Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.07.2009

  • Surpriza: SIF Transilvania si-ar putea lista cea mai mare companie de turism pe Sibex

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SIF3

    ___
    Societatea de investitii 'Transilvania' (SIF3) si-ar putea lista, pana la sfarsitul acestui an, compania hoteliera 'Aro Palace', evaluata in contabilitatea SIF-ului la peste 100 de milioane de lei, pe Bursa de la Sibiu (SIBEX). 'Pana la sfarsitul acestui an vom lista Aro Palace, fie la Bursa din Sibiu, fie la cea din Bucuresti. Am purtat discutii cu ambele conduceri si vom lua o hotarare in urmatoarea perioada', a declarat pentru ziarul Bursa Mihai Fercala, presedintele SIF 'Transilvania'. La valoarea la care este evaluata compania 'Aro Palace' in contabilitatea SIF3, aceasta ar intra in randul primelor 20 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Conducerea SIF spune ca intentioneaza ca mai intai sa listeze Aro Palace in acest an pe una dintre cele doua Burse si apoi eventual sa demareze procesele de fuziune cu celelalte doua societati controlate de SIF 'Transilvania', respectiv 'Orizont Turism' Predeal si 'THR Prahova Ploiesti', care in prezent sunt cotate pe piata Rasdaq. Principalele participatii din sectorul turistic ale SIF3 sunt 'Aro Palace', unde controleaza 86% din capital, 'THR Marea Neagra' (simbol EFO), unde detine 78% din actiuni, 'Turism Felix' (simbol TUFE), cu 63% din titluri si 'Continental Hotels', cu 9% din capital. 'Aro Palace' reuneste hotelul cu acelasi nume din Brasov, cu o capacitate de 200 de camere, fiind clasificat la cinci stele, hotelurile Capitol (trei stele, 183 de camere), Coroana (2 stele, 100 de camere), Postavaru (o stea, 60 de camere) si Aro Sport (o stea, 32 de camere), toate din Brasov. Acestora li se mai adauga si patru res¬taurante, tot in acelasi oras. Sectorul turismului este cel mai bine reprezentat in portofoliul SIF3, acesta fiind cel mai mare investitor autohton in acest domeniu, avand peste 30% din portofoliu in unitati de cazare. SIF 'Transilvania' tocmai a relansat, saptamana trecuta, doua hoteluri de patru stele, respectiv complexul 'Brad-Brad-Bega' din Eforie Nord si 'Cleopatra' din Saturn, investitiile in cele doua unitati ridicandu-se la 12 milioane de euro. 'Anul acesta vom mai investii aproximativ sase milioane de euro si in renovarea hotelului Narcis din Saturn si planuim sa incepem proiectarea celui mai frumos hotel de pe litoral, in locul hotelului Vraja Marii din Eforie Nord', ne-a mai spus domnul Fercala. Sectorul turistic reprezinta in continuare o prioritate a SIF3 in ceea ce priveste investitiile din 2009, urmat de sectorul constructiilor auto si de cel financiar. 'Suntem foarte prudenti in ceea ce priveste investitiile in acest an, pentru ca exista multa neincredere in revenirea pietei si stoparea recesiunii', a mai precizat domnul Fercala. Conducerea SIF3 a anuntat marti ca va distribui dividendele aferente anului 2008 in perioada 17 august - 23 octombrie, dividentul brut pe actiune fiind de 0,03 lei. Sursa: Bursa, 16 iulie 2009.

    mai mult

15.07.2009

  • Ce va face Fondul Proprietatea cu banii de la CEZ

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Vanzarea participatiilor la CEZ Distributie si CEZ Vanzare va creste cu aproape 200 mil. euro lichiditatile Fondului Proprietatea, suma care va fi plasata in depozite bancare si titluri de stat. La sfarsitul anului trecut, Fondul dispunea de lichiditati in valoare de aproape un miliard de lei (250 mil. euro), mai mult de jumatate din suma fiind plasata in depozite bancare deschise la cinci banci comerciale, iar restul de 397,6 mil. lei erau investite in titluri de stat. 'Potrivit politicii privind lichiditatile fondului, suma incasata de pe urma vanzarii participatiilor CEZ va fi plasata in depozite bancare si titluri de stat', a spus Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere a fondului. Fondul Proprietatea detine 30% din capitalul social al companiei CEZ Distributie, 30% din capitalul CEZ Vanzare si o participatie de 12% la CEZ Servicii. Grupul energetic CEZ, actionarul majoritar al celor trei divizii, a oferit 192,6 mil. euro fondului pentru participatiile la diviziile de distributie si vanzare. Potrivit notificarii de exercitare a optiunii de cumparare trimisa de CEZ conducerii fondului, 'pentru finalizarea cat mai curand posibil a vanzarii si cumpararii actiunilor' cele doua parti implicate in tranzactie s-au intalnit la inceputul lunii iulie pentru a discuta oferta. Pe 27 iulie, fondul va supune spre aprobare actionarilor convocati in cadrul adunarii generale vanzarea celor trei pachete de actiuni. Tot atunci, actionarii fondului vor supune votului oferta finala depusa de administratorul selectat Franklin Templeton si contractul de administrare. 'In viitor, dupa ce ii va fi atribuit lui Franklin Templeton mandatul de administrator, sper ca fondul se va lupta mai mult pentru participatiile din portofoliu, in special pentru cele cu caracter strategic', a spus Nicolae Ivan, actionar la fond. In prezent, fondul este actionar la 88 de companii, in cea mai mare parte nelistate si provenind din sectorul energetic. Sursa: Ziarul Financiar, 15 iulie 2009.

    mai mult

  • Platforma Apollo-X ar putea deveni functionala din toamna

    Wall-Street.ro   

    ___
    Prima platforma alternativa de tranzactionare din Romania ar putea deveni operationala din toamna acestui an, dupa ce arbitrul pietei de capital va autoriza documentatia necesara, a declarat, pentru Wall Street, Septimiu Stoica, proiectantul si consultantul aplicatiei. Stoica precizeaza ca intreaga documentatie necesara pentru autorizarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost trimisa din luna februarie, cand proiectul a fost anuntat, insa a fost necesara incheierea unui contract de tranzactionare si post-tranzactionare. “Inca nu am semnat contractul cu Depozitarul Central, in conditiile in care suntem primii din Romania care au avut aceasta initiativa, iar documentatie de acest gen nu a existat. Speram insa ca in cursul discutiilor care vor avea loc in aceasta saptamana sa ajungem la un acord, iar semnarea contractului sa aiba loc in perioada imediat urmatoare”, a mai declarat Septimiu Stoica. Dupa incheierea unui acord cu Depozitarul Central, aprobarea autorizatiei Apollo-X de catre CNVM ar putea sa dureze doua luni. “Speram ca atunci cand vom primi autorizatia din partea arbitrului pietei de capital sa functionam atat pe piata spot, cat si pe cea de derivate”, afirma proiectantul aplicatiei. Potrivit lui Stoica, investitorii pe Apollo-X vor putea tranzactiona companii listate pe platforma, dar va oferi si accesul – prin intermediere – la Bursa de Valori Bucuresti, Bursa de la Sibiu si Bursa Romana de Marfuri. In viitor, platforma va oferi accesul si la piete straine, explica el. “Am avut discutii generale cu unele companii pentru a se lista pe platforma noastra, insa nu s-a stabilit exact si nu vom face demersuri mai concentrate pana cand nu vom primi autorizarea CNVM”, sustine Septimiu Stoica. Proiectantul Apollo-X afirma la data anuntarii platformei ca taxele percepute clientilor vor fi cele mai mici din piata, deoarece sistemul are nevoie de un minim de oameni si de costuri. Platforma alternativa de tranzactionare Apollo-X este dezvoltata si va fi operata de catre casa de brokeraj Bucuresti Global Invest. Sistemul alernativ de tranzactionare reprezinta o forma autorizata de piata, permisa de legislatia romaneasca in acord cu directiva europeana MIFID. Aceste sisteme concurente ale pietelor reglementate se caracterizeaza prin utilizarea intensiva a comunicatiei prin Internet, simplificarea accesului, viteza si costuri reduse de operare. Sursa: Wall-Street.ro, 15 iulie 2009.

    mai mult

  • ING: Punctul maxim al declinului PIB va fi atins in T3: scadere de 9,3%

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Analistii ING Bank Romania prevad pentru al treilea trimestru al acestui an o scadere anuala a economiei de 9,3%, cea mai acuta la nivelul celor patru trimestre, conform unui raport ING publicat miercuri. Acestia anticipeaza pentru al doilea trimestru o scadere anuala a economiei de 8,6%, iar pentru ultimul trimestru al anului un declin al produsului intern brut (PIB) de 4,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In ceea ce priveste cursul valutar, acesta va atinge in T3 un nivel maxim de 4,5 lei/euro, urmand ca la finele lui 2009 sa se aprecieze pana la 4,27 lei/euro. Analistii prevad ca in primul trimestru al anului viitor leul se va deprecia din nou si este posibil sa atinga 4,5 lei/euro, urmand sa se apreiceze pana la o cotatie de 4,1 lei/euro la sfarsitul lui 2010. Sursa: DailyBusiness.ro, 15 iulie 2009.

    mai mult

  • AIPC: Dinu Patriciu ignora legislatia privind derularea OPP

    Curierul National   PTR  RRC

    ___
    Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a luat ieri pozitie prin intermediul unui comunicat de presa impotriva declaratiilor facute luni, la inceputul sedintei de tranzactionare de la BVB, de catre omul de afaceri Dinu Patriciu, cu privire la derularea ofertelor obligatorii de preluare. Potrivit documentului citat, respectivele afirmatii cu privire la respectarea legii pietei de capital in domeniul ofertelor publice de preluare obligatorii sunt considerate ca fiind 'ofensatoare' si nepotrivite'. Investitorii sustin ca instructiunea CNVM nr. 3/2009 nu face dec?t sa clarifice notiunile de 'detineri directe si detineri indirecte' si expliciteaza modalitatea de aplicare a acestora. Reprezentantii AIPC se arata neplacut surprinsi de faptul ca Dinu Patriciu are o slaba cunoastere a legislatiei interne si europene cu privire la incidenta conditiilor de declansare a ofertelor publice de preluare obligatorii. Investitorii precizeaza ca prin intermediul regulamentului CNVM nr. 31/2006 a fost introdus pentru implementarea prevederilor incidente a mai multor directive europene, dintre care amintim si Directiva nr. 2004/25/EC privind ofertele publice de preluare, publicata in Jurnalul Oficial al UE nr. 142/30.04.2004. 'Ne intrebam oare de ce Domnul Patriciu prefera sa faca oferte de preluare in Marea Britanie si Germania, iar in ceea ce priveste Romania sa nu se intereseze de obligatiile scadente din 2007? Mai rau, in calitate de persoana initiata si partener de afaceri a grupului KazMunaiGas, grup ce a fost pus in fata evidentei necesitatii derularii unei oferte publice de preluare obligatorii pentru companiile Rompetrol Rafinare SA si Rompetrol Well Services SA, companii listate pe piata de capital din Rom?nia, dumnealui indeamna la nerespectarea legii! Consideram ca declaratiile domnului Patriciu reprezinta o forma a dispretului domniei sale fata de o clasa importanta de persoane cu spirit intreprinzator, investitorii pe piata de capital', se mentioneaza in incheierea comunicatului AIPC. Sursa: Curierul National, 15 iulie 2009.

    mai mult

  • Transferuri de pachete intre actionarii Flamingo

    Business Standard   

    ___
    Aproape 7% din capitalul social al retailerului IT si de electrocasnice Flamingo International (FLA) a fost transferat ieri pe Bursa de Valori Bucuresti, pentru 1,6 mil. lei (0,38 mil. euro). Potrivit unor surse din piata de capital, tranzactia nu ar fi implicat intrarea unui investitor nou in actionariatul companiei. De la inceputul anului, principalii cumparatori pe Flamingo au fost firmele Astra Asigurari si Nova Trade, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, precum si Alexandru Ion Tiriac. Actiunile Flamingo au pierdut pe Bursa peste 27% de la ultimele achizitii mari ale lui Tiriac jr, de la mijlocul lunii martie. Cea mai mare parte a schimbului de ieri a fost realizata prin intermediul unei tranzactii negociate (deal), in valoare de 1,18 mil. lei (0,28 mil. euro), reprezentand putin peste 5% din capitalul social al companiei. Deal-ul cu cele 39 milioane de actiuni a fost realizat la un pret de 0,0305 lei/titlu, identic cu acela stabilit in sedinta bursiera de luni. Potrivit celor mai recente raportari, Tiriac jr detinea 5,12% din titlurile Flamingo. Valoarea pachetului controlat de omul de afaceri, era de circa 1,6 milioane de lei (370.000 de euro), la momentul intrarii in actionariatul companiei, iar la aceasta data el valoreaza 1,2 milioane de lei (284.000 de euro). Cel mai mare actionar al Flamingo este Dragos Cinca, fondatorul companiei, care detine un sfert din actiuni, in timp ce Dan Adamescu a ajuns sa controleze o participatie de peste 17%. Un alt actionar important al retailerului IT&C este Flanco Holding, cu 10,5% din actiuni. In piata spot, a mai fost tranzactionat 1,9% din capitalul Flamingo, titlurile retailerului inchizand ziua la 0,0304 lei/unitate, in scadere cu 0,3%. Conducerea Flamingo a cerut recent actionarilor lansarea unei emisiuni de obligatiuni convertibile in actiuni, cu o valoare de pana la 7 mil. euro. Flamingo are o capitalizare de 23,6 mil. lei (5,6 mil. euro), la pretul de inchidere de ieri de pe Bursa. Sursa: Business Standard, 15 iulie 2009.

    mai mult

  • Sectorul SIF, in usoara crestere

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... si are loc o miscare mai brusca a pretului se iau si ceilalti dupa ei', a declarat, citat de NewsIn, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

14.07.2009

  • De unde va face Amonil rost de bani pentru creditori

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   AMO

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (simbol bursier AMO) are de recuperat de la operatorul de apa din Municipiul Slobozia o creanta in valoare de circa 14,3 mil. lei (3,4 mil. euro), situatie care ar putea atenua problemele financiare cu care se confrunta combinatul. 'Stiu ca Amonil are de incasat o creanta de aproximativ 143 mld. lei vechi de la operatorul de apa din Slobozia, la care au facut apel in repetate randuri. Cu toate acestea, nu este posibil sa platim imediat toata datoria, motiv pentru care am propus in urma cu aproape doua saptamani plata esalonata a datoriei. Pana acum, conducerea combinatului nu ne-a oferit niciun raspuns cu privire la aceasta propunere', spune Gabi Ionascu, primarul Municipiului Slobozia. In conditiile in care Amonil a fost somata joia trecuta sa plateasca in termen de 15 zile datoria de 58,7 mil. lei (13,9 mil. lei) catre Chemgaz Holding, companie care a preluat datoria de la firma Riverside Development, primarul orasului Slobozia este ingrijorat ca Amonil ar putea cere insolventa operatorului de apa al municipiului. 'Combinatul chimic se bazeaza pe o hotarare judecatoreasca definitiva, prin care operatorul de apa este obligat sa plateasca datoria. Ne temem ca, in conditiile in care Amonil este presata sa plateasca datoria pe care o are de achitat catre Chemgas, sa nu ceara insolventa operatorului de apa. Noi am oferit o plata esalonata a datoriilor pe care municipalitatea le are catre Amonil si am incercat si in trecut sa compensam datoria combinatului catre Distrigaz cu datoria operatorului de apa catre Amonil', spune Ionascu. In conditiile in care Distrigaz si operatorul de apa din Slobozia sunt societati de stat, o compensare a datoriilor si creantelor Amonil ar fi scazut datoriile acestuia catre stat. Primarul spune ca desi s-a incercat o compensare in anii trecuti, nu s-au gasit solutii la nivel guvernamental pentru adoptarea unei astfel de masuri. Reprezentantii Amonil nu au putut fi gasiti pentru a oferi mai multe comentarii cu privire la situatia companiei, in timp ce actionarii principali, firmele Zalois si Jovline din Belize, nu au oferit pana acum nicio pozitie oficiala, actionariatul acestor firme nefiind cunoscut. In primul trimestru, Amonil a inregistrat un profit de 6,2 mil. lei, in scadere de la un nivel de 19 mil. lei in primele trei luni din 2008, in vreme ce afacerile au scazut de la 75,3 mil. lei la 62,2 mil. lei. Titlurile Amonil se tranzactionau in sedinta de ieri la un pret de 0,0229 lei/actiune, in scadere cu aproape 5,4% fata de nivelul de referinta. La acest pret, capitalizarea combinatului se ridica la 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro). Sursa: Ziarul Financiar, 14 iulie 2009

    mai mult

  • Avem doar sase companii locale listate in top 100 regional

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD  SNP

    ___
    Nicio companie de pe Bursa de la Bucuresti nu se regaseste in topul celor mai mari zece companii listate din regiune, Petrom ocupand locul 11, cu o valoare de piata de 3,2 mld. euro la finele lunii iunie, in timp ce BRD e pe locul 25. Doar sase companii romanesti se regasesc intre cele mai mari 100 de companii listate din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care Romania este a treia economie din regiune, dupa Polonia si Cehia, cu o pondere de circa 13% in PIB-ul total la nivel regional, conform datelor FMI pe 2008. Polonia, cea mai mare economie din regiune, are 47 de companii in top, iar Cehia are 9. Surpriza este ca Slovenia si Croatia, tari cu o economie de 3-4 ori mai mica decat a Romaniei, sunt mai bine reprezentate in top, cu 10, respectiv 11 companii, potrivit unei analize realizate de ZF, care nu ia in calcul companiile rusesti. Lipsa companiilor mari, care sa dea vizibilitate pietei pe plan extern si sa atraga investitii mari din partea fondurilor straine de investitii, este unul dintre handicapurile Bursei de la Bucuresti la nivel regional, la acesta adaugandu-se si absenta unor sectoare importante din economie, precum telecomunicatiile, retailul sau sectorul bunurilor de consum. Sursa: Ziarul Financiar, 14 iulie 2009

    mai mult

  • SIF-urile, oprite de la tranzactionare, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca pragul este constitutional

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis oprirea de la tranzactionare a titlurilor societatilor de investitii financiare (SIF), dupa ce Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, marti, ca pragul legal maxim de detinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este constitutional. Sursa: Ziarul Financiar, 14 iulie 2009

    mai mult

Pagina

inchide