27.05.2004
-
Pana sa ajunga sa fuzioneze cu BVB, RASDAQ nu va mai avea ce aduce
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Capitalizarea Bursei Electronice RASDAQ a scazut de la inceputul anului de la 2 miliarde de euro la 1,5 miliarde de euro, dar nu din cauza scaderii preturilor actiunilor. Pe RASDAQ a inceput sa se contureze o tendinta de migrare a companiilor mari listate pe aceasta piata catre Bursa de Valori Bucuresti. Cele doua piete ar trebui sa fuzioneze in lunile urmatoare, dar companiile listate pe RASDAQ nu mai au rabdare sa astepte unificarea pietelor. Rompetrol Rafinare era cea mai mare companie listata pe RASDAQ din punctul de vedere al capitalizarii in momentul in care a fost transferata la Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai mare societate de pe RASDAQ a devenit apoi Banca Comerciala Carpatica, insa si aceasta a parasit deja piata RASDAQ, urmand sa fie tranzactionata in ringul Bursei de Valori. Cea mai mare societate listata pe RASDAQ ramane astfel Eurom Bank listata in urma cu aproape o luna. Reprezentantii bancii spuneau ca listarea pe RASDAQ este numai unul dintre pasii pe care i-au planificat pentru a ajunge la Bursa de Valori.
In prezent, in primele zece companii ca valoare a capitalizarii de la Bursa Electronica RASDAQ figureaza alte doua companii care ar putea disparea de pe piata in urmatoarele luni. Este vorba de Alprom Slatina, cu o capitalizare de 30 milioane de euro, care urmeaza sa fuzioneze cu Alro Slatina (listata la Bursa) si Comcereal Alexandria, cu o capitalizare de 16 milioane de euro, pe care actionarul majoritar compania americana Cargill are obligatia sa o delisteze de pe piata pana in luna ianuarie a anului viitor.
Reprezentantii Bursei de Valori si cei al RASDAQ discuta de mai bine de un an asupra modalitatilor de realizare a unificarii pietelor si nu au ajus nici pana in prezent la un acord. Fuziunea nu se poate realiza oricum pana la aparitia legii consolidate a pietei de capital. Plecarea de pe RASDAQ a marilor companii ar putea slabi pozitia de negociere a reprezentantilor acestei piete, care militeaza pentru varianta fuziunii, in timp ce Bursa de Valori prefera varianta preluarii de la brokeri a pietei RASDAQ. 'Personal, eu nu mai gandesc in termenii BVB sau RASDAQ. In opinia mea exista o singura bursa, care are acelasi set de actionari. Romania are nevoie de o piata puternica pentru integrarea in Europa si toata energia trebuie dedicata acestui scop - in rest este vorba doar de detalii , spune Siminel Andrei presedintele Bursei Electronice RASDAQ. Principalul avantaj al unificarii celor doua piete va fi reducerea costurilor de tranzactionare suportate de brokeri si indirect de investitori.
Piata RASDAQ a fost creata pentru cetatenii romani sa poata vinde cupoanele distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, iar piata este perceputa de brokeri drept o piata de concentrare a pachetelor de actiuni. Anul trecut, mai mult de jumatate din valoarea actiunilor transferate pe RASDAQ au fost cumparate de investitori in cadrul unor oferte publice de preluare sau de cumparare.
Pe bursa nou-creata nu vor putea fi tranzactionate toate companiile care sunt cotate acum pe RASDAQ pentru ca nu toate vor indeplini conditiile minime de cotare. Solutia pentru celelalte societati vor fi sistemele alternative de tranzactionare, o nouate adusa de legea consolidata. Aceste piete alternative vor putea fi administrate fie de o societate de bursa, fie de o societate de brokeraj. Pe RASDAQ mai erau listate la finalul lunii trecute aproximativ 4.300 de societati, din care mai bine de jumatate sunt suspendate de la tranzactionare.
Unificarea Bursei de Valori si a Bursei Electronice RASDAQ figureaza si in primul program gunernamental de sprijinire a pietei de capital prezentat marti de primul mininistru. Potrivit programului, modificarile legislative care vor permite unificarea ar urma sa fie adoptate pana la finalul anului, pentru ca fuziunea sa poata deveni efectiva in 2005. Programul guvernamental mai prevede listarea treptata pana in 2006 a sapte companii de stat, tranzactionarea la Bursa a titlurilor de stat incepand din aceasta toamna, precum si crearea cadrului legal pentru piata titlurilor ipotecare.
Sursa: Ziarul financiar, 27 mai 2004.
' -
OMV si-ar putea vinde participatia la MOL pentru achizitia Petrom
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Grupul petrolier austriac OMV, care a intrat in negocieri cu statul roman pentru preluarea SNP Petrom, si-ar putea vinde participatia detinuta la grupul ungar MOL pentru a face rost de banii necesari finantarii achizitiei, comenteaza analistii portalului financiar ungar Portfoliu.hu.
OMV detine un pachet de 9,1% din actiunile MOL, evaluat de catre sursele citate la aproximativ 373 milioane dolari. Analistii Portfoliu.hu estimeaza valoarea tranzactiei Petrom la aproximativ un miliard de dolari, in timp ce surse de pe piata petroliera si bancara din Romania vad o valoare de pana la 1,4 mld. euro. Decizia (n.r.- de a alege OMV pentru Petrom) ar putea avea un efect si asupra grupului MOL. Daca OMV nu va putea finanta tranzactia din contractarea de imprumuturi, acesta ar putea fi fortat sa participe cu pachetul sau din MOL , afirma analistii Portfolio.hu.
Sursa: Ziarul financiar, 27 mai 2004. -
Tractorul Brasov negociaza doua contracte de cooperare cu Iranul
Adevarul
___
Societatea Tractorul Brasov negociaza cu reprezentantii firmei iraniene ITM Co Iran doua contracte care au in vedere repararea si reconditionarea tractoarelor romanesti de 65 de cai putere si cooperarea pentru producerea in Iran a acestui tip de tractor, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit directorului general al societatii, Constantin Catagoi, discutiile au avut loc in mai multe etape, dar inca nu s-a ajuns la o intelegere in privinta preturilor. 'Inca nu s-a semnat nici un contract, pentru ca se negociaza valoarea acestor contracte. Negocierile sunt in curs, directorul de export s-a deplasat in Iran la o discutie si vor mai urma si alte intrevederi', a precizat Catagoi.
Sursa: Adevarul, 27 mai 2004.'
26.05.2004
-
BCR: Inca 25% din actiuni, la vanzare
Cronica Romana EBS
___
Premierul Adrian Nastase a anuntat ieri ca la nivelul Executivului “exista dorinta de a continua procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR)” si ca, in acest moment, se examineaza posibilitatea de a vinde inca o transa, de 25 la suta, din actiunile BCR. Primul-ministru a precizat ca, “din punct de vedere al disponibilitatii Guvernului, lucrurile sunt foarte clare”, dar ca trebuie consultati si ceilalti doi actionari importanti ai BCR - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC (Corporatia Financiara Internationala), care detin 25 la suta din actiuni. “Trebuie sa vedem impreuna cu dansii daca doresc ca aceasta optiune suplimentara sa fie realizata in lunile urmatoare sau urmatorii 2-3 ani, asa cum era stabilit initial. Este datoria noastra sa pastram legatura cu dansii si sa ne consultam pentru a stabili modalitatea optima de derulare a acestei actiuni cu atat mai mult cu cat BERD si IFC ne-au ajutat in procesul de privatizare, dar stim foarte bine ca interesul lor este acela de a revitaliza unele din intreprinderi sau societati bancare spre a le transfera catre investitori strategici”, a explicat premierul Adrian Nastase.
Sursa: Cronica Romana, 26 mai 2004 -
Optiunea catre OMV in privatizarea Petrom - un fapt pozitiv
Adevarul SNP
___
Daca privatizarea Petrom cu grupul austriac OMV va fi finalizata, aceasta va reprezenta un succes pentru Romania, considera analistii. Includerea Petrom intr-un grup de importanta grupului austriac OMV ii va intari relatiile de afaceri cu Europa vestica, dar va constitui, in acelasi timp, un semn clar al restructurarii sectorului energetic. Grupul OMV a fost selectat de catre partea romana pentru finalizarea negocierilor in vederea semnarii contractului de privatizare, dupa ce ofertele finale ale Occidental Oil & Gas Holding (SUA) si MOL (Ungaria) au fost respinse. Oficialii companiei americane au declarat anterior ca nu sunt interesati de partea de transport si distributie a companiei romanesti, in timp ce oferta grupului ungar viza mai degraba o fuziune cu Petrom decat achizitionarea a 33,3% si o majorare de capital la 51% din totalul actiunilor.
Radu Craciun, analist principal al ABN AMRO, este de parere ca, din perspectiva a ceea ce se contureaza pe piata petrolului, achizitionarea Petrom de catre grupul OMV reprezinta o solutie onorabila: pe de o parte, OMV isi va consolida pozitia regionala in concurenta cu ceilalti giganti, in special cu firmele rusesti, iar, pe de alta parte, viitorul Petrom va putea beneficia de un management profesionist si isi va putea intari relatiile de afaceri cu partea vestica a Europei. Radu Craciun ne-a mai declarat ca privatizarea Petrom ar fi putut arata mult mai bine daca ar fi existat o viziune clara dupa 1990. 'Din pacate, privatizarea Petrom de acum arata si cum o firma cu vocatie regionala nu va fi in masura sa isi asume acest rol din cauza modului in care a fost tratata de guvernele postdecembriste. Era o chestiune de viziune de leadership regional.
Din pacate, nu a existat o 'corporate governance' care sa aduca Petrom la un nivel in care propunerea de fuziune venita de la MOL sa fie foarte interesanta', a precizat Radu Craciun. Analistul ABN AMRO considera ca propunerea MOL de a-si uni fortele cu Petrom ar fi dezechilibrata si fara sens pentru compania romaneasca care sufera acum de o relativa slabiciune. 'Este un fapt pozitiv ca optiunea s-a indreptat catre OMV. Prin privatizarea Petrom se face un pas important spre privatizarea sectorului energetic si intarirea mecanismelor concurentiale', considera Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment. El apreciaza ca vanzarea Petrom reprezinta un pas important in reforma sectorului energetic, foarte important pentru economia romaneasca. 'Efectele de reforma vor fi percepute pozitiv de catre mediul de afaceri si agentiile de rating.
Este insa foarte important ca privatizarea sa se incadreze in calendarul anuntat, deoarece acesta este un semn clar de seriozitate', a mai spus Neacsu. In ceea ce priveste selectarea grupului OMV pentru semnarea contractului de privatizare a SNP Petrom, Dragos Neacsu considera ca aceasta este cea mai buna dintre ofertele propuse in acest moment. 'Mai mult, avandu-se in vedere ca Petrom este cel mai mare contribuabil la PIB-ul Romaniei, realizarea unei astfel de tranzactii are o greutate aparte. Important este sa ne tinem angajamentele luate deoarece efectele pozitive previzibile pentru intreaga economie vor atarna greu si in redactarea raportului de tara', a spus Neacsu. Presedintele Raiffeisen Capital&Investment este de parere ca tranzactia cu OMV nu exclude ideea de parteneriat propusa de MOL. 'Exista discutii mai vechi, la care au participat si PKN Orlen (Polonia), OMV sau MOL, pentru crearea unui pol central-european in industria petroliera. Achizitia Petrom de catre OMV nu inchide acest proces de consolidare europeana', a precizat Neacsu.
Sursa: Adevarul, 26 mai 2004.'
25.05.2004
-
AVAS incearca sa privatizeze compania Petromin
Romania libera
___
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la vanzare pachetul de actiuni detinut de stat la Petromin, reprezentand 70% din capitalul social. Calculata la valoarea nominala a actiunii, de 25.000 lei, participatia statului insumeaza aproximativ 400 miliarde lei.
In perioada 1991-2003, Petromin a inregistrat pierderi totale de 40 miliarde de dolari. Compania avea in 1991 un numar de 96 de vapoare, mineraliere si petroliere, iar acum mai are doua nave, aflate si acestea in litigiu, si un impingator, lansat recent la apa si aflat in probe pe Dunare.
Petromin mai detine in port un antrepozit de 4.000 metri patrati, pentru care se judeca la Galati, iar in Constanta are 16 spatii comerciale. In statiunea Saturn, compania detine complexul turistic Dunarea, cu 200 locuri de cazare, pentru care se afla in proces cu o firma din Mangalia, care ar putea refuza sa-l elibereze in urma incheierii contractului de inchiriere. Cele mai multe litigii sunt internationale si, potrivit directorului general al Petromin, Constantin Radulescu, majoritatea proceselor se desfasoara la Londra, iar in urma acestora se spera recuperarea unor creante de zece milioane de dolari. Eventualul cumparator al pachetului scos la vanzare de AVAS va fi nevoit sa preia toate datoriile companiei, precum si toate litigiile nationale si internationale.
Sursa: Romania libera, 25 mai 2004. -
LukOil va reporni rafinaria Petrotel Ploiesti
Mediafax
___
Alekperov a mentionat ca reteaua de distributie a rafinariei va fi extinsa cu circa 150 de benzinarii, fara a preciza modalitatea de extindere.
'Nu stim inca de unde vom lua aceste unitati. Avem in vedere mai multe variante, iar factorul de decizie va fi cel economic', a spus Alekperov.
Oficialul LukOil a precizat ca firma rusa ramine interesata de unele active detinute de Petrom, in special benzinarii, si este dispusa sa discute cu viitorul proprietar al firmei romanesti, aflata in proces de privatizare.
De asemenea, grupul rus ar putea depune o oferta de preluare pentru combinatul chimic Oltchim Rimnicu Vilcea, daca acesta va fi scos la privatizare.
LukOil Europe Holdings BV Olanda, membra a grupului rus LukOil, a achizitionat in 1998, pachetul majoritar de actiuni detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat la rafinaria Petrotel. Activitatea rafinariei a fost oprita in 2001 pentru lucrari de modernizare.
Capacitate anuala de rafinare va fi de 2,5 milioane tone de titei, fata de 3,5 milioane tone in momentul opririi.
In prezent, grupul rus opereaza in Romania 230 de benzinarii, unmarul unitatilor urmind sa creasca la 300 de unitati pina la sfirsitul anului.
O parte din produsele Petrotel urmeaza sa fie exportate, printre pietele externe vizate aflindu-se Republica Moldova, unde LukOil detine 80 de benzinarii, si Ungaria.
Sursa: Mediafax, 25 mai 2004.' -
Investitiile straine pe piata de capital au crescut cu 20 milioane de euro
Adevarul
___
Investitorii straini au adus in piata de capital, in primele patru luni, circa 820 miliarde lei (20,3 milioane euro), sumele intrate in conturile bursiere ridicandu-se la circa 2.460 miliarde lei, fata de iesirile de peste 1.630 miliarde lei, dupa cum reiese din datele remise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
In aceeasi perioada, volumul cumpararilor de actiuni a fost cu aproximativ 800 miliarde lei peste valoarea pachetelor vandute de straini. Valoarea depaseste cu putin intrarile nete din piata, ceea ce demostreaza ca putini dintre investitori au preferat sa-si replaseze in piata romaneasca incasarile din vanzarea de actiuni. De exemplu, investitorii din Cipru au preferat sa scoata din tara circa 340 miliarde de lei. In schimb, investitorii inregistrati in Statele Unite ale Americii au optat pentru cumparari de actiuni in valoare de 172 miliarde lei, in special la societati din domeniul fabricarii substantelor si a produselor chimice.
Investitorii din Cehia si Slovacia continua sa fie atrasi de titlurile societatilor din domeniul intermedierilor financiare, acestia cumparand in luna aprilie actiuni in suma de aproximativ 19,4 miliarde lei si respectiv 10,4 miliarde de lei. Domeniul intermedierilor financiare, reprezentat in special de cele doua banci listate pe bursa - BRD-SocGen si Banca Transilvania - alaturi de cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), a continuat si in luna aprilie sa detina capul de afis in ceea ce priveste cumpararile de actiuni executate de investitorii straini.
Totalul cumpararilor pe acest domeniu a fost de circa 316 miliarde lei. Pe locul secund se afla industria de prelucrare a titeiului si cocsificarea carbunelui, care a atras, in luna aprilie, achizitii de 263 miliarde lei, dar si vanzari de circa 434 miliarde lei.
Sursa: Adevarul, 25 mai 2004.
24.05.2004
-
Firmele publice nelistate ar putea fi obligate sa raporteze informatii
Ziua
___
Societatile care au atras fonduri prin oferte publice si au peste 1000 de actionari ar putea fi obligate sa mentina un anumit nivel de transparenta si sa raporteze semestrial la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) datele financiare, precum si anumite evenimente importante, informeaza Mediafax. Propunerea a fost inaintata de reprezentantii societatilor de brokeraj si cei ai micilor actionari la o dezbatere publica privind proiectul legii consolidate a pietei de capital.
Potrivit actului normativ aprobat recent de Guvern, societatile care lanseaza o oferta publica primara nu mai sunt obligate sa-si listeze automat titlurile pe o piata reglementata. In acelasi timp, o mare parte dintre firmele care au devenit societati deschise in urma procesului de privatizare in masa nu vor mai indeplini conditiile de listare pe o piata organizata si vor iesi de sub supravegherea CNVM. Singura reglementare din noua legislatie se refera la posibilitatea actionarilor de a-si vinde titlurile detinute la societatile delistate pe o piata alternativa.
Presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), Andrei Siminel, a aratat ca este necesara mentinerea unei obligativitati de transparenta, intrucat in Romania exista o problema de mentalitate, iar legea societatilor comerciale nu acopera toate aspectele. 'Transparenta va aduce o anumita prudenta a conducerilor societatilor de a mai efectua operatiuni de genul tranzactiilor cu off-shore-uri, firme ale rudelor sau alte forme de devalizare', a explicat Andrei Siminel. Reprezentantul brokerilor a adaugat ca regulile de raportare din ultima perioada au crescut gradul de transparenta dintr-o serie de societati.
In opinia lui, renuntarea la aceasta obligativitate va permite din nou unor firme sa lucreze in defavoarea actionarilor minoritari. Principala problema a CNVM a reprezentat-o capacitatea de prelucrare a datelor, motiv pentru care partile au propus fixarea unui prag de cel putin 1000 de mici actionari. Datele transmise de firme nu vor fi verificate de CNVM, rolul autoritatii fiind doar de a face publice aceste informatii.
Conform datelor Asociatiei Actionarilor Minoritari, in Romania exista mai mult de noua milioane de actionari rezultati din derularea procesului de privatizare in masa.
Sursa: Ziua, 24 mai 2004.' -
PETROM - de-acum pe mana consultantului si a echipelor de negociere
Adevarul SNP
___
In martie 2004, Graeme Justice, reprezentantul FMI la Bucuresti, declara foarte raspicat: 'Este important ca Romania sa demonstreze ca este capabila sa realizeze agenda ambitioasa a privatizarilor in sectorul energetic, agenda pe care singura a stabilit-o'. Totodata, din spusele lui Graeme Justice reiesea foarte clar ca, daca Romania nu privatizeaza Petrom in acest an, nici gand sa primeasca statutul de economie functionala de piata. In final, s-ar parea ca privatizarea Petrom nu mai poate fi data la-ntors, iar din cei trei ofertanti - Occidental, Mol si OMV - consultantul Credit Suisse First Boston a decis continuarea negocierilor cu OMV, Austria. Nici oficialitatile romane si nici consultantul nu au dezvaluit pretul oferit de OMV, pe motivul real ca negocierile nu au fost finalizate. Despre acestea, unul din avocatii participanti la discutii declara la finele saptamanii trecute: 'Vom incerca sa negociem un contract la standarde legale internationale, care sa ofere vanzatorului suficienta protectie in legatura cu raspunderea pe care ulterior ar putea sa o aiba fata de cumparator. Contractul trebuie sa raspunda si ingrijorarilor legitime ale cumparatorului. Au fost o suma de chestiuni in legatura cu terenurile si mediul, agreate in acest moment, dar limbajul specific legal trebuie finalizat. Obiectivul casei de avocati, participanta la negocieri, este sa finalizam negocierile si sa avem intelegerea absolut clara a fiecarei clauze, astfel ca toata lumea sa inteleaga acest lucru prin cuvintele folosite in contract'. Potrivit strategiei de privatizare a Petrom, statul va vinde 33,34% din actiunile companiei, concomitent cu subscrierea de catre investitorul strategic a noi actiuni in cadrul unei majorari de capital, pana la nivelul de 51%.
Dan Ioan Popescu, ministru de stat, ministrul Economiei si Comertului
Noua companie OMV - Petrom ar avea un cuvant greu de spus in sud-estul Europei
Petrom se va privatiza intr-o perioada extrem de sensibila a pietei europene si mondiale a petrolului, fapt evidentiat si de ministrul de stat Dan Ioan Popescu: 'Evit sa fac prognoze in ceea ce priveste piata petrolului, deoarece aceasta este extrem de delicata in prezent. Pe de-o parte, este vorba de conflictul din zona Irak, iar pe de alta parte, de cresterea necesarului de titei, concomitent cu mentinerea unei anumite productii la nivelul OPEC. Totusi, daca nu vor exista evolutii dramatice in zona Orientului, nu cred ca se va produce o majorare masiva a pretului titeiului, ajungandu-se la o stabilizare. In acest context, Petrom este dependent de titeiul din import in proportie de 25-30%. Acest procent este acceptabil, iar efectul evolutiei pretului petrolului pe piata mondiala asupra Petrom va fi mai mic decat asupra altor companii, care nu au productie proprie si proceseaza exclusiv titei din import. Asa stand lucrurile, OMV, prin intarirea pozitiei impreuna cu Petrom, prin noua companie care ar rezulta, va avea un cuvant greu de spus in sud-estul Europei. Aceasta, evident, daca procesul de privatizare se va realiza. Noua societate ar avea o cifra de afaceri superioara tuturor companiilor petroliere din zona - din Polonia, Cehia, Grecia, Ungaria. Va avea o masa critica ce ii va permite sa faca fata mult mai bine concurentei cu gigantii lumii petroliere. Tot foarte important va fi si cum si de unde se va face aprovizionarea cu titei in anii care urmeaza. Pe unde se va dezvolta reteaua de conducte care se afla in prezent in studii de fezabilitate sau proiectare. Personal, raman la ideea ca, in perspectiva anilor urmatori, pentru a face fata concurentei la nivel macro pe plan mondial, probabil, si Petrom, si OMV vor fi nevoite sa faca anumite politici de piata si politici de strategie cu o serie de societati din Europa pentru a face fata concurentei din zona'.
Matty Vengerik, reprezentantul Credit Suisse First Boston
Suntem confortabili cu nivelul de pret si de angajamente ale OMV
Procesul privatizarii Petrom nu este incheiat inca, dar am ajuns la o piatra de hotar care ne permite de acum inainte sa privim foarte clar intregul proces. Din punctul de vedere al Credit Suisse First Boston si al consortiului pe care il avem impreuna cu Linklaters al ING Bank, procesul a inceput in decembrie 2002. In mai 2003, am reusit sa prezentam Guvernului ce am lucrat si ce dorim sa facem, dupa care am avut o serie de propuneri si am contactat companii pentru a fi potentiali participanti in procesul de privatizare a Petrom, la care am avut 11 raspunsuri initiale. Dintre acestea, in urma scrisorilor de intentie, au fost selectate noua, care au indeplinit criteriile tehnice si financiare dintre ele, sase au intrat in partea a doua a procesului de privatizare. Dupa cum se stie, in aprilie, anul acesta, au fost trei companii care au facut oferte finale - OMV, Occidental si MOL. In acest context, pot spune ca, de 16 ani, de cand sunt implicat in investment banking, acesta este unul din cele mai transparente procese, cele mai bine administrate si cele mai concentrate la care am luat parte. In ceea ce priveste garantia ca OMV va cumpara actiunile Petrom, pot spune ca aceasta nu este suta la suta. Nu am fi sfatuit, insa, niciodata vanzatorul sa intre intr-o negociere exclusiva cu OMV, daca nu am fi satisfacuti de nivelul de hotarare a OMV, de puterea lui financiara si, nu in ultimul rand, al pretului. Definitia fundamentala a discutiilor exclusive este ca negociezi cu o singura companie. Aceasta este diferenta majora si noi vrem sa avem cea mai buna oferta. Dupa cum se stie, termenul este legat strans de perioada de subscriere a actionarilor minoritari, lucru care ne limiteaza si nu putem sa dam un termen foarte exact. Putem spune ca aceasta perioada de subscriere nu ne scurteaza termenul, el este undeva intre 4 si 10 luni pentru terminarea privatizarii. Contractul de privatizare dintre OMV si Guvernul Romaniei va fi mult mai devreme, speram noi, in iunie, iulie. Trebuie sa intelegem, in primul rand, regulile jocului. Trebuie sa intelegem ca aceste companii care au depus oferte sunt companii care au regulile lor interne, modul lor de conducere si ofertele pe care le-au facut sunt confidentiale. As vrea sa repet ca, daca nu am fi fost de acord cu nivelul de angajament, cu nivelul de pret, nu am fi sfatuit Guvernul sa intre in negocieri exclusive, nu am fi recomandat sa intre in discutii exclusive. Ceea ce vreau sa spun eu si spun pe ocolite este ca suntem confortabili cu nivelul de pret, cu nivelul de angajamente ale OMV si nu avem motive sa credem ca se va schimba acest lucru. Totusi, procesul nu este incheiat. Trebuie sa facem distinctie intre datele tehnice si substanta, dar, daca nu am fi avut confortul unui proces competitional, am fi avut o problema. Din fericire, nu a fost asa. A fost un proces competitional. Au lipsit cateva documente din ofertele celor de la OCCIDENTAL si MOL, dar nu asta a fost problema. Am fi putut gasi o modalitate de a colecta acel document. -''''Problema a fost de substanta, si nu de documente si de alte date tehnice. Si inca un lucru: trebuie sa se inteleaga ca totul este in conformitate cu strategia de privatizare aprobata de Guvern. Strategia este, in primul rand, de intarire a pietei de energie din Romania, ceea ce implica un Petrom integrat, dar si asigurarea materializarii investitiilor in companie si un nivel optim de incasari pentru stat. Actualmente, am selectat participantul care ne-a oferit rezolvarea optima a acestor prioritati.
Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom
Petrom, pregatit pentru privatizare
Directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, considera ca societatea este deja pregatita pentru privatizare. Cel mai important pas spre pregatirea psihologica si a unui nou mod de gandire manageriala s-a facut si prin prezenta unui reprezentant al BERD in Consiliul de Administratie al Petrom. Este vorba de Dick van der Bruk, impus de BERD in urma creditului in valoare de 150 de milioane de dolari, acordat Petrom pentru a face investitii in rafinare. 'Conducerea companiei, respectiv Consiliul de Administratie si AGA, au cautat cele mai bune masuri pentru restructurarea firmei, pentru cresterea productiei de titei si gaze si pentru realizarea de investitii, cu prioritate in domeniul productiv. In acest an, s-a pus un accent deosebit pe saparea de noi sonde si realizarea de reparatii capitale a fondului de sonde existent. Totodata, s-a pus accent pe realizarea investitiilor pentru modernizarea rapida a restului de instalatie din rafinarii. Aceasta, pentru a produce si a raspunde cerintelor Uniunii Europene din punctul de vedere al normelor de calitate. In ultimele cinci luni de zile, la toate aceste hotarari ale CA al Petrom a luat parte si domnul Dick van der Bruk, reprezentantul BERD in companie. Evident, cel putin eu am fost foarte atent la modul in care s-a manifestat fata de managementul nostru. Pot spune ca multe din propunerile domniei sale se regasesc, deja, aplicate in societate. Oricum, strategia Petrom in 2003 si in 2004 s-a adaptat realitatilor, astfel incat sa se pastreze un echilibru cat mai bun intre gradul de indatorare si cresterea companiei. Si investitiile din Kazahstan se inscriu perfect in viziunea reprezentantului BERD, alternativele pentru sursele de titei fiind extrem de necesare pentru orice companie de talia Petrom. Intr-un fel, chiar si complexurile de distributie ale Petrom se afla intr-o dinamica de imbunatatire a propriilor servicii, schimbandu-si, inclusiv, comportamentul fata de client', ne-a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.
Zestrea Petrom
Cifra de afaceri in 2003 de 1,9 miliarde de euro
Profit brut in 2003 de 81 milioane de euro
Capitalizare bursiera de 2,45 miliarde de dolari
Angajati - 57.000 de oameni
Produce 6-6,5 milioane tone de titei pe an si 6 miliarde mc gaze naturale
Rafineaza prin Arpechim si Petrobrazi
Distribuie prin circa 700 de benzinarii
Cifra de afaceri pentru 2004, estimata la 80.404 miliarde lei - 2,4 miliarde de dolari
Profitul brut pentru 2004, estimat la 3,200 miliarde lei - 100 milioane de dolari
Puterea OMV
- cea mai mare companie industriala listata in Austria
- cifra de vanzari in 2003 - 7,46 miliarde euro
- numar de angajati - 6.137
- opereaza in 12 state
- detine 25,1% din Rompetrol Group, proprietarul Rafinariei Petromidia
- opereaza pe piata carburantilor din Romania cu 60 de benzinarii
Sursa: Adevarul, 24 mai 2004.'
Pagina