Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.04.2007

  • Actionarii IAR Ghimbav au decis schimbarea directorului general

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Adunarea Generala a Actionarilor uzinei de elicoptere IAR Ghimbav, judetul Brasov, a decis, ieri, schimbarea din functia de director general a lui Ion Georgescu si inlocuirea lui cu Nicolae Banea, care a ocupat acest post pana in anul 2003. Georgescu a spus ca nu 'din cauza incompetentei' a fost demis, ci din motive care nu tin de abilitatile sale de conducere.

    'Motivele pentru care m-au schimbat nu sunt legate de competenta de conducere a fabricii, ci dimpotriva, mi s-a multumit pentru ca am adus fabrica pe profit. Motivele pentru decizia actionarilor sunt altele, care nu tin de abilitatea mea de conducere, motive care nu mi-au fost aduse la cunostinta, poate probabil ca sunt proprietar', a declarat Georgescu.

    El a precizat ca va mai sta in aceasta functie timp de o luna, asa cum prevede legea, perioada in care il va chema pe noul director sa participe la toate negocierile din cadrul societatii.

    De asemenea, AGA a mai luat in discutie si problema majorarilor salariale solicitate de angajati si a mentinut oferta de 15%, fata de 30%, cat au cerut muncitorii. Totodata, in cadrul AGA a fost aprobat si fondul de salarii pentru 2007, care ajunge la suma de 23,6 milioane de lei, potrivit lui Suba Arpad, liderul de sindicat al ICA Ghimbav.

    Nicolae Banea, care a mai fost director la IAR Ghimbav in perioada 1991 - 2002, a declarat ca stie din presa despre conflictele dintre conducere si angajati, spunand ca va continua negocierile pentru a afla nemultumirile angajatilor, imediat dupa ce va fi numit oficial in functia de director general.

    AVAS detine 64,89%, din capitalul producatorului de aeronave, Ministerul Muncii - 7,3%, iar SIF Transilvania - 4,57%. Statul intentioneaza sa privatizeze compania, insa a primit anul trecut o singura oferta, de la Eurocopter Franta. IAR produce elicoptere si avioane si realizeaza lucrari de mentenanta, reparatii si modernizari de aeronave.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 aprilie 2007.'

    mai mult

  • Rafinaria Petrolsub a intrat in faliment

    Curierul National   

    ___
    Tribunalul Bihor a decis intrarea rafinariei Petrolsub Suplacu de Barcau in faliment, iar creditorii vor putea sa depuna cereri de admitere a creantelor pana la 24 aprilie, a anuntat lichidatorul firmei, compania Euroconsult din Arad.

    Procedura de intrare in faliment a fost initiata in luna mai a anului trecut. Creditorii pot solicita validarea creantelor din perioada 9 mai 2006 - 20 martie 2007, data la care a fost adoptata hotararea instantei. In cazul in care creditorii depun cererile dupa data de 24 aprilie, solicitarile vor fi considerate tardive, iar companiile sau persoanele fizice care au de recuperat bani de la Petrolsub vor fi decazute din drepturi. Creantele vor fi verificate pana la 15 mai, iar eventualele contestatii vor fi acceptate pana la sfarsitul lunii, potrivit datelor Euroconsult transmise, joi, Bursei de Valori Bucuresti. Termenul de solutionare a contestatiilor a fost stabilit pentru 5 iunie, iar tabelul definitiv consolidat al creantelor va fi anuntat la 12 iunie. Petrolsub producea combustibil lichid usor, motorina, bitum si pacura pentru asfalt. Compania avea cea mai redusa capacitate instalata dintre rafinariile din Romania, cu 450.000 de tone pe an si o capacitate operationala de 400.000 de tone pe an. In 2006, rafinaria avea datorii de 120-140 milioane de lei. Cel mai important creditor al Petrolsub era Petrom, companie careia unitatea de procesare a titeiului ii datora aproape 110 milioane de lei. De asemenea, firma avea datorii catre salariati si catre Ministerul Finantelor Publice.

    Sursa: Curierul National, 13 aprilie 2007.

    mai mult

  • Romania poate deveni principalul exportator de carburant verde din Europa

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   UARG

    ___
    Uniunea Europeana si-a propus ca, pana in anul 2010, o proportie de 10% din combustibilul consumat sa fie bio-diesel. Bio-dieselul este un combustibil 100% natural, obtinut din ulei de rapita, palmier, soia, floarea-soarelui. Principalul avantaj al acestuia este ca nu contine sulf, este bio-degradabil, nu este poluant si are calitati superioare motorinei. Ponderea totala a biocombustibililor in spatiul comunitar s-a dublat din 2003 pana 2005, cand a atins aproximativ 4 milioane de tone. Tarile care au inregistrat cea mai mare productie de bio-diesel au fost Germania, Suedia, Austria, Franta si Lituania.

    Romania, in calitate de tara membra, este parte a politicii UE. Insa, in conditiile in care portughezii de la 'Martifer', germanii de la 'MAN Ferrostaal', omul de afaceri Adrian Porumboiu, 'Argus' Constanta si Grupul 'Rompetrol' investesc, in total, peste 235 de milioane de euro in productia de bio-diesel, Romania are sanse ca, in cativa ani, sa devina principalul exportator de 'carburant verde' din Europa.

    Anul trecut, 'Rompetrol' a anuntat ca a alocat 19 milioane de euro pentru constructia unei instalatii de productie a bio-dieselului la Navodari, proiect care va fi finalizat la sfarsitul anului 2007. Productia rafinariei va fi destinata, cu precadere, exportului.

    Companii straine precum 'Martifer' si DTK au achizitionat vaste suprafete agricole in Romania, destinate cultivarii plantelor tehnice. Germanii de la MAN pregatesc, si ei, pentru urmatorii doi ani, investitii de peste 138 de milioane de euro in fabrici si activitati agricole conexe producerii de bio-diesel.

    Potrivit Ministerului Economiei si Finantelor si Ministerului Agriculturii, in 2007 si 2008, Romania va cunoaste un boom in productia de biodiesel. Potrivit expertilor, productia romaneasca de biodiesel se va ridica, pana in 2008, la circa 400 mii de tone, obtinute in principal din floarea-soarelui si rapita. Biocombustibilii nu inseamna numai motorina ecologica (bio-diesel), ci si bio-etanol (substitut al benzinei) obtinut din porumb. Daca motorina vegetala a fost scutita de acciza, pentru bio-etanol, pana la 1 ianuarie 2007, nu au existat facilitati fiscale, astfel ca investitiile productia de benzina ecologica lipsesc.

    Recent, presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a insistat ca Guvernul american sa elaboreze o lege care sa impun folosirea a 132 de miliarde de litri de combustibili alternativi, pana in anul 2017. Declaratia vine ca urmare a intalnirii pe care presedintele Bush a avut-o cu directorii generali ai producatorilor auto 'General Motors' Corp., 'Ford Motors' Co. si 'DaimlerChrysler' AG, ocazie cu care a propus si reducerea cu 20% a consumului de benzina in urmatorii zece ani. Conform datelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), recolta de porumb a Statelor Unite a fost, in 2005, de 280,2 milioane de tone.

    Discursul liderului de la Casa Alba nu a ramas fara ecou. Presedintele Cubei, Fidel Castro, a lansat un atac la adresa lui Bush, pe care l-a acuzat ca va propaga saracia in lume prin transformarea unor alimente in combustibili. 'Aplicati aceasta reteta la tarile lumii a treia si vedea cate persoane nu vor mai consuma porumb in randul masei de flamanzi de pe planeta noastra. Chiar mai rau: acordati finantare tarilor sarace pentru productia etanolului din porumb sau din orice tip de aliment si nu va mai ramane niciun copac sa apere omenirea de schimbarile climatice', a declarat Castro. Realitatea este ca resursele de hidrocarburi ale Terrei sunt pe cale sa fie epuizate, iar cautarea sau producerea unor combustibili alternativi devine, treptat, o prioritate la nivel mondial.

    Sursa: Bursa, 13 aprilie 2007.
    '

    mai mult

  • Transgaz listeaza 10% din actiuni la bursa

    Adevarul   TGN

    ___
    Transgaz a anuntat ca a semnat, joi, contractul de prestari servicii de investitii financiare cu Raiffeisen Capital&Investment Bucuresti, firma care va intermedia listarea la bursa a unui pachet de 10% din actiunile transportatorului de gaze, se arata intr-un comunicat al societatii. Potrivit comunicatului, societatea nationala de transport al gazelor naturale Transgaz va promova o oferta publica initiala primara de vanzare de actiuni, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti. Societatea va emite si va oferi public un numar de actiuni reprezentand 10% din capitalul social majorat al acesteia, care ar rezulta in cazul subscrierii integrale a actiunilor oferite.

    Sursa: Adevarul, 13 aprilie 2007.

    mai mult

12.04.2007

  • Afaceri in crestere cu 30% pentru Vega

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Rompetrol Bucuresti, care opereaza rafinaria Vega, companie membra a grupului Rompetrol, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 109 milioane de euro, in crestere cu 34% comparativ cu anul 2005, potrivit datelor cuprinse in raportul anual al companiei, calculata conform standardelor internationale de contabilitate.

    Din totalul cifrei de afaceri, 84% a fost realizate de rafinaria Vega. Majorarea cifrei de afaceri a intervenit pe fondul unui volum mai mare de materii prime procesate de aceasta, al cresterii volumelor de vanzari atat pe piata interna, cat si pe cea externa coroborata cu aprecierea preturilor de vanzare in medie cu 12%, se specifica in raportul companiei.

    Profitul net al companiei, calculat conform standardelor internationale, a crescut in intervalul de timp analizat cu 10%, pana la o valoare de 9,1 milioane de euro.

    Potrivit standardelor romanesti de contabilitate, compania a realizat la sfarsitul anului trecut o cifra de afaceri de 117,8 milioane de euro, in crestere cu 21% fata de anul 2005. Profitul din exploatare al companiei s-a triplat fata de 2006, ajungand la un nivel de 3,1 milioane de euro la sfarsitul anului trecut.

    Compania a terminat anul pe pierdere, potrivit standardelor romanesti de contabilitate, cu un rezultat negativ de 0,2 milioane de euro fata de profitul net de 0,1 milioane de euro consemnat in 2005.

    Desi cheltuielile de exploatare ale companiei au reprezentat un procentaj mai mic in veniturile de exploatare inregistrate de aceasta, factorul care a dus la inregistrarea de pierderi a fost scaderea cheltuielilor financiare intr-un ritm mult mai mic decat cel inregistrat de veniturile financiare.

    La nivel de grup, Rompetrol a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 6 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro). Pentru anul acesta, reprezentantii grupului estimeaza afaceri de 7,5 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro), fara a lua in calcul vanzarile pe care le vor realiza companiille pe care grupul le-ar putea achizitiona anul acesta.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 aprilie 2007.

    mai mult

  • Instabilitatea politica alunga investitorii de pe Bursa

    Curentul   

    ___
    Climatul de instabilitate politica ramane in continuare un factor disturbator pentru piata de capital. Faptul ca Romania e condusa de un guvern cu o reprezentativitate de doar 22% din electorat nu-i lasa indiferenti pe investitori. Iar acest lucru se vede cel mai rapid pe Bursa. In luna martie, investitiile nete ale nerezidentilor s-au redus la jumatate fata de luna aprilie.

    Semnale clare de alarma au tras in ultima perioada atat ambasadorii Germaniei, Roland Lohkamp, si SUA, Nicholas Taubman, dar si agentiile internationale de rating. Una dintre cele mai importante, Standard &Poor?s ne-a si retrogradat inainte de sarbatori.

    Climatul de instabilitate politica si faptul ca Romania e condusa de un guvern cu o reprezentativitate de doar a cincea parte din electorat nu lasa indiferenti investitorii. Si acest lucru se vede cel mai rapid pe bursa.

    Investitiile nete ale nerezidentilor in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au totalizat in luna martie 156 milioane de lei (circa 46 milioane de euro), nivel de doua ori mai redus comparativ cu cel consemnat in luna februarie.

    Strainii au cumparat in martie actiuni in valoare de 517 milioane de lei, fata de 521 milioane de lei in luna precedenta. Vanzarile nerezidentilor s-au ridicat la 361 milioane de lei, comparativ cu 249 milioane de lei in februarie.

    Investitiile nete ale nerezidentilor au depasit astfel, dupa primul trimestru, intregul nivel inregistrat anul trecut, de 600 milioane de lei. Investitorii straini au fost cumparatori neti in primele trei luni ale acestui an, cu un sold pozitiv de 643 milioane de lei. Valoarea tranzactiilor derulate la bursa in primul trimestru a insumat 3,42 miliarde de lei, cu un rulaj de aproape 1,2 miliarde de lei in luna martie.

    Semnale de alarma au tras si ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Roland Lohkamp, si cel american, Nicholas Taubman, acestia atragand atentia asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea pe plan economic instabilitatea. Lohkamp spune ca investitorii germani sunt nemultumiti ca autoritatile romane nu-si concentreaza eforturile pe reformele economice.

    Nu trebuie sa uitam nici faptul ca agentia de rating Standard &Poor?s a anuntat recent ca va reduce calificativul de tara pentru Romania tocmai din cauza instabilitatii politice de la Bucuresti.

    Sursa: Curentul, 12 aprilie 2007.

    mai mult

  • Romgaz refuza parteneriate cu Petrom si Gazprom

    Adevarul   SNP

    ___
    Romgaz intentioneaza sa modernizeze din surse proprii depozitele de gaze pe care le opereaza, refuzand parteneriate in acest sens cu Petrom si Gazprom, a declarat, ieri, pentru NewsIn, directorul general al Romgaz, Alexa Iakob. 'Am discutat cu Petrom despre oportunitatea construirii unui nou depozit, insa reprezentan?ii companiei au insistat pe ideea colaborarii pentru modernizarea celor existente', a subliniat directorul general al producatorului de gaze. Iakob a mai spus ca Romgaz nu este de acord nici cu propunerea Gazprom privind participarea la modernizarea celor sase depozite ale companiei romanesti, in schimbul unei cote din profitul adus de acestea.

    Sursa: Adevarul, 12 aprilie 2007.
    '

    mai mult

11.04.2007

  • Ceramica duce participatia in Cemacon la 28%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CEON

    ___
    Ceramica Zalau a achizitionat la finalul saptamanii trecute un pachet de 0,11 milioane de actiuni ale producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau, reprezentand circa 3,75% din capitalul social. Titlurile au fost transferate pe piata RASDAQ la un pret mediu de 11,7 lei/actiune, cu 3,5% peste cel de inchidere din sedinta anterioara, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 1,29 milioane de lei (0,38 milioane de euro). Cemacon nu are un actionar majoritar, principalul actionar al companiei fiind Ceramica, care ar urma sa detina dupa aceasta tranzactie 28,5% din companie. Alti actionari semnificativi sunt Broker Cluj, care detine un pachet de 9,2% din actiuni si Ceramica Service, cu o participatie de 6,8% din companie.

    Actiunile Cemacon au fost tranzactionate ultima data la un pret de 15,5 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 13,6 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 aprilie 2007.

    mai mult

  • Pretul titeiului taie din profitul Petrom

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Desi conducerea companiei Petrom si-a propus sa investeasca 3,75 miliarde lei (1,12 miliarde euro), cu 27% mai mult decat anul trecut, estimarile privind cifra de afaceri si profitul net nu sunt foarte optimiste.

    Pentru acest an, Petrom estimeaza un profit net de 1,69 miliarde lei, cu 26% mai putin decat in 2006. Cifra de afaceri (care nu include valoarea accizelor pentru combustibili) este estimata la 10,64 miliarde lei, cu 19% mai mica decat cea de anul trecut.

    Reducerea pretului petrolului a determinat compania Petrom sa includa in proiectul de buget aceste estimari care vor fi discutate in adunarea generala din 17 aprilie.

    O alta cauza pentru care profitul net pentru 2007 a fost previzionat la un nivel mai scazut decat anul trecut il reprezinta oprirea rafinariei Arpechim pentru revizia care se va incheia la inceputul lunii mai.

    Investitiile pe care le va realiza in acest an Petrom vor viza sectorul exploatare si productie (1,68 miliarde lei), rafinare si marketing (1,51 miliarde lei), iar pentru gaze, Petrom va aloca 151 milioane lei. Petrom este cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 31,7 miliarde lei.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 11 aprilie 2007.

    mai mult

  • Petrom va investi peste 80 milioane euro pentru modernizarea rafinariei Petrobrazi pana in 2010

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SNP

    ___
    Petrom va investi aproximativ 80 milioane de euro pana in 2010 pentru modernizarea rafinariei Petrobrazi, potrivit unui comunicat de presa. In urma modernizarii, rafinaria va produce motorina Euro 5, cu o concentratie scazuta de sulf, de 10 ppm (parti per milion), conform reglementarilor de mediu si calitate ale Uniunii Europene.

    Prima componenta a instalatiei de hidrofinare, parte a investitiei destinate modernizarii rafinariei Petrobrazi, a ajuns la Oltenita, dupa ce a strabatut peste 2.000 de km pe apa, de la Turnu Severin la Oltenita, punct in care va fi mutata de pe apa pe uscat si isi va continua drumul catre rafinaria Petrobrazi.

    Echipamentul, in valoare de aproximativ cinci milioane euro, are o lungime de peste 30 de metri, 4,5 metri in diametru si o greutate de peste 400 tone. Acesta este unul dintre cele mai mari transporturi care au rulat vreodata pe soselele din Romania si cel mai mare transport din istoria Petrom.

    Convoiul va parcurge 237 de km, itinerariul sau incluzand urmatoarele puncte: Oltenita, extremitatea estica a orasului Bucuresti Soseaua de centura, Afumati, Urziceni, Albesti Paleologu, Ploiesti Soseaua de Centura, Petrobrazi. In Bucuresti, convoiul va circula doar sambata si duminica si numai in timpul noptii.

    Convoiul va fi insotit de masini ale politiei si de echipe de interventie ale companiilor de electricitate si telecomunicatii. Acestea vor asigura securitatea participantilor la trafic si vor gestiona reteaua de cabluri electrice si de telecomunicatii de pe traseu. Lungimea totala trailerelor care transporta echipamentul este de peste 70 de metri.

    Echipamentul de hidro-desulfurare va fi integrat pana la inceputul anului 2008 intr-o linie tehnologica performanta de hidrofinare prin intermediul careia rafinaria Petrobrazi va produce motorina cu un continut redus de sulf si se va alinia inainte de 2009, termenul acordat de Uniunea Europeana, la politicile europene de mediu.

    Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare Produse Petrochimice, Gaze Naturale, precum si Comercializare si Marketing. Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti Romania.

    Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 211 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2006, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,7 miliarde euro, iar EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) s-a cifrat la 1,02 miliarde euro.

    Sursa: Bursa, 11 aprilie 2007.

    mai mult

Pagina

inchide