acordarea unui împrumut de 65 milioane euro pentru transportatorul de energie 'Transelectrica' (TEL), în vederea finanțării unui proiect de modernizare a rețelelor în valoare totală de 156 milioane euro, anunță Mediafax.

    Investiția 'Transelectrica' este compusă din opt subproiecte, din care șapte vizează modernizarea unor stații electrice de transformare, potrivit BEI.

    'Transelectrica' a bugetat pentru acest an investiții de 485 milioane lei (114,3 milioane euro), din care 101 milioane lei vor proveni din taxe de racordare la rețeaua de transport, plătite de companii.

    Compania este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, care deține 73,68% din acțiuni. Fondul Proprietatea are o participație de 13,49%, în timp ce 12,81% din titluri sunt listate la Bursa de Valori București (BVB).

    Acțiunile 'Transelectrica' se tranzacționează vineri, la BVB, la prețul de 18,1 lei pe unitate, în scădere cu 0,55% față de referință. Capitalizarea companiei de stat este de 1,33 miliarde lei (314,6 milioane euro).

    mai mult

  • Mark Mobius: Dupa ce vom lista FP la Bucuresti, ne gandim si la o bursa de afara

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Franklin Templeton Investments (FTI), compania americană care va administra Fondul Proprietatea (FP), intenționează să caute oportunități de listare a societății pe o bursă internațională, după intrarea pe bursa de la București, a declarat, vineri, Mark Mobius, președintele executiv al FTI, citat de Mediafax.

    Franklin Templeton a subliniat din nou, într-un comunicat transmis vineri, că și-a stabilit operațiuni în România și așteaptă să obțină cât mai curând ultima aprobare necesară din partea Guvernului pentru a putea deveni efectiv administratorul Fondului Proprietatea.

    Mark Mobius, președintele executiv al Templeton Emerging Markets Team, a reiterat în comunicat că listarea FP la bursa de la București va fi o prioritate după transferul controlului instituției către compania americană.

    'Prima noastră prioritate, după ce vom fi numiți manageri al Fondului Proprietatea, va fi să listăm societatea pe bursa locală de la București. Intenționăm, de asemenea, să căutăm o altă listare a Fondului, pe o bursă internațională, pentru a crește lichiditatea acțiunilor și pentru a atrage noi investitori internaționali pe piața românească', a declarat Mobius.

    David Smart, șeful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, a declarat, la începutul lunii mai, că listarea FP până la sfârșitul acestui an este improbabilă, întârziere cauzată de faptul că Guvernul nu a finalizat, încă, documentația necesară pentru ca Templeton să devină efectiv administrator.

    La finele lunii martie, Mobius anunța că FP ar putea fi listat la Bursa de Valori București în luna septembrie a acestui an, dacă Templeton ar fi devenit managerul fondului până la data țintă de 1 iulie.
    Acordul dintre Franklin Templeton și autoritățile române privind administrarea Fondului Proprietatea a fost încheiat în luna februarie.

    Pentru ca Franklin Templeton să intre efectiv în drepturile de administrator și să demareze procedurile de listare, este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să aprobe actul constitutiv al Fondului Proprietatea, avizat recent de CNVM.

    Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a aprobat contractul de administrare a Fondului de către Franklin Templeton, însă a condiționat intrarea în vigoare, prin înscrierea FP în registrul CNVM ca alt Organism de Plasament Colectiv de tip special. Fondul nu poate fi înregistrat la CNVM până când noul act constitutiv nu va fi aprobat de Guvern.

    Potrivit FP, după aprobarea de către Guvern a acestui proiect, directoratul Fondului va convoca AGA, în vederea îndeplinirii tuturor formalităților necesare pentru transmiterea administrării către Franklin Templeton Investment Management Limited Londra.

    Franklin Templeton Investments precizează, în comunicatul transmis vineri, că, de la semnarea contractului în februarie 2010, compania și-a deschis un birou la București și a angajat peste zece români, urmând să adauge noi membri echipei, odată ce va deveni efectiv administratorul FP.

    Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv de statul comunist și sunt imposibil de retrocedat în natură.

    Acționarii Fondului sunt Ministerul Finanțelor, cu 56,98% din capitalul social, de 3.469 persoane fizice - 31,62% și 93 de persoane juridice - 11,39%.

    mai mult

20.06.2010

18.06.2010

Pagina

inchide