Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.03.2010

  • SIF3 va sesiza la CC neconstitutionalitatea pragului

    Curierul National   

    ___


    SIF Transilvania (SIF3) va sesiza la Curtea Constitutionala neconstitutionalitatea pragului maxim de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare, in cadrul unui proces cu CNVM, dupa ce autoritatea a respins decizia actionarilor SIF de majorare a limitei la 5%. Societatea a contestat in instanta, in luna iunie, o decizie a CNVM prin care a fost respinsa hotar?rea actionarilor SIF3 privind majorarea pragului de detinere, de la 1% la 5% din actiuni.



    'SIF Transilvania informeaza ca la termenul din data de 10 martie 2010, in dosarul 8129/2/2009 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia contencios administrativ si fiscal, av?nd ca obiect cererea societatii noastre de anulare a deciziei CNVM 674 din 28 aprilie 2009, instanta a ramas in pronuntare in vederea sesizarii Curtii Constitutionale pentru solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 286 indice 1 din Legea 297/2004 privind piata de capital', se arata intr-un comunicat al SIF3 transmis ieri Bursei si preluat de Mediafax. Potrivit articolului indicat, conducerea SIF-urilor trebuie sa limiteze la 1% dreptul de vot pentru actionarii care detin singuri sau in mod concertat mai mult de 1% din capitalul social al unei societati de investitii financiare. Actionarii SIF3 au aprobat in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), in martie 2009, ridicarea pragului de detinere de la 1% la 5%, desi CNVM a anuntat inca de la convocarea AGEA, in luna februarie, ca majorarea limitei respective incalca legislatia in vigoare.



    Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare, iar in cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa v?nda detinerile care depasesc 1% in termen de trei luni. Neconstitutionalitatea pragului maxim de detinere a fost sesizata Curtii Constitutionale anul trecut si de omul de afaceri Catalin Chelu, intr-un proces cu SIF Oltenia, insa Curtea a stabilit ca limita este constitutionala.

    mai mult

  • SIF Muntenia a dat Erste pentru BRD

    Wall-Street.ro   

    ___


    SIF Muntenia (SIF4) si-a vandut actiunile Erste Bank (EBS) pe care le cumparase in lunile septembrie-octombrie 2008, pentru a cumpara in schimb actiuni BRD SocGen (BRD).



    Astfel, in ultima saptamana din februarie, societatea de investitii a renuntat la un pachet de 35.000 de actiuni EBS, la pretul de 27,7 euro, pentru ca marti sa vanda si restul de titluri pe care le mai detinea, respectiv 30.600 titluri la 28,9 euro.



    SIF Muntenia a pierdut din aceste tranzactii 23%, fata de suma platita in toamna lui 2009, in urma deprecierii actiunilor Erste.



    In schimb, la scurt timp dupa prima vanzare a titlurilor Erste Bank, societatea de investitii financiare a achizitionat actiuni BRD de 73.000 lei (18.000 euro). 



    La fel s-a intamplat si in cazul ultimei tranzactii cu EBS, SIF4 luand din piata in zilele de 5 si 9 martie 26.200 de actiuni BRD. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 381.718 lei (93.145 euro).

    mai mult

  • Schimbare surpriza la Albalact: Raul Ciurtin ii ia locul lui Traian Simion la conducerea producatorului Zuzu

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___


    Traian Simion, directorul general al producatorului de lactate Albalact, a anuntat ca se retrage de la conducerea companiei, dupa ce a cumparat de la Raul Ciurtin 1,6% din actiuni saptamana trecuta.



    Raul Ciurtin, presedintele Consiliului de Administratie al Albalact (ALBZ), a anuntat ca va prelua functia de director general dupa demisia lui Traian Simion, care conduce compania din 2008. Simion a anuntat ca se retrage pentru a urma alte proiecte profesionale dupa cinci ani in care a facut parte din echipa de management al producatorului marcilor de lactate Zuzu si Fulga. Decizia sa este surprinzatoare, mai ales deoarece Simion a achizitionat de la Ciurtin 1,6% din actiunile Albalact, in urma cu o saptamana, pentru 1 mil. euro.



    'La momentul numirii mele in functia de director general al Albalact, am declarat ca accept aceasta functie cu convingerea ca si in Romania se pot face lucruri bune in orice domeniu daca ne pastram consecventi in utilizarea principiilor si pasilor corecti din punct de vedere managerial. Imi place sa cred ca am reusit acest lucru si cu Albalact', a transmis Traian Simion, fostul director general al Albalact Alba Iulia, prin intermediul reprezentantilor companiei.



    Contactat de Ziarul Financiar, Simion, 44 de ani, nu a vrut sa faca niciun comentariu asupra motivului plecarii sale din Albalact sau asupra actiunilor pe care el le detine in cadrul producatorului de lactate. 'Nu doresc sa comentez. A fost o decizie personala', a spus el pentru ZF.



    Simion a preluat functia de director general al Albalact din prima parte a anului 2008, coordonand in ultimii doi ani strategiile de dezvoltare si consolidare ale companiei, dupa ce anterior a fost direct implicat in diversificarea portofoliului de produse. In timpul mandatului lui Simion, Albalact si-a dublat capacitatea de productie prin finalizarea constructiei unei noi fabrici in localitatea Oiejdea din judetul Alba si s-a extins pe segmentul branzeturilor prin achizitia pachetului majoritar de actiuni al producatorului Raraul Campulung Moldovenesc.



    Sub conducerea lui, afacerile Albalact au urcat de la 154 mil. lei (46 mil. euro) la 190 mil. lei in 2008, iar in 2009 compania a raportat afaceri de 167 mil. lei pe primele noua luni. Rezultatele pe 2009 nu au fost inca publicate.



    'Albalact continua sa creasca, iar eu voi prelua planurile de dezvoltare ca director general, pe o perioada nedeterminata', a declarat Raul Ciurtin, care detine impreuna cu tatal sau circa 46% din actiunile Albalact. El a mai fost director general al companiei intre 1999 si 2005.



    Albalact este cel mai mare producator de lactate independent de pe piata locala, iar interesul pentru achizitia companiei a crescut in ultima perioada, potrivit lui Raul Ciurtin. Cu toate acestea, omul de afaceri a mai spus ca nu si-a impus un termen limita pentru vanzarea Albalact, ceea ce ridica si mai multe intrebari cu privire la decizia recenta a lui Simion de a parasi compania.



    Compania are in prezent o capitalizare de 62 mil. euro, dupa ce in 2007 valoarea de piata depasea 150 mil. euro. Principalul actionar minoritar al Albalact este fondul de investitii RC2, cu 25,4% din capital.



    Raul Ciurtin, 38 de ani



    - Este presedinte al Albalact din 2005 si va prelua din aceasta luna si functia de director general al companiei.

    - Ciurtin a mai fost administrator unic si director general al Albalact timp de sase ani, intre 1999 si 2005.

    - Detine 15% din actiunile Albalact, in timp ce tatal sau, Petru Ciurtin, are o participatie de 31,7%.



    Traian Simion, 44 de ani



    - A fost director general al Albalact de la inceputul anului 2008, dupa ce anterior a ocupat aproape trei ani functia de director comercial al companiei.

    - Anterior, Simion a mai lucrat in cadrul producatorilor de bere Ursus Breweries si BHL si la producatorul de guma de mestecat Wrigley.

    - Detine aproximativ 1,8% din actiunile Albalact, dupa ce a cumparat un pachet de 1,66% din actiuni de la Raul Ciurtin, cu 1 mil. euro.

    mai mult

  • Infiintarea Fondului de Investitii National, in cateva luni

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___

    Premierul Emil Boc a cerut urgentarea infiintarii Fondului de Investitii National (FIN), a declarat, ieri, intr-o conferinta, ministrul Economiei, Adriean Videanu. Executivul spera sa puna la punct, in cateva luni, mecansimul de functionare al FIN, a mai spus Videanu. In Fond vor intra toate participatiile minoritare ale statului in companii, inclusiv cele de la societatile energetice. Acest lucru nu inseamna ca statul va vinde participatiile in cauza, ca sa faca rost de bani, a precizat Videanu. FIN va avea rolul sa atraga si participatii private, inclusiv de la alte fonduri internationale de investitii.

    mai mult

11.03.2010

  • Fondul de investitii olandez MEI a vandut 1,3% din Condmag

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COMI

    ___
    Fondul de investitii olandez MEI, care controleaza 6,5% din actiunile constructorului de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI), a vandut miercuri 1 milion de actiuni la pretul de 0,86 lei/actiune, potrivit unei raportari transmisa Bursei de Valori Bucuresti de catre EFG Eurobank Securities, intermediarul trannzactiei. Olandezii au incasat 860.000 de lei (210.000 de euro din vanzarea actiunilor). Fondul olandez a mai vandut doua pachete de cate un milion de actiuni Condmag in ianuarie si februarie, la preturi de circa 0,78 - 0,783 lei/actiune, incasand peste 1,5 mil. lei (370.000 de euro). Actiunile vandute reprezinta 1,3% din capitalul companiei. MEI a intrat la Condmag in mai 2006, cand compania era listata inca pe RASDAQ, ier pretul actiunilor se situa tot in jurul nivelului de 0,8 lei. Actiunile Condmag au inregistrat cea mai mare crestere din ultimul an pe Bursa, de peste 570%. Compania are o capitalizare de 48 mil. euro. Sursa: Ziarul Financiar, 11 martie 2010

    mai mult

  • SIF Banat-Crisana vrea sa ofere un dividend cu 66% mai mare decat in 2009

    Wall-Street.ro   LION

    ___
    SIF Banat-Crisana (SIF1) va propune actionarilor un dividend brut de 0,05 lei/actiune, cu 66% mai mare decat cel oferit anul trecut, potrivit convocatorului remis Bursei de Valori Bucuresti. In 2009, societatea a oferit un dividend de 0,03 lei/actiune pentru rezultatul financiar din 2008. Astfel, compania va oferi investitorilor 27,44 milioane lei din profitul de 112,1 milioane lei obtinut in 2009. Actionarii sunt convocati la finalul lunii aprilie pentru a aproba aceasta propunere, dar si alte puncte de pe ordinea de zi. SIF Banat-Crisana are un capital social de 54,8 milioane lei, impartit in 548,8 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Valoare de piata a companiei este de 790,3 milioane lei (192,7 mil. euro), potrivit ultimei cotatii de 1,44 lei/actiune. Sursa: Wall-Street.ro, 11 martie 2010

    mai mult

  • Mirajul rusesc: Ce cauta Antibiotice Iasi la Moscova

    Wall-Street.ro   ATB

    ___
    Exporturile in Rusia ale Societatii Antibiotice Iasi s-ar putea tripla, ajungand de la 2 milioane de dolari, cat se ridica in prezent, la 5,5 - 6 milioane de dolari, a declarat ati directorul general si presedintele consiliului de administratie al companiei, Ioan Nani. O delegatie a Societatii Antibiotice Iasi, cel mai mare producator roman de medicamente generice, s-a aflat la Moscova, unde a incheiat contracte pentru urmatoarea perioada a anului 2010 si a discutat despre inregistrarea unui numar de sase produse finite, in special antiinfectioase si destinate bolilor cardiovasculare si antiifectioase. 'Daca lucrurile merg bine, exportul nostru in Rusia va creste de la doua milioane de dolari, cat este in prezent, la peste cinci milioane jumatate, sase milioane de dolari in anul viitor', a declarat directorul Ioan Nani corespondentului RRA la Moscova, citat de NewsIn. 'Vindem de aproape zece substante active pe piata Rusiei, in special nistatina. Nistatina este un produs al nostru de baza pentru export. Suntem al doilea producator mondial si acest lucru, practic, face ca in Rusia sa fim, cred, pe primul loc in vanzarea acestui produs si ne-am bucurat astazi (luni - n.r.) sa putem incheia contracte pentru urmatoarea perioada a anului 2010. De asemenea, am discutat despre inregistrarea unui numar de sase produse finite, in special cardiovasculare si antiifectioase', a spus Ioan Nani. Directorul Antibiotice Iasi a avut intalniri cu doua reprezentante ale unor firme multinationale. 'Cu una dintre ele am discutat, la fel, inregistrarea a doua produse finite deocamdata. Si in perioada imediat urmatoare si-au rezervat dorinta de a discuta si despre alte trei produse finite.Cu cealalta reprezentanta am discutat despre dezvoltarea produsului, substanta activa nistatina, pe care il folosesc la fabrica lor din Rusia', a detaliat Ioan Nani. Strategia de export a companiei romanesti include si pietele fostei URSS, piete mari, complexe, cu reglementari diferite fata de pietele occidentale. Astfel, Antibiotice Iasi doreste sa-si extinda activitatea si pe alte piete din zona, fiind prezenta deja in tari cum sunt Kazahstanul, Armenia, Georgia sau Uzbekistan. Sursa: Wall-Street.ro, 11 martie 2010

    mai mult

  • SIF Transilvania si-a bugetat un profit de 55 de milioane de lei, in acest an

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SIF3

    ___
    Rezultatul ar urma sa fie la jumatate fata de cel de anul trecut, cand a fost influentat de vanzarea actiunilor detinute la Bancpost Societatea de Investitii Financiare Transilvania si-a bugetat, pentru acest an, un profit net de 55 de milioane, de doua ori mai redus decat castigul obtinut in 2009, de 116,6 milioane de lei. De altfel, si la inceputul anului trecut cei de la SIF Transilvania isi bugetasera acelasi profit, de 55 de milioane de lei, dar castigul a crescut exponential dupa vanzarea actiunilor pe care compania le detinea la Banc-post. Veniturile SIF Transilvania vor fi, potrivit estimarilor publicate pe site-ul companiei, de 115,8 milioane de lei, in scadere cu 32% fata de valoarea obtinuta anul trecut, de 170,3 milioane de lei, in timp ce cheltuielile vor creste cu 9%, de la 48,6 milioane de lei la 52,8 milioane de lei. De asemenea, activul net al societatii este estimat sa creasca, in acest an, cu cel putin 34%, la 2,184 miliarde lei, fata de valoarea de la finele anului trecut, de 1,627 miliarde lei. Societatea de investitii financiare si-a programat in primul trimestru al acestui an pierderi de 3,6 milioane de lei, dar dupa cel de-al doilea trimestru va reveni pe profit, estimandu-se un castig de 26,1 milioane de lei. Potrivit estimarilor, societatea ar putea incasa dividende in valoare de 16 milioane lei, adica numai 20% din valoarea din 2009. Suma a fost luata in calcul in contextul reducerii profiturilor inregistrate de societatile la care SIF Transilvania detine actiuni, dar si pentru ca majoritatea acestora vor utiliza intregul castig din 2009 pentru sustinerea activitatii. Tot in estimarea de buget pe anul in curs se arata ca SIF-ul va vinde titluri in valoare de 87,5 milioane lei, in timp ce 4,5 milioane lei sunt estimati sa reprezinte dobanzile primite pentru obligatiunile detinute si din plasamentele in alte instrumente de pe piata monetara. Conducerea SIF Transilvania a bugetat pentru cheltuielile cu personalul o suma de 20 milioane lei, cu 64% mai mare comparativ cu valoarea de anul trecut, cand cos-turile au fost de 12,1 milioane lei, ' fiind prevazute si cheltuieli aferente stimulentelor ce se vor acorda in anul 2010 din fondul de participare constituit din profitul realizat in anul 2009'. In anul 2010, va fi pusa in aplicare o noua organigrama, cu un numar mai mic de personal decat cel realizat in anul precedent, se mai arata in proiectul Bugetului de Venituri si Cheltuieli pe anul in curs. In aceste conditii, salariatii SIF Transilvania ar urma sa incaseze astfel, in total, 7,5 milioane de lei drept stimulente, valoare de 2,6 ori mai mare comparativ cu suma din 2008, de 2,8 milioane lei. Investitii de 60,1 milioane de lei Pentru 2010, SIF Transilvania a pregatit investitii de 60,1 milioane de lei. Acestea vor fi sustinute in totalitate din fondurile proprii ale companiei, Consiliul de Adminis-tratie propunand chiar sa pastreze cea mai mare parte din profitul de anul trecut, respectiv 83,9 milioane lei, pentru surse proprii de finantare a societatii. In document se mai arata ca 'in anul 2010, nu vom asista la listari semnificative pe piata de capital, putinele evenimente care pot intretine interesul in jurul pietei de capital fiind perspectiva listarii Fondului Proprietatea, posibila reluare a dis-cutiilor privind pragul de detinere la societatile de investitii financiare si majorarea capitalului social la Petrom'. Sursa: Bursa, 11 martie 2010

    mai mult

  • SIF-urile discuta cu CNVM o posibila majorare de capital

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Costel Ceocea, SIF2: 'Personal, consider ca o majorare de capital este necesara in actualele conditii de piata' Conducerile societatilor de investitii financiare (SIF) au avut mai multe runde de discutii cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) despre posibilitatea ca SIF-urile sa isi majoreze capitalul social, a spus, pentru ziarul BURSA, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova. Majorarea de capital social este, insa, doar una dintre masurile pe care reprezentantii SIF le-au adus in discutie in cadrul intalnirilor cu comisarii CNVM, acestea vizand un pachet mai amplu de initiative pe care societatile de investitii financiare le iau in calcul ca sa tempereze efectele crizei. 'Trebuie sa vedem exact cum am putea face o majorare de capital, ce prevederi ale legii actuale ar putea fi amendate in acest sens. Majorarea de capital social este o tema mai veche pentru SIF-uri pe care am simtit nevoia sa o reluam acum, din cauza contextului de piata', ne-a spus domnul Ceocea. Societatile de investitii financiare au avut mai multe tentative sa isi majoreze capitalul social, insa aproape toate au esuat, dupa ce nu au reusit sa adune cvorumul necesar in acest sens, actionariatul SIF-urilor fiind extrem de atomizat. Singura care a reusit a fost SIF 'Transilvania', in 2007, insa majorarea de capital a fost urmata de un lung sir de procese dupa ce unul dintre actionari, societatea 'Cocor', a contestat-o in instanta. SIF3 a putut sa isi majoreze capitalul social in 2007 ajutata si de faptul ca in statutul sau nu sunt trecute prevederi specifice privind cvorumul necesar, spre deosebire de statutele celorlalte patru SIF-uri care mentioneaza un cvorum de 75% din capitalul social la prima convocare si 50% la a doua convocare pentru Adunarea Generala Extraordinara. O eventuala majorare de capital ar putea ajuta SIF-urile sa se descurce pe timp de criza, in conditiile in care nu mai pot conta pe sursele traditionale de venit. Costel Ceocea ne-a mai spus: 'Personal, consider ca o majorare de capital la SIF-uri este o necesitate acum pentru ca avem nevoie de bani, in conditiile in care am primit deja informatii ca societati foarte importante din portofoliul nostru nu vor mai acorda dividende anul acesta, iar la altele s-ar putea sa venim noi cu bani ca sa le asiguram stabilitatea financiara. Sunt conditii extrem de dificile in piata acum. Deocamdata, este prea devreme sa avansam o suma pentru majorarea de capital. Trebuie sa discutam cu toate institutiile pietei si cu actionarii nostri, sa vedem prin ce metoda sa o facem, cum am putea rezolva impedimentele legislative', ne-a mai spus presedintele SIF2. O majorare de capital ar furniza SIF-ului banii necesari ca sa inceapa un program de rascumparare al actiunilor proprii, menit sa creasca pretul titlurilor. 'O alta masura despre care am discutat cu comisarii CNVM este posibilitatea ca SIF-urile sa isi rascumpere actiuni de pe piata de capital. De exemplu, scoaterea actiunilor SIF reziduale din piata ar putea regla pretul acestor titluri si am putea ulterior sa vindem actiunile, cand piata va mai creste. Si impactul asupra pietei ar fi unul benefic, pentru ca am mai scoate-o din amorteala. Trebuie sa vedem, insa, la ce pret am putea derula aceasta operatiune', a adaugat Costel Ceocea. Printre subiectele care se afla pe agenda intalnirilor dintre reprezentantii SIF-urilor si CNVM se mai afla si posibilitatea societatilor de investitii financiare de a cumpara actiuni intre ele. 'Deocamdata, nu am ajuns la o concluzie ferma. Important este ca am reusit sa permanetizam aceste intalniri cu reprezentantii Comisiei sa discutam acest program de masuri menit sa ne ajute sa ne adaptam la actualele conditii de piata', a subliniat Costel Ceocea. Sursa: Bursa, 11 martie 2010

    mai mult

10.03.2010

  • CNVM da liber la vanzarile in lipsa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat regulamentul privind utilizarea sistemului conturilor globale pe Bursa, precum si operatiunile de imprumut de actiuni si vanzari in lipsa, care sunt cerute insistent de brokeri de cativa ani. Vanzarile in lipsa (short selling) ar oferi posibilitatea investitorilor sa obtina castiguri si in perioade de scadere a pietei. Ei vor putea imprumuta actiuni de la brokeri sau de la alti investitori pe care sa le vanda si apoi sa le rascumpere la preturi mai mici pentru a le inapoia, castigand astfel din scaderea pretului pe Bursa. De asemenea, imprumutul de actiuni ar permite deblocarea actiunilor care sunt imobilizate in prezent in conturile unor investitori si cresterea lichiditatii din piata, spun brokerii. Imprumutul de actiuni si vanzarile in lipsa nu vor fi disponibile pentru toate actiunile listate, in prima faza, ci doar pentru cele care vor fi alese de Bursa de Valori Bucuresti. Noul regulament mai permite Bursei sa extinda tranzactionarea prin conturi globale, posibila in prezent doar pentru actiunile Erste Bank, la nivelul intregii piete. Sistemul conturilor globale ar simplifica operatiunile derulate pe Bursa de firmele de brokeraj, in special in relatia cu investitorii institutionali. Sursa: Ziarul Financiar, 10 martie 2010

    mai mult

Pagina

inchide