27.01.2004
-
Arpechim Pitesti, la norme europene
Cronica Romana SNP
___
La'Arpechim' Pitesti, sucursala a SNP Petrom, a fost repusa in functiune Instalatia Hydrobon, care asigura obtinerea motorinei Euro V. Sucursala din Pitesti este singura din tara care realizeaza aceasta motorina, prevazuta in nomenclatorul UE pentru anii viitori. Instalatia s-a aflat mult timp in conservare, la ea efectuandu-se lucrari de modernizare si dotare cu aparatura performanta. Folosindu-se majoritatea utilajelor existente, costul lucrarilor, de 4 milioane dolari, s-a inscris in graficul de cheltuieli, asigurandu-se astfel continuarea investitiilor la alte obiective. Instalatia are o capacitate de fabricatie de 500 mii tone pe an, productie care asigura si piata interna si disponibilitatile pentru export.
Sursa: Cronica romana, 27 ianuarie 2004.'
26.01.2004
-
Foamea de actiuni a dus Bursa la patru miliarde de dolari
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Valoarea totala a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a depasit saptamana trecuta, pentru prima data de la infiintarea pietei, nivelul de patru miliarde de dolari. Cresterea preturilor actiunilor, devenita deja traditionala in luna ianuarie, nu este insa dublata de aparitia pe piata actiunilor unor noi companii. Chiar si asa afacerile derulate de brokeri sunt din ce in ce mai mari, iar castigurile medii ale investitorilor au depasit 10% doar in primele trei saptamani ale acestui an. Dobanda anuala la depozitele bancare se situeaza in prezent intre 14-20%.
Pana la finalul anului capitalizarea Bursei ar putea atinge nivelul de 6,5 miliarde de dolari dupa fuziunea cu Bursa Electronica RASDAQ. Chiar si lasand la o parte aceasta fuziune oficialii Bursei de Valori Bucuresti spera la o crestere a valorii companiilor listate chiar in raport cu Produsul Intern Brut (PIB). Speram ca la finalul acestui an sa aduca o capitalizare bursiea care sa reprezinte 7,5% din PIB, spune presedintele Bursei, Sergiu Oprescu. Capitalizarea BVB reprezinta in prezent aproximativ 7% din PIB. Presedintele Bursei spune ca acest nivel poate fi atins prin introducerea la tranzactionare a unor noi societati, nu numai prin cresterea valorii de piata a societatilor deja cotate.
Raportul dintre capitalizarea bursiera si Produsul Intern Brut reprezinta unul din cei mai buni indicator ai dezvoltarii pietei de capital dintr-o tara si depasete 100% pe pietele cele mai dezvoltare.
Dintre companiile listate la BVB, cele mai mari capitalizari apartin Petrom 1,7 miliarde de dolari, BRD - aproape un miliard de dolari, Alro Slatina - 220 milioane de dolari si Banca Transilvania cu 160 milioane de dolari. Cele cinci societati de investitsii financiare valoreaza pe piata 380 milioane de dolari.
Fata de anul 2000, capitalizarea totala a BVB a crescut de zece ori, iar valoarea tranzactiilor de anul trecut, de 302 milioane de dolari, a crescut de 3,5 ori fata de acelasi an.
Toti cei trei indici oficiali ai Bursei de Valori au atins noi maxime istorice aprope zilnic de la inceputul acestui. Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece companii a castigat 10,2%, fata de finalul anului trecut, BET-C, indicele general al pietei a urcat cu 9,3%, iar cresterea medie a societatilor de investitii financiare (SIF) a fost de aproape 13%.
Este euforia inceputului de an, care nu apare numai pe piata romaneasca. Pe de alta parte se mizeaza pe o inflatie cu o singura cifra, iar investotorii se orienteaza catre societatile care acorda dividende in mod traditional si care le pot aduce castiguri comparabile cu inflatia numai din dividende, fara a lua in calcul cresterile de capital , spune Sergiu Oprescu.
Printre cele mai importante cresteri fata de inceputul anului s-au numatat cele ale actiunilor bancilor, BRD si Banca Transilvania care au urcat cu cate 15%. Dintre SIF-uri, cea mai buna evolutie au avut-o actiunile SIF Moldova, cu o crestere de 20%, celelalte patru SIF-uri aducand actioanrilor castiguri de 13-14%.
Cele mai tranzactionate actiuni de la categoria a II-a a pietei au inregistat cresteri chiar mai mari. Actiunile Sicomed au avansat de la inceputul anului cu 27%, iar actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au adus castiguri de 23%.
Brokerii se tem insa ca valoarea tot mai mari a tranzactiilor de la Bursa din ultimii ani ar putea fi doar temporara, atata timp cat o parte a companiilor au fost retrase de pe piata, iar multi dintre actionarii majoritari si-au consolidat pozitiile. Piata se ingusteaza, companiile sunt din ce in ce mai putine, la fel si numarul actiunilor tranzactionabile pe piata. In plus nu exista inca instrumente cum ar fi tranzactile in marja sau vanzarile scurte, comenteaza Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker, una din cele mai mari societati de brokeraj cu capital romanesc.
El spune, de altfel ca o parte din cresterea Bursei din ultimele saptamani se datoreaza tocmai lipsei oportunitatilor de investitie de pe piata. Investitorii sunt atrasi de castigurile care au fost realizate la Bursa in ultimii ani, dar variantele de plasare a banilor sunt din ce in ce mai greu de gasit.
Sursa: Ziarul financiar, 26 ianuarie 2004. -
Grupul LNM, pregatit sa puna in functiune o noua linie la Petrotub Roman
Romania libera
___
Reprezentantul grupului LNM in Romania si directorul general de la ISPAT-Sidex, Narendra Chaudhary, a anuntat ca programele de investitii deja incepute la Petrotub Roman, una din ultimele achizitii ale concernului anglo-indian din tara noastra, vor fi finalizate. 'Vom continua programele de investitii incepute la Petrotub. Suntem in stadiul de analiza in ceea ce priveste instalarea unei noi linii de productie, un proiect care va necesita intre 35-40 de milioane de dolari', a spus Chaudhary. El a precizat ca Petrotub a achizitionat de la firma germana Mannesmann Meer, in anii precedenti, o linie de productie noua, finantarea fiind asigurata printr-un imprumut acordat de o banca germana. Utilajele valoreaza aproximativ 32 de milioane de dolari, imprumutul necesar pentru achizitionarea lor nefiind achitat. El va fi platit de grupul LNM, care va suporta si cheltuielile de instalare a liniei. 'Vom finaliza investitia. Noua linie de productie va duce la dublarea productivitatii, pentru ca este un echipament foarte modern. De asemenea, calitatea produselor Petrotub va fi imbunatatita', a mai afirmat Chaudhary.
Narendra Chaudhary a mai anuntat - cu prilejul unei intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor locale, conducerea Petrotub si liderii de sindicat, desfasurata cu ocazia preluarii efective a operatiunilor Petrotub de catre noul proprietar - ca grupul LNM intentioneaza sa aduca noua achizitie pe profit pana la sfarsitul acestui an. 'Dorim sa crestem productia pana la un nivel de 300.000 de tone in 2004 si ne concentram pe optimizarea politicii comerciale - de marketing si vanzari', a completat Chaudhary.
Sursa: Romania libera, 26 ianuarie 2004.' -
Rafinaria Petrotel-Lukoil va fi repornita in trimestrul al doilea 2004
Romania libera
___
Rafinaria Petrotel-Lukoil va fi repornita in luna iunie a acestui an. Ea a fost oprita in vara anului trecut pentru executarea unor lucrari de modernizare care sa permita producerea carburantilor conform normelor Euro 4 si Euro 5. In cadrul acestui amplu program de modernizare, care va costa circa 125 de milioane de dolari, pe langa reabilitarea instalatiilor principale, sunt supuse reabilitarii si instalatiile de producere a energiei, precum si instalatiile de epurare a apelor. In scopul diminuarii pierderilor, va fi redus parcul de rezervoare pentru productia intermediara, iar rezervoarele ramase vor fi dotate cu sisteme de gestiune cantitativa a produselor. Intregul program de modernizare a rafinariei va fi planificat si urmarit cu sistemul de project management Primavera, furnizat de firma TotalSoft. Capacitatea instalata a rafinariei Petrotel, la care compania rusa Lukoil detine 51% din actiuni din anul 1998, este de 5 milioane tone titei pe an, iar capacitatea operationala este de 3,5 milioane tone titei.
Sursa: Romania libera, 26 ianuarie 2004.
23.01.2004
-
LukOil va redeschide rafinaria Petrotel Ploiesti
Adevarul
___
Pe langa intentiile de a participa indirect la privatizarea Petrom, LuKOil mai vrea sa isi dezvolte in Romania si activitati in sectorul petrochimiei, fiind interesat de achizitionarea Oltchim Rm. Valcea. De altfel, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, a declarat ca cel care va cumpara Petrom ar trebui sa cumpere si Oltchim Rm. Valcea, situatie care ar veni ca o manusa pentru LukOil in cazul in care situatia privatizarii combinatului valcean va fi clarificata.
Pana atunci, conform declaratiilor lui Nicolae Ciornii, presedintele LukOil Downstream, cel mai probabil pana la sfarsitul lunii iunie va fi repusa in functiune rafinaria Petrotel. 'In prezent, rafinaria este inchisa pentru a realiza lucrarile de modernizare, astfel incat sa putem produce carburanti tip Euro 3, Euro 4 si Euro 5. Investitiile in modernizarea rafinariei se vor ridica la aproximativ 125-130 milioane dolari', a declarat Ciornii. De altfel, avand in vedere valoarea investitiilor de peste 335 milioane dolari (la o cifra de afaceri de aproape 416 milioane dolari), profitul realizat de LukOil in Romania a fost la sfarsitul anului trecut de aproximativ 2 milioane dolari.
Pentru 2004, LukOil Downstream are in vedere majorarea numarului de benzinarii de la 203 (care acopera cam 15% din piata romaneasca) la 300. Numai pentru realizarea celor 97 de noi benzinarii in acest an, grupul va cheltui aproximativ 100 milioane de dolari. 'La sfarsitul acestui an, valoarea totala a investitiilor grupului in Romania se va ridica la aproximativ 450 milioane de dolari, iar numarul locurilor de munca va creste de la aproximativ 2.200 de angajati, in prezent, la peste 5.000', a mai precizat Nicolae Ciornii.
Desi aproape toate produsele vandute in benzinariile LukOil (cu exceptia benzinei cu plumb) sunt importate, compania intentioneaza sa puna in functiune, pana la sfarsitul anului, inca doua laboratoare fixe si doua laboratoare mobile de control al calitatii. 'Existenta unor astfel de laboratoare permite aplicarea unor programe severe de distributie din punct de vedere al calitatii carburantilor. Astfel vor fi evitate situatiile ipotetice in care soferii cumpara un anumit tip de benzina amestecata cu solventi si reziduuri petroliere. Orice reclamatie va fi solutionata gratis si fara pierdere de timp', a conchis presedintele LukOil Downstreasm, Nicolae Ciornii.
Sursa: Adevarul, 23 ianuarie 2004.' -
Investitiile straine pe piata de capital - mai mari cu 55 milioane euro
___
Volumul investitiilor pe piata de capital la nivelul anului 2003 au crescut cu circa 2.253 miliarde lei (aproximativ 55 milioane euro), in conditiile in care fondurile externe intrate la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq au totalizat circa 6.313 miliarde lei (154 milioane euro), iar retragerile s-au ridicat la circa 4.060 miliarde lei (99 milioane euro). 'Magnetul' care a atras grosul plasamentelor pe piata de capital in anul care a trecut a fost sectorul financiar-bancar, investitiile din acest domeniu crescand cu circa 390 miliarde, o contributie esentiala in acest sens avand companiile inregistrate in SUA, Luxemburg si Anglia.
In luna decembrie 2003, companiile inregistrate in Austria au fost cei mai mari investitori pe piata de capital, cumparand actiuni in valoare de circa 85 miliarde lei, cu precadere in domeniul intermedierilor financiare.
Brokerii spun ca acestia s-au orientat in special catre cele doua banci listate pe BVB - Banca Transilvania si BRD-SocGen, cat si catre actiunile celor cinci SIF-uri. Pe locul al doilea s-au aflat companiile cu sediul social in Statele Unite ale Americii, urmate de cele din Cehia si Germania.
Intre investitorii care au optat la sfarsitul anului sa iasa din afaceri de pe piata de capital se numara firmele cipriote, care au vandut actiuni in valoare de circa 61 miliarde lei. Domeniul cel mai atractiv pentru investitorii de portofoliu ramane cel financiar-bancar, care a atras in luna decembrie cumparari de actiuni in suma totala de aproximativ 150 miliarde lei.
Sursa: Adevarul, 23 ianuarie 2004.'
22.01.2004
-
Scadere pe RASDAQ din cauza lipsei ofertelor publice
Cotidianul
___
Valoarea tranzactiilor la Bursa Electronica RASDAQ (BER) a scazut in anul 2003. Astfel, pe parcursul anului trecut, la Bursa RASDAQ au avut loc tranzactii in valoare totala de 4110 miliarde de lei (123,5 milioane de dolari), cu 104 miliarde de lei (3,6 milioane dolari) mai putine decat in anul precedent. Scaderea a fost determinata in principal de diminuarea valorii ofertelor publice de vanzare, precum si de diminuarea valorii ofertelor publice de cumparare si preluare, spune conducerea BER. De altfel, scaderea valorii ofertelor publice de cumparare a fost compensata de cresterea tranzactiilor comune (care nu sunt parte a ofertelor publice) cu aproximativ 37 miliarde de lei, sustin sursele citate. Pe de alta parte, operatiunile derulate de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului prin intermediul RASDAQ, respectiv licitatiile electronice derulate au fost sporadice, ridicandu-se la numai un milion de dolari.
'In urma analizei valorii tranzactiilor, activitatea de baza (tranzactiile comune) a fost stabila si a inregistrat o usoara crestere in 2003, BER fiind, totusi, dependenta de operatiuni speciale (oferte publice), care ii influenteaza decisiv evolutia', spun analistii din cadrul RASDAQ.
Pe de alta parte, pe parcursul anului 2003, o parte dintre societatile tranzactionate pe RASDAQ au fost retrogradate la categoria baza, iar altele - suspendate de la tranzactionare. De altfel, una dintre problemele inca nerezolvate si ramase pentru anul 2004 este cea a suspendarilor pentru modificarea capitalului social, care, in majoritatea cazurilor, se masoara in luni si priveaza investitorii de serviciile pietei.
Din punct de vedere al operatiunilor, anul 2003 a gravitat in jurul ofertelor publice de preluare si cumparare, care au reprezentat 56% din cifra de afaceri a Bursei Electronice RASDAQ.
BER urmeaza sa fuzioneze in perioada urmatoare cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in momentul in care va aparea o lege care sa permita transformarea BVB din entitate detinuta public in societate pe actiuni, asa cum sunt majoritatea burselor din lume.
Sursa: Cotidianul, 22 ianuarie 2004.' -
Lukoil interesata in continuare de Oltchim
Azi OLT
___
Compania Lukoil este interesata in continuare de privatizarea Societatii Petrochimice Oltchim Ramnicu-Valcea, care ar putea fi reluata peste doua – trei luni, a declarat, ieri, presedintele Lukoil Downstream SRL, Nicolae Ciornai. „Nu cred ca Societatea Oltchim trebuie sa fie cumparata neaparat de cel care va castiga privatizarea Petrom. Din cate am inteles, privatizarea Oltchim va fi reluata in urmatoarele doua trei luni', a adaugat Ciornai.
Combinatul din Ramnicu-Valcea a fost scos la privatizare la sfarsitul lunii octombrie 2003. Lukoil a depus oferte pentru privatizarea Oltchim, alaturi de Rompetrol si o alta companie preselectata.
Sursa: Azi, 22 ianuarie 2004.' -
Petrom isi detaliaza patrimoniul
Adevarul SNP
___
Referitor la informatiile aparute in ultima vreme privind aspecte legate de dreptul de proprietate asupra unor terenuri si datorita faptului ca in acest context este mentionat Petrom, pentru o buna informare a opiniei publice, conducerea SNP Petrom face precizari: Petrom este o companie petroliera integrata, care opereaza in explorarea zacamintelor petroliere, extractia hidrocarburilor, prelucrarea acestora si comercializarea produselor petroliere finite. Zacamintele petroliere din care Petrom extrage hidrocarburi sunt, in cea mai mare parte, descoperiri puse in evidenta dupa anul 1950. Cele trei combinate petrochimice care apartin Petrom - Petrobrazi, Arpechim si Doljchim - au fost construite dupa anul 1960, iar pentru terenurile aferente acestora s-au obtinut titluri de proprietate.
Petrom este o societate comerciala care isi desfasoara activitatea in conformitate cu legislatia romana in vigoare, care stipuleaza clar ca bogatiile subsolului apartin statului, legislatie care include si Legea Petrolului. Petrom are incheiate cu statul roman, prin ANRM, contracte de concesiune pentru zacamintele pe care le exploateaza, iar, in baza acestora, investeste pentru dezvoltarea productiei si plateste taxele si impozitele datorate. Prin Legea nr. 119/1948 au fost nationalizate intreprinderile din domeniul industriei petroliere si de gaze naturale, enumerate in lista anexa nr. IV a acestui act normativ, fiind stabilite totodata si modalitatile de acordare a despagubirilor proprietarilor si actionarilor acestora.
Dupa anul 1990, statul a creat cadrul legislativ si a stabilit conditiile care sa permita restituirea in natura sau acordarea de masuri reparatorii prin echivalent persoanelor indreptatite ale caror imobile - cladiri, terenuri sau, in cazul de fata, sonde sau alte mijloace folosite la extractia titeiului si a gazelor naturale - au fost preluate de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sau au fost rechizitionate de stat si nerestituite. In aceste conditii, orice persoana fizica sau juridica ce se considera indreptatita la restituirea acestor imobile era obligata sa parcurga procedura administrativa instituita de Legea nr. 10/2001, prin formularea unei notificari in termenul prevazut de aceasta lege, respectiv pana la data de 13.02.2002.
Mentionam ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, respectiv art. 3, alin. 3 din Legea nr. 54/1998, privind circulatia juridica a terenurilor, persoanele juridice straine nu pot dobandi terenuri in Romania prin acte juridice intre vii sau prin mosteniri. In concluzie, in conditiile legislatiei in vigoare, o persoana juridica straina nu poate fi titulara dreptului de proprietate asupra unui teren din Romania, iar persoanele juridice romane nu mai pot, la aceasta data, sa formuleze notificari prin care sa solicite restituirea imobilelor preluate de stat in perioada sus-mentionata. De asemenea, prin Legea nr. 10/2001 sunt stabilite clar conditiile restituirilor de orice natura, chiar si in cazul unor solicitari de retrocedare prevazute de Codul de procedura civila.
In calitate de detinator de astfel de terenuri, Petrom nu a primit nici o solicitare de retrocedare din partea vreunei persoane juridice, in conformitate cu Legea 10/2001. In prezent, Petrom detine titluri de proprietate pentru mai mult de jumatate din imobilele pe care isi desfasoara activitatea. Celelalte imobile, pentru care nu s-au obtinut inca titluri de proprietate, nu sunt implicate in eventuale solicitari de retrocedare; pentru ele au fost deja demarate procedurile legale de obtinere a titlurilor de proprietate, acestea fiind in diverse stadii procedurale. Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA Bucuresti este o companie stabila, puternica, in plina dezvoltare. Atat pentru anul 2004, cat si pentru viitor, conducerea Petrom a stabilit strategia concreta de dezvoltare a companiei, conceputa pe baza resurselor, a programelor de crestere a eficientei activitatii, precum si in contextul procesului de privatizare.
Conducerea S.N.P. Petrom S.A. Bucuresti
Sursa: Adevarul, 22 ianuarie 2004.
21.01.2004
-
Romania, pamantul fagaduintei pentru investitorii straini
Jurnalul National
___
In Romania au intrat, anul trecut, 1,1 miliarde de euro sub forma de investitii straine directe, tara noastra dovedindu-se cea mai atractiva dintre suratele ei din Europa de Sud-Est, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW).
Totusi, raportat la dimensiunile tarii, volumul investitiilor straine directe este scazut, 'in mod tipic pentru o tara in care politica de tranzitie a fost ezitanta, iar privatizarea a fost lansata cu intarziere', se precizeaza in studiu.
Potrivit raportului, al doilea loc in regiune l-a ocupat Croatia, cu un volum al investitiilor straine directe de 900 de milioane de euro. Pe locurile urmatoare vin, in ordine, Serbia si Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Albania si Bosnia.
'Cel mai probabil, aceasta situatie se va mentine si in urmatorii cativa ani. Romania este atractiva, fiind o piata de mari dimensiuni, caracterizata prin salarii reduse exprimate in euro si constituind o locatie adecvata pentru productia de bunuri finite, dar si pentru cea de componente industriale', se precizeaza in studiu.
Sursa: Jurnalul national, 21 ianuarie 2004.'
Pagina