03.12.2003
-
Profitul Compa Sibiu s-a injumatatit
ZF RO - FONDURI MUTUALE CMP
___
Producatorul de componente pentru industria auto Compa Sibiu va incheia anul cu un profit net de 14,6 miliarde lei, in scadere cu peste 51% fata de cel estimat initial in bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat la sfarsitul lunii aprilie, care prevedea un rezultat net de 30 miliarde lei.
La sfarsitul acestui an, veniturile totale ale Compa se vor ridica la 974 miliarde lei, comparativ cu un nivel estimat initial de 930 miliarde lei, in timp ce cheltuielile vor creste de la 890 miliarde lei la 954 miliade lei. De asemenea, cifra de afaceri va cunoaste un avans de 35 miliarde lei, pana la 935 miliarde lei.
'Atat veniturile, cat si cheltuielile au inregistrat cresteri fata de nivelurile prognozate initial. Totusi, costurile au avansat mai rapid decat veniturile, iar aceasta situatie a fost generata de cresterea cheltuielilor la materiile prime, materiale si SDV -uri (Scule, Dispozitive si Verificatoare - nota redactiei), precum si cu personalul', a declarat Adriana Coman, seful serviciului Controlling al companiei.
In 2002, compania a raportat un profit net de 29,4 miliarde lei, iar incasarile s-au situat la 777,1 miliarde lei, cu 23,3% mai mult fata de 2001. Capitalul social al Compa este de 77,8 miliarde de lei, detinut in proportie de 51,19% de catre asociatia salariatilor. Actiunile Compa sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu fiind de 2.300 lei/actiune, inregistrat in sedinta bursiera din 26 noiembrie.
Sursa: Ziarul Financiar, 3 decembrie 2003.' -
Aerostar asteapta venituri mai ridicate
Curentul ARS
___
Aerostar Bacau isi propune pentru 2004 un profit net de 63,1 miliarde de lei, nivel similar celui estimat pentru acest an, in timp ce cifra de afaceri va creste de la 819,9 miliarde de lei la 847 miliarde de lei, informeaza un comunicat al companiei. Compania previzioneaza un avans semnificativ in cazul veniturilor totale, de la 828,2 miliarde de lei pana la 940,2 miliarde de lei la 31 decembrie 2004. In schimb, cheltuielile totale se vor mentine la 749 miliarde de lei. Aerostar produce si repara aeronave si subansamble pentru acestea, precum si recipienti pentru gaze petroliere lichefiate. Societatea are un capital social de 292,8 miliarde de lei, detinut in proportie de 71,09% de Iarom Bucuresti. Un pachet de 11,14% din actiunile Aerostar este controlat de SIF Moldova. In 2002, Aerostar a raportat o cifra de afaceri de 743,5 miliarde de lei si un profit net de 61,3 miliarde de lei. Titlurile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret mediu de tranzactionare fiind de 36.000 de lei/actiune, inregistrat in sedinta bursiera din 27 noiembrie. Valoarea nominala a unei actiuni Aerostar este de 25.000 de lei.
Sursa: Curentul, 3 decembrie 2003. -
Majorare de capital la Petrom
Adevarul SNP
___
In sedinta extraordinara din 19 decembrie, actionarii SNP Petrom vor lua in discutie cresterea capitalului social al companiei. Majorarea s-ar datora obtinerii de catre Petrom a unor certificate de atestare a drepturilor de proprietate asupra unor terenuri de valoare. Majorarea ar putea fi cuprinsa intre 475,8 miliarde lei - 11,8 milioane euro si 38.200 miliarde lei - 950,4 milioane euro. In prima varianta, capitalul social al SNP Petrom ar creste de la 37.734 la 38.200 miliarde lei. In aceeasi sedinta din 19 decembrie, Petrom va analiza si intentia Victoria Bank Chisinau de a deveni actionar minoritar la Sucursala Petrom din Republica Moldova. Victoria Bank Chisinau este dispusa sa achite 1 milion de euro pentru 35% din capitalul social al ICS Petrom. Concomitent, banca moldoveneasca a realizat si investitii la Petrom Moldova, in valoare de 1 milion de euro. 'Legislatia moldoveneasca nu permite existenta unei societati cu capital integral strain pe teritoriul Republicii Moldova. O societate trebuie sa aiba unul sau doi parteneri. Noi am facut o selectie de oferte, iar Banca Victoria va veni cu cash, in valoare de aproximativ doua milioane dolari, pentru finantarea programelor pe care le avem', a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom. Sursa: Adevarul, 3 decembr
02.12.2003
-
Antibiotice va incepe sa exporte in Brazilia
ZF RO - FONDURI MUTUALE ATB
___
Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi are ca obiectiv pentru anul viitor cresterea vanzarilor cu aproximativ 14%, pana la 42 de milioane de dolari, urmare a ascensiunii exporturilor si lansarii de noi produse pe piata interna.
„La export vom creste prin inregistrarea si vanzarea produselor existente pe piete noi, iar la intern pregatim lansarea a 5 – 6 medicamente noi. Ne propunem astfel sa inregistram o crestere de cate 2 milioane de dolari, atat p[entru export cat si pentru vanzarile pe piata romaneasca” a declarat pentru ZF Ioan Nani, director general la Antibiotice.
Datorita dificultatilor financiare din sistemul romanesc de sanatate, Antibiotice a aplicat in ultimii ani o strategie de crestere a ponderii exporturilor in cifra de afaceri. Compania a obtinut aprobari pentru a vinde unele produse pe piata Statelor Unite, si-a deschis reprezentanta la Moscova si intentioneaza sa deschida una si in Brazilia, anul viitor. Anul acesta, prin contracte de reprezentanta incheiate cu firme locale, Antibiotice a inceput sa vanda in China, India, Australia, Malaezia si Indonezia.
Cele mai vandute produse de export sunt Nistanin, produs cu care compania detine 25% din piata mondiala de profil si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala.
„In ultimii ani am investit substantial pentru a moderniza liniile de productie a celor doua substante iar efectul asupra vanzarilor la export este vizibil. In fiecare din ultimii doi ani, exporturile noastre au crescut cu 2 milioane de dolari”, a precizat Nani.
Fata de anul 2000, cand exporta in valoare de 5,7 milioane dolari, Antibiotice va ajunge anul acesta la exporturi de 10 milioane de dolari, acestea avand o pondere de 27% din cifra de afaceri. Pe piata interna, Antibiotice este unul din principalii jucatori, dupa GlaxoSmithKline, Novartis-Lek, Pfizer, Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj Napoca. Compania detine o cota de circa 3,8% dintr-o piata totala de peste 600 de milioane de euro anual.
Sursa: Ziarul Financiar, 2 decembrie 2003. -
Divizarea Oltchim s-a amanat
Curentul OLT
___
Membrii Adunarii Generale a Actionarilor combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, a carei sedinta a avut loc vineri, au decis sa amane divizarea societatii, cu toate ca aceasta propunere era trecuta pe ordinea de zi.
Surse din cadrul AGA ne-au declarat ieri ca propunerea de divizare a fost amanata 'pentru o sedinta ulterioara', fara a se preciza insa data cand va avea loc aceasta. Practic, prin divizare, Oltchim ar fi urmat sa ramana doar cu activitatea de baza in domeniul chimiei-petrochimiei, prin externalizarea a trei unitati: Avicola Babeni, Suinprod Babeni, Fabrica de Nutreturi Combinate Babeni si Conservil Raureni (renumita fabrica de conserve de legume si fructe).
Aceasta a fost singura surpriza a sedintei de vineri a AGA, deoarece toate celelalte puncte aflate pe ordinea de zi au fost aprobate de cei prezenti. Astfel, capitalul social al celui mai mare combinat chimic din Romania a fost majorat cu valoarea creantelor detinute aici de AVAB, care au fost convertite in actiuni.
S-a mai aprobat si majorarea capitalului social al societatii mixte romano-daneze Oltgroup PVC SRL, operatiune in urma careia participatia Oltchim va scadea de la 50 la 17,9%. De asemenea, a fost majorat capitalul social si la societatea Protectchim SRL, unde Oltchim va detine 30% din actiuni. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul societatii Designro SRL Ramnicu Valcea.
In alta ordine de idei, actionarii au fost de acord cu crearea unei noi societati mixte intre Oltchim si Koprom Handelsges GmbH Austria, cu un capital social de 100.000 de euro. In aceasta afacere, profilata pe fabricarea TDI - materie prima pentru spume poliuretanice - partea romana va detine 40% din actiuni.
In fine, a primit unda verde si vanzarea a trei camine de nefamilisti (doua din Ramnicu Valcea si unul din Govora), in paralel cu modernizarea unui al patrulea, in care vor fi amenajate garsoniere pentru cazarea stagiarilor salariati ai Oltchim in primii cinci ani de activitate.
Sursa: Curentul, 2 decembrie 2003.' -
Incasarile Astra Asigurari au crescut cu peste 47%
Adevarul
___
In primele noua luni ale acestui an, societatea de asigurare Astra Asigurari a incasat din prime de asigurare peste 985 miliarde lei -aproximativ 30 milioane dolari, cu 47% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai vandute asigurari au fost: RCA, asigurarile medicale pentru calatorii in strainatate, asigurarile Carte Verde, politele pentru apartamente si bunuri, precum si asigurarile de raspundere civila. Pentru asigurarile maritime, incasarile au crescut cu 50%, iar pentru cele de aviatie cu peste 1000%. In ceea ce priveste numarul dosarelor solutionate, acestea au fost de peste 17.000, valoarea daunelor achitate ridicandu-se la 400 miliarde lei, cu peste 20 miliarde lei mai mult decat valoarea despagubirilor platite pe intreg anul trecut. 'Suntem convinsi ca si in anul viitor piata asigurarilor va inregistra un trend ascendent. La aceasta vor contribui atat majorarea tarifelor RCA, cat si deductibilitatea primelor de asigurare, daca va fi pusa in practica', a declarat Karla Marinescu, directorul general al Astra Asigurari.
Sursa: Adevarul, 2 decembrie 2003.'
28.11.2003
-
BNR pune piciorul pe frana creditarii
ZF RO - FONDURI MUTUALE BCC BRD TLV
___
Dupa o serie intreaga de mesaje verbale ramase fara efect, BNR se pregateste sa puna frana creditului de consum prin restrictii administrative, obligand bancile sa reintroduca solicitarea de giranti, avansuri si venituri minime prohibitive.
La solicitarea Fondului Monetar International, Consiliul de Administratie al bancii centrale a discutat ieri o lista de masuri care au ca tinta directa diminuarea numarului persoanelor fizice eligibile pentru a obtine credite.
In acelasi timp insa conducerea BNR a luat in discutie restrangerea drastica a resurselor de creditare ale bancilor prin majorarea rezervei minime obligatorii in lei de la 18% in prezent la 25%, ceea ce ar insemna revenirea la nivelul din urma cu doi ani. Aceasta ar reprezenta o masura de o duritate fara precedent, pe care guvernatorul Mugur Isarescu nu o includea printre prioritati in urma cu o saptamana, dar care ar putea fi justificata de refuzul bancilor de a raspunde la avertismentele bancii centrale, reprezentantii mai multor institutii importante continuand sa afirme public ca vor continua sa dea credite pe masura cererii pietei.
Chiar daca bancile isi mentin disponibilitatea de a finanta consumul, BNR intentioneaza sa le determine sa inaspreasca normele de creditare, prin stabilirea ori reintroducerea unor conditii prohibitive pentru clientii persoane fizice. Astfel, bancile ar putea fi obligate sa solicite un avans pentru imprumuturile destinate achizitionarii de bunuri de folosinta indelungata.
In cazul creditelor pentru nevoi personale, BNR intentioneaza sa introduca obligativitatea solicitarii unui depozit colateral - suma pusa la dispozitia bancii care poate fi retrasa pe masura ce imprumutul este rambursat - , ca o garantie suplimentara pentru banca. Nu in ultimul rand, solicitarea de giranti ar putea deveni o conditie obligatorie pentru toate institutiile de credit, dupa ce mai multe banci au renuntat cu greu la acest criteriu.
De asemenea, banca centala ar putea cere bancilor sa-si limiteze expunerea pe credite de consum la mai mult de 10% sau 20% din totalul portofoliului de credite.
O alta posibilitate luata in calcul este stabilirea unei ratei lunare de rambursare reprezentand 20-30% din venitul solicitantului, fata de aproximativ 50% cat solicita bancile in prezent.
Toate acestea pentru a descuraja o cerere de finantare pe care bancile sustin ca o pot acoperi fara a-si asuma riscuri deosebite, dar care este acuzata ca alimenteaza o crestere prea mare a importurilor. Si astfel, piata ar putea suporta un recul brutal la capitolul conditii de creditare pentru persoane fizice, dupa mai putin de un an de relaxare a acestora.
Sursa: Ziarul Financiar, 28 noiembrie 2003. -
SC RAFO Onesti, obligata sa plateasca un credit restant evaluat la 152.000.000.000 de lei
Romania libera
___
Magistratii Sectiei Comerciale din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au obligat SC RAFO Onesti SA, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, sa achite Ministerului Finantelor suma de 152.000.000.000 de lei, reprezentand contravaloarea unui credit restant. Aparatorul firmei, administrata de Corneliu Iacobov, le-a solicitat judecatorilor sa constate nelegalitatea pretentiilor Ministerului de Finante, desi creditul fusese garantat de stat si derulat prin fosta Companie Romana de Petrol. ICCJ a respins insa actiunea SC RAFO SA, urmand sa se treaca la executarea silita daca debitorul refuza in continuare sa-si onoreze obligatiile financiare catre Ministerul Finantelor.
Pe de alta parte, Sectia de Contencios Administrativ a ICCJ a admis o actiune separata a Ministerului de Finante prin care s-a cerut constatarea nelegalitatii unei decizii a Curtii de Apel Bacau. Rafinaria beneficiase de anularea unor acte de control si a obligatiei pentru achitarea sumei de 2.629.000.000 de lei, reprezentand neplata taxelor vamale. Magistratii au trimis spre rejudecare cauza la instanta de fond. Ultimele incidente de dinaintea deciziilor instantei de casatie legate de activitatea desfasurata la SC Rafo Onesti au fost prezentate de Autoritatea Nationala de Control. Comisarii Garzii Financiare au identificat in urma unui control realizat in perioada 14-17 octombrie patru cisterne cu 100 tone de produse petroliere aflate in tranzit prin judetul Vrancea, care fusesera incarcate la SC RAFO Onesti. Marfa nu era inregistrata in documente justificative. Prin urmare, nici accizele nu ar fi fost platite. Produsele petroliere au fost confiscate, RAFO urmand sa achite si o amenda contraventionala in valoare de 3.000.000.000 de lei.
Dar cea mai importanta captura a autoritatilor dateaza din 22 octombrie a.c., cand Biroul Vamal Constanta a confiscat 59.350 tone de titei brut, pompat la SC RAFO Onesti si evaluat la 537.288.108.990 de lei. IJP Constanta a inregistrat, la cererea Directiei Generale a Finantelor Publice, plangeri penale impotriva conducerii SC RAFO SA si a Casei de Expeditie SC OIL TERMINAL Constanta SA.
Sursa: Romania Libera, 28 noiembrie 2003. -
Oltchim se divizeaza astazi, in ograda statului
Curentul OLT
___
La Ramnicu Valcea se anunta pentru astazi o zi 'torida', avand in vedere ca la combinatul chimic Oltchim va avea loc sedinta adunarii generale ordinare si extraordinare. Chiar daca ea a fost anuntata inca de acum doua saptamani, sedinta survine la numai cateva zile dupa ce APAPS a decis suspendarea procesului de privatizare.
Trecerea in proprietate a celui mai mare combinat chimic din Romania a fost asadar amanata. Surse din cadrul Autoritatii pentru Privatizare sustin ca motivul acestei decizii ar fi constat in faptul ca nici unul dintre 'petitori' nu indeplinea criteriile legate de experienta in domeniu si cifra de afaceri.
Lucru cam greu de crezut, avand in vedere ca toti cei trei competitori au nume 'grele' in domeniu: Rompetrol, un consortiu condus de LukOil si Borsochem Viena. Aceleasi surse ne-au declarat ca aceasta din urma societate ar fi fost cea mai potrivita, din punctul de vedere al experientei, sa preia combinatul valcean.
Intre timp, la Bucuresti, cererea de suspendare a privatizarii inaintata instantei de catre avocatii Rompetrol a fost respinsa in urma cu doua zile, deoarece suspendarea se produsese deja la initiativa APAPS.
Reducerea participarii la o societate mixta
Pe de alta parte, societatea Oltchim a fost suspendata ieri de la tranzactionare de catre conducerea Bursei de Valori Bucuresti, procedura uzuala in vederea desfasurarii AGA de astazi.
Ordinea de zi a AGA ordinara este destul de scurta: aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2004 si a celui rectificat pentru anul in curs. Nu acelasi lucru se poate spune despre ordinea de zi pentru AGA extraordinara, al carei convocator se intinde pe mai multe pagini.
Un prim punct este reprezentat de propunerea de majorare a capitalului social al societatii Oltogroup PVC SRL Ramnicu Valcea, unde Oltchim detine 50% din capitalul social, restul fiind in proprietatea unei companii daneze. Este vorba de un aport al Oltchim de 902 milioane de lei, in timp ce partenerul danez va 'cotiza' cu 4,17 miliarde de lei. In consecinta, Oltchim va ramane actionar minoritar la societatea respectiva, cu 17,9% din capitalul social.
In schimb, se infiinteaza alta
Daca in cazul precedent s-a propus reducerea participarii combinatului la capitalul social al unei societati mixte, pe un alt punct al ordinii de zi se afla solicitarea aprobarii AGA pentru constituirea alteia.
Este vorba de infiintarea unei societati mixte romano-austriece, denumita Koprom Chemicals SRL, in asociere cu compania austriaca Koprom Handelsges GmbH. Capitalul social al acesteia ar urma sa fie de 100.000 de dolari, iar obiectul de activitate - fabricarea de TDI, materie prima pentru spume poliuretanice. In aceasta societate mixta, Oltchim va detine 40% din actiuni, iar restul - austriecii. Reprezentantul Oltchim in AGA este propus a fi directorul general al combinatului, Constantin Roibu.
Majorare de capital la Protectchim
In cazul societatii Protectchim SRL se propune majorarea capitalului social cu 2,9 miliarde de lei, dintre care 875 milioane - aportul Oltchim, iar restul - cel al altor persoane fizice si juridice.
In consecinta, participarea Oltchim la aceasta societate se va reduce la 30%. Si in ceea ce priveste Designro Ramnicu Valcea se are in vedere majorarea capitalului social, cu 2,9 miliarde de lei, ceea ce va duce la aceeasi cota de 30% pentru Oltchim.
Externalizarea conservelor si a gainilor
Pe ordinea de zi se mai afla un punct extrem de important, si anume propunerea de divizare a Oltchim. Practic, combinatul va ramane doar cu activitatea de baza, urmand a fi constituita societatea Zooalim, care va cuprinde: Avicola Babeni, Suinprod Babeni, Fabrica de Nutreturi Combinate Babeni si Conservil Raureni.
Cu alte cuvinte, Oltchim SA nu va mai avea in obiectul de activitate cresterea gainilor, fabricarea de nutreturi sau a renumitelor conserve de fructe si legume marca Raureni.
Tot astazi va fi luata in discutie si propunerea de conversie in actiuni a creantelor detinute la combinatul valcean de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). In acest sens, se va majora capitalul social cu valoarea creantei si se va modifica in mod corespunzator actul constitutiv.
Caminele se vand sau se modernizeaza
Astazi va fi pusa si problema caminelor de nefamilisti aflate in proprietatea combinatului. Caminele 1 si 2 din municipiul Ramnicu Valcea si caminul 4 din Colonia Govora vor fi scoase la vanzare.
In schimb, se propune modernizarea caminului 3 din Ramnicu Valcea, prin realizarea de garsoniere pentru cazarea stagiarilor salariati ai Oltchim in primii cinci ani de activitate. In concluzie, Oltchim ramane deocamdata in proprietatea statului, pana la gasirea unui investitor serios si agreat. AGA de astazi nu va influenta procesul de privatizare, care va fi reluat ulterior.
Sursa: Curentul, 28 noiembrie 2003.'
27.11.2003
-
Severnav a mers in pierdere pe primele noua luni
ZF RO - FONDURI MUTUALE SEVE
___
Pierderile din dobanzile platite si diferentele de curs valutar au transformat in primele noua luni ale anului profitul din activitatea de baza a constructorul de nave Severnav Drobeta Turnu Severin intr-o pierdere de 5 miliarde de lei. Societarea a inregistrat in al treilea trimestru al acestui an un profit din activitatea de baza egal cu cel din prima jumatate a anului, 12 miliarde de lei.
Cifra de afaceri a Severnav din primele noua luni ale anului a fost de 162 miliarde de lei (4,8 milioane de dolari) de 1,5 ori mai mica fata de cea din perioada similara a anului anterior. Navele produse de un santier naval sunt inregistrate in cifra de afaceri in momentul livrarii. La finalul primelor noua luni ale anului Severnav avea datorii in valoare de 548 miliarde de lei, din cere 209 miliarde de lei erau reprezentate de avansurile primite de la clienti.
Santierul a livrat insa de curand o nava in valoare de 20 milioane de euro. Este vorba de un vapor destinat transportului de GPL si etilena comandat de compania germana Hartman.
Piata transporturilor navale si a constructiilor de nave se afla in recesiune. Santierul din Drobeta Turnu Severin a simtit efectele recesiunii la inceputul anului cand partenerii externi au reziliat sapte contracte ferme privind livrarea unor nave. Santierul naval Severnav are 2.300 de angajati si in ultimii ani s-a specializat in constructia navelor maritime de transport general, dar a construit si nave speciale de transport gaze, toate pentru export.
Actiunile Severnav sunt listate la categoria a II-a a Bursei Electronice RASDAQ. Principalul actionar al companiei este APAPS, cere detine 70% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este o companie din Luxemburg, International Railway Services, care detine 10% din actiuni, pachet cumparat in urma cu un an de la SIF Oltenia. Severnav are un capital social de 69,7 miliarde lei, format din actiuni cu o valoare nominala de 25.000 lei.
Sursa: Ziarul Financiar, 27 noiembrie 2003.
Pagina