Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.02.2007

  • OMV da rafinaria Arpechim pe actiuni Petrom

    Gardianul   SNP

    ___
    Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, isi schimba strategia in privinta operatiunilor companiei romanesti, prin separarea activitatilor de rafinare si petrochimie de la Arpechim Pitesti - una din rafinariile Petrom. 'Definitivarea modalitatii va fi realizata pana in luna aprilie', a precizat ieri Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom. Decizia va fi luata dupa evaluarea activelor legate de petrochimie, care ar putea fi transferate catre Oltchim Ramnicu Valcea. La schimb, statul, care este actionarul majoritar al combinatului chimic, va ceda o parte din actiunile pe care detine la Petrom sau va plati o anumita suma, potrivit Marianei Gheorghe. Intentiile de separare au fost de altfel anuntate in urma cu doua zile si de catre Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).El a spus ca statul intentioneaza sa preia sau sa controleze pachetul majoritar la o firma care va prelua activitatile de petrochimie de la Arpechim, in schimbul unei parti a titlurilor pe care le detine la Petrom. 'Planul Petrom pentru separarea activitatilor este de sase luni, dupa aceea urmand sa discutam si cu ceilalti actionari de la Petrom care vor sa detina titluri la noua firma', a explicat Atanasiu. Daca se va ajunge la ideea ca ceilalti actionari ai Petrom nu doresc sa detina titluri la noua firma, AVAS va prelua integral petrochimia de la Arpechim. Rafinaria poate fi instrainata, pentru ca nu face parte din activele de baza ale Petrom, potrivit contractului de privatizare a companiei.

    Sursa: Gardianul, 22 februarie 2007'

    mai mult

  • Erste vrea bani de la BCR

    Evenimentul Zilei   EBS

    ___
    BCR tinteste un profit net de 1,1 miliarde lei in acest an, in crestere cu 30% fata de 2006, potrivit unor surse din actionariatul bancii citate de Mediafax.

    Anul trecut, cea mai mare banca din Romania a inregistrat un profit net de aproape 240 de milioane de euro.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 22 februarie 2007.

    mai mult

  • Bursa va fi electrizata cu miliarde de euro

    Curierul National   

    ___
    Listarea companiilor din sectorul utilitatilor va creste vizibilitatea Bursei in randul investitorilor straini, care sunt interesati de BVB, dar care in prezent nu au foarte multe optiuni de investitii.

    Piata de capital va avea cel mai mult de castigat in urma noilor listari, astfel ca, lanivelul capitalizarii bursiere se va putea observa o crestere de cateva miliarde de euro, conform reprezentantilor pietei de capital.

    Statul ar putea obtine venituri in valoare de 1-1,5 miliarde euro in 2007 si 2008, cand sunt programate oferte publice initiale pentru Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian. 'Cred ca vom obtine circa un miliard si jumatate de euro din listarea acestor companii', a spus oficialul MEC, citat de Mediafax. In cursul acestei saptamani, MEC va decide consultantul pentru listarea Transgaz si va porni actiunea de transfer a unei parti din transportatorul de gaze pe BVB. Actiunile celorlalte trei companii vor putea fi tranzactionate pe piata de capital in 2008, a declarat Vosganian. Costurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti a companiei Transelectrica, s-au ridicat anul trecut la trei milioane de euro, in timp ce castigul net obtinut din oferta publica de vanzare, a fost de 31,88 milioane euro.

    Listarea Transgaz ar putea creste capitalizarea cu 4-5 mld. euro

    In 2006, singura societate de renume care s-a listat la BVB a fost Transelectrica, companie asteptata la cota Bursei inca din 2005, iar succesul acesteia la Bursa a fost pe masura asteptarilor. 'Companiile din domeniul utilitatilor sunt extrem de atractive pentru investitori. Este greu de estimat cu cat va creste capitalizarea Bursei in urma listarii companiilor din sectorul enegetic, pentru ca nu se stie pretul la care se vor lista, insa estimez o crestere a capitalizarii cu 4-5 miliarde de euro', a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities. In prezent, Bursa de Valori are o capitalizare de 23,603 miliarde de euro (79,813 miliarde de lei), din 33,7 miliarde de lei reprezinta capitalizarea Petrom. MEC detine 85% din capitalul social al Transgaz, in valoare de 103,83 milioane lei, dupa ce un pachet de 15% a fost cedat Fondului Proprietatea.

    Sectorul energetic necesita investitii majore

    Sectorul energetic are nevoie in urmatorii ani de investitii majore, iar banii pot fi obtinuti prin listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz. Potrivit ministrului Economiei, necesarul de investitii pentru punerea in functiune a grupurilor III si IV de la centrala din Cernavoda, in suma de 1,5 miliarde euro, va fi acoperit prin emisiuni de obligatiuni. 'La Nuclearelectrica este sigur ca vom merge pe obligatiuni', a spus Vosganian.

    Bursa romaneasca a ramas saraca dupa un an plin de promisiuni

    La inceputul anului 2006, reprezentantii Bursei erau optimisti in ceea ce priveste listarea unor companii de renume, insa anul s-a terminat cu aceeasi problema: lipsa instrumentelor financiare noi si a emitentilor atractivi. Chiar daca Transelectrica s-a listat, investitorii au putine optiuni viabile pentru plasamente. Reprezentantii BVB asteptau anul trecut si alte listari importante. Este cazul Romtelecom, care era asteptat in toamna, Transgaz, Fondul Proprietatea sau al titlurilor de stat, listari care au intarziat sa apara. In plus, tentativa de listare a actiunilor CCC Blue Telecom a esuat, dupa ce investitorii nu s-au aratat interesati de oferta initiala. Daca lucrurile vor evolua la fel ca anul trecut, este posibil ca nici anul acesta sa nu se listeze toti emitentii promisi. 'Trebuie sa le oferim investitorilor mai multe optiuni. In acest moment sunt putine societati lichide la Bursa, si acestea au putine actiuni listate', a mai spus Simionescu. La sfarsitul lunii februarie, ar putea sa inceapa tranzactionarea cu actiunile Alumil Rom Industry, conform reprezentantilor pietei.

    Sursa: Curierul National, 22 februarie 2007.'

    mai mult

21.02.2007

  • Compa a incheiat un contract de 10 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CMP

    ___
    Compa Sibiu, unul dintre principalii producatori de piese auto din Romania, a incheiat un contract a carui valoare se ridica la circa 10 milioane de euro, startul productiei urmand sa se faca incepand cu luna septembrie a acestui an.

    'Lucram la un nou proiect in domeniul auto, a carui valoare este in jur de 10 milioane de euro si care va incepe sa produca efecte materiale la sfarsitul anului 2008-inceputul lui 2009', spune Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu. El nu a dorit insa sa dea mai multe detalii cu privire la acest proiect.

    Reprezentantii companiei vad anul acesta posibilitati pentru cresterea activitatii de productie interne, dar au in vedere in continuare demararea unor proiecte de colaborare cu parteneri straini, care contribuie cu circa doua treimi in totalul afacerilor Compa.

    Producatorul de piese auto are in vedere pentru 2007 un nivel al investitiilor care sa se ridice cel putin la nivel anului precedent, de circa 9 mil. euro. Fondurile vor avea ca destinatie in principal modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie.

    In ultimul trimestru al anului trecut compania a obtinut un profit de aproape 0,8 mil. euro (2,7 mil. lei), comparativ cu o pierdere de 0,84 mil. euro (3 mil. lei) in perioada similara a anului trecut.

    Avansul castigurilor din ultima parte a anului a venit in principal ca urmare a faptului ca anumite venituri financiare, precum creantele catre banci si disponibilitatile in valuta, au fost incluse in rezultate abia la finele anului.

    Compania a obtinut in ultimul trimestru un profit financiar de circa 0,5 milioane de euro, dupa ce la trei trimestre inregistra o pierdere de 0,28 mil. euro.

    In aceeasi perioada, afacerile Compa au urcat cu circa 27%, pana la 18,7 milioane de euro (65,1 milioane de lei).

    Activitatea mai buna din ultima parte a anului a fost determinata de cererea in crestere din partea partenerilor cu care compania are in desfasurare proiecte, spun reprezentantii societatii.

    'Cresterea afacerilor companiei din ultimul trimestru al anului s-a datorat in principal comenzilor mai mari in cadrul proiectelor pe care le avem in desfasurare cu clienti importanti, dar si a faptului ca unele dintre acestea s-au finalizat in ultima parte a anului trecut', precizeaza Ioan Deac. La nivelul intregului an, afacerile Compa s-au majorat cu circa 10,3% fata de 2005, ajungand la 68,6 milioane de euro (241,8 milioane de lei), si cu circa 3% peste nivelul bugetat rectificat. Profitul companiei a inregistrat o crestere de 61% in aceeasi perioada, pana la 2,2 milioane de euro (7,9 milioane de lei). Castigul din 2006 a fost cu peste 40% mai ridicat decat cel previzionat la rectificarea bugetara din luna noiembrie a anului trecut.

    'Cresterea profitabilitatii este rezultatul eforturilor noastre de reducere a costurilor in toate segmentele de activitate ale companiei, reprezentand una dintre preocuparile noastre principale', a declarat Ioan Deac.

    El a precizat faptul ca s-a confruntat cu migrari ale salariatilor societatii care prefera sa lucreze in statele europene odata cu integrarea in Uniunea Europeana, insa conducerea societatii ia in calcul acest fenomen si pana la acest moment a reusit sa pastreze un echilibru la nivelul personalului.

    Producatorul de piese auto este controlat de Asociatia Salariatilor, care detine peste 51% din actiuni, din actionariatul societatii facand parte si mai multe fonduri straine, precum Hiposwiss Fond cu aproape 10% si Broadhurst Investment cu un pachet de 7,21% din actiunile Compa. Pachete semnificative din companie sunt detinute si de societatile de investitii Broker Cluj si SIF Oltenia.

    Actiunile Compa Sibiu au pierdut 1,5% in sedinta de ieri, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la un pret de 1,29 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 56,9 milioane de euro (191,7 milioane de lei).

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 februarie 2007.'

    mai mult

  • Electroputere Craiova, scoasa la vanzare pe bani putini

    Gandul   EPT

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vanzare, ieri, pachetul majoritar de actiuni al producatorului de motoare si generatoare electrice Electroputere Craiova, reprezentand 62,8% din actiunile companiei, pentru care asteapta oferte pana la 26 martie. 'Incercam o privatizare in care ponderea pretului pe pachetul de actiuni este de doar 20%. Ne intereseaza foarte mult investitiile care se fac in societate, atat investitiile sub forma de capital de lucru, cat si cele din primul an de activitate pentru regruparea activitatilor. Speram ca, beneficiind de aceasta infuzie de capital, Electroputere sa fie repusa pe picioare, pentru ca societatea are piata', a declarat, intr-un comunicat, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

    Sursa: Gandul, 21 februarie 2007.'

    mai mult

  • Vanzarea Arpechim, o noua afacere intre Petrom si stat

    Evenimentul Zilei   OLT  SNP

    ___
    Petrom se afla in negocieri pentru o noua afecere cu statul: vanzarea instalatiei de piroliza a Arpechim. Aceasta ar urma sa fie incorporata in combinatul chimic Oltchim, aflat in faza de „cosmetizare” inaintea privatizarii. Ca pas intermediar, Petrom intentioneaza sa mute activitatea de petrochimie din Arpechim, cu tot cu cei 700 de salariati, intr-o firma noua.

    Combinatul chimic vrea instalatii

    Platforma Arpechim, aflata in proprietatea Petrom, produce materii prime vitale combinatului din Ramnicu-Valcea: etilena si propilena.

    Productia se apropie de 350.000 de tone de chimicale pe an. Iar Oltchim este cel mai mare client al Arpechim pe partea de petrochimie. Teodor Atanasiu, presedintele autoritatii de privatizare AVAS, a declarat in urma cu doua saptamani ca este interesat ca Oltchim sa preia active de la Petrom si de la Societatea Nationala a Sarii.

    Inainte de declaratiile lui Atanasiu, intr-un interviu acordat EVZ, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a lasat sa se inteleaga ca ar fi fost interesata ca Arpechim sa semneze contracte care sa asigure furnizarea de materii prime pe termen lung, nu de vanzarea activelor.

    Simbioza Oltchim-Petrom

    Petrom doreste sa constituie o firma destinata activitatilor din petrochimie, pe care ulterior sa o vanda, iar statul intentioneaza sa o preia sau sa controleze pachetul majoritar, in schimbul unei parti din titlurile pe care le are la Petrom, a declarat Atanasiu pentru Mediafax.

    Insa, dupa ce Atanasiu a declarat ca ar dori ca Oltchim sa preia instalatia de piroliza, reprezentantii AVAS, cei ai Petrom si cei ai Oltchim s-au intalnit pentru negocieri de mai multe ori. O astfel de intalnire a avut loc si luni seara.

    „Speram sa finalizam discutiile in urmatoarele doua saptamani pentru a avea o baza de negocieri cu Petrom”, ne-a declarat Constantin Botez, vicepresedintele AVAS.

    Pe site-ul Petrom a fost publicat temporar ieri un comunicat care prevede externalizarea activitatilor petrochimice ale Arpechim intr-o noua societate, detinuta in proportie de aproape 100% de Petrom. Ulterior, compania a revenit, precizand ca aceasta este doar o varianta de lucru si ca „nu a fost luata inca o decizie finala”.

    Masuri
    Suspendare la bursa

    Titlurile Petrom au fost suspendate ieri dupa-amiaza de la tranzactionarea la Bursa, pe motiv ca nu au fost respectate reglementarile privind accesul egal la informatie al investitorilor. Si asta deoarece pe site-ul companiei a fost postat, in sectiunea de comunicate de presa, un anunt privind externalizarea Arpechim, fara sa fie trimis bursei sau presei.

    Reprezentantii Petrom au precizat ulterior ca respectivul anunt nu era destinat publicarii, fiind doar o varianta de lucru. Pana la suspendare, cu titlurile Petrom s-au efectuat tranzactii in valoare de aproape 1,4 milioane de lei, insa la aceleasi cotatii cu ziua precedenta.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 21 februarie 2007.

    mai mult

  • Amonil intentioneaza sa devina producator de energie electrica

    Curierul National   AMO

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia ar putea produce energie electrica, prin reabilitarea si punerea in functiune a centralei termice situata pe platforma industriala, aflata in stare de conservare, a declarat directorul general al companiei Victor Dobrescu. Pentru reabilitarea centralei termice Amonil a infiintat, in ascociere cu Amochim SA, societatea cu raspundere limitata Energochim, avand ca principal obiect de activitate producerea energiei electrice si termice. Amonil Slobozia a inregistrat o cifra de afaceri preliminata in 2006 de 247,2 milioane de lei, in scadere cu 28% fata de nivelul de 339,3 milioane de lei din 2005, si a trecut pe pierderi, cu un deficit de 21,6 milioane de lei. Veniturile totale ale companiei s-au redus in 2006 cu 29%, la 242,4 milioane de lei, in timp ce cheltuielile totale au scazut cu 28%, la 264 milioane de lei. Amonil si-a oprit activitatea in octombrie dupa ce furnizorul de gaze naturale al companiei, E.ON Gaz Romania (fost Distrigaz Nord) a sistat livrarile din cauza neachitarii facturilor.

    Sursa: Curierul National, 21 februarie 2007.

    mai mult

  • Fostii proprietari vor fi despagubiti in titluri de stat

    Adevarul   

    ___
    Aceasta masura poate fi aplicata numai persoanelor ale caror sume ce urmeaza sa fie restituite sunt de maximum 200.000 euro

    Persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite exclusiv in titluri de stat, daca sumele ce urmeaza sa fie primite de la stat sunt de maximum 200.000 de euro. Daca nivelul despagubirilor depaseste insa acest plafon, fostii proprietari pot opta pentru primirea exclusiv de actiuni emise de Fondul Proprietatea, dar au in acelasi timp posibilitatea sa solicite primirea in numerar, in limita a 200.000 de euro, iar diferenta in actiuni ale Fondului.

    'Despagubirile de mica valoare pentru persoanele indreptatite sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea vor fi achitate exclusiv sub forma de titluri de stat', a declarat, ieri, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. Acesta a participat, alaturi de guvernatorul Mugur Isarescu, la reuniunea comisiilor economice ale parlamentului. Majoritatea intrebarilor adresate ieri oficialilor de catre senatori si deputati au facut referire la Fondul Proprietatea. 'Avem o componenta pentru cei cu sume mai mici, o componenta care nu garantam sa fie in cash, ci in titluri de stat cu termene', a explicat ministrul Vladescu.

    Cheltuielile cu despagubirile, 0,5% din PIB, in 2007

    Potrivit acestuia, cheltuielile care vor fi inregistrate prin emiterea de titluri de despagubire catre fostii proprietari nu vor depasi, in acest an, 0,5% din PIB. Ministrul a explicat parlamentarilor din comisiile economice reunite ale parlamentului ca, potrivit Eurostat - biroul de statistica al Uniunii Europene - emiterea titlurilor de despagubire trebuie inregistrata drept cheltuiala bugetara. 'Nu Fondul Proprietatea in sine are impact in buget, ci titlul de despagubire emis de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor', a precizat ministrul finantelor. Desi a spus ca nu exista estimari privind ritmul din acest an de emitere a titlurilor (n.r.- actiune care nu tine de Ministerul Finantelor), Vladescu spune ca impactul bugetar va fi de 0,1-0,3% din PIB, dar nu mai mult de 0,5% din PIB. Pentru acest an, autoritatile au aprobat un plafon al deficitului bugetar de 2,8% din PIB. Cheltuielile au fost majorate consistent fata de anul trecut, avandu-se in vedere finantarea viitoarelor proiecte de infrastructura, precum si contributia Romaniei la proiectele cu bani europeni.

    La inceputul lunii, Ministerul Finantelor Publice a prezentat, spre dezbatere publica, un proiect de ordonanta privind Fondul Proprietatea. Acesta prevede ca persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite, atat sub forma de actiuni la FP, cat si in numerar, in limita a 200.000 de euro.

    Titlurile de despagubire se pot valorifica in trei ani

    Pentru efectuarea acestor plati va fi infiintata o directie, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Potrivit proiectului de act normativ, titlul de despagubire se valorifica in trei ani de la emitere. Acesta nu expira insa mai devreme de un an de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea. Proiectul ordonantei introduce totodata si termenul de titluri de plata, care reprezinta certificate emise de ANRP, in numele si pe seama statului roman, ce incorporeaza drepturile persoanei despagubite de a primi in numerar echivalentul in lei al unei sume de maximum 200.000 de euro, indiferent de numarul titlurilor de despagubire care i-au fost emise.

    Sursa: Adevarul, 21 februarie 2007.
    '

    mai mult

20.02.2007

  • Broadhurst cere reprezentant in conducerea Oil Terminal

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Trei actionari minoritari din cadrul operatorului portuar Oil Terminal Constanta, care detin cumulat peste 10% din capitalul social, au cerut conducerii acestei societati aplicarea metodei votului cumulativ la alegerea membrilor Consiliului de Administratie in cadrul Adunarii Generale a companiei de la sfarsitul acestei saptamani. Cei trei sunt: fondul american de investitii Broadhurst, cu o participatie de circa 7,6%, East Capital Asset Management, cu o detinere de 2,14% din companie si SIF Oltenia, cu 0,41% din actiuni. Solicitarea a venit din partea reprezentantului Broadhurst, Ionut Dobrinescu, ales de fondul de investitii in calitatea de mandatar sa emita scrisori catre persoane sau companii unde Broadhurst detine o participatie mai mica de 20% din capitalul social.

    Oil Terminal Constanta este controlat de stat prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Fondul Proprietatea, cu 10% din companie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 februarie 2007.

    mai mult

  • Bancile romanesti - mai sarace in produse decat cele europene

    Gandul   BCC  BRD  TLV

    ___
    'Nu cunosc ce este acela imprumut testamentar. Nu, banca noastra nu ofera asemenea servicii. Nici bugete de familie nu calculam. Dar daca doriti, va dam un credit de nevoi personale', afirma cu vocea nesigura un consilier de clientela al uneia dintre cele mai mari banci din Romania. Situatia este comuna aproape intregului sistem bancar autohton, a carui oferta de produse si servicii este departe de cea a bancilor cu adevarat europene. Bancherii spun ca acest lucru se datoreaza culturii bancare reduse a populatiei, tradusa printr-o cerere scazuta de servicii bancare. 'Uitati-va la Citigroup, care e cel mai mare grup financiar din lume: la noi in tara ofera doua-trei produse.Daca lumea nu cere produse sofisticate, de ce sa cheltuim sume serioase cu lansarea lor? De asemenea, uitati-va la numarul celor care au incheiate conventii cu bancile pentru plata facturilor la ATM este sub 10 la suta din totalul clientilor. Acesta este nivelul mediu al culturii bancare de la noi. Generic vorbind, nu cred ca exista produs din Vest care sa nu aiba totusi o minima corespondenta cu ceea ce oferim noi. Acolo sunt credite special pentru nunti, de exemplu. Noi oferim credite de nevoi personale, care acopera si nuntile. Probabil, peste cativa ani, vom avea in portofoliu intreaga oferta a unei banci elvetiene de pilda, dar deocamdata nu suntem in aceasta situatie', ne-a declarat un presedinte de banca.

    Conturi de buget familial (Budget Accounts)

    Acest produs oferit de bancile din UE vine in intampinarea clientilor care constata ca anumite facturi (curent, telefon, gaz) sunt scadente la anumite date din an. Se intampla astfel ca, in unele luni, cheltuielile sa fie foarte mari, iar in altele nesemnificative. Clientul bancii este ajutat astfel sa plateasca facturile totale printr-un tip special de descoperit de cont, astfel incat costul facturilor sa poata fi suportat pe mai multe luni. Plafonul creditului in descoperit de cont, in cazul contului de buget, are la baza estimarea cheltuielilor pe 1 an facuta de client. Suma se imparte la 12 pentru a se stabili suma ce trebuie sa fie in cont in fiecare luna. Dupa plata facturilor, la sfarsitul anului, soldul contului de buget trebuie sa fie zero (daca estimarea a fost corecta).

    Evidenta operatiunilor efectuate prin cartile de credit ale angajatilor unei firme

    Acest serviciu permite firmelor sa controleze cheltuielile pe care angajatii lor le fac. Se fixeaza o limita totala de creditare pentru societate (ca suma a limitelor stabilite pentru fiecare angajat in parte). Aceste carti sunt utilizate de angajati ca orice carte de credit, iar lista detaliata a operatiunilor efectuate este expediata societatii (fiecare articol de cheltuieli si cartea de credit la care se refera).

    Imprumuturi testamentare

    Se acorda persoanelor care mostenesc niste valori/bani in urma decesului altei persoane si care nu dispun de fondurile necesare platii taxei de mostenire. O data cu intrarea in drepturi a mostenitorului, acesta va rambursa imprumutul. In conditii similare se pot acorda credite pentru organizarea unei nunti, urmand ca, dupa incheierea evenimentului, creditul sa fie rambursat din banii incasati ca 'dar de nunta'.

    Conturi de economii scutite de taxe

    Din cauza scaderii economiilor personale, in 1991, in Marea Britanie a fost implementat sistemul TESSA (Tax Exempt Special Savings Accounts). Orice persoana poate depune la banca o suma de bani (exista limita maxima prestabilita), dar dobanda rezultata nu e supusa impozitarii. Conditia este de a nu face nici o retragere pe termen de 5 ani (unele banci permit retragerea dobanzii). Desi economiile din Romania sunt in aceeasi situatie, masurile de incurajare a economisirii intarzie.

    Sursa: Gandul, 20 februarie 2007.'

    mai mult

Pagina

inchide