Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.08.2003

  • GM vrea doar locomotivele Electroputere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EPT

    ___
    Compania americana General Motors a depus o scrisoare de intentie pentru preluarea sectiei producatoare de locomotive a Electroputere Craiova, a declarat directorul general al companiei, Petru Sabaila. 'Intentia General Motors nu poate fi luata insa in calcul intruca caietul de sarcini privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Electroputere vizeaza privatizarea intregii companii. Daca firma americana intra in consortiu cu alte societati, care la randul lor vor fi interesate de celelalte sectii ale Electroputere, scrisoarea de intentie a General Motors poate fi luata in discutie', a adaugat Sabaila. Termenul pentru depunerea ofertelor expira la 27 august, iar o zi mai tarziu vor fi deschise documentatiile. Electroputere Craiova a inregistrat, anul trecut, pierderi nete in valoare de 178 de miliarde lei, comparativ cu nivelul de 23,8 miliarde lei inregistrat in 2001, raportate la o cifra de afaceri de 937 de miliarde lei, valoare mai redusa cu peste 200 de miliarde lei fata de anul precedent.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 august 2003.'

    mai mult

  • ARO, Tractorul si ROMAN trebuie vandute in august

    Romania libera   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a luat decizia urgentarii procedurilor de privatizare pentru toate societatile mari si foarte mari situate in zone cu probleme sociale deosebite si care au o situatie economico-financiara dificila, cu datorii si pierderi foarte mari. In acest sens, APAPS se afla la ora actuala in negocieri cu compania americana Cross Lander pentru preluarea uzinei ARO Campulung si, in paralel, se apropie de finalizarea tratativelor cu investitorii italieni de la Landini pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la societatea Tractorul Brasov. Totodata, APAPS asteapta oferte pentru privatizarea societatii ROMAN Brasov, data-limita de depunere fiind 18 august 2003. 'Toate rundele de negocieri se desfasoara conform unui program accelerat, urmarindu-se ca semnarea contractelor de vanzare-cumparare de actiuni sa se perfecteze in cel mai scurt timp posibil', au declarat surse din cadrul APAPS. Pentru toate cele trei societati, oficialii APAPS isi exprima convingerea ca vor fi semnate contracte de privatizare pana la sfarsitul lunii august 2003, in conditiile in care mare parte din datoriile istorice urmeaza a fi sterse.

    Sursa: Romania Libera, 5 august 2003.'

    mai mult

  • LNM Holdings - singurul ofertant pentru pachetul Siderurgica - Petrotub

    Adevarul   SIDG

    ___
    Pana la 4 august a.c. - data limita stabilita in anuntul de privatizare, singura oferta primita de APAPS, pentru preluarea 'la pachet' a societatilor comerciale Siderurgica Hunedoara si Petrotub Roman a fost depusa de Grupul LNM Holdings, proprietarul combinatului Sidex Galati.

    APAPS a lansat la privatizare cele doua societati luand in considerare profilul de activitate complementar al acestora si, mai ales, datorita faptului ca Grupul LNM formulase o scrisoare de intentie pentru preluarea pachetelor majoritare de actiuni atat la Siderurgica, cat si la Petrotub.

    Faptul ca LNM Holdings a ramas singur in aceasta cursa se datoreaza si conditiilor impuse de APAPS prin caietul de sarcini eventualilor ofertanti. De exemplu, principala conditie era ca potentialul cumparator sa aiba o cifra de afaceri de minimum 1,5 miliarde dolari si sa aiba o experienta de cel putin 5 ani in domeniul productiei de otel si al produselor din otel.

    Sursa: Adevarul, 5 august 2003.'

    mai mult

04.08.2003

  • Petrom cu banii jos

    Ziua   SNP

    ___
    Operatiunea de majorare a capitalului social al Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, pe care investitorul o va efectua dupa ce va prelua 33-34% din actiuni, se va dovedi benefica pentru Petrom daca va fi efectuata prin aport de capital, a declarat Ion Popa, consilier al premierului Adrian Nastase, transmite Mediafax.

    'Faptul ca statul va vinde dintr-o data 51% din actiunile SNP Petrom este un lucru bun, iar majorarea de capital pe care o va efectua investitorul se va dovedi benefica daca va avea loc in bani, si nu in altceva', a spus fostul director general al companiei. El a apreciat ca prin vanzarea directa a unui pachet mai mic de 51% statul ar putea incasa un pret mai mare pe actiune, decat in cazul in care investitorul ar cumpara pachetul majoritar.

    Reamintim, Guvernul a aprobat, la inceputul acestei saptamani, strategia de privatizare a SNP Petrom, stabilind ca procesul sa fie realizat prin vanzarea directa a 33,5% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia la capitalul social al SNP crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital. Ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, a sustinut in mai multe randuri ca este adeptul acestei metode, intrucat Petrom are nevoie de investitii.

    Sursa: Ziua, 4 august 2003.'

    mai mult

  • Finantele vor plati datoriile spitalelor

    Gardianul   

    ___
    In timp ce FMI impune conditii dure autoritatilor de la Bucuresti, Executivul are in vedere si masurile sociale

    Printre punctele castigate de autoritatile de la Bucuresti se numara scaderea, incepand din 2004, la 9% a TVA la medicamente, cazare la hotel si la distributia ziarelor, mentinerea la acelasi pret a energiei termice, subventionarea tarifelor la gaze pentru categoriile defavorizate si majorarea pretului energiei electrice cu doar 17% (fata de 30%, solicitat de FMI).

    Pe de alta parte, Guvernul de la Bucuresti s-a angajat sa disponibilizeze 19.000 de angajati din cadrul CFR (fata de peste 30.000, cat ar fi recomandat FMI) si 1.200 de salariati din sectorul energetic, in special din minerit, cu acordarea de 10-20 salarii compensatorii. Tanasescu a precizat ca, timp de zece zile, au avut loc discutii 'foarte tari' cu FMI pe tema societatilor de stat care inregistreaza pierderi si cu privire la masurile de reducere a acestora. Pe de alta parte, ministrul finantelor a avertizat ca 'nu mai putem sa mergem pe filozofia veche si sa sustinem din banii publici sectoarele care nu au viata. Ele trebuie sa fie inlocuite cu locuri de munca adevarate, care sa produca si ceva ce se poate vinde si aduce profit'.

    Deficitul de cont curent, monitorizat

    In lunile urmatoare, FMI va monitoriza, impreuna cu autoritatile de la Bucuresti, evolutia deficitului de cont curent si efectele masurilor care vor fi luate pentru reducerea acestuia. Negociatorul-sef al FMI pentru Romania, Neven Mates, a afirmat ca deficitul a avut drept cauze pierderile din sectorul energetic, cresterea creditului neguvernamental si majorarea salariilor in sectorul de stat intr-un ritm mai rapid decat cel al productivitatii. Potrivit surselor din MFP, masurile care vor fi luate pentru reducerea deficitului de cont curent se refera la disponibilizarea de angajati din sectorul minier si cel al cailor ferate, precum si diminuarea creditului neguvernamental prin majorarea dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei cu 0,7-1%.

    Subventii la gaze

    Un punct castigat de autoritatile romane in negocierile cu FMI il reprezinta subventionarea, in continuare, a pretului gazelor naturale. Astfel, desi tariful acestora, situat in prezent la nivelul de 99 USD/1.000 metri cubi la consumatorii casnici, va creste la 120 USD/1.000 metri cubi, diferenta dintre cele doua tarife va fi suportata de la buget, pentru protectia sociala a familiilor care au un venit mai mic de 3-4 milioane lei pe membru. Romania importa o mare parte a cantitatilor de gaze naturale destinate consumului intern, la preturi de 140-160 dolari/1.000 metri cubi si, potrivit oficialilor FMI, vanzarea sub pretul de achizitie nu mai poate fi sustinuta decat prin cresterea deficitului bugetar, scazand astfel nivelul sumelor ce ar putea fi alocate, de exemplu, pentru Sanatate sau pentru Invatamant.

    Intreprinderile nerentabile, lichidate

    Daca nu vor fi privatizate pana la 1 octombrie 2003, numeroase intreprinderi de stat vor fi inchise si vor intra in procedura de lichidare sau de faliment, ne-au declarat surse din cadrul Finantelor, precizand ca aceasta masura a fost convenita cu FMI. Este vorba de 23 de societati comerciale, aflate in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare, printre care se numara Tractorul Brasov, Roman Brasov si Aro Campulung. Pe parcursul ulti-melor negocieri cu FMI, una dintre principalele probleme intens discutate a fost neincasarea creantelor la utilitatile publice. Astfel, o mare parte a datoriilor a fost acumulata de firmele aflate in dificultate si care inregistreaza pierderi, multe dintre acestea aflandu-se in 'ograda' APAPS.

    Reamintim ca APAPS a introdus procedura de administrare speciala pregatitoare privatizarii in cazul mai multor societati si s-a obligat ca, pe parcursul etapelor preliminare, sa le achite acestora facturile la energie.

    Datoriile spitalelor, achitate de Finante

    MFP va achita de la bugetul de stat datorii, in valoare de circa 5.000 miliarde de lei, ale spitalelor fata de furnizorii de medicamente, au mai declarat sursele citate. Conform acestora, valoarea totala a datoriilor se ridica la circa 9.000 miliarde de lei, in conditiile in care colectarea contributiilor in domeniul Sanatatii este foarte redusa. Reamintim ca, in primavara acestui an, furnizorii de materiale sanitare au incetat sa mai distribuie astfel de produse in spitale, in incercarea de a recupera datoriile acumulate de beneficiari, fapt ce a dus la imposibilitatea asigurarii de catre anumite spitale a unui minimum de medicamente si materiale sanitare pentru bolnavi.

    Privatizarea BCR, reluata in septembrie

    Ministrul finantelor a precizat ca noul termen de vanzare a 25% din actiunile BCR catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation este 15 septembrie. In cadrul ultimei runde de negocieri cu FMI, Romania a solicitat o serie de derogari de la angajamentele luate prin precedentul memorandum suplimentar, referitoare la activele externe nete ale BNR, volumul creditului neguvernamental, gradul de colectare in sectorul energetic si termenul privind privatizarea BCR. Potrivit unor surse din MFP, aceste derogari ar fi fost acceptate de FMI.

    Daianu: FMI este preocupat de evolutia economiei romanesti in semestrul al II-lea

    Fostul ministru al finantelor, Daniel Daianu, considera ca ingrijorarea FMI cu privire la cresterea creditului neguvernamental are la baza mai mult previziunile pentru al doilea semestru al anului. 'Ce n-a fost spus, cand s-a vorbit de cresterea deficitului de cont curent, este preocuparea nu doar fata de amploarea pe care au cunoscut-o importurile, in ultimele doua luni, ci ceea ce este posibil sa se intample in a doua parte a anului', spune Daianu, citat de Mediafax. El considera ca in privinta corelarii mixului de politici ale Finantelor si BNR, ministerul va fi nevoit sa atraga mai multe resurse din piata interbancara in a doua parte a anului, corelarea dobanzilor urmand de la sine. Tarife mai mari la energie inseamna puseu inflationist, considera Daniel Daianu, care spune insa ca BNR poate fi ajutata de evolutia peste asteptari din primul semestru. In opinia sa, Romania nu ar avea probleme cu un deficit de cont curent mai ridicat, in jur de 6% din PIB, daca nu ar exista si o proiectie de crestere a deficitului bugetar pentru anul 2004.

    Sursa: Gardianul, 4 august 2003.'

    mai mult

  • Actiunile Petrom au perspective de crestere la Bursa

    Adevarul   SNP

    ___
    Tendinta va fi mai puternica pe termen mediu si lung

    Anuntarea de catre Guvern a strategiei de privatizare a SNP Petrom va influenta in mod pozitiv evolutia titlurilor SNP Petrom la Bursa de Valori, unde acestea au tinut capul de afis in ultimele doua saptamani, sustin brokerii. Acestia adauga insa ca impactul va fi mult mai vizibil pe termen mediu si lung. Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction SA, spune ca deja putem vorbi despre o influenta pozitiva asupra cursului de tranzactionare a actiunilor SNP la Bursa de Valori (BVB).

    'Optiunea pentru o privatizare ce include si majorarea capitalului social de catre cel care va achizitiona pachetul de control al societatii invoca, conform legislatiei din domeniu, acordarea dreptului de preferinta si celorlalti actionari. Intrucat printre detinatorii de actiuni SNP se afla si investitori institutionali, macar o parte dintre actualii actionari SNP vor dori sa-si pastreze cota de detinere din capitalul societatii. Conform legii, pretul minim de subscriere al unei actiuni nu poate fi mai mic decat valoarea activului net reevaluat.

    Tinand cont ca actualul activ net se situeaza la nivelul de 1.750 lei/actiune, iar ultima reevaluare a activelor SNP s-a facut la nivelul anului 2000, rezulta ca fata de valoarea curenta de tranzactionare (in jurul a 1.400 lei/actiune) exista o marja care, cel putin teoretic, ar trebui sa tinda spre zero la momentul majorarii capitalului social. Cu alte cuvinte, este de preferat unei subscrieri la minim activul net - 1.750 in prezent, posibil mai mare - achizitionarea direct din piata, mai ieftin, a actiunilor dorite. Astfel, cotatia actiunilor SNP ar putea sa se inscrie pe un trend crescator', explica Brendea.

    El adauga ca 'pe termen scurt, tinand cont si de perioada estivala in care ne aflam, caracterizata de o scadere a apetitului investitional, pare putin probabil sa asistam la cresteri sustinute ale cotatiilor SNP. Pe termen lung, perspectiva privatizarii Petrom pare, cel putin raportat la datele cunoscute in pezent, favorabila unei evolutii bursiere ascendente'.

    Aceasta opinie este impartasita si de Octavian Dragolea, directorul general al European Securities. 'Datorita perioadei de vacanta, pe termen scurt nu cred ca actiunile SNP vor avea o evolutie spectaculoasa. Mai mult de 1.450 lei/actiune nu se va atinge decat, poate, accidental, in luna august. Perspectiva privatizarii SNP prin vanzarea unui pachet de control unui consortiu cu un nume recunoscut in domeniu si apoi majorarea prin aport de capital ar duce la o crestere consistenta a pretului din piata. Sa nu omitem nici ca SNP a hotarat in AGEA din 22 aprilie a.c. sa-si rascumpere din piata bursiera 1% din actiunile emise la un pret maximum de 1.500 lei/actiune, la acea data perioada maxima de rascumparare fiind de 18 luni, iar pana in prezent nu a fost facut nici un anunt referitor la aceasta operatiune', concluzioneaza Dragolea.

    Sursa: Adevarul, 4 august 2003.'

    mai mult

01.08.2003

  • Firmele romanesti de transport naval, obligate sa fuzioneze cu cele din UE

    Gardianul   

    ___
    Adoptarea legislatiei comunitare determina schimbari de actionariat

    Firmele autohtone de transport naval vor trebui sa-si schimbe structura actionariatului pentru a primi dreptul de a-si desfasura activitatea in spatiul Uniunii Europene. Astfel, potrivit unei ordonante de urgenta, care adopta unele prevederi legislative ale UE, 'pentru a putea efectua transporturi publice pe caile navigabile interioare din Uniunea Europeana, agentii economici trebuie sa aiba capital majoritar comunitar'.

    Si pentru nerezidenti

    Potrivit actului normativ mentionat, aceasta prevedere a fost introdusa pentru 'implementarea in legislatia romaneasca a Regulamentului Consiliului Europei privind conditiile de admitere a transportatorilor nerezidenti pe caile navigabile interioare ale unui stat membru al UE'. A fost avuta in vedere, de asemenea, adaptarea la legislatia autohtona a prevederilor Regulamentului CE privind 'regulile comune aplicabile transportului de marfuri si persoane pe caile navigabile ale statelor membre'. In cele doua regulamente mentionate se stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca agentii economici pentru a putea efectua transporturi publice pe caile navigabile interioare din statele membre ale UE. Una dintre aceste conditii se refera la structura actionariatului agentilor economici in cauza. Astfel, 'pentru a putea efectua transporturi publice pe caile navigabile interioare din UE, agentii economici trebuie sa aiba capital majoritar comunitar'. Cu alte cuvinte, incepand din acest an, firmele navale de transport romanesti sunt obligate sa fuzioneze cu altele de acelasi fel din UE, pentru a-si putea desfasura activitatea in spatiul naval comunitar.

    Reconfirmarea nationalitatii

    O alta modificare adusa legislatiei navale are in vedere prelungirea, pana la 31 decembrie a.c., a termenului pana la care toate navele trebuie sa-si reconfirme actele de nationalitate. Aceasta actiune va avea 'drept rezultat stabilirea cu exactitate a proprietarilor navelor si a valabilitatii certificatelor de stare tehnica si implicit aducerea la zi a registrelor de evidenta a navelor'.

    Autoritatea Navala Romana este cea care acorda dreptul de arborare a pavilionului roman, actul normativ citat propunand noi conditii. Astfel, dreptul de arborare al pavilionului roman se acorda navelor maritime si fluviale proprietatea persoanelor fizice sau fizice romane, navelor fluviale proprietatea persoanelor fizice straine cu domiciliul in Romania sau a filialelor din Romania ale persoanelor juridice straine si navelor proprietatea firmelor sau persoanelor fizice straine, inchiriate prin contracte tip bare-boat sau leasing, pe perioade mai mari de un an de firme sau particulari autohtoni.

    Certificatele de clasa, pana la toamna

    Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care are drept scop preluarea legislatiei europene in domeniul transporturilor, este necesara si inspectarea cat mai urgenta a navelor de catre societati de clasificare recunoscute de UE. In acest sens, se propune si devansarea datei pana la care trebuie schimbate certificatele de clasa, de la 31 decembrie la 1 septembrie, dat fiind numarul mare de arestari de nave tocmai din cauza starii tehnice precare. Aceste certificate de clasa atesta conformitatea navelor maritime cu prevederile din acordurile si conventiile internationale la care tara noastra este parte si sunt eliberate de catre Registrul Naval Roman.

    Sursa: Gardianul, 1 august 2003.'

    mai mult

  • CNVM a autorizat delistarea Astra Vagoane Arad

    Curierul National   

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat oferta publica de preluare in vederea delistarii societatii Astra Vagoane Arad, se arata intr-un comunicat al CNVM emis ieri. Actionarul majoritar, Trinity Industries Inc. intentioneaza sa preia restul de 3,17 la suta din titlurile Astra Vagoane, la un pret de 931 de lei/actiune.

    Pentru cele 29 de miliaone de actiuni, Trinity trebuie sa plateasca 27 de miliarde de lei. Perioada de derulare a ofertei publice este 01 august - 20 august, iar intermediar este SVM Capital Securities. Oferta publica de preluare se va derula pe piata valorilor mobiliare necotate. Astra Vagoane Arad are ca obiect de activitate productia si repararea mijloacelor de transport feroviar si a materialului rulant.

    Societatea are un capital social de 907 miliarde de lei. Autoritatea pentru Privatizare mai detine 2,05 la suta din actiunile companiei.

    Sursa: Curierul National, 1 august 2003.

    mai mult

  • Petrom si Rompetrol sustin devansarea termenelor de adoptare a normelor Euro

    Azi   RRC  SNP

    ___
    Principalele doua companii petroliere din Romania, SNP Petrom si Rompetrol, sustin decizia Guvernului privind devansarea termenelor de la care va fi obligatorie comercializarea carburantilor mai putin poluanti si apreciaza ca masura este benefica pentru piata interna de profil.

    ?Cateva rafinarii complexe din Romania sunt pregatite sa realizeze asemenea produse. Ne dorim cu totii ca produsele societatilor din Romania sa respecte in totalitate normele Euro, iar cu cat acest lucru se va intampla mai repede, cu atat mai bine', a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom. El a precizat ca principalele rafinarii care sunt pregatite sa produca la standardele Uniunii Europene sunt Petrobrazi Ploiesti, Arpechim Pitesti, Petromidia Navodari, Rafo Onesti, precum si eventual Astra Ploiesti. Potrivit directorului general al Petrom, compania a finalizat programul de investitii pentru producerea motorinei Euro. Vicepresedintele pe probleme de cercetare si dezvoltare al grupului Rompetrol, Dumitru Manoiu, a aratat, la randul sau, ca rafinariile companiei ? Petromidia Navodari si Vega Ploiesti ? produc si comercializeaza, de la 1 iunie, pe piata interna doar carburanti conform standardului Euro 3. Potrivit acestuia, doua dintre masurile adoptate recent de Guvern vor elimina concurenta neloiala a firmelor de mici dimensiuni, care, prin diferite metode, comercializeaza pe piata interna benzine si motorine contrafacute. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, incepand cu 1 ianuarie 2005 (si nu de la 1 ianuarie 2007, cum era prevazut initial) va fi obligatorie comercializarea doar a carburantilor mai putin poluanti, iar importurile vor fi limitate, in conformitate cu standardele nationale SR EN 590/2002, la motorina, si SR EN 228/1997, la benzine.

    Sursa: Azi, 1 august 2003.'

    mai mult

  • Privatizarea Petrom nu va atrage companii de prim rang

    Adevarul   SNP

    ___
    Privatizarea Petrom prin vanzarea unui pachet de 33-34% din actiuni, concomitent cu o majorare de capital, arata preocuparea Guvernului de a asigura un grad cat mai ridicat de atractivitate si ingrijorarea ca marile companii nu sunt interesate de acest proces, apreciaza analistii.

    'Decizia de privatizare a Petrom prin vanzarea unui pachet de 33% din actiuni, urmata de o majorare de capital, semnalizeaza posibila ingrijorare a autoritatilor ca nu vor atrage interesul unor mari firme internationale', a declarat Dragos Cabat, chartered financial analyst (analist financiar atestat international) si presedinte al Asociatiei Romane a Analistilor Financiari (RAIP). In opinia lui, investitorii mari detin resursele financiare necesare preluarii directe a pachetului majoritar, dar doresc o participare majoritara, fara alte complicatii ulterioare.

    'O strategie de privatizare prin doua operatiuni implica unele complicatii procedurale pe care firmele mari doresc sa le evite.

    In schimb, companii de 'rangul al doilea', eventual si cu un aliat din Romania, sunt obisnuite cu astfel de proceduri complicate si doresc sa imobilizeze sume mai reduse in prima instanta, dar sa obtina controlul Petrom', a adaugat Cabat. Si analistii internationali considera ca interesul pentru preluarea Petrom va aparea mai degraba din partea companiilor regionale decat de la gigantii mondiali din domeniu. 'Companiile americane nu s-au implicat aproape deloc in regiune. Nu as fi surprins sa nu existe nici o oferta americana', a declarat Matthew Vogel, director la banca de investitii Barclays Capital, citat de Reuters.

    'OMV si MOL vor fi foarte interesate', a adaugat el. O alta problema identificata este aceea a valorificarii ulterioare a pachetului de actiuni care ramane in proprietatea statului roman. 'Oricum o luam, aceasta varianta defensiva de privatizare pare o decizie contraproductiva. Sa vedem ce va iesi pana la urma. In orice caz, inceputul a fost cam 'impiedicat'', a conchis analistul financiar.

    Sursa: Adevarul, 1 august 2003.'

    mai mult

Pagina

inchide