Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.03.2007

  • Britanicii sunt cei mai activi investitori pe piata de capital autohtona

    Wall-Street.ro   

    ___
    Investitorii din Marea Britanie au cumparat titluri pe piata romaneasca de capital de 139,61 milioane lei (41,27 milioane euro), reprezentand peste 21% din valoarea totala a achizitiilor efectuate de investitorii straini, informeaza NewsIn citand date Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

    Investitorii din Marea Britanie au fost urmati in clasament de cei din Austria, cu 116,79 milioane lei (34,53 milioane euro), si de investitorii din Statele Unite ale Americii, cu achizitii in valoare de 61,89 milioane lei (18,29 milioane euro).

    In topul vanzarilor, prima pozitie este ocupata de investitorii din Cipru, care au vandut, in februarie, actiuni in valoare de 67,75 milioane lei (20,03 milioane euro), urmati de cei din Luxemburg cu vanzari totale de peste 42,11 milioane lei (12,45 milioane euro). Pe pozitia a treia se situeaza austriecii care au vandut actiuni de peste 33,67 milioane lei (9,95 milioane euro).

    Investitorii nerezidenti au cumparat, in februarie, titluri in valoare de 654,6 milioane lei (195,9 milioane euro) cu 14,9% mai mult decat in prima luna a anului si au vandut titluri pe piata de capital in valoare de 271,9 milioane lei, potrivit datelor publicate de arbitrul pietei.

    Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), valoarea totala a sumelor intrate pe piata de capital a fost, in februarie, de 426,78 milioane lei (130 milioane euro), in timp ce retragerile de bani din piata au depasit 271,96 milioane lei (109,8 milioane euro).

    Cumulat in primele doua luni ale anului investitorii straini au cumparat titluri in valoare de 1,22 miliarde lei si au vandut de peste 645,41 milioane lei. Intrarile de capital strain pe piata romanesca au fost in primele doua luni de 883,76 milioane lei, in vreme de retragerile de capital au insumat 554,73 milioane lei.

    Sursa: Wall-Street.ro, 22 martie 2007.

    mai mult

21.03.2007

  • Policolor a vandut o cladire cu 1,28 mil. lei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a vandut o cladire cu o suprafata de 3.054 de metri patrati, situata in sectorul 3 al Capitalei, cu 1,28 milioane de lei (circa 380.000 de euro), fara TVA, a anuntat ieri compania. Tranzactia a vizat si vanzarea terenului aferent constructiei, cu o suprafata de 611 metri patrati. Policolor a inregistrat anul trecut afaceri de 140,8 milioane de lei, in crestere cu 30%, dar profitul a scazut cu 40%, la 8,52 milioane de lei. La inceputul lunii, doi actionari ai Policolor, fondurile RC2 si Romanian Reconstruction, ambele din Cipru, au lansat o oferta publica obligatorie de preluare a unui pachet reprezentand 48,6% din capitalul social al companiei, pentru 75,08 milioane de lei (22,1 milioane de euro).

    RC2 impreuna cu Romanian Reconstruction si Romanian Investment Fund controleaza 51,39% din companie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 martie 2007.

    mai mult

  • AVAS va privatiza doar patru dintre cele 28 de societati mari aflate in insolventa

    Gardianul   EPT

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a stabilit masurile pe care le va lua ?n cazul a 22 de societati dintre cele 28 pentru care a fost am?nata insolventa, astfel ca doar patru companii vor mai fi privatizate. Acestea sunt Electroputere, Foradex, Romaero si Constructii Aeronautice Ghimbav. Potrivit unui comunicat, AVAS va lua masurile pentru redresarea situatiei economico-financiare pentru cele cinci societati de pe platforma Nitramonia. O alta societate pentru care s-a am?nat insolventa, Romarm, elaboreaza, ?n prezent, o strategie privind trecerea ?n proprietate privata a patru dintre filialele sale, AVAS fiind actionar indirect. Restul de sase societati ale Romarm sunt ?nca ?n analiza. ?n cazul societatii Nicolina Iasi, toate activele vor fi scoase la v?nzare, iar ?n lipsa unor cumparatori societatea intra ?n lichidare. Societatile Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov si Abrom B?rlad vor fi lichidate, iar personalul va fi disponibilizat cu plata unor salarii compensatorii. Celelalte cinci societati, printre care Terom Iasi, urmeaza a fi restructurate conform planurilor ?ntocmite de catre consiliile de administratie. Daca ?n sase luni de la intrarea ?n vigoare a ordonantei de suspendare a intrarii ?n insolventa a celor 28 de societati nu se reuseste privatizarea sau lichidarea voluntara a acestora, societatile vor intra ?n procedura prevazuta de legea insolventei.

    Sursa: Gardianul, 21 martie 2007.

    mai mult

  • Erste ar putea refuza alocarea a 55% din profit pentru dividende

    Curierul National   EBS

    ___
    Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat ca Erste Bank ar putea refuza propunerea conducerii Bancii Comerciale Romane de a repartiza 55% din profitul net al anului 2006 sub forma dividendelor, invocand necesitatea investitiilor in dezvoltare, transmite NewsIn.

    Cele cinci societati de investitii financiare, care detin impreuna peste 30% din actiunile BCR, sustin propunerea conducerii executive a bancii, conform careia ar urma ca 55% din profitul net rezultat dupa impozitare si plata intereselor minoritare sa fie distribuit sub forma de dividende.

    Fercala a spus ca luni, in cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR s-a discutat pe tema rezultatelor financiare, a bilantului contabil, contul de profit si pierdere, raportul consolidat al administratorilor pentru tot grupul BCR, precum si pe tema distribuirii profitului net, in vederea convocarii AGA de la finele lunii aprilie. Potrivit presedintelui SIF Transilvania in Comitetul de Audit si Conformitate s-a avizat repartizarea a 55% din profitul net pentru dividende, beneficiind in acest sens de propunerea Consiliului de Supraveghere, ca plata dividendelor sa se faca pana la data de 30 iunie.

    Presedintele SIF Transilvania a declarat ca Adunarea Generala a Actionarilor va trebui sa decida, iar Erste poate avea o alta opinie fata de SIF-uri si este posibil sa-si poata impune vointa in AGA, dar problema este obtinerea numarului de voturi necesare pentru aprobarea alocarii de dividende, pentru ca 'o astfel de propunere sa se ia cu jumatate plus unu din cei prezenti acolo, cu conditia ca cvorumul sa fie cel legal, si va fi, pentru ca numai Erste singur daca vine, are cvorum legal'. Fercala a adaugat ca un singur lucru este cert la aceasta ora, si anume, ca procentul de alocare al dividendelor nu poate fi mai mic de 40%, grupul Erste fiind obligat sa aloce aceasta cota.

    Sursa: Curierul National, 21 martie 2007.'

    mai mult

20.03.2007

  • Capitalizarea Broker ar putea ajunge la 84 mil. euro dupa fuziune

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Valoarea de piata a Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere financiara listata pe Bursa, ar putea depasi 84 mil. euro, daca actionarii Broker aproba la viitoarea Adunare Generala proiectul de fuziune cu alte trei societati de brokeraj.

    Capitalul social al Broker ar urma sa se majoreze cu 30,9%, pana la 71,5 mil. lei (21,2 mil. euro), reprezentand actiuni emise catre actionarii societatilor absorbite de Broker, respectiv HTI Valori Mobiliare, Investco si Transilvania Capital. Pe Bursa, actiunile Broker s-au tranzactionat ieri la inchidere la un pret de 1,99 lei/actiune, de aproape patru ori mai mare fata de valoarea nominala.

    De asemenea, Broker va fi unicul actionar semnificativ al Bursei de Valori Bucuresti, cu o detinere de peste 5% din actiuni.

    'Dupa fuziune vom detine sigur peste 5% din actiunile Bursei, ce depaseste acest prag urmand sa fie actiuni preferentiale conform reglementarilor acesteia', a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.

    Intermediarul din Cluj a hotarat sa pastreze intregul personal al celor trei societati si a inclus Transilvania Capital pe lista societatilor absorbite pentru a se extinde in teritoriu.

    'Avem nevoie de tot personalul, nu vom apela la restructurari. Printre motivele care au stat la baza deciziei includerii Transilvania Capital in procesul de fuziune se numara faptul ca acopera o zona in care noi nu suntem prezenti si au un profil de activitate complementar. Ei stau mai bine pe partea de corporate', spune Petru Prunea.

    Capitalul Broker ar urma sa fie majorat in prima etapa cu circa 5 mil. euro (16,8 mil. lei).

    'La viitoarea adunare vom propune majorarea capitalului Broker in trei etape. Prima etapa se va face prin conversia de actiuni ale societatilor absorbite in actiuni Broker, a doua din profitul repartizat, rezerve si prime de emisiune si o a treia etapa cu 10% prin aport in numerar din partea actionarilor', precizeaza Petru Prunea.

    Potrivit conducerii Broker, procesul de fuziune s-ar putea finaliza in luna iunie, un prim pas in acest scop fiind aprobarea proiectului in Adunarea Generala de la sfarsitul lunii aprilie.

    Pana la finalizarea fuziunii, reprezentantii firmelor de brokeraj implicate au convenit sa nu-si modifice capitalul sau sa distribuie actiuni gratuite sau dividende.

    In momentul finalizarii fuziunii, actionarii HTI Valori Mobiliare vor controla circa 16,5% din actiunile intermediarului din Cluj, echivalentul unei valori de piata in actiuni Broker de aproape 14 mil. euro (47 mil. lei).

    Ceilalti doi participanti la fuziune, Investco si Transilvania Capital, vor dispune de titluri Broker reprezentand 5,1%, respectiv 1,95% din capitalul social.

    Conform proiectului de fuziune, valoarea Broker rezultata din aplicarea metodei fluxurilor financiare actualizate pe seama patrimoniului societatii de la sfarsitul anului trecut este de 230,5 mil. lei (circa 68,5 mil. euro).

    Pe Bursa, la ultimul pret de inchidere de ieri, compania valoreaza circa 217 mil. lei (64,6 mil. euro).

    In cazul societati de brokeraj HTI Valori Mobiliare, valoarea rezultata prin aplicarea aceleiasi metode este de 50 mil. lei (14,8 mil. euro), iar pentru Investco si Transivania Capital, de 15,4 mil. lei (4,5 mil. euro), respectiv 5,9 mil. lei (1,7 mil. euro).

    Broker va prelua de la cele trei societati de intermediere financiara active in valoare de circa 30,2 mil. lei (aproape 9 mil. euro), din care cel mai important aprort il are HTI Valori Mobiliare, cu 22,9 mil. lei (6,8 mil. euro).

    Toate cauzele celor trei firmei absorbite aflate pe rolul instantelor, precum si contractele aflate in derulare vor fi preluate de Broker.

    Drepturile si obligatiile din contractele individuale de munca ale salariatilor societatilor absorbite vor fi transferate integral catre intermediarul din Cluj.

    Cele patru societati de brokeraj au intermediat anul trecut tranzactii in valoare de circa 500 milioane de euro.

    Cumulat, acestea detineau la finele anului trecut o cota de piata de 8,3%, fapt ce le-ar plasa pe locul al doilea in topul intermediarilor, dupa ING Bank (fosta ING Securities).

    Profitul insumat la sfarsitul anului trecut al societatilor de brokeraj care iau parte la fuziune se ridica la circa 25,4 mil. lei (7,5 mil. euro).

    Actiunile Broker au castigat ieri 2,6% si au inchis sedinta la un pret de 1,99 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 martie 2007.'

    mai mult

  • Legea societatilor comerciale - plina de erori si cu trimiteri la acte normative abrogate

    Gandul   

    ___
    Ministerul Justitiei a finalizat saptamana trecuta propunerile 'de modificare a modificarilor' aduse Legii societatilor comerciale, care se afla in vigoare de la data de 1 decembrie 2006. Noul proiect de lege nu aduce modificari de substanta, mai ales in zonele puternic contestate de mediul de afaceri din Romania. In schimb, juristii de la Justitie au analizat in amanunt textul legii in vigoare si au observat ca acesta contine multe contradictii, erori si trimiteri la acte normative sau articole de lege de mult abrogate. Motiv pentru care a fost editat un document care contine textul in vigoare, propunerile de modificare si 'justificarea urgentei' cu care se propune o noua modificare.Un exemplu in acest sens este art. 73 alin. 1 care in forma actuala 'contravine legislatiei penale in materia reabilitarii', deoarece prevede ca administratorul, managerul, directorul, auditorul financiar sau cenzorul vinovat de fapte penale poate fi reabilitat dupa 5 ani de la condamnare. Propunerea de modificare prevede decaderea din drepturi si interdictia de a mai ocupa astfel de functii pe viata.

    Un alt exemplu vizeaza art. 108, care are urmatorul cuprins: 'Actionarii care ofera spre vanzare actiunile lor prin oferta publica vor trebui sa intocmeasca un prospect de oferta in conformitate cu prevederile OUG 28.2002'. Numai ca actul normativ invocat este abrogat, motiv pentru care se propune respectarea 'legislatiei pietei de capital'. Un alt articol gresit este 166, care face aiurea referire la un articol - 145, cand in realitate este vorba despre art. 156.16. Iar exemplele cu trimiteri la articole abrogate nu se opresc aici, astfel de situatii fiind intalnite atat in ceea ce priveste inlocuirea administratorului revocat sau decedat, cat si la articolul de lege care priveste numirea unor cenzori ori a auditorului financiar. Dubla reglementare este un alt motiv pentru care se cere modificarea actualei legislatii in domeniul societatilor comerciale, ca si omisiunea unor elemente de maxima importanta. Mai mult, intr-o lege aflata in vigoare si aplicabila la sute de mii de societati comerciale, cu sanctiuni care ajung de cele mai multe ori in sfera penalului, se recunoaste 'o eroare de procesare care face inoperabila fuziunea societatilor comerciale, reglementarea fiind confuza, deoarece face vorbire de societati divizate in cadrul operatiunilor de fuziune'. Marius Petroiu, avocat in cadrul societatii Pachiu & Associates, sustine ca 'proiectul de lege este redactat neglijent, continand greseli de redactare majore'. In plus, modificarile sunt incomplete si sporesc biocratia, deoarece firmelor le sunt cerute mai multe documente. 'Art. 204 (4) prin care se solicita depunerea actului constitutiv la orice mentiune, impreuna cu actul aditional este extrem de birocratica', sustine avocatul Pachiu. Principalele modificari propuse de Ministerul Justitiei vizeaza publicarea convocarii AGA si administratorul independent, care nu va mai putea avea relatii de familie sau de alta natura cu societatea.

    Propuneri de modificare a Legii societatilor comerciale:

    - asociatul unic al unui SRL poate fi salariat si administrator

    - perioada exercitarii mandatului de director se considera vechime in munca

    - venitul obtinut de directori pe contractul de mandat este asimilat salariului si se platesc contributiile aferente

    - administratorii si directorii trebuie sa fie asigurati profesional (asigurarea cade si in sarcina societatii)

    Prevederi care raman nemodificate:

    - administratorii nu pot avea contract de munca

    - contractul de munca al directorilor se suspenda pe perioada mandatului, dar veniturile sunt asimilate salariului

    - deciziile in adunarile generale ale actionarilor se iau cu voturile majoritatii celor prezenti, la a doua convocare

    - persoanele juridice pot imputernici pe oricine sa le reprezinte in AGA unei societati

    - schimbarea structurii administrative a societatii trebuie facuta in termen de sase luni.

    Sursa: Gandul, 20 martie 2007.'

    mai mult

  • Moody's: Deficitul de cont curent nu e ingrijorator, dar privatizati Romgaz

    Cronica Romana   

    ___
    Deficitul de cont curent mare al Romaniei nu reprezinta o problema, insa Romania mai are de “lucrat” la capitolul reformelor din diferite domenii, pentru a putea prinde din urma unele tari europene, a declarat analistul agentiei de rating Moody’s pentru Romania, Kenneth Orchard. Acesta a mai spus ca Romania mai trebuie sa mai lucreze la capitolul reformelor si imbunatatirea competitivitatii. Un exemplu clar ca Romania are nevoie de mai multe imbunatatiri in momentul de fata este ca ponderea investitiilor de la zero, de tipul greenfield, in produsul intern brut al Bulgariei este mai mare comparativ cu Romania.

    Pretul gazelor este la 50% din cat ar trebui sa fie

    Romania trebuie sa mentina procesul reformelor si de imbunatatire a competitivitatii. O lege a investitiilor functionala, care ar aduce beneficii clare si semnificative investitorilor straini, este un exemplu de reforma ce trebuie intreprinsa. Un capitol care trebuie modificat este pretul gazelor, care este la aproximativ 50% din cat ar trebui sa fie, a precizat analistul Moody’s.

    La capitolul competitivitate, Orchard s-a aratat ingrijorat de avansul salariilor din domeniul public. “Sectorul public a crescut salariile si acest lucru a avut un impact asupra celui privat”, a remarcat analistul Moody’s. Astfel, moneda puternica si cresterea salariilor ar putea rani economia, a avertizat analistul agentiei de evaluare a riscurilor financiare.

    Economia Romaniei risca sa stagneze

    Pe de alta parte, economiile a cinci state ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, al caror deficit de cont curent depaseste 10% din produsul intern brut (PIB), au sanse mari sa stagneze, mai degraba decat sa ajunga la o criza a pietelor financiare, a avertizat, ieri, Moody’s Investors Service.

    Probabilitatea mica a aparitiei unui scenariu de criza financiara de tipul celei care a zguduit pietele financiare asiatice in 1997 se explica prin faptul ca toate cele cinci tari, Letonia, Lituania, Estonia, Romania si Bulgaria, sunt ancorate in procesul de adoptare a monedei unice europene, arata analistii de la Moody’s.

    Acest grup de, 'plus 10', care afiseaza cele mai mari deficite de cont curent din UE, de peste 10% din PIB, ar putea suferi, in viitor, de asa numitul “sindrom portughez” pe care analistii de la Moody’s il descriu ca fiind caracterizat de stagnare economica, efect al unui indelungat proces de crestere a productivitatii prin reforme structurale dureroase.

    Sursa: Cronica Romana, 20 martie 2007.'

    mai mult

19.03.2007

  • AVAS reia discutiile in afacerea 8% din Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Pachetul de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor va fi vandut catre angajatii companiei din august 2003 si pana in prezent, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de AVAS, care va fi trimis spre avizare ministerelor intr-o saptamana.

    'Am primit din partea Ministerului Justitiei punctul de vedere prin care se spune ce se intelege prin salariati. La fel cum am considerat si noi (AVAS - n.r.) ca ar trebui identificati salariatii care vor avea dreptul sa cumpere pana la 8% din pachetul din actiuni, si Ministerul Justitiei ii stabileste ca fiind angajatii Petrom intre data publicarii legii care le confera acest drept si data aparitiei hotararii de Guvern prin care va fi realizata vanzarea', a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

    Actiunile vor fi vandute salariatilor la acelasi pret la care titlurile au fost transferate OMV in momentul privatizarii, reprezentand echivalentul in lei a 0,0525 lei/actiune.

    Practic, angajatii Petrom vor putea cumpara actiunile la un pret de circa 0,178 lei/actiune, de peste 3 ori mai mic decat cotatia actuala a actiunilor pe Bursa. Vineri, actiunile Petrom au scazut cu 1,7%, inchizand sedinta la pretul de 0,585 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 9,85 mld. euro, pachetul de 8% rezervat salariatilor valorand aproape 790 mil. euro.

    Actiunile vor fi vandute din participatia AVAS, care a preluat la inceputul acestui an pachetul minoritar de 30,862% din actiuni care se aflase pana atunci in portofoliul Ministerului Economiei.

    'Proiectul de alfla in definitivare si speram ca intr-o saptamana sa-l putem trimite pe circuit. Nu ne-am impiedicat atat de mult de textul hotararii de Guvern, care era destul de simplu, ci de procedura prin care facem vanzarea', a declarat Atanasiu.

    El a mai precizat ca vanzarea actiunilor catre salariati se va realiza, probabil, prin intermediul unei banci care dispune de o retea extinsa la nivel national si ca actiunile care nu vor fi cumparate de salariati vor ramane in portofoliul AVAS.

    Actionarul majoritar al companiei petroliere este grupul austriac OMV, care detine 51,011% din actiuni. OMV a preluat participatia majoritara de la stat in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro sub forma de achizitie directa de actiuni si majorare de capital.

    Statul roman mai detine un pachet de 30,862% din actiunile companiei, prin intermediul AVAS.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 martie 2007.'

    mai mult

  • Privatizarea industriei de armament, precedata de modificari legislative

    Gardianul   

    ___
    Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca in cursul acestei saptamani va fi analizata strategia propusa de Romarm pentru privatizarea industriei de armament, dupa ce intr-o prima faza a respins-o. Strategia propusa de Romarm cuprinde toate cele 16 societati romanesti din sectorul de armament care, potrivit lui Atanasiu, vor trebui „curatate“ pentru a putea intra in procesul final de privatizare. Atanasiu a precizat ca strategia presupune modificarea unor legi importante care conditioneaza in prezent sectorul de aparare. Seful AVAS a dat exemplu prevederea legala potrivit careia, in prezent, in Romania nu pot produce armament sau munitie decat societatile care au capital majoritar de stat, ceea ce ingradeste privatizarea subunitatilor din acest sector.

    Sursa: Gardianul, 19 martie 2007.

    mai mult

  • Vanzarea Antibiotice Iasi, amanata

    Gandul   ATB

    ___
    Vanzarea Antibiotice Iasi a fost amanata pentru a doua jumatate a anului, din cauza demararii cu intarziere a procedurilor de selectie a consultantului financiar. 'Daca la sfarsitul lunii aprilie avem contractul semnat cu consultantul, probabil ca in doua - trei luni de zile vom da anuntul de privatizare pe baza strategiei intocmita de consultant', a declarat Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, citat de Mediafax. Atanasiu crede ca Antibiotice Iasi va atrage multi investitori, printre care si fonduri de investitii, avand in vedere ca societatea produce dividende. Firma care va oferi consultanta financiara la privatizarea Antibiotice va trebui sa propuna o strategie prin care sa fie obtinut cel mai bun pret.

    Sursa: Gandul, 19 martie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide