Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.03.2010

  • BRD aloca doar 24% din profit ca dividende

    income   

    ___

    Consiliul de Administratie al BRD Groupe Société Générale a propus actionarilor distribuirea sub forma de dividende a unei cote de 26,58% din profitul net realizat anul trecut. Aceasta este cea mai redusa cota din profit din ultimii 10 ani. Ast fel, valoarea bruta a dividendului propusa este de 0,27947 lei/titlu, de 2,6 ori mai mica decat cea acordata pentru anul anterior.

    Totodata, aceasta propunere reprezinta cea mai mica valoare de dividend din ultimii cinci ani. Conducerea bancii mai propune actionarilor realizarea unor emisiuni de obligatiuni de maximum 600 de milioane de euro, sau echivalentul in lei sau in alta valuta, se mentioneaza in comunicatul transmis Bursei de Valori Bu curesti. BRD Groupe Société Générale a obtinut anul trecut un profit net de 792 de milioane de lei.

    Castigul inregistrat anul trecut este cu 41,5% mai redus fata de castigul din 2008, in contextul in care provizioanele au crescut de peste doua ori si au depasit un miliard de lei. Pentru 2008, BRD a distribuit actionarilor un dividend brut de 0,7283 lei/uni­tate, in suma totala de 507,5 milioane de lei. Grupul francez Société Générale detine 59,36% din actiunile bancii, iar un pachet important, de peste 25% din titluri, este impartit intre cele cinci societati de investitii financiare (SIF), din care cea mai mare participatie revine SIF Oltenia (SIF5), cu 5,47% din capital.

    mai mult

  • De ce vrea Ciorcila sa listeze Banca Transilvania la Viena

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___

    Banca Transilvania (TLV), una dintre cele mai importante companii de pe bursa de la Bucuresti, cere acordul actionarilor pentru listarea actiunilor pe bursa din Viena. Daca va finaliza acest demers, banca fondata de Horia Ciorcila ar deveni prima companie romaneasca listata pe piata locala si pe o bursa straina.

    'Vrem sa crestem vizibilitatea, sa mergem pe o piata mai matura, mai lichida si mai atractiva pentru investitorii straini. Vrem sa le oferim posibilitatea actionarilor nostri straini sa vanda si sa cumpere pe o piata la care au acces mai facil', a explicat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

    El spune ca poarta deja discutii cu firme de brokeraj active la Viena pentru pregatirea listarii. BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania, este in prezent singurul intermediar local membru al bursei din Viena.
    Pe bursa de la Bucuresti, Banca Transilvania este de multi ani una dintre vedete, avand o pondere semnificativa in tranzactiile derulate si in principalii indici bursieri. Daca pana in urma cu cativa ani actiunile TLV erau preferate in special de investitori locali, in ultima perioada interesul investitorilor straini a crescut, astfel ca la finele anului trecut acestia ajunsesera sa controleze 49% din capital.

    La finele anului trecut, Bank of Cyprus a intrat in actionariatul TLV cu o participatie de 9,5%, in urma achizitiilor de actiuni de pe Bursa, iar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, a preluat un pachet de 3,5% in urma conversiei unei emisiuni de obligatiuni. BERD detine cea mai mare participatie, de 14,6%.

    Pe acesti trei investitori se bazeaza Banca Transilvania in incercarea de a atrage 120 mil. lei (29 mil. euro) printr-o majorare de capital cu numerar.

    Horia Ciorcila, cu 4,9%, si patru SIF-uri, care detin impreuna peste 14% din actiuni, sunt principalii piloni locali ai actionariatului bancii. De la acesti investitori, Banca Transilvania spera sa stranga peste 50 mil. lei.

    mai mult

  • Templeton spera sa listeze Proprietatea in septembrie, daca statul isi face treaba pana in iulie

    income   

    ___

    Americanii de la Franklin Templeton au avansat ieri luna septembrie drept target pentru listarea pe Bursa a Fondului Proprietatea, cu conditia ca de la 1 iulie sa devina administratorii efectivi ai Fondului, ceea ce presupune ca in urmatoarele trei luni statul sa rezolve problemele legislative si sa se retraga de la conducerea companiei.

    Templeton vrea sa duca titlurile Proprietatea si pe Bursa din Londra, dar spune ca foarte probabil listarea pe aceasta piata nu va avea loc simultan cu cea de la Bucuresti, ci la un moment ulterior. Americanii spun ca tranzactionarea simultana pe doua burse ar reflecta adevarata valoare de piata a Fondului, mai fidel decat cotarea doar la Bucuresti.

    'Vrem ca de la 1 iulie sa devenim manageri activi ai Fondului, pentru ca astfel am putea spera sa realizam listarea in septembrie. Vrem o listare dubla, si la Londra, care va reflecta mai bine valoarea companiei, dar mai mult ca sigur ca nu o vom face simultan cu cea de la Bucuresti', a spus ieri presedintele Franklin Tem pleton, Mark Mobius, invitat la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB.

    Pentru ca Templeton sa preia efectiv conducerea Fondului de la 1 iulie, statul ar trebui sa rezolve in urmatoarele trei luni mai multe probleme legislative si de procedura, unele dintre ele aflate in discutie de cativa ani.

    Guvernul ar trebui in primul rand sa faca rost de 500 de milioane de lei pentru a plati actiunile ramase neachitate de catre Ministerul Finantelor Publice.

    Parlamentul va trebui, la randul lui, sa solutioneze o ordonanta emisa in 2007 care obliga statul sa deruleze o oferta publica de actiuni la listare, procedura care ar obstructiona despagubirea micilor actionari in primele saptamani de tranzactionare ale Fondului la BVB.

    Statul a semnat contractul de administrare cu Templeton in urma cu o luna, pe 25 februarie, insa acesta va intra in vigoare doar dupa inregistrarea Fondului la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), la categoria organisme de plasament colectiv. Inregistrarea la CNVM presupune, prin urmare, evaluarea activelor aflate in portofoliul Proprietatea si ajustarea capi­talului social in functie de valoarea acestora.

    Sunt unele companii 'fara speranta' in portofoliu

    Seful Templeton si-a exprimat de altfel si el preocuparea pentru evaluarea companiilor din portofoliu. 'Ne uitam la fiecare companie din portofoliu in parte si ii evaluam activele nete, iar aceste valori ar trebui actualizate periodic. Unele dintre aceste companii sunt fara speranta si va trebui sa le vindem, pe altele care au potential vrem sa le crestem, iar pe cele deja listate va trebui sa le capitalizam si sa le crestem lichiditatea. Am spus staffului actual sa nu faca nimic in acest sens', a precizat Mobius. Pe langa aceste pachete, Proprietatea mai are, potrivit lui Mobius, lichiditati de 500 de milioane de euro, pentru care primeste o dobanda 'buna'.

    Americanii admit, pe de alta parte, ca de cand au venit in Romania au identificat mai multe oportunitati de plasament la unele companii locale, insa spun ca au evitat sa cumpere actiuni la acele societati unde aveau informatii privilegiate, pentru a nu starni controverse.

    'Am vrea sa cumparam chiar si actiuni Fondul Proprietatea, dar nu o vom face pentru a nu crea suspiciunea ca facem «insider trading»', a explicat Mobius.

    El este de parere ca actiunile Fondului sunt subevaluate in prezent, insa nu a precizat exact cu cat. 'Se stie care este valoarea nominala a actiunilor, de un leu, se stie la cat se tranzactioneaza acum, la 0,4 sau 0,5 lei, insa nu putem spune exact cat de subevaluat este Fondul. Un indiciu ar putea fi valoarea companiilor listate, dar acestea reprezinta doar jumatate din portofoliul Fondului', a afirmat presedintele Templeton.

    Unii au murit asteptand listarea, remarca si Mobius

    Titlurile Proprietatea se tranzactioneaza de anul trecut prin inregistrare la Depozitarul Central, in urma intelegerilor dintre cumparatori si vanzatori de la mica publicitate.

    Mobius spune ca, desi o astfel de 'piata neagra' nu este de dorit, aparitia ei a fost un fenomen natural pe masura ce tot mai multi pagubiti s-au saturat sa astepte listarea.

    'Cand oamenii mor asteptand listarea, aparitia pietei negre este un fenomen natural', a afirmat el. O alta piata pentru titlurile Proprietatea este cea a certificatelor warrant de la Viena, insa ea este destinata exclusiv clientilor institutionali. De la prima tranzactie, realizata in urma cu trei luni, pretul acestor intrumente derivate, lansate de firma de brokeraj Wood&Company din Cehia, a urcat cu 54%, pana la 54.000 de euro sau echivalentul a aproximativ 0,44 lei pentru o actiune. Saptamana trecuta, divizia austriaca a grupului UniCredit a lansat si ea produse similare pe Wiener Borse. Brokerii locali au venit in urma cu cateva luni cu propunerea ca titlurile Fon dului sa intre pe platforma alternativa ROTC, iar conducerea Proprietatea s-a aratat atunci deschisa la discutii.

    Totusi, Mobius a afirmat ieri ca se opune categoric tranzactionarii pe sistemul alternativ, subliniind ca doreste listarea propriu-zisa. In ceea ce priveste listarea la Londra, el spune ca procedura va trebui discutata cu reprezentantii guvernului, fiind posibila o majorare de capital.

    'Pentru a ne lista la Londra ne-ar trebui actiuni suplimentare, iar aici va trebui sa discutam cu guvernul. Am putea sa majoram capitalul, insa fara a dilua participatiile actionarilor. O solutie ar fi ca statul sa vanda din actiunile sale', a aratat Mark Mobius.

    mai mult

25.03.2010

  • In primele trei luni, SIF-urile au vandut actiuni de 33 de milioane de lei

    income   

    ___


    Societatile de investitii financiare (SIF) au vandut in primele trei luni ale anului instrumente financiare din portofoliu de peste 33,24 milioane de lei, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti. In schimb, valoarea achizitiilor si a subscrierilor a fost de numai 19,21 milioane de lei.

    Ultimele doua luni au adus cele mai multe modificari in portofoliul celor cinci societatii de investitii financiare. Numai in martie, vanzarile de titluri detinute de SIF-uri au insumat 18 mil. lei, dupa ce, in februarie, suma a fost de 15 mil. lei. Totodata, in februarie 2010, cele cinci SIF-uri au cumparat actiuni in valoare de 8 mil. lei, iar in martie au mai subscris inca 3,5 mil. lei. Potrivit rapor tarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti, SIF Banat-Crisana (SIF1) a finalizat in luna martie subscrierea la majorarea de capital a companiei Calipso Oradea. SIF1 a subscris ultima transa de 1,42 milioane de actiuni Calipso pentru ca a varsat 3,55 mil. lei. In total, SIF Banat-Crisana a subscris 14,6 milioane de actiuni. Si tot in luna martie, SIF1 a raportat vanzarea unui pachet de 41,92 milioane de actiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanta pentru care va primi 3,14 mil. lei. Un alt vanzator al lunii martie a fost SIF Muntenia (SIF4) care la 10 martie a vandut un pachet de 30.600 de actiuni Erste Bank pentru care a primit 885.170 de euro (3,62 milioane de lei). Societatea de investitii financiare anuntase si in luna februarie vanzarea unui pachet de 35.000 de titluri emise de banca austriaca. Pentru acest transfer, SIF Muntenia a primit 969.685 de euro (5,11 mil. lei). La randul sau, Societatea de Investitii Financiare Oltenia (SIF5) a raportat vanzarea la mijlocul lunii martie a unui pachet de 100.000 de actiuni emise de BRD Groupe Société Générale pentru care a primit 1,51 mil. lei. In luna martie, SIF Transilvania a lansat o oferta publica de vanzare a 21,33% din capitalul companiei Scim SA Constanta pentru suma totala de 888.720 de lei.

    Luna martie aduce maxime pentru BET-FI

    Indicele sectorului financiar BET-Fi a atins in luna martie maximul anului in sedinta de marti, cand valoarea de inchidere a ajuns la 32.250,78 puncte.

    Astfel, cresterea raportata pentru indicele BET-FI este de 9,46% de la inceputul lunii martie. Valoarea cumulata a tranzactiilor cu cele cinci societati de investitii financiare s-a apropiat de 700 de milioane de lei si aproape jumatate a fost raportata pentru schimburile cu actiunile SIF Oltenia. Tranzactii de peste 100 mil. lei a avut in luna martie si SIF Moldova. Cotatia maxima pentru titlurile SIF Oltenia, de 1,82 lei, a fost atinsa in sedinta din 23 martie.

    Si tot marti a ajuns la maximul anual si SIF Banat-Crisana, cu o cotatie intra-day de 1,62 de lei pe titlu. SIF Moldova si SIF Muntenia si-au atins maximele de la inceputul anului in sedinta din 19 martie, iar SIF Transilvania cu doua zile inainte.

    Active in crestere

    Activul net al celor cinci societati de investitii financiare a ajuns, in luna februarie, la 7,71 mld. lei, in crestere cu 1,33% fata de valoarea pe care o avea la finele lunii anterioare. La sfarsitul lunii ianuarie, valoarea activului net al celor cinci societati de investitii financiare (SIF) era de 7,6 mld. lei. Cea mai mare apreciere la nivel de activ net a fost inregistrata de SIF Transilvania, al carei activ a crescut cu aproape 3% de la 1,64 miliarde de lei la 1,69 miliarde de lei. Pe pozitia secunda in topul aprecierilor s-a clasat SIF Oltenia, cu o crestere de 2,11% de la 1,68 miliarde de lei la 1,719 mld.lei.

    Singura companie al carei activ a scazut in luna februarie a fost SIF Banat-Crisana. In cazul SIF1, valoarea activului net s-a diminuat de la 1,57 miliarde de lei la finele lunii ianuarie la 1,55 mld. lei la 28 februarie.

    mai mult

  • Milut, Prefab: Promovarea pe Bursa va aduce vizibilitate si bani

    Wall-Street.ro   

    ___


    Marian Petre Milut, 54 de ani, unul din cei mai vechi investitori prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), conduce din 1998 producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti, un business anual de 20 mil. euro, despre care spune ca are active de 100 mil. euro.

    Saptamana trecuta, actiunile Prefab, companie listata pe categoria Rasdaq a BVB, s-au tranzactionat, intr-o singura zi, cu 600% mai mult decat in sedinta precedenta. Motivul? Milut, presedintele Consiliului de Administratie al producatorului de materiale de constructii, a anuntat ca vrea ca in 2-3 luni sa listeze compania pe piata principala a BVB. Altfel spus,isi propunesa promoveze intr-o liga superioara, pentru vizibilitate si cash.

    Wall-Street: Cat de avansat este procesul de transfer pe piata principala a Bursei?

    Marian Petre Milut:In acest moment, documentatia de listare, care a fost pregatita de casa de brokeraj IFB Finwest, se afla la CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, arbitrul pietei de capital ? n.red.). Astept derogarea legata de free-float (actiunile care se pot tranzactiona de catre investitori ? n.red.), pentru ca, in rest, indeplinim toate conditiile legate de listare.

    Wall-Street: In prezent, free-float-ul este sub 7%. Pana la ce prag intentionati sa-l majorati?

    Marian Petre Milut:Mi-as dori sa-l duc la 15% (pentru ca o companie sa fie listata la categoria principala,free-float-ul trebuie sa fie de minimum 25% - n.red.). O sa-mi cedez din participatie pentru a atinge acest procent, insa nu in orice conditii. Nu vrea sa maresc free-float-ul vanzandu-mi actiunile pe care acum ceva timp luam 10 lei, la un pret de 2 lei/titlu. Cred ca un pret de 5-6 lei/actiune ar fi unul corect. Daca s-ar obtine un astfel de pret, cred ca si cei de la SIF Muntenia ar fi dispusi sa vanda.

    Wall-Street: Ce sperati sa obtineti prin trecerea Prefab la cota BVB?

    Marian Petre Milut:In primul rand, vizibilitate, pentru ca degeaba merge compania bine pe Rasdaq, daca nu o vede nimeni. Atunci cand in intra un investitor strain in Romania si este interesat sa aloce niste bani intr-un anumit domeniu, unul din primele locuri de unde se informeaza este Bursa. Asadar, listarea companiei ar aduce vizibilitate si, implicit, bani.

    Wall-Street: Care a fost cel mai bun pret pe care l-ati primit pana acum pentru actiunile Prefab?

    Marian Petre Milut:In 2007, un fond de investitii mi-a oferit 11,5 mil. euro pentru 10% din Prefab, dar nu am vandut, pentru ca puteam sa pierd controlul companiei, chiar daca eram in continuare actionar majoritar. Au mai fost oferte si in 2008. Dar sunt linistit pentru ca sunt sigur ca vor mai veni si altele.

    Wall-Street: Pentru ce suma ati fi dispus sa renuntati la Prefab? Ati facut o evaluare a businessului?

    Marian Petre Milut:Acum nu vreau sa vand.Activele companiei au fost evaluate la 60 mil. euro, insa eu cred ca, real, valoarea lor ar fi pe la 100 mil. euro. Doar in Calarasi, aproape tot ceea ce inseamna Prefab, respectiv fabrica de BCA, cele trei fabrici de tuburi, sectia de tamplarie, precum si celelalte linii de productie, ocupa un teren de 42 de hectare. Intr-un astfel de business, evaluarea in cazul unei tranzactii se face prin multiplicarea valorii activelor. In acest moment, cred ca Prefab valoreaza de patru ori valoarea activelor.

    Wall-Street: In comunicatul in care anuntati intentia de a promova la cota BVB, v-ati manifestat intentia de a atinge o capitalizare bursiera de 240 mil. euro, de peste 10 ori mai mare decat in prezent. In cat timp estimati ca veti face acest lucru si ce conditii trebuie indeplinite?

    Marian Petre Milut:Mi-as dori ca in 3-4 ani sa ating o capitalizare de 240 mil. euro. Ramane de vazut daca acest lucru se va intampla. Consider ca principalele conditii care trebuie indeplinite pentru a atinge o asemenea valoare sunt ca piata, cifra de afaceri si profitul sa creasca.

    Wall-Street: In 2008, Prefab a avut o cifra de afaceri de 35 mil. euro. Ce rezultate financiare ati obtinut anul trecut? Ce v-ati propus pentru 2010?

    Marian Petre Milut:Anul trecut am depasit 20 mil. euro cifra de afaceri, iar in lei am avut in jur de 90 de milioane. Scaderea fata de 2009s-a datorat declinului pietei constructiilor, deprecierii leului in raport cu moneda europeana, precum si reducerii de pret pe care am fost nevoiti sa o operam la BCA. Trebuie sa se tina cont de faptul ca pretul pentru un metru cub de BCA a scazut la 160-170 de lei, de la 270-280 de lei la sfarsitului lui 2008. Prin urmare, profitul net pe care l-am realizat anul trecut este sub un milion de euro. Chiar si in aceste conditii,am vandut la fel de mult BCAca in2008 si 2007. Am devenit mai productivi, chiar daca cifrele nu o arata. Pentru 2010 ne propunem o crestere a cifrei de afaceri in lei cu cel putin 5% fata de 2009 si un profit net de minimum 2,5 mil. euro.

    Wall-Street: Cresterea productivitatii se traduce si in reducerea personalului?

    Marian Petre Milut:In septembrie 2008 am trimis in somaj tehnic 500 de oameni, insa ulterior am reangajat o parte din ei. Acum, Prefab are circa 550 de salariati, fata de 870, cat erau in septembrie 2008. Per total, in toate afacerile pe care le conduc, cred ca sunt 800-900 de salariati. Chiar daca am dat oameni afara, nu am micsorat salariile si nu le-am luat din drepturi. Salariul mediu net din Prefab este de 1.700 lei.

    Wall-Street: Sa trimiti 500 de oameni in somaj nu reprezinta o masura dura?

    Marian Petre Milut:Cu siguranta, dar cred ca am facut bine pentru ca am restructurat Prefab la momentul potrivit. Cu sase luni inainte ca recesiunea sa ajunga in Romania, am fost in Statele Unite si am vazut care e situatia acolo. Stiti ce inseamna sa te plimbi pe o strada americana si sa vezi ca peste tot scrie <> (de vanzare-n.red.)?!

    Wall-Street: Anul trecut, piata de BCA a inregistrat o scadere, atat in volum, cat si ca valoare. Care credeti ca va fi evolutia pietei de profil in 2010?

    Marian Petre Milut:Ma astept la o scadere de 5-7% in volum a pietei de BCA si la un declin valoric de 10%. Piata de BCA traieste in acestmoment din investitile private si ma refer aici la oamenii din mediul rural care muncesc afara si care se intorc cu banica sa-siconstruiasca o casa, un cotet de pasari sau altceva. Din pacate, programele pe care le deruleaza statul, cum ar fi Prima Casa, nu functioneaza. Probabil ca singurul lucru care are sanse de reusitaestelocuintelor sociale pentru tineri.

    Wall-Street: Ce anume ar putea revigora atatsectorul constructiilor, catsi economia?

    Marian Petre Milut:Investitiile in infrastructura. Si ma refer aici nu doar la drumuri, ci si la consolidari de maluri, sisteme de canalizare si altele.

    Wall-Street: Mizati pe o revenire pe plus a economiei, asemenea autoritatilor?

    Marian Petre Milut: Pentru mine nu are importanta daca economia va fi pe zero sau pe 1 la sfarsitul anului. Cert este ca imi doresc ca evolutia economica sa fie macar sub forma de L. Pentru ca e mult mai bine sa ai o economie care evolueaza sub forma de L, decat sub forma literei W.

    mai mult

  • SIF Oltenia a cumpărat 2,74% din acțiunile Biofarm, pentru 6,8 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    SIF Oltenia (SIF5) a cumpărat, ieri, 2,74% din acțiunile producătorului de medicamente Biofarm (BIO), pentru 6,8 milioane lei (1,6 milioane euro), majorându-și participația astfel la 20,17%. Anterior tranzacțiilor de miercuri, societatea de investiții financiare avea 17,43% din titlurile Biofarm.

    Cel mai mare pachet de acțiuni a fost cumpărat la ora 15:05, când au fost transferate 30 milioane de acțiuni, la un preț de 0,228 lei pe unitate.

    Cotația este cu 1,3% mai redusă comparativ cu ultimul preț al titlurilor Biofarm din ședința de marți, de 0,231 lei.

    Ulterior acestei tranzacții, prețul titlurilor Biofarm a crescut cu 0,87%, la 0,233 lei. La ora închiderea zilei, titlurile companiei aveau al doilea rulaj din piață, de opt milioane de lei, potrivit Mediafax. Biofarm are un capital social de 109,4 milioane lei, împărțit în 1,09 miliarde de acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

    Potrivit celor mai recente raportări, în acționariatul companiei se mai regăsesc SIF Banat Crișana (SIF1) - 15,35%, SIF Moldova (SIF2) - 11,46%, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 1,04%, iar compania de administrare a investițiilor Artio Global Management, fosta Julius Baer Investment Management, are mai puțin de 5% din titluri. Calculată la prețul de la finalul ședinței, capitalizarea Biofarm este de 255,1.

    mai mult

  • S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz, de la negativa la stabila

    DailyBusiness.ro   

    ___

    Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor companiei de stat Transgaz Medias de la negativa la stabila, ca urmare a deciziei similare privind perspectiva calificativului de tara al Romaniei.

    Calificativele Transgaz pentru credite pe termen lung au fost confirmate la 'BBB-' in moneda locala si 'BB+' in valuta, se arata intr-un comunicat al S&P, citat de Mediafax.

    'Revizuirea perspectivei Transgaz urmeaza celei a Romaniei, ca urmare a implementarii cu succes a programului de consolidare a finantelor statului', a declarat Tania Tsoneva, analist S&P.

    Ratingul Transgaz continua sa reflecte pozitia solida, de monopol, fluxul de lichiditati predictibil generat de activitatea de transport a gazelor naturale si situatia financiara robusta a companiei.

    Aceste aspecte pozitive sunt, insa, anulate de baza de active invechite a Transgaz, implicarea in proiectul Nabucco si unele reminiscente ale economiei de tranzitie din Romania, conform sursei citate.

    Ratingul 'BBB-' in moneda locala se bazeaza pe ratingul individual a companiei ('BBB-'), dar si pe 'probabilitatea ridicata ca statul roman sa ofere Transgaz ajutor suficient si la momentul oportun in cazul unor dificultati financiare', se arata in comunicat.

    Probabilitatea unui sprijin extraordinar pentru Transgaz se bazeaza pe 'rolul foarte important' pentru sectorul energetic romanesc si 'legaturile puternice'cu guvernul, actionarul majoritar.

    S&P nu se asteapta ca statul roman, care detine 73,5% din Transgaz, sa vanda actiuni la companie pe termen scurt, dupa oferta publica initiala din 2007 si transferul unui pachet de 14,9% catre Fondul Proprietatea.

    In viziunea analistilor S&P, Transgaz se va concentra, in continuare, pe transportul de gaze naturale si va mentine performante operationale adecvate si un grad de indatorare redus.

    Anumite presiuni asupra creditului individual al companiei ar putea sa apara ca urmare a incertitudinilor legate de implicarea financiara in proiectul Nabucco. Odata anuntate, aceste angajamente ar putea afecta situatia financiara a Transgaz, in lipsa unui sprijin tangibil din partea statului.

    Investitiile in Nabucco vor fi limitate pana la asigurarea cadrului legal si financiar al proiectului, cel mai devreme spre finalul anului 2010, considera S&P.

    mai mult

24.03.2010

  • Santierul Naval Orsova va distribui dividende de 0,4 lei/actiune

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Santierul Naval Orsova (simbol SNO) va distribui dividende in suma de 4,569 milioane lei, pentru 2009, dupa ce actionarii au luat aceasta hotarare in cadrul Adunarii Generale, din 19 martie, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, actionarii vor primi un dividend brut pe actiune de 0,4 lei.

    Restul profitului obtinut anul trecut, in suma de 7,513 milioane lei, va fi folosit pentru constituirea de rezerve legale (452.821 lei), pentru acoperirea sumei existente in contul 1171, preluata de la societatea absorbita ca efect al fuziunii (269.751 lei), constituirea de rezerve, reprezentand facilitati fiscale (72.483 lei) si surse proprii de finantare (2,149 milioane lei).

    Santierul Naval Orsova a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 99,895 milioane lei, iar pentru acest an, actionarii au aprobat o cifra de afaceri de 88 milioane lei si un profit de 4,2 milioane lei.

    SIF3 Transilvania are o participatie de 49,99% din actiuni, in timp ce SIF 4 Muntenia detine 13,17%, iar SIF 5 Oltenia 10,06% din capitalul social al emitentului.  

    mai mult

  • Amonil vrea să folosească profitul pe 2009 ca să acopere pierderile din anii anteriori

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Consiliul de Administrație al combinatului chimic 'Amonil' Slobozia a propus acționarilor ca profitul de anul trecut al companiei să fie folosit pentru acoperirea pierderilor din anii precedenți, după ce se vor constitui rezerve legale cu 5% din profit, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București.

    Acționarii companiei sunt chemați să se pronunțe asupra acestei propuneri în Adunarea Generală din 26 aprilie. Tot atunci, acționarii combinatului se vor pronunța, printre altele, asupra Bugetului de Venituri și Cheltuieli al companiei pentru 2010 și asupra Programelor de Investiție și Producție pentru anul în curs.

    'Amonil' a raportat, anul trecut, un profit net de 7,38 milioane de lei, în creștere față de 2008, când a avut un profit net de 6,2 milioane de lei. În 2007, profitul companiei a fost de 6,23 milioane de lei. Societatea a raportat pierderi de 21 de milioane de lei în 2006.

    'Amonil' are o capitalizare bursieră de 30,04 milioane de lei, potrivit prețului de 0,0270 de lei înregistrat în ședința bursieră de ieri.

    mai mult

  • SIF-urile află, astăzi, dacă primesc vreun ban de la BRD

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___


    Mihai Fercală, președinte SIF3: 'În 2010, nu ne mai bazăm pe dividendele băncilor'

    Conducerile celor cinci societăți de investiții financiare ar putea să afle astăzi dacă 'BRD- Groupe Societe Generale' va distribui acționarilor dividende aferente profitului realizat anul trecut, subiectul urmând să fie tranșat în cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație al băncii, programată astăzi.

    Decizia conducerii băncii de a dis-tribui dividende pentru 2009 ar mai putea salva din profiturile societăților de investiții financiare pe 2010, în condițiile în care SIF-urile și-au luat adio, anul acesta, de la dividendele de la BCR.
         


    Cele cinci societăți de investiții financiare controlează circa 25% din BRD-Groupe Societe Generale. Anul trecut, SIF-urile au încasat aproape 130 de milioane de lei din dividende distribuite de BRD din profitul realizat în 2008. Banca a raportat, însă, pentru anul trecut, un profit net de 792 milioane de lei, cu 41,48% mai mic față de cel din 2008, ceea ce pune sub semnul întrebării disponibilitatea conducerii BRD de a distribui dividende pentru 2009.
         


    Dintre societățile de investiții financiare, SIF 'Oltenia' are cea mai mare participație la BRD, de 5,5%.
         


    SIF 'Muntenia' are o deținere de 5,2% din titlurile BRD, în timp ce SIF 'Transilvania' are 5,02%. SIF 'Moldova' este raportată cu un pachet de 4,74% din acțiunile băncii, iar 'Banat-Crișana' , cu 4,65%. 
         


    Cele cinci societați de investiții financiare vor trebui să se descurce, anul acesta, fără dividende de la BCR, președinții SIF-urilor căzând de acord cu conducerea Erste asupra nevoii de a participa la capitalizarea băncii. Pentru comparație, anul trecut, fiecare SIF a încasat dividende în valoare de aproximativ 48 de milioane de lei de la BCR. 
         


    'Vom avea de ales între a primi dividende și a participa cu bani la o eventuală majorare de capital, și a nu mai primi dividende, astfel încât profitul pe 2009 să fie incorporat în capitalul băncii', a spus, pentru ziarul BURSA, Ioan Cuzman, președintele SIF 'Banat-Crișana', adăugând: 'În orice caz, acest lucru va avea un impact negativ doar asupra fluxurilor de capital ale SIF1, nu va afecta performanța societății'. 
         


    SIF 'Banat-Crișana' mai așteaptă și decizia conducerii 'Băncii Transilvania' privind distribuirea dividendelor pentru 2009, având o participație de 5% din BT. Deocamdată, conducerea Băncii nu a făcut nicio comunicare oficială despre intenția de a acorda dividende, deși surse din piață susțin că există șanse ca BT să își distribuie din profitul pe 2009.
         


    Mihai Fercală, președintele SIF 'Transilvania', afirmă că administratorii SIF-urilor au luat deja în calcul posibilitatea ca unele bănci din portofoliu să nu distribuie din profitul de anul trecut. Acest lucru nu va rămâne, însă, fără consecințe, conducerea SIF 'Transilvania' fiind hotărâtă să limiteze participarea SIF-ului la majorările de capital ale companiilor din portofoliu.
         


    Președintele SIF3 ne-a spus: 'Este adevărat că dividendele bancare au reprezentat aproape 50% din profitul nostru, anul trecut, însă noi am decis ca, în 2010, să nu ne mai bazăm pe dividendele băncilor. SIF-urile și-au convocat Adunările Generale, și-au făcut Bugetele pentru 2010 și au ținta de profit mai mică. Asta este, criza trebuie să se arate într-un fel și la SIF-uri. Anul acesta, nu vom mai participa la majorările de capital ale companiilor din portofoliu, decât dacă vor fi absolut necesare'. 
         


    Președintele SIF 'Transilvania' este de părere că o eventuală capitalizare a BCR va avantaja SIF-urile, pe termen lung, și va duce la o creștere a acțiunilor băncii, în contextul listării la Bursă.
         


    Petre Pavel Szel, președintele societății de investiții 'Muntenia' a lăsat de înțeles că SIF4 nu va fi afectată dacă băncile din portofoliu nu îi vor acorda dividende: 'Mergem înainte fără dividendele de la BCR, o să trăim și fără cele de la BRD, dacă banca va decide să nu le distribuie pentru 2009', a spus domnia sa.
         


    Anul trecut, patru SIF-uri au beneficiat de pe urma vânzării participațiilor pe care le aveau la Bancpost, fiecare încasând în jur de 12,7 milioane de euro, cu excepția SIF 'Muntenia' care și-a vândut participația încă din 2004.  

    mai mult

Pagina

inchide