Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.03.2007

  • Combinatul Oltchim si-a bugetat o scadere cu 36% a profitului din exploatare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si-a bugetat pentru acest an obtinerea unui profit brut total de 13 milioane de lei (3,8 milioane de euro), in crestere cu 17% fata de profitul inregistrat anul trecut.

    Oltchim estimeaza realizarea unor venituri din exploatare, insemnand in principal productia vanduta a companiei, de 2 miliarde de lei (590,3 milioane de euro), mai mari cu 16% comparativ cu veniturile similare din 2006. Oficialii companiei estimau initial obtinerea unei cifre de afaceri mai mari cu 20-25%.

    Reprezentantii Oltchim nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.

    Compania si-a bugetat realizarea unui profit din exploatare de 48 milioane de lei (14,1 milioane de euro), in scadere cu 35,7% fata de profitul de anul trecut.

    Rezultatul final ar urma sa fie afectat din nou de pierderea din activitatea financiara estimata pentru 2007 la 35 milioane de lei (10,3 milioane de euro), de peste trei ori mai mare decat cea din 2006.

    Anul trecut, profitul Oltchim s-a injumatatit pana la un nivel de 11,07 milioane de lei (3,14 milioane de euro), in timp ce afacerile companiei au crescut cu 20% pana la 1,73 miliarde de lei (491,2 milioane de euro). Profitul din exploatare a scazut, in acelasi timp, cu 56,5% pana la 21,77 milioane de lei (6,2 milioane de euro).

    Oltchim a fost afectata puternic anul trecut de cresterea puternica a pretului la principalele materii prime, etilena si propilena, pe care compania le cumpara de la rafinaria Arpechim, parte a grupului Petrom.

    Combinatul chimic a inceput luna trecuta, prin intermediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), tratativele cu Petrom pentru preluarea instalatiilor de piroliza Arpechim, conducerea companiei spunand ca achizitia va permite Oltchim sa devina independenta in ceea ce priveste aprovizionarea cu principalele materii prime.

    Profitul Oltchim din 2006 a mai fost tras in jos si de activitatile din domeniul agroalimentar, cum ar fi fabrica de conserve de la Raureni sau fermele de pasari sau cele de porci, societatea fiind in proces de vanzare a acestor active.

    Actionarii Oltchim au aprobat bugetul la AGA de vineri. In cadrul AGA s-a mai aprobat, printre altele, si contractarea unui imprumut de 8,5 milioane de euro de la Banca Transilvania, pentru achzitionarea unor echipamente. Pentru garantarea imprumutului, Oltchim va ipoteca mai multe terenuri, imobile si echipamente tehnologice, inclusiv cele achizitionate prin intermediul creditului.

    Stabilirea componentei Consiliului de Administratie si modificarile aduse actului constitutiv au fost amanate pentru o alta sedinta AGA. Printre modificarile care vor fi aduse actului constitutiv figureaza si inregistrarea AVAS ca actionar majoritar, cu o participatie de 95,7% preluata de la Ministerul Economiei si Comertului.

    Participarea Oltchim la constituirea unei societati mixte cu un investitor privat pentru marirea capacitatii de productie a panourilor termoizolante a fost si ea amanata pentru o sedinta ulterioara, programata dupa clarificarea situatiei structurii de actionariat a societatii si a creantei detinute de AVAS.

    Ultimele reglementari pe aceasta tema prevad ca Oltchim sa inregistreze din nou datoriile de 95 milioane de dolari pe care le are fata de stat, iar ulterior sa deruleze o majorare de capital pentru a realiza conversia acestor datorii in actiuni, asa cum a mai facut in 2003, de aceasta data actionarii minoritari urmand sa aiba drept de preemptiune.

    Consiliul Concurentei a cerut reanalizarea situatiei de la Oltchim, considerand ca prelungirea termenului pentru recuperarea ajutorului acordat Oltchim reprezinta in fapt 'un nou ajutor de stat'. Conform unei analize proprii, conducerea Oltchim considera ca operatiunea de majorare de capital nu poate fi considerata un ajutor de stat.

    SIF Oltenia, unul dintre actionarii minoritari, a cerut in instanta radierea actiunilor rezultate din majorarea de capital, in acest proces intervenind si fondul de investitii Lindsell, care se luptase anterior, alaturi de SIF, cu Oltchim pentru anularea majorarii de capital. Judecarea procesului intentat de SIF Oltenia a fost amanata de mai multe ori, ultima data vineri, cand Tribunalul Valcea a acordat un nou termen de judecata pentru 13 aprilie.

    Actiunile Oltchim sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,391 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 414 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 martie 2007.'

    mai mult

  • Analistii se asteapta ca banca centrala sa reduca azi rezervele minime obligatorii

    Gardianul   BCC  BRD  TLV

    ___
    Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea decide, astazi, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pe care bancile sunt obligate sa le constituie la banca centrala, apreciaza analistii economici. Acestia spun, totodata, ca nu este exclus ca BNR sa decida o noua scadere a dobanzii de referinta. Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, citat de NewsIn, se asteapta ca BNR sa scada dobanda cheie de la 8,00% la 7,75% pe an. „Ma astept ca banca centrala sa scada rata dobanzii de politica monetara cu 0,25-0,50 puncte procentuale, decizie ce ar fi sustinuta de evolutia pozitiva peste asteptari de pana acum a inflatiei si de a continua apreciere a leului“, a spus Citu. Alti analisti sunt mai reticenti in ce priveste o noua scadere a dobanzii cheie si mizeaza mai degraba pe diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei sau la valuta. „Vad mai degraba o scadere a ratei rezervelor minime obligatori in valuta de la 40% pana la 30%, daca nu in sedinta de luni, atunci in cele urmatoare“, a declarat directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

    Sursa: Gardianul, 26 martie 2007.

    mai mult

  • Scumpirea gazelor alimenteaza cresterea afacerilor Romgaz

    Curierul National   

    ___
    Romgaz Medias va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 4,3 miliarde lei (1,3 mld. euro), mai mare cu 43% comparativ cu 2006, si un avans al profitului brut de 29%, la 775,3 milioane lei, se arata in datele companiei. 'Avansul cifrei de afaceri in 2007 se datoreaza, in principal, cresterii pretului de livrare a gazelor, in conformitate cu politica de aliniere a preturilor, cresterii cantitatii si pretului de achizitie a gazelor din import si a capacitatii de inmagazinare', au declarat reprezentantii Romgaz, citati de Mediafax. Datele preliminare pentru 2006 indica o cifra de afaceri de 3,05 miliarde de lei si un profit brut de peste 600 de milioane de lei.

    Reprezentantii Romgaz au adaugat ca intentioneaza sa poarte discutii cu Petrom, pe tema unei eventuale colaborari la constructia unui depozit de gaze naturale. Totodata, Romgaz poarta negocieri cu firma rusa Gazprom pentru constructia depozitului de gaze la Roman-Margineni. Reprezentantii celor doi producatori de gaze au avut, in acest an, mai multe runde de negocieri, la Bucuresti si la Moscova. Discutiile pentru constructia depozitului, precum si pentru extinderea retelei de tranzit a gazelor rusesti prin Romania si participarea Gazprom la privatizarea unor companii romanesti din domeniul gazelor naturale au inceput inca din 2003, insa pana in prezent nu s-a ajuns la un acord.

    Vor sa exploateze gaze neconventionale, cu o firma canadiana

    Producatorul de gaze din Medias intentioneaza sa intre pe un nou segment de piata - exploatarea unor zacaminte de gaze neconventionale in Romania in colaborare cu firma canadiana de petrol si gaze EnCana. Romgaz si EnCana - care sustine ca are tehnologia necesara pentru derularea acestui tip de proiecte - au incheiat in 2005 un acord de confidentialitate prin care firmei canadiene i-au fost furnizate o serie de date necesare evaluarii potentialului de gaze care pot fi extrase. Initial, EnCana a informat ca analizele nu au identificat zacaminte, insa o analiza suplimentara a indicat existenta acestora in bazinul Transilvaniei. 'Romgaz a solicitat analiza respectiva in vederea stabilirii unei posibile afaceri, dar pana in acest moment aceasta nu ne-a fost pusa la dispozitie. In 3 martie, firma canadiana a transmis catre Romgaz si un proiect de Memorandum de intelegere, in care se defineste cadrul colaborarii intre cele doua companii', conform Romgaz. Firma din Medias va transmite EnCana un raspuns dupa ce va analiza memorandumul. Pe de alta parte, compania intentioneaza sa contracteze lucrari de echipare a sondelor la depozitele subterane de gaze Bilciuresti, Balaceanca si Urziceni, valoarea estimata a contractului fiind de 62,21 mil. lei. Romgaz este principalul producator de gaze naturale din Romania si detine si cele mai importante depozite de gaze la nivel national. Firma de stat extrage anual peste sase miliarde metri cubi de gaze naturale, asigurand aproximativ jumatate din productia interna, celalalt mare producator fiind Petrom.

    Sursa: Curierul National, 26 martie 2007.'

    mai mult

  • Dafora, contract de 3 mil. euro

    Adevarul   DAFR

    ___
    Compania Dafora Medias a incheiat un contract in valoare de peste 3 milioane de euro pentru realizarea lucrarilor de infrastructura si suprastructura la complexul rezidential Perla Residence. Beneficiarul lucrarilor este societatea Crown Constructions SRL. „Este prima lucrare de anvergura pe care Dafora o contracteaza pe piata constructiilor din Capitala', au afirmat, intr-un comunicat, reprezentantii companiei. Cartierul rezidential Perla Residence, aflat in Pipera, cuprinde blocuri si vile, precum si un club. Lucrarile de infrastructura si suprastructura au demarat la inceputul acestui an si au ca termen de executie sf?rsitul lui 2007. Dafora este o companie specializata in foraj petrol si gaze, construtii civile si industriale.

    Sursa: Adevarul, 26 martie 2007.
    '

    mai mult

23.03.2007

  • Dividende de 57 mil. euro pentru SIF-uri de la BCR si BRD

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Fiecare SIF ar urma sa primeasca, in medie, dividende de 11,3 mil. euro de la cele mai mari banci de pe piata. SIF-urile vor incasa in acest an dividende in valoare totala de 200 mil. lei (59 mil. euro) de la BCR, BRD si Petrom, cu circa 17% mai mari decat in anul trecut. Anul trecut, SIF-urile au incasat de la cele trei societati dividende in valoare de 170 mil. lei (circa 48 mil. euro).

    Reprezentantii Erste Bank au declarat, miercuri, ca vor sprijini propunerea ca 55% din profitul net al BCR sa fie distribuit sub forma de dividende. BCR a obtinut anul trecut un profit net de 756,3 mil. lei (214,5 mil. euro), de unde rezulta o valoare a dividendelor de 415,9 mil. lei (124 mil. euro). De asemenea, BRD a anuntat ca va propune actionarilor dividende de 256 mil. lei (75 de milioane de euro).

    Dividendele incasate de la principalele doua banci din sistemul bancar, BCR si BRD - Groupe Societe Generale, au reprezentat in fiecare an una din cele mai importante surse de profit pentru SIF-uri.

    Fiecare SIF va incasa dividende de circa 25 de mil. lei (7,45 mil. euro) de la BCR si in medie 13 mil. lei (3,88 mil. euro) de la BRD. SIF-urile detin pachete de cate 6% din BCR si aproximativ 5% din BRD.

    SIF Oltenia (SIF5) ar urma sa incaseze cele mai mari dividende de la cele doua banci, aproximativ 39,1 mil. lei (11,67 mil. euro). SIF Oltenia detine un pachet de 6,12% din BCR pentru care va incasa dividende de 25,45 mil. lei (7,6 mil. euro), si 5,34% din BRD, care-i vor aduce inca 13,65 mil. lei (4,07 mil. euro).

    In afara de participatiile la banci, SIF Oltenia mai detine circa 0,85% din actiunile companiei petroliere Petrom, de la care ar putea primi dividende de 8,88 mil. lei (2,65 mil. euro).

    Petrom va propune actionarilor un dividend brut de 0,0179 lei/actiune, cu 37% mai mare decat cel de anul trecut.

    Astfel, SIF Oltenia ar putea incasa in total dividende in valoare de 48 mil. lei (14,3 mil. euro) de la cele trei societati, cu 21% mai mult decat anul trecut.

    'Dividendele incasate de la companiile din portofoliu reprezinta, in general, circa 40-45% din profitul anual al SIF-urilor. In cazul SIF Oltenia, daca adaugam aceste dividende la profitul realizat in primele trei luni ale anului, ajungem la profitul net pe care l-am realizat anul trecut', a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele Consiliului de Administratie al SIF Oltenia.

    SIF Moldova (SIF2) ar putea primi aproape 25 mil. lei (7,46 mil. euro) de la BCR, unde detine o participatie de 6%. SIF Moldova ar mai putea incasa 12,9 mil. lei (3,85 mil. lei) de la BRD, unde detine putin peste 5,04% din actiuni, si inca 1,23 mil. lei (0,36 mil. euro) de la Petrom, unde detine aproape 0,1% din actiuni.

    Cumulat, SIF Moldova ar putea incasa 39,1 mil. lei (11,67 mil. euro) de la cele trei societati.

    SIF Muntenia (SIF4) va incasa de la BCR si BRD dividende de 38,4 mil. lei (11,46 mil. euro), in timp ce SIF Transilvania (SIF3) va primi 37,7 mil. lei (11,25 mil. euro), iar SIF Banat-Crisana (SIF1) - circa 36,7 mil. lei (10,95 mil. euro). Cele trei SIF vor primi dividende similare de la BCR, unde detine fiecare cate 6% din actiuni, diferenta fiind data de dividendele de la BRD, unde acestea au detineri diferite. SIF Muntenia detine circa 5,27% din BRD, SIF Transilvania are un pachet de 5%, in timp ce SIF Banat-Crisana a mai vandut din actiuni, avand in prezent 4,6%.

    SIF-urile au obtinut in primele doua luni ale anului profituri totale de 59,3 mil. lei (17,4 mil. euro), iar activele nete ale SIF-urilor au ajuns la 2,46 miliarde de euro. Actiunile SIF au crescut ieri, in medie, cu 4,4%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 martie 2007.'

    mai mult

  • Compa: investitii de 12 milioane de euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMP

    ___
    Producatorul de piese auto Compa Sibiu vrea sa investeasca in dezvoltarea capacitatilor de productie 12 mil. euro. Fondurile vor proveni de la actionari, banci, dar si din profitul anilor trecuti, conform reprezentantilor companiei.

    Compa va propune in urmatoarea AGA o majorare de capital cu 2,21 mil. euro (7,43 mil. euro), pana la 6,65 mil. euro (22,3 mil. lei), prin aport in numerar din partea actionarilor, conform unui comunicat inaintat miercuri Bursei.

    'Fondurile atrase vor fi folosite pentru extinderea capacitatilor de productie ale Compa Sibiu, in special pentru achizitia de noi utilaje. In afara de fondurile provenite de la actionari, vom folosi profitul anului trecut, care se ridica la 2,5 mil. euro, dar si bani proveniti din credite. Avem mai multe oferte din partea unor bancilor, iar pana acum cel mai mare creditor al Compa a fost BRD', spune Ioan Miclea, directorul economic al producatorului de piese auto.

    Cea mai mare parte din productia Compa merge catre export, iar expunerea pe companiile-client din afara este in continua cresetere. Principalii clienti ai Compa sunt Bosch si Honeywell.

    'Pentru acest an ne-am previzionat o crestere a afacerilor cu 25%, in conditiile in care ponderea exporturilor in cifra de afaceri va urca la aproape 80%' mai spune Ioan Miclea.

    Compa este detinuta in proportie de 53,7% de Asociatia Salariatilor (PAS), iar clauzele din contractul de privatizare nu permit desfiintarea acestuia pana in 2009.

    Dupa anuntarea propunerii de majorare a capitalului social, actiunile Compa au sarit cu 9,45% in sedinta de ieri. Capitalizarea burisera a compaiei este peste 60 de mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 martie 2007.'

    mai mult

  • RTC se sparge si se vinde

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Unul dintre primii antreprenori de succes din Romania, Octavian Radu, proprietarul Diverta, isi vinde jumatate din afaceri, iar cu restul iese pe Bursa.

    Omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul holdingului RTC, intentioneaza sa vanda, pana la sfarsitul anului viitor, trei dintre companiile din grup, iar pe restul sa le listeze la Bursa de Valori Bucuresti.

    RTC poarta discutii avansate pentru vanzarea Mobishop, care deruleaza operatiuni de incarcare electronica a cartelelor preplatite de telefonie, a TCE Logistica - cu activitati de transport si curierat - si a diviziei de soft, Sistec-SBSol.

    Proprietarul holdingului si-a motivat decizia prin nevoia de a asigura cresterile viitoare ale afacerilor pe care le-a fondat. 'Aceste businessuri au nevoie de parteneri internationali pentru a se putea dezvolta. Pe de alta parte, incerc sa-mi diversific portofoliul, renuntand la o parte dintre afaceri si investind in altele', a spus omul de afaceri.

    Potrivit acestuia, vanzarea Mobishop ar putea fi perfectata chiar saptamana viitoare, insa nu a dezvaluit identitatea ofertantului. Cele trei companii care vor fi vandute au facut impreuna anul trecut afaceri de 80 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro a realizat divizia de incarcare electronica.

    Cat despre iesirea pe piata de capital, mutarea ar putea fi facuta chiar in urmatoarele luni si ar putea viza trioul de firme Proffice - Diverta - Proca, care au in total un rulaj de 200 de milioane de euro. O alta varianta de iesire la BVB este listarea fiecarei companii in parte.

    In orice caz, proprietarul RTC este dispus sa vanda pe Bursa un pachet de cel mult 25a din fiecare companie. Octavian Radu a spus ca mutarea ii va asigura capital necesar pentru investitii viitoare.

    'Nu intentionez sa mai investesc in afaceri de la zero. Nu mai sunt in acest moment businessuri mari neexploatate la noi. In schimb, ma gandesc sa cumpar actiuni in afaceri mari. Si SIF-urile sunt interesante', a spus Octavian Radu.

    Iesire in Bulgaria

    Holdingul RTC intentioneaza sa se extinda in acest an si in Bulgaria, cu divizia de papetarie si articole de birou Proffice. Octavian Radu nu s-a decis inca daca mutarea se va face prin achizitionarea unei companii deja existente in piata sau daca va fi o investitie greenfield (de la zero).

    In oricare din aceste doua cazuri, grupul nu va investi mai mult de doua milioane de euro in acest proiect, intrucat piata bulgareasca este inca prea putin dezvoltata pe segmentul de papetarie si birotica.

    RTC Holding a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 261 de milioane de euro, in crestere cu 12a fata de anul 2005, si un profit operational de 7,5 milioane euro, sub previziunile grupului. Compania nu a comunicat nivelul profitului net, insa Octavian Radu a comentat ca rezultatul nu este satisfacator.

    TRECUT

    Fost deputat PD

    Omul de afaceri Octavian Radu (foto) a fost deputat al Partidului Democrat din partea judetului Dambovita pentru cateva luni, intre decembrie 2004 si iunie 2005, dupa care si-a dat demisia si a iesit din politica.

    Ocupa locul 29 in topul celor mai bogati romani, potrivit revistei 'Capital', cu o avere estimata la 130 de milioane de euro. A pus bazele grupului RTC in 1991 si a facut afaceri cu papetarie, unul dintre cel mai putin exploatate segmente la acea data.

    Primul milion, de marci insa, l-a facut la aproape un an dupa demararea businessului. A continuat cu afaceri in reteaua de distributie, iar in 2000 a dat lovitura cu Diverta, prima librarie cu servicii complete de la noi.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 23 martie 2007.'

    mai mult

  • Listarea Transgaz va fi posibila incepand cu sfarsitul anului 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TGN

    ___
    Listarea Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti va fi posibila la sfarsitul anului 2007, inceputul anului 2008, a estimat directorul general al companiei, Florin Muntean, citat de NewsIn. Potrivit lui Muntean, in perioda imediat urmatoare, Transgaz si Reiffeisen Capital Investments vor semna contractul prin care Reiffeisen devinde intermediarul listarii la bursa a Transgaz. Directorul general al companiei a mai spus ca listarea la bursa a zece procente din actiunile transportorului de gaze are ca scop atragerea de fonduri pentru investitiile pe care compania intentioneaza sa le faca in anii urmatori, dar si pentru cresterea transparentei acesteia.

    La inceputul lunii martie, Raiffeisen Capital&Investment Bucuresti a fost aleasa pentru a intermedia listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unui pachet de 10% din actiunile companiei transportatoare de gaze naturale Transgaz.

    Sursa: Bursa, 23 martie 2007.

    mai mult

22.03.2007

  • SIF Transilvania: Aducem inca doua companii pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    SIF Transilvania intentioneaza sa aduca pe Bursa in a doua parte a acestui an doua societati din portofoliul propriu, ca parte a strategiei din programul de restructurare a portofoliului inceputa acum doi ani.

    Cele doua societati in cauza sunt compania hoteliera Aro Palace si Transilvania Leasing, cu activitati in principal in domeniul leasingului auto. 'Vrem sa listam cat mai multe dintre societatile unde detinem pachete majoritare, daca se poate pe toate. Aro Palace si Transilvania Leasing ar putea ajunge pe Bursa in a doua parte a acestui an', spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

    Ponderea societatilor listate pe Bursa in totalul celor detinute de SIF Transilvania este de aproximativ 60%.

    Aro Palace, cu un portofoliu de cinci hoteluri din Brasov, are o valoare contabila de 5 mil. euro, dar valoarea sa reala este de circa 2,5 ori mai mare, potrivit conducerii SIF Transilvania.

    Transilvania Leasing dispune de un capital social de 5 mil. de euro, iar prin oferta publica initiala de listare, societatea de investitii financiare vrea sa-i dubleze capitalul. Compania are o valoare contabila de circa 16 milioane de euro (57 milioane de lei).

    SIF Transilvania controleaza aproape 86% din actiunile Aro-Palace si detine un pachet de peste 58% din titlurile Transilvania Leasing.

    SIF Transilvania este singura dintre SIF-uri care a propus acordarea de actiuni gratuite in acest an.

    'Vom continua procesul de restructurare a portofoliului, restructurare care necesita investitii de anvergura, si care reprezinta unul din motivele pentru care am propus acordarea de actiuni gratuite anul acesta', spune Mihai Fercala.

    El a mai precizat ca societatea de investitii financiare va 'abuza' de toate metodele legale pentru a convinge actionarii societatii sa ia parte la adunare pentru a acorda actiuni gratuite. Astfel, actionarii SIF Transilvania vor putea sa voteze la Adunari prin corespondenta sau prin mandatarea altor persoane.

    'Sunt in proportie de 95% sigur ca anul acesta se va strange cvorumul necesar acordarii de actiuni gratuite, pentru ca acest lucru este atat in favoarea actionarilor cat si a noastra. Prin aceasta masura vom stimula concentrarea de capital care ne va ajuta sa luam mai usor decizii in viitor, pentru ca acest lucru ii va face pe actionarii mici sa vanda din participatii', a declarat Mihai Fercala.

    El mai precizeaza ca vizeaza dublarea capitalului SIF Transilvania prin acordarea de actiuni gratuite din rezervele constituite din profitul aferent anilor precedenti, excluzand profitul pe anul trecut.

    'Daca acordam gratuite in loc de dividende ne raman 11-12 milioane de euro in plus pentru investitii din profitul pe anul precedent, care in caz contrar ar fi fost repartizat pentru dividende', a adaugat Fercala.

    Alaturi de listari, societatea de investitii a anuntat ca va cere actionarilor sa aprobe vanzarea de participatii minoritare la 200 de societati inchise, cu scopul de a creste procentul societatilor listate din portofoliu.

    SIF Transilvania va scoate la vanzare, incepand cu luna mai, toate pachetele minoritare pe care le detine in societati inchise, exceptand cele din domeniul financiar-bancar. Conducerea societatii de investitii estimeaza ca va obtine intre 50 si 80 milioane de euro pe aceste participatii.

    SIF Transilvania va continua sa investeasca anul acesta puternic in sectorul de turism si Spa, segment care are o cota de circa 15% din portofoliul societatii de investitii, investitiile vizand in principal modernizarea si reabilitarea hotelurilor. Investitiile SIF Transilvania vor viza in principal sectoare cu perspective de crestere, precum cel financiar-bancar, tehnologic-informatic, cel al medicamentelor, al constructiilor si petrochimiei.

    Principala 'avere' a SIF Transilvania, reprezentanta de participatia de 6% din BCR, ar putea aduce anul acesta venituri mai mari, daca propunerea de acordare a unui dividend de 55% din profitul pe anul trecut va fi adoptata la urmatoarea adunare din cadrul bancii. In 2006, BCR a obtinut un profit net de 214,5 milioane de euro (756,3 milioane de lei).

    Presedintele SIF Transilvania a declarat ieri ca aceasta propunere 'are sanse de 99%' de a se concretiza, dupa ultimele discutii pe care acesta le-a avut cu reprezentantii BCR.

    Pentru acest an, SIF Transilvania previzioneaza o crestere a profitului cu 30%, pana la circa 19,63 mil. euro (69 mil. lei).

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 martie 2007.'

    mai mult

  • Turism Felix: Modernizarile vor tine profitul pe loc

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TUFE

    ___
    Societatea Turism Felix din Baile Felix, principalul jucator de pe piata turismului balnear, a obtinut anul trecut un profit brut de circa 7,4 milioane de lei (2,1 milioane de euro), cu 4% peste profitul inregistrat in 2005.

    Profitul companiei este in acelasi timp usor peste estimarile conducerii Turism Felix , care se astepta la obtinerea unui profit similar celui din 2005, in conditiile in care jumatatea din capacitatea de 3 stele a fost scoasa din functiune pentru modernizarea complexului International.

    Turism Felix a intrat ieri la categoria a 2-a a Bursei, actiunile societatii incheind ziua la un pret de 1,6 lei/actiune, in crestere cu 23% fata de ultimul pret la care titlurile s-au tranzactionat pe piata RASDAQ.

    Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni a fost de 0,85 milioane de lei (0,25 milioane de euro).

    SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei, cu o participatie de 63,4%, a anuntat ca intentioneaza sa-si reduca participatia pana la 51-52% pentru a crea lichiditate actiunilor si a permite si altor investitori mai mari sa intre in actionariat.

    Compania de turism balnear a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 37,5 milioane de lei, in crestere cu 6% fata de afacerile din 2005.

    Pentru perioada 2007-2008, societatea si-a propus cresterea veniturilor totale cu 10-11% pe an, sustinuta in principal de cresterea venitului mediu pe zi-turist, ca urmare a cresterii ponderii turismului de 3 stele. Turism Felix estimeaza din nou o stagnare a profitului brut din acest an la un nivel de 7,4 milioane de lei, similar celui inregistrat in 2006, din cauza faptului ca repunerea in circuitul turistic a hotelului International se va face in luna aprilie, iar, tot in acest an, a fost inchis hotelul Lotus in vederea modernizarii. Pentru 2008, compania estimeaza un profit brut de 8,7 milioane de lei. Turism Felix si-a planificat investitii de 42,9 milioane de lei (circa 13 milioane de euro) in urmatorii doi ani, indreptate in directia modernizarii si extinderii capacitatilor hoteliere.

    'In urmatorii trei-patru ani, estimam ca cifra de afaceri a companiei se va dubla, iar profitul ar urma sa depaseasca 15-20 milioane lei, in urma investitiilor pe care le vom derula', a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania. Pana in 2010, societatea si-a programat investitii de 25 milioane de euro.

    SIF Transilvania intentioneaza sa deruleze un proces de fuziune in a doua jumatate a acestui an a celor patru companii de turism balnear pe care le detine in portofoliu, fuziunea urmand sa se faca sub 'umbrela' Turism Felix. Turism Felix va incepe, in toamna acestui an, la Baile Felix constructia primului hotel de cinci stele dintr-o statiune balneoclimaterica din Romania. Hotelul va avea 220-250 de camere, iar investitia totala se ridica la peste 20 milioane de euro.

    Turism Felix a cumparat recent actiuni la SIF Transilvania in valoare de aproximativ 100.000 de euro. Reprezentantii companiei au spus ca actiunile nu au fost luate pentru dividende, ci pentru a castiga din speculatii pe o perioada de 2-3 luni.

    'Societatea deruleaza un program investitional complex. Are foarte multi bani pe care sa-i investeasca. Cei care conduc societatea au considerat oportun sa cumpere actiuni la SIF Transilvania urmand sa le vanda intr-o perioada de cateva luni pentru ca din aceste speculatii sa castige mai mult decat din dobanda bancara', spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania si presedintele CA al Turism Felix.

    THR Marea Neagra vinde cinci hoteluri

    Compania THR Marea Neagra, detinuta de SIF Transilvania, intentioneaza sa obtina 12-13 milioane de euro din vanzarea a cinci hoteluri de pe litoral in acest an, dupa ce a vandut deja trei unitati de cazare din cele peste 75 pe care le detine, pentru zece milioane de euro.

    'Pana in anul 2010 vom termina procesul de modernizare a hotelurilor pe care le detinem pe Litoral. In fiecare din urmatorii ani vom investi in ele intre 15 si 18 milioane de euro. Vom mai si vinde unele dintre ele si vom demola circa 25 de unitati de cazare, care au camere mici, toalete comune si structuri de rezistenta proaste in locul lor vom construi altele noi', a declarat agentiei MEDIAFAX Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 martie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide