Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

27.02.2007

  • Agentie de rating in Bucuresti, cu sprijin japonez

    Gardianul   

    ___
    Agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating (JCR) va oferi asistenta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru infiintarea unei agentii de rating ?n Rom?nia, a declarat ieri presedintele JCR, Makoto Utsumi. „Nu este un parteneriat de afaceri. Vom aduce experienta noastra si cunoastere pentru a ajuta BVB sa concretizeze initiativa de infiintare a unei agentii de rating ?n Rom?nia“, a spus Utsumi.

    Si directorul general al BVB, Stere Farmache, a subliniat necesitatea infiintari unei agentii de evaluare financiara in Rom?nia, recunoscuta de Ministerul Finantelor, Banca Nationala si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. „In Romania este timpul ca o agentie de rating, cu recunoastere internationala, sa functioneze, pentru ca piata de capital are nevoie de o astfel de entitate, care sa evalueze riscurile, in principal in cazul emisiunilor de obligatiuni“, a spus Farmache.

    Prin infiintarea unei agentii de rating in Romania, companiile si municipalitatile vor avea posibilitatea sa fie monitorizate la costuri mai reduse. De asemenea, vor avea mai usor acces la surse de finantare, in conditiile in care ratingul ar putea fi acordat de o entitate renumita pe plan international, potrivit oficialilor.

    Farmache a mentionat ca BVB a avut intrevederi si cu celelalte agentii de rating recunoscute pe plan international, dar discutiile sunt mai avansate cu JCR. Cat despre finalizarea acestui proiect, el a subliniat ca „nu ne aflam sub presiunea timpului, cel mai important fiind ca lucrurile sa fie bine facute“.

    Sursa: Gardianul, 27 februarie 2007.

    mai mult

  • Vosganian: Preturi competitive pentru marii consumatori de energie

    Cronica Romana   

    ___
    Marii consumatori de energie au nevoie de electricitate la preturi care sa nu determine iesirea lor fortata de pe pietele europene de profil, a declarat ieri ministrul economiei, Varujan Vosganian. “Este nevoie, in consecinta, de o strategie energetica coerenta pentru a compensa acest deficit de competitivitate fata de UE”, a spus Vosganian. “In acelasi timp, marilor consumatori de energie strategici, companiilor din industriile unde energia reprezinta jumatate din pretul de productie, trebuie sa le fie asigurata energie la preturi care sa nu determine iesirea lor fortata de pe pietele europene de profil”, a adaugat ministrul. Oficialul MEC a admis insa si faptul ca Romania consuma de patru ori mai multa energie decat UE pentru a atinge un nivel al Produsului Intern Brut echivalent.

    Pe de alta parte, cresterile de preturi la energie, prognozate pentru 2007, nu vor afecta politica Bancii Nationale a Romaniei de tintire a inflatiei, a dat asigurari ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, intr-o intalnire avuta ieri cu o delegatie a Fondului Monetar International, prezenta in Romania. Potrivit acestuia, delegatia FMI a fost interesata de modul in care politica MEC in ceea ce priveste preturile la energie se incadreaza in politica generala a BNR de tintire a inflatiei. “Am asigurat FMI ca, din partea MEC, nu vor exista distorsiuni in politica BNR de lupta impotriva inflatiei. Pana la finele anului, in consumul final, cresterea pretului gazelor nu va depasi rata inflatiei prognozata de BNR”, a declarat Vosganian.

    Sursa: Cronica Romana, 27 februarie 2007.

    mai mult

  • Reorganizare de tip austriac la BCR

    Cotidianul   EBS

    ___
    Top-managementul Bancii Comerciale Romane a facut ieri cunoscute detalii ale unui Plan de Integrare si Dezvoltare (IPD) care ar urma sa transforme radical grupul financiar-bancar. Bugetul operatiunii este estimat la 200 de milioane de euro si vizeaza transformarea in viteza a liderului pietei bancare, astfel ca pina la sfirsitul anului 2009 aceasta sa fie pe deplin integrata in grupul austriac care a preluat BCR.

    Integrare rapida in grupul Erste

    Alta banca, transformare radicala, schimbari fundamentale au fost sintagmele cele mai folosite ieri de managerii BCR pe parcursul a doua ore de prezentari. „Cel mai bun moment pentru a intra intr-o transformare puternica este atunci cind esti pe crestere si cu toate elementele care sa-ti induca acest lucru. Astazi ne lansam intr-o premiera pe piata romaneasca, transformarea unei institutii care este profitabila si puternica“, spune Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR. Viteza este mai importanta decit perfectiunea - potrivit lui Danila, solutionarea in proportie de 80% este suficienta daca aceasta contribuie la realizarea mai rapida a integrarii in grup si a beneficiilor acesteia. Planul de integrare beneficiaza de expertiza a 550 de specialisti din care 100 provin de la grupul financiar-bancar austriac.

    Revolutie la ghiseu si-n spatele lui

    La BCR va fi implementat un model operational complet nou, care va conduce la transformarea totala a bancii. Unul dintre principiile-cheie va fi focalizarea pe client. Sefii BCR au in vedere o separare clara intre activitatea de front-office (la ghiseu) fata de cea de back-office, a businessului bancar dedicat segmentului corporate si a celui de retail. Filosofia transformarii vizeaza o mai buna cunoastere a clientilor si a capacitatii celor de la ghiseu de a atrage noi clienti. Operatiunile bancare simple vor fi mai mult orientate spre canale de distributie alternative, de tip call-center, Internet banking si la ATM. Pe de alta parte, creditul de retail va fi segmentat pe persoane fizice, persoane fizice autorizate si microintreprinderi, iar cel corporate pe segmente de clienti mari, strategici, IMM, municipalitati si afaceri imobiliare. Fiecare astfel de segment va fi coordonat de manageri de relatii dedicati care vor urmari sa fie in permanent contact cu clientii.

    700 de sucursale si 52 de centre de afaceri

    O parte importanta din sursele financiare alocate planului va fi investita in extinderea retelei. BCR ar urma sa aiba, pina la finele anului 2009, minimum 700 de sucursale si agentii de la 478 in prezent. De asemenea, planurile bancii prevad deschiderea a 52 de centre de afaceri dedicate intreprinderilor mici si mijlocii.

    Lider de piata

    BCR, cea mai mare banca din Romania, controlata de grupul austriac Erste, avea, la sfirsitul anului trecut, active nete de 45,08 miliarde de lei (13,3 miliarde de euro), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Banca Comerciala Romana (BCR) are in vedere pentru 2007 cresterea profitului cu 62% si a activelor cu 31% fata de nivelurile consemnate in 2006. Banca va plati actionarilor dividende reprezentind 40% din profitul net obtinut anul trecut.

    Sursa: Cotidianul, 27 februarie 2007.

    mai mult

26.02.2007

  • E.ON Gaz discuta cu Petrom un nou contract pentru gaze

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Compania de distributie si furnizare a gazelor naturale, E.ON Gaz Romania, controlata de germanii de la E.ON Ruhrgas, este in negocieri cu Petrom pentru semnarea unui nou contract de achizitie de gaze naturale, in conditiile in care actualul contract expira la sfarsitul lunii martie, au declarat reprezentantii companiei, citati de Mediafax. Acestia nu au precizat perioada pentru care se negociaza noul contract si nici daca se afla in discutii pentru semnarea unui acord similar cu Romgaz Media, celalalt mare producator de gaze naturale din Romania.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 februarie 2007.

    mai mult

  • Investitiile strainilor la Bursa - de trei ori mai mari

    Gandul   

    ___
    Sumele plasate de investitorii straini pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si piata Rasdaq au inregistrat un sold pozitiv de 149,1 milioane de lei (circa 44 milioane de euro), potrivit datelor publicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Diferenta este rezultatul unor intrari de aproape 447 milioane de lei, in timp ce iesirile au totalizat 297,8 milioane de lei. Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, cand investitiile nete au insumat 47 milioane de lei, soldul este de peste trei ori mai mare. Pe primele trei pozitii in topul cumparatorilor de actiuni s-au situat investitori din Statele Unite ale Americii, Austria si Cipru, care detin impreuna aproape 50% din total. In randul vanzatorilor, cei mai activi au fost investitorii din Marea Britanie, Insulele Cayman si Cipru.

    Sursa: Gandul, 26 februarie 2007.

    mai mult

  • Consultant pentru Antibiotice Iasi

    Evenimentul Zilei   ATB

    ___
    Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi va semna contractul de consultanta financiara pentru privatizare la inceputul lunii martie, potrivit presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu.

    Seful AVAS a spus ca strategia de privatizare a companiei trebuie sa se bazeze pe maximizarea pretului de vanzare-cumparare si sa studieze posibilitatea de mentinere a activitatii de cercetare.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 26 februarie 2007.

    mai mult

23.02.2007

  • Contracte pentru gaze

    Ziua   

    ___
    Distrigaz Sud (DGS) negociaza cu Petrom si Romgaz Medias achizitia de gaze naturale, contractele urmand sa fie semnate dupa data de 1 aprilie, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Marc Hirt, directorul de achizitii al distribuitorului de gaze. 'Noi avem un contact permanent cu Petrom si Romgaz. De la 1 aprilie, ne preocupam sa incheiem noi contracte de achizitie de gaze, cu ambele companii. Incercam sa promovam ideea de contracte pe termen lung, pentru ca trei luni sau un an sunt termene foarte scurte', a afirmat Hirt. El a adaugat ca Distrigaz Sud ar prefera acorduri pe termen cat mai lung, de pana la zece ani, practica obisnuita in alte state europene, ultimul acord expirand la sfarsitul lunii martie. Pretul gazelor din productia interna trebuie sa se majoreze anul acesta cu 25 dolari/1000 mc, de la 1 aprilie, conform propunerilor Ministerului Economiei, urmand sa ajunga la 155 dolari/1000 mc, de la 145 dolari/1000 mc in prezent. Conform reprezentantilor Distrigaz Sud, Petrom si Romgaz sunt de acord cu aceste noi preturi.

    Sursa: Ziua, 23 februarie 2007.'

    mai mult

  • Tinta de profit a BCR nu impresioneaza investitorii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Dezvaluirea profitului asteptat anul acesta de la BCR, cea mai mare banca din sistem, nu a avut un impact vizibil asupra principalilor sai actionari.

    Titlurile Erste Bank sau ale SIF-urilor au inregistrat ieri oscilatii minore, in conditiile in care tinta impusa BCR corespunde unor proiectii anuntate anterior. Actiunile Erste Bank, principalul actionar al BCR, au pierdut ieri teren usor pe Bursa de la Viena, dupa ce la Bucuresti a fost dezvaluita marti tinta de profit a BCR pentru anul in curs.

    SIF-urile nu au reactionat ieri in mod deosebit la informatiile privind profitul bugetat de BCR in acest an, actiunile acestora stagnand in general in jurul preturilor din ziua precedenta.

    Informatiile privind cresterea de profit estimata la BCR in acest an nu au constituit o surpriza pentru piata, conducerea Erste precizand in trecut asteptarile pe care le are de la BCR in urmatorii ani. Surse din actionariatul BCR au dezvaluit miercuri ca in cadrul Adunarii Generale a fost aprobata o tinta de profit net de 1,1 miliarde de lei (aproximativ 325 de milioane de euro) pentru BCR in 2007.

    Banca nu a publicat pana la acest moment rezultatele pe anul trecut, insa surse din piata au indicat un nivel al profitului net de 240 de milioane de euro pentru 2006.

    'In conformitate cu toate planurile de dezvoltare a BCR bazate pe cresterea pe care Erste o va induce, se spera ca acest profit se va realiza. Noi ca actionari avem bineinteles tot interesul sa fie realizat. Nu va fi o tinta usoara, dar exista posibilitatea sa fie obtinut, avand in vedere cresterea asteptata a sectorului financiar in general si a celui bancar in principal, unde comparativ cu celelalte piete din regiune, gradul de bancarizare este inca foarte redus', a comentat pentru ZF Petre Szel, presedinte al Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.

    Titlurile Erste au coborat ieri pana la un minim de 57,95 eurocenti, fata de 59 eurocenti/actiune, la inceputul sedintei de tranzactionare. Pe parcursul zilei titlurile au urcat pana la un maxim de 59,15 centi, insa in a doua parte a sedintei cotatiile au coborat din nou, spre 58,3 centi/actiune. Corectia vine dupa ce in sedinta de marti titlurile Erste atinsesera un varf lunar de 60,1 centi/actiune.

    Erste Bank va face publice rezultatele preliminare pentru anul 2006 miercurea viitoare. Datele privind BCR vor fi incluse in acel raport.

    Tinta de profit a BCR pentru 2007 este cu 35% peste nivelul inregistrat anul trecut. In toamna trecuta, Adreas Trechl, seful Erste, care ocupa acum si functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, a anuntat ca vrea o crestere anuala a profitului filialei locale cu 40% pana in 2009. El stabilise atunci o tinta de profit pentru BCR in 2006 de 250 de milioane de euro.

    Potrivit datelor raportate la BNR, activele BCR au crescut anul trecut cu aproape 50%, ajungand la 13,33 mld. euro. Banca a reusit sa creasca usor mai repede decat piata, cota sa de piata urcand din nou peste 26%.

    Dintre bancile de top, BRD-SocGen si Banca Transilvania si-au publicat pana acum rezultatele. Francezii de la BRD au reusit anul trecut sa-si majoreze profitul net cu 19%, pana la 186 de milioane de euro. Banca Transilvania si-a majorat profitul net cu 20%, pana la 35,3 mil. euro

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 februarie 2007.'

    mai mult

  • AVAS a scos de sub monitorizare, in 2007, peste 300 de contracte

    Curierul National   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a scos de sub monitorizare, de la inceputul acestui an, mai mult de 300 de contracte de privatizare. Acest numar de contracte este de doua ori mai mare in comparatie cu perioada ianuarie-decembrie aferenta anului 2006, printre companii numarandu-se Rompetrol Rafinare, Ductil Buzau si Avicola Calarasi.

    'Volumul investitional realizat prin contractele de privatizare asupra carora a fost incetata monitorizarea postprivatizare in 2007 este de 7,81 milioane lei si 236,75 milioane dolari', se arata intr-un comunicat al AVAS. In comparatie cu contractele arhivate in primele sapte saptamani ale anului trecut, numarul documentelor care au iesit de sub supravegherea institutiei in 2007, respectiv 301, este de 15 ori mai mare. 'Scoaterea fiecarui contract din monitorizarea postprivatizare s-a facut in urma unei analize finale a acestuia, in conditiile in care au fost respectate in totalitate clauzele asumate de catre cumparator si i s-a comunicat descarcarea de obligatii', se precizeaza in comunicat. Printre contractele pentru care AVAS a incetat monitorizarea postprivatizare in acest an se numara Avicola Calarasi, Comcereal Prahova, Somes Dej, Motel Camping Dumbrava Sibiu, Rompetrol Rafinare, Titan Masini de Precizie Bucuresti si Ductil Buzau. Din totalul contractelor, 245 au fost incheiate in perioada 1997 - 2000. Alte 38 de documente au fost parafate in intervalul 1994-1996, un numar de 16 in perioada 2001-2004, iar alte doua anul trecut.

    AVAS avea in monitorizare postprivatizare, la 20 februarie, 4.980 de contracte de vanzare-cumparare a actiunilor, incheiate pentru 4.245 de firme. In procesul de monitorizare, AVAS urmareste daca au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute in contract. Realizarea angajamentelor de investitii, vanzarea de active, gajarea actiunilor cumparate de la stat reprezinta principalele tipuri de clauze avute in vedere.

    Sursa: Curierul National, 23 februarie 2007.'

    mai mult

22.02.2007

  • Mechel Targoviste a finalizat o investitie de 14 mil. USD

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COS

    ___
    Producatorul de otel Mechel Targoviste, parte a grupului siderurgic rus Mechel, va finaliza pana la inceputul lunii martie lucrarile de punere in functiune a masinii de turnare continua a taglelor, valoarea investitiilor pentru reconstructia masinii ridicandu-se la circa 14 milioane de dolari (10,7 milioane de euro), potrivit reprezentantilor companiei.

    Noua masina de turnare continua va produce materia prima utilizata in cadrul combinatului de la Targoviste si va avea o capacitate instalata de 500.000 de tone de tagle (produs primar din otel - n. red.) pe an. Punerea in functiune a acestei masini va reduce substantial coeficientul de consum de otel lichid si va contribui la scaderea costurilor de productie ale Mechel Targoviste.

    Modernizarea instalatiei de turnare continua va da posibilitatea turnarii intregului sortiment de marci de otel produse in combinat, inclusiv oteluri slab aliate si aliate. Prin acest program de modernizare s-a realizat practic modificarea tehnologiei de turnare si largirea gamei dimensionale si sortimentale de produse.

    Modernizarea masinii de turnare continua s-a efectuat in cadrul unui amplu proces de modernizare a combinatului de la Targoviste implementat de grupul rus Mechel.

    Combinatul Mechel Targoviste a reusit sa treaca pe profit anul trecut, dupa cinci ani in care a inregistrat pierderi. Compania a raportat un profit net preliminar de 8,96 milioane de lei (2,54 milioane de euro), fata de pierderi de 56,8 milioane de lei (15,7 milioane de euro) in 2005. Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 6%, pana la 646,8 milioane de lei (183,5 mil. euro).

    Grupul Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia in domeniul de minerit si siderurgie. Compania este listata pe Bursa de la New York. Grupul mai detine in Romania combinatul Mechel Campia Turzii.

    Actiunile Mechel Targoviste sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Acestea au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 6 lei/ actiune, capitalizarea companiei ridicandu-se la peste 122 mil. euro. Valoarea de piata a companiei s-a majorat de peste 10 ori in ultimele 6 luni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 februarie 2007.

    mai mult

Pagina

inchide