04.05.2004
-
La Petrom, statul poate continua negocierile si cu OMV, si cu MOL
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Oferta finala a grupului petrolier ungar MOL pentru cumpararea a 33,34% din actiunile SNP Petrom ar putea fi validata, daca statul decide sa schimbe conditiile de derulare a procesului de privatizare, optiune prevazuta in anuntul de privatizare.
OMV (Austria), Occidental (SUA) si MOL (Ungaria) au depus oferte finale in cadrul privatizarii Petrom, care sunt analizate catre stat si consultantul sau pentru tranzactie. Potrivit unor oficiali OMV citati de presa internationala, autoritatile trebuie sa anunte pana pe 6 mai numele investitorului cu care vor incepe negocierile. 'Statul poate opta oricand pentru o schimbare a conditiilor de privatizare a companiei, acest lucru fiind stipulat inca de la bun inceput in anuntul de privatizare al companiei', afirma surse apropiate procesului de privatizare. Pana acum , grupul petrolier austriac este cotat cu cele mai mari sanse la preluarea a 51% din Petrom. MOL a anuntat depunerea unei oferte financiare pentru 33,34% din actiunile companiei romanesti, propunand de asemenea un schimb de pachete de actiuni intre cele doua companii.
La prima vedere, oferta MOL nu corespunde strategiei de privatizare prin care investitorul este invitat sa cumpere direct un pachet de actiuni 33,34% din actiunile Petrom ,iar ulterior sa participe la o majorare de capital pentru a-si majora participatia la 51%. Daca oferta MOL va fi validata totusi, iar statul intra in negocieri cu OMV, autoritatile ar avea un atu psihologic in negocierea unui pret pentru preluarea Petrom. Cu un ofertant 'de rezerva', statul ar evita o situatie similara negocierilor derulate cu grupul italian Enel la Electrica.
In ceea ce priveste oferta grupului american Occidental, vazuti la inceputul cursei drept unul dintre favoriti, ultimele semnale emise de repr ezentantii companiei americane indica o oferta neconforma cerintelor din anunt. Astfel, un oficial al Occidental, citat de Bloomberg, spunea ca americanii nu sunt interesati de operatiunile downstream ale Petrom (rafinarea si reteaua de benzinarii), lucru care contravine principiului de privatizare a unei companii petroliere integrate.
In ceea ce priveste stabilirea investitorului cu care statul roman va incepe discutiile pentru vanzarea Petrom, termenul de care au cunostinta este 6 mai. 'Pana pe 6 mai cel tarziu, ar trebui sa numeasca ofertantul pe care il prefera si cu care vor incepe sa negocieze', a spus recent Helmut Langanger, seful operatiunilor de explorare si productie in cadrul OMV, citat de agentia de presa Bloomberg.
Petrom are o productie de petrol de 220.000 de barili pe zi, in timp ce rezervele sale sunt estimate la aproximativ un miliard de barili in echivalent titei. Organismele financiare internationale si Uniunea Europeana frac presiuni pentru vanzarea Petrom in aceasta vara. Un eventual esec si o repetare a privatizarii ar putea provoca nemultumirea organismelor internationale. Pe de alta parte, o puternica delegatie austriaca viziteaza in aceste zile Romania, in fruntea careia se afla insusi cancelarul Austriei.
Petrom are vanzari anuale de circa 2 miliarde euro, un profit net preliminar in 2003 de 38 milioane euro. Compania numara peste 57.000 de angajati. Sindicatele din Petrom, conduse de Liviu Luca, care conduce si Asociatia Salariatilor, vor avea un cuvant greu de spus dupa vanzarea Petrom.
Salariatii Petrom au afaceri in sectorul petrolier, bancar, asigurari, agricultura si detin pe Bursa un pachet de circa 0,5% - 1% din Petrom. Dupa transferul pachetului majoritar, salariatii Petrom vor avea dreptul sa cumpere alte 8% din Petrom. Singurul investitor din cursa pentru Petrom care a discutat cu sindicatele este OMV. Capitalizarea Petrom depaseste 2,5 miliarde dolari.
Sursa: Ziarul financiar, 4 mai 2004.
' -
Fond de investitii de 300 milioane euro pentru Polonia, Romania si alte tari
Mediafax
___
Compania poloneza Enterprise Investors va administra un nou fond de investitii, denumit Polish Enterprise Fund V, cu un capital initial de 300 milioane de euro, suma alocata in proportie de 70% investitiilor in Polonia si 30% altor tari din regiune, in special Romania si Bulgaria.
La capitalul fondului au contribuit Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 60 milioane de euro, precum si fonduri de pensii, companii de asigurari si institutii financiare din Europa si Statele Unite ale Americii.
Investitiile fondului vor fi cuprinse intre 3 si 45 de milioane de euro, vizind in special serviciile financiare, sectorul produselor de consum, telecomunicatiile, comertul, serviciile medicale. Durata participarii la capitalul companiilor preluate va fi intre trei si sapte ani.
In afara Poloniei, fondul va opera in Romania, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria si tarile baltice.
Enterprise Investors a fost infiintata in 1990 si are in administrare, dupa infiintarea noului fond, un capital de peste un miliard de dolari. Compania a investit, prin fondurile administrate, 684 milioane de dolari in 92 de companii din Polonia, Romania si Slovacia.
Sursa: Mediafax, 4 mai 2004. -
BERD este reticenta in privinta accelerarii privatizarii BCR
Gardianul EBS
___
Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) priveste cu reticenta intentia de a grabi procesul de privatizare a BCR, intrucat este un investitor de portofoliu, care urmareste sa vanda actiunile cumparate la o valoare cat mai mare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 'Atat BERD, cat si IFC sunt investitori de portofoliu, care beneficiaza si de un atu: pot bloca orice decizie majora. Scopul principal al celor doua institutii este sa creasca valoarea bancii. Poate ii intereseaza sa vanda in 2006 pachetul detinut la BCR la un pret dublu', a spus guvernatorul BNR. In opinia lui Isarescu, peste trei ani, valoarea BCR poate fi mult mai mare, daca economia romaneasca isi mentine ritmul de crestere, iar banca va fi perceputa ca o institutie restructurata, performanta si cu un actionariat serios. In acelasi timp, oficialul bancii centrale afirma ca nu exista presiuni din partea institutiilor economice internationale privind finalizarea procesului de privatizare.
Oficiali ai Executivului au declarat, recent, ca, avand in vedere interesul manifestat de mai multe banci internationale, statul va anunta vanzarea a inca 25% din capitalul bancii. Pe de alta parte, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Florin Georgescu, a declarat ca vanzarea catre BERD si IFC a pachetului de 25% plus doua din actiunile bancii va fi incheiata la sfarsitul acestei luni, cand va fi achitat si pretul de 222 milioane de dolari.
Sursa: Gardianul, 4 mai 2004.'
03.05.2004
-
Antibiotice isi propune mentinerea vanzarilor, pe o piata in crestere
ZF RO - FONDURI MUTUALE ATB
___
Antibiotice Iasi, al treilea producator roman de medicamente, si-a propus pentru anul acesta, prin bugetul de venituri si cheltuieli, o crestere de 9% in lei a cifrei de afaceri, pana la 1.325 de miliarde lei (circa 37 milioane dolari). In conditiile in care inflatia estimata pentru 2004 este 9%, compania isi propune practic mentinerea in lei a cifrei de afaceri.
Pentru acest an se asteapta ca piata romaneasca a medicamentelor sa inregistreze o crestere de 10 - 15% in dolari, deci o crestere de peste 15% in lei, daca se ia in calcul si devalorizarea estimata a leului fata de dolar. Anul trecut, Antibiotice a inregistrat o cifra de afaceri de 36,5 milioane dolari, in crestere cu circa 5% fata de anul anterior. Dolarul a ramas relativ constant in medie pe parcursul lui 2003, deci afacerile companiei au crescut intr-un ritm sub inflatia de 14%.
Bugetul pe 2004 isi propune un profit net de 122 miliarde lei (circa 3,5 milioane dolari), in crestere cu doar 3,38% in termeni nominali fata de cel de 188 miliarde lei de anul trecut. Adunarea Generala a Actionarilor Antibiotice de saptamana trecuta a aprobat, pe langa Bugetul de Venituri si Cheltuieli pe 2004 si situatiile financiare ale anului trecut, si repartizarea profitului de circa 3,55 milioane dolari obtinut anul trecut.
Desi compania a avut probleme permanente cu lichiditatile in ultimii doi ani, din cauza dificultatilor financiare din sistemul sanitar, actionarii au aprobat acordarea de dividende in valoare de 37,6 miliarde lei (1,1 milioane dolari), adica 110 lei/actiune. Aprobarea acordarii de dividende a avut loc in conditiile in care Antibiotice nu a reusit, din cauza lipsei lichiditatilor si necesarului de investitii, sa achite pana in prezent nici dividende din anii trecuti, acordand in schimbul acestora actiuni gratuite. Reprezentantii conducerii companiei nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
Antibiotice este ultimul mare producator de medicamente ramas in proprietatea statului, dupa doua tentative esuate de privatizare. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Sanatatii, care detine circa 53,02% din actiunile companiei. Antibiotice se afla astfel in situatia in care vinde, indirect, medicamente catre principalul sau actionar, fara a reusi sa recupereze la timp banii chiar de la acesta.
Anul trecut a fost considerat de producatorii de medicamente cel mai prost de dupa '89 din punct de vedere al platilor statului catre furnizorii de produse farmaceutice. Pe parcursul lui 2003, datoriile statului catre acesti furnizori au depasit 200 de milioane de euro, in conditiile in care piata totala a medicamentelor a fost de circa 600 de milioane de euro.
Antibiotice a fost una din companiile cele mai afectate de criza financiara a sistemului, o mare parte din vanzari fiind destinata spitalelor. La sfarsitul anului trecut, compania inregistra creante de 777 miliarde lei, reprezentand circa 60% din cifra de afaceri. Pentru a evita blocajul financiar, compania a inceput sa se orienteze din ce in ce mai puternic pe exporturi.
Compania a obtinut anul trecut aprobari pentru a vinde pe piata Statelor Unite, si-a deschis reprezentanta la Moscova si intentioneaza sa deschida una si in Brazilia, anul acesta. Anul trecut, prin contracte de reprezentanta incheiate cu firme locale, Antibiotice a inceput sa vanda in China, India, Malaezia sau Indonezia. Exporturile companiei au ajuns anul trecut la circa 8 milioane de dolari.
Pe piata interna, Antibiotice detine, conform companiei de cercetare Cegedim Romania, o cota de piata de 3,5%. Compania este al saptelea jucator de pe piata, dupa GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Sicomed Bucuresti, Hoffman la Roche si Terapia Cluj.
Antibiotice este listata la Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.950 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 30 de milioane de dolari. In afara de Ministerul Sanatatii, printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst - 7,68% si SIF Oltenia, care detine 9,89% din titluri.
Sursa: Ziarul financiar, 3 mai 2004.
-
Conditii mai dure pentru investitori, la privatizari
Gardianul
___
Tranzactiile cu actiuni ale societatilor aflate inca in proprietatea statului vor fi achitate in cel mult 15 zile de la data semnarii contractului de vanzare-cumparare a actiunilor, potrivit unei ordonante de urgenta care a fost adoptata in ultima sedinta de Guvern. Actul mai prevede ca in afara de cele 15 zile precizate, cumparatorul mai are la dispozitie inca o perioada identica in care poate achita atat pretul actiunilor, cat si penalitati similare celor percepute pentru achitarea cu intarziere a datoriilor bugetare.
Daca nu respecta cele doua termene, contractul de vanzare-cumparare se desfiinteaza de drept, iar APAPS poate incheia tranzactia cu ofertantul clasat pe urmatoarea pozitie la licitatie. Vanzarea actiunilor se realizeaza, potrivit actului normativ, prin licitatie deschisa cu strigare, organizata in termen de 10 zile de la publicarea ofertei de vanzare. Oferta va fi precedata de publicarea unui anunt de vanzare cu cel putin 10 zile inainte. La licitatie cumparatorii vor putea oferi preturi mai mici, egale sau mai mari decat cele solicitate, dar in functie de raportul dintre cerere si oferta.
Daca la licitatie se va prezenta un singur ofertant, acesta va fi acceptat doar daca ofera pretul de pornire publicat in oferta de vanzare. Daca nici unul dintre cumparatori nu ofera cel putin 20% din pretul de pornire, licitatia va fi declarata inchisa, iar APAPS poate opta pentru organizarea unei noi licitatii sau schimbarea metodei de privatizare. Nu in ultimul rand, Executivul a decis sa stearga datoriile la o serie de societati aflate in proces de privatizare.
Sursa: Gardianul, 3 mai 2004. -
APAPS a semnat tranzactia pentru actiunile BCR cu salariatii bancii
___
A doua etapa a privatizarii BCR s-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute, cand Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS, a semnat contractul prin care Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane va prelua 8% din actiunile institutiei. Ulterior, conform strategiei stabilite de Guvern, cel putin 51% din actiuni urmeaza sa fie vandute unei institutii financiar-bancare de reputatie internationala sau unui grup de investitori strategici. Dupa incheierea contractului cu salariatii, statul detine 36,88% din actiuni, dar ramane cel mai mare actionar. Pe langa BERD si IFC cu 25%, restul capitalului este impartit intre SIF Oltenia (6,11%) si celelalte SIF-uri, cu cate 6% din capital. Contractul incheiat cu PAS-ul BCR a fost ultimul perfectat de APAPS. Incepand din aceasta luna, Autoritatea pentru Privatizare a fost comasata cu AVAB, noua structura fiind denumita Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Sursa: Adevarul, 3 mai 2004.
30.04.2004
-
Vom avea o bursa de valori ca in marile capitale europene
Gardianul
___
Guvernul a adoptat, ieri, noua lege pentru consolidarea pietei de capital, aceasta fiind o conditie de inchidere a Capitolul III, 'Libera circulatie a produselor si serviciilor', inclus in programul de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Executivul si-a propus ca termen final de incheiere a Capitolului III luna iulie. Legea pietei de capital creeaza conditii similare pentru functionarea pietei de capital din Romania, ca si la celelalte mari burse europene (Londra, Amsterdam, Frankfurt), a declarat ieri Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Faptul ca viitoarea piata de capital, reglementata dupa noua lege, va functiona dupa aceleasi reguli ca orice piata europeana de capital, inseamna ca va exista un pasaport comun pentru tranzactii inter-piete fara alte autorizatii.
Conditii dure pentru listarea la Bursa
Societatile care vor fi listate la noua Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor trebui sa aiba un capital social de cel putin un milion de euro. Dispersia actiunilor in public va trebui sa fie de cel putin 20%, iar respectivele firme vor trebui sa fi lucrat in piata de cel putin trei ani. Societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si pe RASDAQ vor fi listate pe noua bursa conform acestor conditii.
BVB si RASDAQ se unesc
Noua BVB va functiona ca o societate comerciala, dupa fuziunea cu Rasdaq. Anghelache sustine ca toate societatile listate la BVB indeplinesc conditiile de tranzactionare la noua bursa. In schimb, pe RASDAQ sunt circa 4.700 de societati, din care doar 100-200 indeplinesc criteriile. Gabriela Anghelache a explicat ca va fi nevoie de o evaluare patrimoniala, urmata de emiterea de actiuni BVB, care vor putea fi cumparate de societatile de valori mobiliare si de alte firme. Comitetul BVB si Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) nu au gasit o solutie de consens privind unificarea BVB cu Rasdaq, drept care au mai primit un rastimp de sase saptamani sa se inteleaga. Insa de la aprobarea legii in Parlament, modul de solutionare a divergentelor trebuie sa se decida in 18 luni, ceea ce inseamna depasirea dramatica a angajamentelor de indeplinire a acquis-ului comunitar pe Capitolul III. Presedintele CNVM spune ca 'probabil atunci (n.n.: cand BVB si RASDAQ nu se vor fi pus de acord) CNVM se va gandi sa puna la punct niste norme.
Piete alternative
In UE, pe langa piata de capital, pe care se vand/cumpara actiuni ale societatilor listate dupa reguli foarte stricte, exista multiple alte piete, intre care unele pe care sunt listate societati ale caror actiuni sunt tranzactionate pe sistemul pietei de capital, dar conditiile de intrare sunt mult mai laxe, cu o transparenta mai mare, in compensare, la aceste tranzactii. Se pare, spune Anghelache, ca la un astfel de sistem se va ajunge si in Romania. Presedintele CNVM numeste una dintre posibilele piete alternative: piata imobiliara. O alta, care prin prestanta sa, alaturi de cea de capital, defineste puterea economica a statului, ar fi piata asigurarilor. Ramane de vazut cum va fi reglata stabilitatea pietei de capital, prin noua lege, fiindca in functie de fluctuatiile acesteia, cand va deveni mai puternica, va fluctua si sanatatea economiei romanesti. E interesant de constatat si masura in care se va opta noua lege pro sau contra unei taxari a profiturilor extractive din piata, de care depinde sanatatea sectorului productiv din tara noastra, listat la bursa.
Taxele pentru unele operatiuni in piata de capital au fost eliminate
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotarat, recent, eliminarea cotei aferente tranzactiilor cu obligatiuni derulate pe orice piata reglementata, cu exceptia operatiunilor cu instrumente financiare derivate, informeaza un comunicat al institutiei. Prin modificarea statutului CNVM, respectiv a prevederilor Regulamentului 5/2002, Comisia urmareste stimularea dezvoltarii pietei de capital si incurajarea segmentului reprezentat de tranzactiile cu obligatiuni. Anterior acestei hotarari, CNVM incasa 0,08% din valoarea acestor tranzactii. Modificarile si completarile la Regulamentul 5/2002 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in 'Monitorul Oficial' al Romaniei, partea I.
Sursa: Gardianul, 30 aprilie 2004.' -
OMV, hotarita sa cumpere Petrom
Evenimentul Zilei SNP
___
Compania austriaca OMV nu va modifica termenii ofertei depuse pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al SNP Petrom, chiar daca ar ramine singura in cursa, a declarat, intr-o conferinta de presa, Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie. OMV este una dintre cele trei companii straine care merg mai departe pentru preluarea SNP si, potrivit informatiilor facute publice, este singura care a depus o oferta conforma cu strategia de privatizare promovata de guvernul roman. Privatizarea Petrom a venit intr-un moment foarte bun pentru OMV, iar preluarea SNP, principalul operator de pe piata romaneasca, ar ajuta compania austriaca sa-si atinga mult mai repede obiectivele.
“Pina in 2008, OMV vrea sa-si dubleze productia si sa ajunga la o cota de 20% din piata de carburanti a Europei centrale si de est. Acest obiectiv va fi atins cu sau fara Petrom. Achizitia Petrom ar usura insa lucrurile”, a explicat presedintele OMV. Compania austriaca vrea ca, in urmatorii patru ani, sa-si extinda afacerile pina la Marea Neagra, pe o piata unde 100 de milioane de locuitori ai statelor din zona consuma anual circa 75 de milioane de tone de carburanti. Romania este una dintre putinele piese-lipsa ale acestei strategii. Pentru investitorul austriac, Petrom este interesanta nu doar in privinta cresterii vinzarilor, ci si a potentialului zacamintelor. “Petrom are resurse uriase de petrol si gaze. In plus, exista o mare asemanare intre zonele de exploatare ale Petrom si OMV: aceeasi configuratie tectonica, aceeasi clima. Impreuna am putea sa eficientizam productia si sa descoperim noi zacaminte”, a explicat, la rindul sau, Helmut Langanger, directorul OMV pentru explorare si productie.
“Este gresita formularea: “preluarea Petrom”. Noi nu privim privatizarea ca pe o preluare, vedem Petrom ca pe un partener strategic. Am dedicat mai mult de trei luni de zile studierii acestei societati, are si parti puternice si parti slabe. Ne-am uitat la multe PECO-uri, unele sint bune, altele nu. Petrom doreste sa se dezvolte, noi avem aceeasi strategie, deci impreuna putem face mai mult”, a spus Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie al OMV.
OMV in cifre - 2003
• Cifra de afaceri: 7,6 mld. euro
• Profit net de 322 milioane de euro, cu 22% mai mare decit in 2002.
• Are 1.782 de benzinarii, din care doar o treime in Austria, 66 in Romania
• La sfirsitul anului 2003, numarul angajatilor era de 6.137.
Petrom in cifre - 2003
• cifra de afaceri: 2 miliarde euro
• profit net: 38 milioane euro, in scadere fata de 2002
• benzinarii proprii: circa 600
• numar angajati: 57.000
Sursa: Evenimentul zilei, 30 aprilie 2004. -
Privatizarea reala a BCR, nesigura in urmatorii ani
Cotidianul EBS
___
Nu este nici o graba in privatizarea Bancii Comerciale Romane, cu atat mai mult cu cat in noul acord cu Fondul Monetar International nu este stipulat un astfel de lucru, conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Mai mult, guvernatorul sustine ca privatizarea ar putea fi blocata de finantatorii internationali, care au cumparat 25% din actiunile bancii. „Atat BERD, cat si IFC sunt investitori de portofoliu, care beneficiaza si de un atu - pot bloca orice decizie majora. Scopul principal al celor doua institutiii este sa creasca valoarea bancii. Poate ii intereseaza sa vanda in 2006 pachetul detinut la BCR la un pret dublu“, a spus Isarescu. In opinia guvernatorului, peste trei ani, valoarea BCR poate fi mult mai mare daca economia romaneasca isi mentine ritmul de crestere, iar banca va fi perceputa ca o institutie restructurata, performanta si cu un actionariat serios.
Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, anuntase ca, avand in vedere interesul manifestat de mai multe banci internationale, statul va incheia privatizarea BCR in acest an. Anuntul lui Tanasescu a fost contrazis atat de noul presedinte al BCR, Florin Georgescu, cat si de Nicolae Danila, presedintele executiv al bancii. Georgescu afirma ca sunt putine sanse pentru vanzarea unui pachet suplimentar de actiuni in acest an. El crede ca operatiunea ar fi posibila doar in cazul in care investitorii interesati vor accepta Raportul de evaluare intocmit de BERD si IFC si nu vor cere o noua analiza a situatiei financiare.
Preluarea de drept a 25% din capitalul BCR de catre BERD si IFC va fi urmata de vanzarea unui pachet de 8% din actiuni catre salariatii bancii. Dupa incheierea tranzactiei cu salariatii, statul va detine numai 36,88% din actiuni, dar va ramane cel mai mare actionar. Restul actionarilor este reprezentat de societatile de investitii financiare, cu cate 6% din capitalul social.
In opinia lui Florin Georgescu, BCR va fi considerata o banca privata cand participatia statului va fi sub 11%. Pentru fostul deputat Florin Georgescu, sefia BCR pare sa fie o alternativa convenabila la postul de guvernator al BNR, pe care si l-ar fi dorit. In plus, ramanerea in functie ii este asigurata doar atata vreme cat actionarul majoritar ramane statul. Lui Mugur Isarescu, pe de alta parte, ii expira mandatul de guvernator anul acesta. Amanarea privatizarii BCR, insa, ar reusi sa tina la distanta un posibil succesor pe care staff-ul Bancii Nationale nu si l-ar dori.
Sursa: Cotidianul, 30 aprilie 2004.
29.04.2004
-
Banca OTP din Ungaria a cumparat RoBank Romania cu aproape 50 milioane USD
Romania libera
___
In urma negocierilor incheiate recent, una dintre cele mai mari banci din Ungaria, OTP (Casa de Economii si Banca Comerciala), a preluat, prin cumpararea intregului pachet de actiuni, RoBank din Romania. Tranzactia s-a parafat ieri, si prin semnarea acordului de vanzare OTP a platit 47,5 milioane USD si s-a angajat sa investeasca peste 100 milioane USD in urmatorii cinci ani pentru dezvoltarea noii banci.
'In Ungaria avem o pozitie excelenta, oferind clientilor produse si servicii de cea mai inalta calitate si, mai mult chiar, servicii bancare avansate, cum sunt cele electronice, segment pe care suntem lider de necontestat', a explicat ieri, cu ocazia ceremoniei de parafare a tranzactiei, Sandor Csanyi, presedinte director general al OTP. Numele noii banci din Romania nu a fost inca stabilit, dar va prelua din ambele denumiri, astfel incat sa se marcheze aceasta preluare, au declarat oficialii OTP. RoBank s-a situat, la sfarsitul anului trecut, pe locul 13 ca active in sistemul bancar din Romania, iar intentia OTP este de a dezvolta noua banca atat cantitativ, cat si calitativ. Este vizata, prin urmare, extinderea retelei de sucursale de la 12, cate are RoBank, la peste 100 in urmatorii cinci ani.
'Pe de alta parte, vom aduce pe piata romaneasca cele mai noi si revolutionare servicii de transfer electronic de bani, prin telefonul mobil, reteaua de ATM-uri, de asemenea oferta de credite imobiliare', a precizat presedintele OTP.
RoBank are active de 6.000 miliarde lei, din care jumatate sunt credite, capitalurile proprii se apropie de 30 milioane USD. Profitul net a fost anul trecut de 119 miliarde lei, in scadere cu aproape 50% fata de anul anterior, fapt care nu a impiedicat oficialii OTP sa ramana interesati de achizitionarea bancii.
OTP este cea mai mare banca din Ungaria, cu aproape 500 de sucursale, la o populatie de doua ori mai mica decat cea a Romaniei, active de peste 13.000 milioane euro si un profit net de 317 milioane euro.
Sursa: Romania libera, 29 aprilie 2004.'
Pagina