Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.06.2010

  • Videanu a anunțat semnarea acordului cadru cu Eurocopter

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___



    Ministrul se așteaptă la investiții de sute de milioane de euro

    Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunțat, ieri, semnarea, la Ambasada Franței, a acordului cadru dintre Guvern și compania 'Eurocopter', producătorul francez de elicoptere. Acordul definitivează proiectul parcului aerospațial de la Ghimbav. Investițiile primare urmează să se ridice, potrivit ministrului, la câteva zeci de milioane de euro, putând ajunge chiar la sute de milioane de euro.

    Videanu a precizat, într-o conferință, că acordul certifică faptul că la Ghimbav vor fi create trei centre de competență, unul pentru mentenanța și reparațiile elicopterelor Puma și Super Puma, un centru unde vor fi asamblate elicopterele 'Eurocopter' și un centru de fabricare a componentelor și subansamblelor pentru elicopterele IAR 316 și IAR 330.

    Acordul prin care 'IAR Ghimbav' urmează să transfere, până la finele acestei luni, cele mai importante active ale sale, printre care și hala de montaj, către 'Eurocopter România', a fost semnat încă din luna mai, iar în această săptămână acționarii și-au dat acordul pentru rea-lizarea transferului sub forma unui aport la capitalul social. Activele, respectiv clădiri, terenuri, instalații, utilaje și echipamente, vor fi transferate în etape către 'Eurocopter România'.

    Potrivit acordului, 'Eurocopter România' ar urma să preia de la 'IAR Ghimbav' un număr de 120 de salariați, în momentul transferului activităților menționate, și va dubla numărul de angajați, la 240.

    mai mult

17.06.2010

  • Scorul la finanțări bănci-Bursă: 29-1

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Companiile românești au strâns puțin peste 600 mil. euro de pe Bursă în ultimii șase ani, prin oferte publice de vânzare de acțiuni (IPO) sau majorări de capital cu aporturi în numerar, în timp ce soldul total al creditelor acordate de bănci companiilor a crescut cu peste 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor ZF.

    mai mult

  • Evoluții de urmărit vineri pe bursă

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Evoluția societăților financiare (SIF-uri), care în mai puțin de o săptămână au înregistrat creșteri de peste 20%.

    Evoluția companiilor din domeniul forajelor Dafora Mediaș (DAFR) și Condmang Brașov (COMI), care au accelerat aprecierile în ultima ședință.

    mai mult

  • SIF-urile continua marșul pe bursă: plus 4%, pe o piață în creștere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Indicii bursieri de la București continuă pe creșteri accentuate și ședința de joi, cu un avans consistent pe SIF-uri. Indicele BET-FI, al celor cinci societăți de investiții financiare (SIF), s-a apreciat cu 4,09%, pe o piață cu un avans mediu de 1,7%.

    mai mult

  • De vorba cu cei mai mari administratori de fonduri mutuale

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   

    ___
    Pe o piata inca in stadiu incipient, dar in plina ascensiune, austriecii domina zona fondurilor de investitii din Romania. Grupurile Erste si Raiffeisen, ce detin pozitii de top in sfera financiara din regiune, controleaza cei doi administratori de...

    mai mult

  • SIF-urile revin pe creștere puternică la jumătatea zilei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Indicele BET-FI, care arată evoluția societăților de investiții financiare (SIF), a avansat la jumătatea zilei cu 3,83%, pe o lichiditate care s-a ridicat la 3,99 milioane euro (16,87 milioane lei).

    mai mult

  • Bursa revine pe scădere cu o volatilitate redusă. SIF-urile pierd 0,7%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa a deschis ședința de astăzi în scădere pe toți indicii din piață, însă volatilitatea s-a redus față de primele trei ședințe din această săptămână, cea mai mare variație fiind înregistrată de societățile financiare, grupate sub BET-FI, care pierdeau 0,7% la o jumătate de oră de la deschidere.

    mai mult

  • CNVM a amânat cu o zi decizia în cazul Staicu

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunțat că va comunica abia astăzi decizia privind implicațiile, pentru piața de capital autohtonă, ale condamnării lui Dinel Staicu la patru ani de închisoare.

    Surse din piață au spus pentru ziarul BURSA că reprezentanții CNVM au dorit să facă publică aceas-tă decizie încă de ieri seară, însă au amânat momentul pentru că unii comisari sunt plecați în vacanță și nu au putut semna individual decizia.

    Aceleași surse ne-au spus că decizia instanței a pus în oarecare dificultate comisarii pentru că CNVM poate să se pronunțe doar asupra faptelor care au implicații pentru piața de capital: 'În legea pieței de capital, nu sunt sancționate decât elementele care au legătură cu piața de capital'.

    'Cert este că sentința instanței îl privează pe Dinel Staicu de exercitarea anumitor drepturi din spațiul public, dar nimeni nu îi poate interzice să efectueze o anumită activitate comercială. SIF Oltenia este o societate privată, CNVM nu poate să intervină și să interzică activitatea comercială a unor persoane de acolo în baza unei sentințe care se referă la alt spațiu decât cel al pieței de capital', au spus sursele citate.

    Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcția Națională Anticorupție, alături de el fiind inculpat și fostul președinte al BIR. Ca urmare a trimiterii în judecată, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a solicitat CA al SIF Oltenia să convoace AGA, iar acționarii să decidă dacă îl mențin pe Staicu în funcțiile de conducere. Acționarii SIF Oltenia au hotărât, în august 2008, ca Staicu să rămână la conducerea societății până când instanța de judecată va emite o hotărâre definitivă.

    Staicu condamnat la patru ani de închisoare

    Dinel Staicu, președintele societății de investiții 'Oltenia' (SIF5) a fost condamnat, marți, la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz împotriva intereselor unor persoane, potrivit unei sentințe a Judecătoriei Sector 4 București. Decizia instanței survine la aproape șase ani de când Dinel Staicu, împreună cu mai mulți funcționari din cadrul Băncii Intrernaționale a Religiilor, a intrat în vizorul Parchetului Național Anticorupție (PNA).

    Procurorii au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și neurmărirea destinației acestora, conform normelor bancare. Reprezentanții PNA au susținut, atunci, că au informații potrivit cărora în perioada 1999 - 2000, BIR a cesionat creanțe în valoare totală de 106,7 miliarde lei vechi, decurgând din contracte de împrumut acordate pentru 11 societăți comerciale aparținând lui Dinel Staicu.

    Anchetatorii aveau informații că actualul președinte al SIF 'Oltenia' a solicitat și obținut nouă credite, dintre care nu a rambursat decât sume infime, creând BIR un prejudiciu evaluat la aproape 273 miliarde lei vechi. Potrivit anchetatorilor, Dinel Staicu ar fi folosit o parte din împrumuturi pentru achitarea avansului cesiunilor de creanță, deși normele bancare interziceau acest lucru, pentru cumpărarea de acțiuni sau pentru achitarea unor rate scadente. Mai mult, în unele cazuri, obținerea creditelor s-a făcut prin depunerea acelorași garanții, un exemplu constituindu-l folosirea unui imobil supraevaluat pentru două împrumuturi succesive.

    Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcția Națională Anticorupție, alături de el fiind inculpat și fostul președinte al BIR, Ion Popescu. Cei doi au fost obligați, împreună cu Radian Răceală și Viorica Duțu la plata în solidar a 8,05 milioane de lei precum și a dobânzii calculate de la data acordării fiecărui credit pentru cele 11 companii ale lui Dinel Staicu.
    Staicu a declarat, ieri, potrivit Mediafax, că a făcut recurs și că va rămâne în fruntea SIF5 până când instanța va lua o decizie definitivă.

    mai mult

  • Majorarea de capital de la BCR a umflat profiturile SIF-urilor

    EconomicTimes.ro   

    ___


    Profiturile societatilor de investitii financiare (SIF) au crescut puternic in luna mai, in conditiile in care cele mai multe dintre acestea au inregistrat la capitolul venituri actiunile primite in cadrul majorarii de capital derulate de BCR.

    BCR, cea mai importanta detinere a SIF-urilor, si-a majorat capitalul social cu 237,74 milioane lei prin incorporarea unei parti din profitul obtinut anul trecut. Majorarea capitalului a avut loc prin majorarea valorii nominale de la 1 leu pe actiune la 1,3 lei pe actiune.

    'Banii primiti de la BCR, plus dividendele pe care le-am incasat de la alte societati au contribuit la cresterea profitului in luna mai', a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.

    Aceasta avea la finele lunii trecut un profit de 51,3 milioane de lei, in conditiile in care, la finele lunii aprilie profitul societatii ajungea la 10 milioane de lei.

    O crestere importanta a profitului a avut si SIF Transilvania (SIF3), care de la o pierdere de 2,1 milioane de lei in aprilie, a ajuns la finele lunii trecute la un profit de 8,46 milioane de lei.

    Nu toate SIF-urile au inregistrat majorarea de capital a BCR la venituri, potrivit sefului SIF Moldova.

    La finele lunii aprilie, SIF Moldova avea un profit de 35,8 milioane de lei, provenit in special din operatiunile de piata realizate de societate.

    'Noi si SIF Muntenia am fost impotriva acestei decizii. Am inregistrat majorarea de la BCR la rezerve, asa cum prevad si reglementarile Ministerului Finantelor Publice', a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

    'Incercam sa marcam cat mai mult din profiturile anterioare', a adaugat presedintele SIF Moldova.

    SIF Muntenia avea la finele lunii un profit 2,94 milioane de lei, in scadere fata de castigul de 7,5 milioane de lei din aprilie.

    In ceea ce priveste activele nete ale SIF-urilor, acestea au fost in scadere in luna mai, ca urmare a corectiilor de pe piata de capital.

    Activele SIF Moldova au scazut cu aproape 2% fata de luna precedenta, pana la 1,25 miliarde de lei, cea mai mare scadere fiind inregistrata de SIF Oltenia, care la finele lunii trecute avea active nete mai mici cu 5,1%, pana la 1,68 miliarde de lei.

    SIF Banat-Crisana (SIF1) nu a publicat inca datele privind activitatea pe luna mai.

    mai mult

  • Fondul Ikano si-a redus detinerea la SIF Moldova sub 1%

    WALL-STREET.RO - PIETE DE CAPITAL   SIF2

    ___
    Fondul de investitii Ikano Eastern Europe Equities Pool, detinut de grupul financiar Ikano, controlat de Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, si-a redus detinerea in cadrul SIF Moldova (SIF2) la 0,99% dupa ce la inceputul lunii avea 1,09% din societate.

    mai mult

Pagina

inchide